Connect with us

Politică

PNL anunţă un proiect de lege care vizează conectarea românilor din diaspora cu ţara: Prima Fermă, Prima Livadă, Prima Seră, pentru cei care revin în ţară / Scutire de impozite şi bilete de avion gratuite

Publicat cu

pe

PNL depune vineri moțiunea de cenzură împotriva Guvernului

Senatorul PNL Daniel Fenechiu și pim-vicepreședintele Rareș Bogdan au prezentat, joi, un proiect de lege care vizează conectarea românilor plecați peste hotare cu țara, cu impact bugetar de aproximativ 2 miliarde de euro.

Astfel, românii care revin în țară ar urma să beneficieze de acces prioritar la programele Prima Fermă, Prima Livadă, Prima Seră și își vor putea cumpăra case prin programul Prima Casă din diaspora. Aceștia vor beneficia și de trei bilete gratuite de avion și scutiri de impozite, potrivit news.ro.

Ce presupune proiectul PNL

Senatorul PNL Daniel Fenechiu a anunțat, într-o conferință de presă, un proiect legislativ inițiat de partid aflat în procedură parlamentară, care vizează conectarea românilor din diaspora cu țara.

„Există două linii ale proiectului. Pe de-o parte, există o linie care se referă la facilităţi pe care dorim să le oferim românilor care doresc să se întoarcă în România, facilităţi investiţionale, facilităţi fiscale şi tot soiul de alte facilităţi pe care le-am identificat şi a doua linie este linia în care statul român va investi în diaspora pentru îmbunătăţirea promovării României în diaspora”, a precizat senatorul PNL, potrivit sursei citate anterior.

Senatorul a precizat că proiectul este urmare a activității și ideilor Organizației Diaspora, iar impactul bugetar este de aproximativ 2 miliarde de euro.

„Urmează ca finanţele să ne comunice oficial impactul bugetar, ne dorim ca această lege să intre în vigoare cât mai repede, ea este semnată de 18 senatori PNL. E o iniţiativă liberală, sperăm să fie adoptat anul acesta, sperăm totodată să primim în continuare propuneri de îmbunătăţire, chiar şi critici, pentru că e greu să reglementezi relaţia românilor şi României cu românii din diaspora, în contextul în care, pe de o parte, dacă eşti din România o să vezi lucrurile într-un fel, pe de altă parte, dacă vii din diaspora, le vezi într-un fel”, a adăugat senatorul PNL.

Fenechiu a menționat că inițiativa prevede ca în județele unde există un exod mai mare de 10%, respectivele unitățile administrative teritoriale sunt obligate să-și înființeze un departament pentru românii din diaspora, care să asigure comunicarea oportunităților locale, să-i lămurească pe românii din diaspora asupra lucrurilor de interes din comunitatea respectivă. El a mai precizat că acest departament ar urma să fie coordonat sau să conțină cel puțin o persoană care a fost în diaspora o perioadă de minim 2 ani de zile.

El a mai spus că proiectul de lege vizează atât aspecte economice, fiscale, culturale, cât şi aspecte de educaţie.

„Românii vor putea veni în ţară şi beneficiază de o serie de gratuităţi, aspecte medicale, beneficiază de gratuităţi la asistenţa medicală, pe de altă parte statul va face o serie de lucruri pentru comunităţile de români importante, acolo unde sunt comunităţile de români şcoli, pentru ca românii să poată să-şi educe copii în limba română”, a menţionat Daniel Fenechiu.

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a anunțat că proiectul prevede programul Prima Investiție, pentru cei care vor investi în România, referindu-se la investiții care trec de 250.000 de euro, pentru care vor primi sprijin.

„Cetăţenii români stabiliţi în străinătate, care se întorc în ţară, beneficiază de acces prioritar la programe guvernamentale: Prima Fermă, Prima Livadă, Prima Seră. Aceste programe oferă finanţări cuprinse între 10.000 şi 100.000 de euro per proiect, susţinute din granturi guvernamentale, la care se adaugă o contribuţie de 15% proprie”, a spus Rareş Bogdan.

Acesta a precizat că pentru proiectele în valoare între 50.000 și 75.000 de euro, contribuția va fi de 20%.

„Societăţile nou înfiinţate de cetăţeni repatriaţi vor beneficia de scutirea de la plata impozitului pe profit sau pe cifra de afaceri, până la atingerea unui plafon de 500.000 de euro, iar după depăşirea acestui prag, se va aplica un impozit redus, cuprins între 1% şi 3%, fiind modelul IMM-urilor, dar extins. 

Scutirea pentru a o perioadă de doi ani de zile se referă la cei care nu depăşesc 200.000 de euro”, a mai spus Rareş Bogdan.

Prim-vicepreședintele PNL a mai anunțat că Guvernul va aloca un număr de trei bilete, dus-întors, de călătorie gratuite pentru cetățenii români care se repatriază de la distanțe de peste 2.000 de km.

„Se instituie programul Prima Casă din diaspora, prin care cetăţenii români din străinătoate pot accesa credite ipotecare, iar statul român va subvenţiona dobânda pentru orice valoare care depăşeşte DAE şi este de 30 de ani”, a mai spus Rareş Bogdan.

Totodată, cetățenii care revin definitiv în țară, după o perioadă de cel puțin un an de zile de rezidență în străinătate, beneficiază de reducerea bazei de impozitare pentru impozitul pe venit, contribuțiile CAS și CASS, pentru o perioadă de 3 ani.

Rareș Bogdan a mai spus că se vor aloca burse de studiu pentru elevii români din diaspora, care doresc să studieze acasă, în România, după modelul etnicilor români din Republica Moldova şi Ucraina.

Politică

Ce prevede acordul politic între PSD-PNL-USR-UDMR

Publicat cu

pe

Liderii celor patru partide, plus minorități naționale, care vor forma Guvernul condus de Ilie Bolojan au semnat luni acordul politic, care prevede structura guvernului, termenii în care va avea loc rocada guvernamentală, precum și principalele direcții de guvernare.

Semnarea acordului politicc a fost anunțată de liderii partidelor care formează guvernul: Ilie Bolojan, Sorin Grindeanu, Dominic Fritz, Kelemen Hunor și Varujan Pambuccian.

Ce prevede acordul politic al coaliției de guvernare

Acordul politic are cinci articole și începe cu structura Guvernului: prim-ministru, 16 ministere, dintre care 6 ministere PSD, 4 ministere PNL, 4 ministere USR și 2 ministere UDMR; Guvernul are 3 funcții de viceprim-ministru fără portofoliu, câte una pentru PSD și UDMR și un independent, două funcții de viceprim-ministru cu portofoliu, câte una pentru PNL și USR.

La momentul aplicării rotației convenite, un portofoliu de viceprim-ministru fără portofoliu va fi alocat PNL și un viceprim-ministru cu portofoliu va fi alocat PSD.

Formațiunile politice semnatare convin asupra aplicării rotației în privința ocupării funcției de prim-ministru. Pentru perioada iunie 2025 – aprilie 2027 candidatul la funcția de prim-ministru, susținut de Coaliție, va fi desemnat de către PNL. Pentru perioada aprilie 2027 – decembrie 2028 candidatul la funcția de prim-ministru, susținut de Coaliție, va fi desemnat de către PSD, prevede acordul politic PSD-PNL-USR-UDMR-Minorități.

În situația unei remanieri guvernamentale sau în cazurile prevăzute de lege în care un membru al guvernului nu își poate exercita atribuțiile funcției, nominalizarea revine formațiunii politice care a deținut inițial funcția. Prim-ministrul are dreptul să refuze motivat respectiva nominalizare și să solicite o nouă propunere.

În acordul politic al partidelor care formează alianța de guvernare este prevăzut că, pentru implementarea programului de guvernare, coaliția va susține direcții precum:

  • Adoptarea urgentă a unui plan credibil de reducere a deficitului bugetar;
  • Combaterea risipei bugetare prin restructurarea companiilor de stat, reducerea cheltuielilor administrative și limitarea beneficiilor nejustificate;
  • Reforma sistemului fiscal, prin eliminarea excepțiilor și creșterea eficienței colectării;
  • Prioritizarea investițiilor în proiectele de infrastructură mare, precum și pentru comunitățile locale pentru asigurarea resurselor necesare în mod realist și eficient;
  • Reforma pensiilor speciale;
  • Stabilirea de obiective măsurabile și evaluabile pentru fiecare minister și agenție;
  • Comasarea instituțiilor redundante și reducerea birocrației;
Citește mai departe

Politică

Bolojan: Acordul politic între PSD, PNL, USR, UDMR și minorități asigură un Guvern stabil

Publicat cu

pe

Premierul desemnat Ilie Bolojan, președintele interimar al PNL, a declarat, luni, că acordul politic pentru formarea coaliției PSD, PNL, USR, UDMR și grupul minorităților asigură un Guvern stabil, concentrat pe reformele structurale fudamentale, respectul pentru cetățeni, consolidarea democrației.

‘Am semnat azi acordul politic între PSD, PNL, USR, UDMR și grupul parlamentar al minorităților naționale pentru formarea unei coaliții care să asigure un Guvern stabil, concentrat pe reformele structurale fudamentale, pe performanță în guvernare, pe dezvoltarea României, respectul față de cetățeni și consolidarea democrației’, a afirmat Ilie Bolojan, la o conferință de presă comună cu liderii PSD, USR, UDMR și minorități, după semnarea acordului politic.

El a spus că acest acord, alături de programul de guvernare, închide procedurile de formare a noului Guvern în așa fel încât luni după-amiază să înceapă audierea miniștrilor în comisiile parlamentare, urmată de votul în Parlament.

‘Mulțumesc partenerilor de coaliție pentru că, indiferent de orientările doctrinare, indiferent de conflictele care au fost în trecut, în fața acestei situații dificile pentru România generată de criza bugetară am avut maturitatea și responsabilitatea să ajungem la un acord politic care să asigure o guvernare stabilă în România’, a arătat Bolojan.

Citește mai departe

Politică

Consultări la Cotroceni: Președintele Nicușor Dan discută cu reprezentanții PNL

Publicat cu

pe

Consultările președintelui Nicușor Dan cu partidele și formațiunile politice parlamentare pentru desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru continuă, joi, la Palatul Cotroceni, cu delegația Partidului Național Liberal (PNL).

Din delegația PNL fac parte președintele interimar al partidului, Ilie Bolojan, și secretarul general Adrian Veștea și prim-vicepreședinții Emil Boc, Cătălin Predoiu, Ciprian Ciucu și Dan Motreanu. Din partea președintelui Nicușor Dan participă consilierul onorific Dragoș Anastasiu și Radu Burnete, care de la 1 iulie va fi consilier prezidențial.

Adrian Veștea a precizat, joi, pe Facebook că mandatul cu care PNL merge la consultări este unul ferm și responsabil: formarea unei coaliții pro-europene, cu un program solid pentru stabilitate economică și echilibru politic.

‘Vom susține desemnarea lui Ilie Bolojan ca prim-ministru – un lider cu rezultate clare în administrație, capabil să construiască un guvern eficient, cu o echipă profesionistă și responsabilă’, a scris Veștea pe pagina de socializare.

De asemenea, el a arătat că PNL sprijină un plan credibil de reducere a deficitului bugetar și un set de măsuri economice realiste, de care România are urgent nevoie.

‘În aceste momente, România are nevoie de claritate, competență și decizii ferme. PNL este pregătit să-și asume acest drum – nu pentru interese politice, ci pentru echilibru, stabilitate și încrederea cetățenilor’, a mai spus liberalul.

Discuțiile de la Palatul Cotroceni, programate să se desfășoare pe parcursul a aproximativ patru ore, au început cu reprezentanții Partidului Social Democrat (PSD). După social-democrați, șeful statului ar fi trebuit să se consulte cu reprezentanții AUR, însă aceștia au anunțat că nu participă.

Președintele Nicușor Dan urmează să discute cu delegațiile Uniunii Salvați România (USR), Partidului Oamenilor Tineri (POT), Uniunii Democrate Maghiară din România (UDMR) și cu Grupul parlamentar al minorităților naționale.

Și reprezentanții Partidului S.O.S. România (SOS) au anunțat că nu participă la discuții.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare