Predoiu, despre finanțarea noului spital al MAI: „Avem finanțare. Avem echipă de constructori. Avem tot ce ne trebuie”
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat, în cursul zilei de marți, că există finanțare pentru noul Spital de Urgență al MAI. Acesta a mai anunțat și că a fost desemnată o echipă de constructori cu experiență să ridice obiectivul, conform news.ro.
Predoiu, despre noul spital al MAI: „Va avea 490 de paturi”
Cătălin Predoiu a vorbit marți, la conferința de deschidere a proiectului „Sediul nou pentru Spitalul de urgență al MAI”.
„Sunt foarte fericit să mă aflu cu dumneavoastră aici în acest moment important pentru proiectul de construcţie al Spitalului de Urgenţă al Ministerului Afacerilor Interne. De regulă nu prea particip la astfel de activităţi însă înţeleg că este un proiect important nu numai pentru Ministerul Afacerilor Interne, ci şi pentru întreaga medicină românească, sistemul medical al nostru pentru că finalizarea acestui proiect va însemna un plus de asistenţă medicală pentru cadre ale Ministerului Afacerilor Interne, dar şi cetăţenii Ilfovului”, a declarat Predoiu.
Acesta a menționat că unitatea medicală va avea 490 de paturi, dintre care 400 vor fi pentru spitalizare continuă, 50 pentru Terapie Intensivă, iar alte 40 pentru internare de zi.
„Acest proiect va însemna o organizare complexă şi în interior, în funcţionalitatea spitalului, din câte mi s-a explicat aproape revoluţionar la momentul la care vorbim. Se va trece la un sistem de organizare pe echipe şi nu rigid pe secţii, aşa cum se întâmplă acum în sistem medical românesc. Deci e un proiect avangardist”, a explicat ministrul Afacerilor Interne.
El a mai afirmat că proiectul are finanțare și o echipă de constructori care vor reuși să ridice proiectul, care trebuie finalizat până în anul 2026.
„Avem finanţare. Avem echipă de constructori, cu experienţă reputată care a câştigat o competiţie corectă ca să ridice acest proiect. Avem oameni inimoşi şi calificaţi care abia îl aşteaptă să lucreze în spital. Cum se spunea pe vremuri avem tot ce ne trebuie. Totul e acum să şi marcăm mingea în plasă. Am un cuvânt şi pentru constructori le mulţumesc pentru promptitudinea cu care au lucrat până în acest moment la această parte de pregătire. Sunt convins că şi în perioada următoare vor demonstra acelaşi profesionalism, ne vom încadra în parametri tehnici şi buget şi la termen”, a mai transmis Cătălin Predoiu.
Social
Părinţii cărora le-au murit copiii vor beneficia de zece şedinţe de consiliere psihologică gratuite
Ministerul Muncii a anunțat, miercuri, că părinții cărora le-au murit copiii vor beneficia de 10 ședințe de consiliere psihologică gratuite, în primele șase luni de la deces, pentru a putea depăși traumele emoționale. Bugetul alocat este estimat la 6 milioane de lei.
„Părinţii ai căror copii au decedat în timpul sarcinii, la naştere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani vor beneficia de 10 şedinţe de consiliere psihologică gratuite, efectuate în termen de 6 luni de la data decesului copilului, indiferent că sunt sau nu asiguraţi în sistemul de asigurări sociale de sănătate la data decesului. Guvernul a aprobat în acest sens normele metodologice de punere în aplicare a prevederilor Legii nr.186/2024 privind instituirea zilei de 15 octombrie ca Ziua naţională de comemorare a copiilor decedaţi, numită şi «Ziua Părinţilor de Îngeri», prin care se stabileşte modalitatea în care se decontează şedinţele de consiliere psihologică”, a transmis, miercuri, Ministerul Muncii, într-un comunicat de presă.
Cum se face înscrierea pentru a beneficia de ședințele de consiliere psihologică gratuite
Beneficiarii ședințelor de consiliere psihologică sunt părinții, atât individual, cât și împreună.
Înscrierea părinților se face pe baza recomandării medicului de familie, precum și a raportului de evaluare întocmit de psiholog la prima ședință efectuată.
Decontarea şedinţelor se face la solicitarea psihologilor de către agenţia teritorială pentru plăţi şi inspecţie socială unde au domiciliul fiscal, în termen de 30 de zile lucrătoare.
Efortul bugetar anual este estimat la aproximativ 6 milioane lei, pentru un cost mediu al şedinţei de consiliere de 150 lei, un număr mediu de 1.900 decese infantile, respectiv 3.800 părinţi. Sumele provin din bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale.
Social
Google Maps permite rezervarea locurilor de parcare. Cum funcționează
Aplicația Google Maps va avea noi funcții pentru rezervarea locurilor de parcare. Astfel, șoferii vor putea utiliza Google Maps nu doar pentru navigarea auto, ci și pentru rezervarea unui loc de parcare în apropierea destinației.
Cum îți poți rezerva un loc de parcare prin Google Maps?
Noua funcție este posibilă în urma unui parteneriat dintre Google și SpotHero și este disponibilă atât în Google Maps, cât și în motorul de căutare al companiei.
Practic, atunci când un utilizator caută un loc de parcare, aplicația va afișa opțiunea Book Online. Odată apasată, se va deschide site-ul SpotHero, acolo unde se poate face rezervarea și plata.
Rezervarea parcării se poate face și cu mai multe zile înainte. Totodată, există și opțiuni pentru filtrarea locurilor de parcare în funcție de anumite facilități, cum ar fi încărcarea bateriilor și accesul pentru persoanele cu dizabilități.
Noua facilitate va fi disponibilă în zonele în care funcționează serviciul SpotHero, adică în aproximativ 300 de orașe din Statele Unite și Canada.
Social
Salariul minim brut ar putea ajunge la 4.100 de lei de la 1 ianuarie 2025
Salariul minim brut ar putea ajunge la 4.100 de lei începând cu anul viitor. Legea privind salariul minim european a trecut de Senat, fiind trimisă la Camera Deputaților.
Proiectul de lege pentru introducerea salariului minim european inițiat de Guvern a fost adoptat luni de Senat, cu 90 de voturi „pentru”, transpunând în legislația națională Directiva UE privin salariile minime adecvate în Uniune.
Salariul minim ar putea crește începând cu anul viitor
Începând cu 1 ianuarie 2025, salariul minim ar urma să crească la cel puțin 4.100 de lei brut, ceea ce înseamnă aproximativ 2.450 de lei net, față de 2.363 cât este în prezent.
Veniturile salariale vor fi actualizate anual în funcție de puterea de cumpărare și nivelul general al salariilor.
„Salariul minim brut pe ţară garantat în plată va fi actualizat anual în funcţie de puterea de cumpărare, nivelul general al salariilor şi distribuţia acestora, rata de creştere a salariilor şi productivitatea muncii la nivel naţional. Adecvarea acestui venit minim presupune ca salariul să nu fie mai mic de 50% din câştigul salarial mediu brut. În plus, proiectul de lege presupune întărirea rolului pe care îl au sindicatele şi patronatele”, a declarat ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu, potrivit news.ro.
Proiectul referitor la introducerea salariului minim european include şi măsuri vizând întreaga legislaţie a muncii: Inspecţia Muncii va putea merge mai des în control la firmele cu probleme, neacordarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi sancţionată cu amendă de la 3.000 de lei la 5.000 de lei, pentru fiecare persoană căreia nu i s-a acordat dreptul salarial la nivelul prevăzut de lege.
Proiectul de lege urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţiloir, având ca termen de adoptare tacită data de 27 octombrie.
-
Lifestyle3 ani înainte
Minimalismul, noul stil de viață care cucerește planeta. Discret, este adoptat de tot mai mulți români cu bani
-
Politică3 ani înainte
Florin Cîțu va câștiga detașat confruntarea cu Ludovic Orban. Iată si de ce
-
Lifestyle3 ani înainte
Un sfat vital din partea medicilor: pentru o viață sănătoasă, dormiți mai mult de 6 ore pe noapte
-
Lifestyle3 ani înainte
În sfârșit te întorci la birou. Cum te vei îmbrăca?