Connect with us

Publicat cu

pe

Mulți oameni au reușit în România să păstreze ceva din entuziasmul anului 2007 față de Uniunea Europeană, iar în această țară partidele „critice la adresa Europei” nu joacă „aproape niciun rol”, a apreciat marți, în discursul său, președintele Republicii Federale Germania, Joachim Gauck, potrivit Agerpres.

Joachim Gauck, aflat în vizită de stat în România, a susținut marți, la Biblioteca Națională, discursul „Europa: pasiune pentru rațiune”. Alături de el s-a aflat Andrei Pleșu.

Pleșu a subliniat, cu umor, că personalitatea președintelui german este „un mix foarte bun între pasiune și rațiune”.

„Admirația este cel mai bun argument să vorbești despre cineva. (…) Unul dintre motivele pentru care sunt un mare simpatizant al domnului președinte este să văd cât de puțin îl simpatizează o anumită parte a stângii germane. E pentru mine o garanție a bunei așezări intelectuale și politice”, a spus Andrei Pleșu.

La discursul președintelui au asistat, printre alții, scriitoarea Ana Blandiana și președintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Radu Preda, alături de politicieni și membri ai corpului diplomatic.

„Înainte de a deveni președinte federal, eram din când în când tentat să sprijin eforturile unor oameni precum Ana Blandiana din țara dumneavoastră, personalități care au încercat o asumare foarte proactivă a trecutului comunist”, a arătat președintele german.

El a abordat, în discursul său, fenomene diverse, precum scindarea din interiorul Uniunii Europene, pe teme de maximă importanță, referendumul privind ieșirea Marii Britanii din UE, rolul dialogului în Uniune, dar și egalitatea între țările membre.

De asemenea, președintele german a apreciat că România este una dintre țările care și-a păstrat „entuziasmul” de la data aderării cu privire la Uniune și este, de asemenea, o națiune în care nu există formațiuni politice anti-UE.

„Ceea ce diferențiază țările mai noi de țările mai vechi (în UE — n.r.) este o viziune diferită despre Europa. Mulți oameni au reușit aici, în România, să își păstreze ceva din entuziasmul anului 2007. Puțini sunt cei care în țara dumneavoastră se îndoiesc de UE, lucru care în alte țări se petrece altfel. Partide critice la adresa Europei nu joacă aproape niciun rol (n.r. — în România)”, a adăugat el.

Joachim Gauck a apreciat și evoluția României în interiorul UE. „Știu că și Uniunii Europene îi revine o contribuție importantă la dezvoltarea țării dumneavoastră și aceasta sprijină procesul de reforme, de exemplu, în justiție. La începutul anului, Comisia Europeană a constatat, în cazul României, realizări, dar a evidențiat și necesitatea luării unor măsuri și în viitor. Toți cei care se implică în țara dumneavoastră pentru statul de drept și independența justiției apreciază sprijinul venit din Europa”, a mai spus președintele german.

Acesta a afirmat că, în prezent, Uniunea Europeană se confruntă cu o criză de încredere. Antidotul unui „asalt de stări afective negative” ar trebui să fie rațiunea și dialogul, nu izolarea reciprocă, a apreciat politicianul.

„Europa comună nu există în primul rând pentru a permite călătorii cu avioane low cost de la Atena la Dublin sau pentru ca (…) să se recunoască diplome emise la Bordeaux. Europa comună există ca pentru ceea ce a fost cel mai puțin firesc din punct de vedere istoric în Europa să rămână în mod sustenabil realitate — pacea în libertate”, a arătat el.

De asemenea, președintele german a vorbit despre o Uniune Europeană cu țări egale.

„Nimeni nu trebuie să trăiască cu impresia că în Europa există meșteri și ucenici. Cine face parte din comunitate face parte cu totul. Data aderării ar trebui să aibă doar valoare istorică”, a adăugat el.

În opinia lui Joachim Gauck, „dacă dorește să rămână ea însăși, UE este și va trebui să fie fără îndoială și o comunitate de valori”.

„În afară de principiile fundamentale intangibile precum drepturile omului, libertatea de exprimare și religioasă, precum și egalitatea între femei și bărbați există spațiu generos pentru o Uniune Europeană diversă”, a punctat acesta.

În încheiere, președintele german a descris o Uniune Europeană a dialogului, chiar și când părerile sunt diferite.

„Trebuie să învățăm să reînnodăm tradiția disputelor argumentative (…) care a stat la baza culturii europene. (…) În Europa secolului XXI nu ar trebui să fim mai puțin diverși, mai puțin capabili de dispute și conflicte, (…) astfel încât fiecare parte din această frumoasă mare Europă să nu trăiască doar în propriul său mic univers în care are dreptate de dimineața până seara”, a arătat, în discursul său, președintele german.

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare