Social
Poșta Română începe, luni, distribuirea pensiilor pentru luna decembrie
Compania Națională Poșta Română va începe, de luni, 2 decembrie, distribuirea pensiilor, în baza convenției încheiate cu Casa Națională de Pensii Publice.
Pensiile vor fi distribuite până pe 13 decembrie în întreaga țară
Poșta Română a precizat, într-un comunicat, că va livra, prin curierii poștali, pensiile a 4,9 milioane de pensionari în numerar și/sau taloanele de pensie însoțite de talonul de călătorie CFR.
Pentru pensionarii care au optat pentru virament bancar, pensiile vor fi disponibile în cont conform calendarului stabilit de Casa Naţională de Pensii Publice.
Social
Spitalul Colentina poate relua internările în cele şase secţii unde acestea au fost suspendate. DSP Bucureşti a emis autorizaţia de funcţionare
Spitalul Colentina din București, unde au fost suspendate internările în șase secții în cursul acestei săptămâni, din cauza „mai multor neconformităţi care puneau în pericol siguranţa pacienţilor şi a personalului medical”, poate relua internările, potrivit news.ro.
Direcția de Sănătate Publică (DSP) București a emis, joi, autorizația sanitară de funcționare. Documentul obligă spitalul să aplice și să respecte normele antiepidemice și de igienă în vigoare.
Spitalul Colentina poate relua internările în cele șase secții
DSP București a emis autorizația sanitară de funcționare pentru spitalul de adulți Colentina și ambulatoriul de specialitate al unității sanitare.
„Sunt îndeplinite prevederile normelor entiepidemice şi de igienă în vigoare”, potrivit referatului tehnic întocmit la 11 decembrie şi semnat de către patru medici cate au întocmit referatul în baza documentaţiei prezentate Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti de către oficialii spitalului.
Astfel, spitalul este obligat să solicite în scris „schimbarea autorizației de funcționare în cazul modificării în structura funcțională a unității sau a condițiilor de igienă asigurate a data autorizării” și, totodată, „să aplice și să respecte normele antiepidemice și de igienă în vigoare”.
La începutul acestei săptămâni, Spitalul Colentina anunţase că, începând de marţi, nu va mai face internări în şase secţii: Neurochirurgie, Hematologie I, Ortopedie I, Ortopedie II, ORL şi Cchirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă.
Marţi seară, DSP Bucureşti anunţa că Spitalul Clinic Colentina funcţionează în baza Autorizaţiei Sanitare de Funcţionare, emisă cu Program de conformare, iar internările în acest spiital au fost suspendate în condiţiile în care instituţia a cerut, la 1 şi 26 noiembrie, remedierea unor neconformităţi semnalate, care pun în pericol sănătatea pacienţilor şi a personalului, iar spitalul a răspuns abia în 6 decembrie.
Social
Parlamentul olandez a aprobat aderarea deplină a României și Bulgariei la Schengen
Țările de Jos au aprobat oficial admiterea completă a României și Bulgariei în spațiul Schengen, în urma unui vot în parlamentul olandez, potrivit news.ro.
România și Bulgaria, tot mai aproape de intrarea în Schengen
În cursul zilei de joi, miniștrii de interne ai Uniunii Europene vor vota la Bruxelles admiterea deplină a României și Bulgariei la Schengen.
Partidul Libertății condus de extremistul Geert Wilders a încercat să introducă o moțiune parlamentară prin care să-și îndemne guvernul să voteze împotriva intrării Bulgariei și României în Schengen. Moțiunea a fost respinsă, iar celelalte partide din coaliția de guvernare a țării au votat împotriva acesteia.
Dacă decizia aderării depline la Schengen a României şi Bulgariei va fi aprobată joi în Consiliul JAI, controalele la frontierele terestre dintre şi cu România şi Bulgaria vor fi eliminate începând cu 1 ianuarie 2025.
Social
Noi reglementări pentru asistenții maternali. Trebuie să fie absolvenți de liceu sau învățământ profesional și vor fi evaluați la fiecare doi ani
Ordonanța de Urgență a Guvernului pentru introducerea modificărilor în regulile pentru obținerea atestatului de asistent maternal a fost aprobată miercuri, pe 11 decembrie, de Parlament.
Printre modificări se numără obligativitatea pentru asistenții maternali de a fi absolvenți de studii liceale sau învățământ profesional.
Noi reglementări pentru asistenții maternali, adoptate în Parlament
Ministrul Familiei, Natalia Intotero, a menționat pe pagina sa de Facebook că „după 21 de ani, România va implementa noi reglementări privind condiţiile de obţinere a atestatului, procedura de atestare şi statutul asistentului maternal”.
După modificările aduse legii, asistenții maternali trebuie să fie absolvenți de liceu sau învățământ profesional.
Potrivit ministrului Familiei, asistenții maternali care se află acum în sistem și care, după intrarea în vigoare a noilor reglementări, nu mai îndeplinesc condițiile de studii, ei trebuie să facă dovada înscrierii în învățământul liceal în termen de un an de la data intrării în vigoare a actului legislativ și obținerea în termen de maximum 5 ani a certificatului de absolvire a învățământului liceal, seral sau cu frecvență redusă, inclusiv prin Programul „A doua șansă”.
Prevederile legii sunt următoarele:
- asistenții maternali se vor pensiona conform Codului Muncii – înainte puteau continua activitatea de asistent maternal și după pensionare;
- creșterea vârstei la care o persoană poate deveni asistent maternal de la 18 la 21 de ani;
- un asistent maternal va putea lua în îngrijire maxim 2 copii, cu excepția copiilor care fac parte dintr-un grup de frați;
- diferența de vârstă între asistent și copii nu va putea fi mai mare de 47 de ani, dar nici mai mică de 18 ani;
- locuința asistentului maternal va trebui să fie într-o localitate cu acces la servicii educaționale, medicale și după caz abilitare/reabilitare a copiilor pe care îi va primi în plasament;
- asistenții maternali vor fi evaluați la fiecare doi ani de o echipă multidisciplinară și vor urma cursuri de perfecționare în fiecare an.
Propunerile de modificări au fost anunțate pe 21 iulie de Ministerul Familiei, iar în luna august acestea au fost adoptate de Guvern.
-
Business8 luni înainte
Alexandria, al 4-lea cel mai rău oraș în care să trăiești, din toată România
-
Politică11 luni înainte
România ar putea plăti despăgubiri de miliarde din cauza Guvernului Cioloș, care a inclus Roșia Montană în patrimoniul UNESCO
-
Politică3 luni înainte
Proiectul Ralucăi Turcan devine realitate. Pensiile sub 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate. Zeci de mii de sibieni vor beneficia
-
Politică6 luni înainte
Unde sunt parcurile industriale promise de Adrian Gâdea? Nicăieri. Vezi ce s-a ales de promisiunile mincinoase ale conducerii PSD Teleorman