Connect with us

Publicat cu

pe

România va finaliza în acest an, împreună cu partenerii americani, sistemul de apărare antirachetă, a declarat premierul Victor Ponta, la bilanțul Ministerului Apărării Naționale.

În anul 2015 sper să păstrăm graficul stabilit, vom finaliza împreună cu partenerii americani un proiect atât de important, „sistemul de apărare antirachetă”, care va arăta foarte clar determinarea Româneii de a avea capabilităţi şi de a duce la bun sfârşit proiecte importante. Fac o scurtă paranteză, s-ar putea să fie interesantă şi pentru media cel mai urmărit serial, sigur ficţiune politică, în acest moment în America, „House of cards”. Are un moment în care preşedintele Statelor Unite îl primeşte pe preşedintele Rusiei la Casa Albă şi preşedintele Rusiei spune „ne înţelegem pe Middle East (n.r. – Orientul Mijlociu) dacă eşti de acord să opreşti scutul antirachetă din Europa”. Şi mă gândeam dacă cineva din cei care şi-au scris scenariul ştiau că România este cu adevărat, nu doar în ficţiune, un pion important, o ţară importantă într-o asemenea gândire globală care, iată, face interesul inclusiv al serialelor de televiziune„, a spus Ponta.

Premierul a salutat inițiativa președintelui Klaus Iohannis de a avea un acord politic referitor la finanţarea pe termen lung a cheltuielilor militare.

2014 a fost un an bun pentru Armata Română, dar e important ca 2015 şi 2016 să fie şi mai bun decât 2014. Încă o dată o spun şi nu doar din politeţe sau din calcule politice, salut iniţiativa preşedintelui Iohannis de a avea un consens naţional, un acord politic referitor la finanţarea pe termen lung a cheltuielilor militare, pentru că este un domeniu în care bătălia politică trebuie să înceteze. Este un domeniu în care este absolută nevoie de consens politic şi mai ales de predictibilitate de a nu depinde de fiecare dată de evenimente exterioare, de economie, de cum merg cheltuielile, de diverse politici, care întotdeauna se pot schimba. E important pentru dvs. să aveţi această stabilitate şi predictibilitate, mai ales că România trebuie şi face foarte bine să arate că înţelege în primul rând provocările crescute în regiune şi rolul pe care trebuie să-l avem”, a mai spus Ponta.

Premierul a adăugat că importanța pe care România o acordă domeniului militar este un semn de seriozitate și stabilitate pentru partenerii săi.

Faptul că România îşi asumă la nivelul întregii clase politice importanţa pe care o acordăm acestui domeniu fundamental este un semn de seriozitate, de stabilitate şi ne aduce foarte mult respect din partea partenerilor noştri. Esenţial este cu siguranţă să aveţi alocaţi 2% din PIB, care creşte nu dintr-unul care scade şi aici sigur e sarcina guvernului, a tuturor celor care ţin de zona economică, însă această stabilitate şi predictibilitate ne permite şi vă permite dvs. să gândim pe termen mediu şi lung. 2016 este anul în care – şi aici sper din nou să ne ţinem de program – în care România va avea piloţii săi pregătiţi pentru a folosi avioanele multirol ale sale şi, cu acordul preşedintelui României, al CSAT, având această predictibilitate de finanţare, cred că putem să începem deja procedurile şi negocierile pentru celelalte programe de înzestrare”, a mai spus Ponta.

De asemenea, șeful guvernului a subliniat că este important ca specialiştii MApN, alături de cei ai SRI, ai SIE, ai celorlalte servicii de specialitate, să participe “în ceea ce este un alt domeniu în care România devine un lider regional, şi anume CyberSecurity”.

Războaiele secoului XXI se poartă categoric în alt fel decât am fost în mod obişnuiţi învăţaţi şi securitatea cibernetică reprezintă un domeniu de maxim pericol dar, în acelaşi timp, de maximă performanţă şi vreau să vă încurajez să alocaţi resursele umane, financiare necesare – adică să le alocăm, guvernul, pentru dvs, cum mi-a sugerat domnul ministru – în aşa fel încât împreună cu celelalte servicii să fim un lider regional extrem de important şi de respectat în CyberSecurity”, a completat Ponta.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare