Connect with us

Politică

PNL anunţă un proiect de lege care vizează conectarea românilor din diaspora cu ţara: Prima Fermă, Prima Livadă, Prima Seră, pentru cei care revin în ţară / Scutire de impozite şi bilete de avion gratuite

Publicat cu

pe

PNL depune vineri moțiunea de cenzură împotriva Guvernului

Senatorul PNL Daniel Fenechiu și pim-vicepreședintele Rareș Bogdan au prezentat, joi, un proiect de lege care vizează conectarea românilor plecați peste hotare cu țara, cu impact bugetar de aproximativ 2 miliarde de euro.

Astfel, românii care revin în țară ar urma să beneficieze de acces prioritar la programele Prima Fermă, Prima Livadă, Prima Seră și își vor putea cumpăra case prin programul Prima Casă din diaspora. Aceștia vor beneficia și de trei bilete gratuite de avion și scutiri de impozite, potrivit news.ro.

Ce presupune proiectul PNL

Senatorul PNL Daniel Fenechiu a anunțat, într-o conferință de presă, un proiect legislativ inițiat de partid aflat în procedură parlamentară, care vizează conectarea românilor din diaspora cu țara.

„Există două linii ale proiectului. Pe de-o parte, există o linie care se referă la facilităţi pe care dorim să le oferim românilor care doresc să se întoarcă în România, facilităţi investiţionale, facilităţi fiscale şi tot soiul de alte facilităţi pe care le-am identificat şi a doua linie este linia în care statul român va investi în diaspora pentru îmbunătăţirea promovării României în diaspora”, a precizat senatorul PNL, potrivit sursei citate anterior.

Senatorul a precizat că proiectul este urmare a activității și ideilor Organizației Diaspora, iar impactul bugetar este de aproximativ 2 miliarde de euro.

„Urmează ca finanţele să ne comunice oficial impactul bugetar, ne dorim ca această lege să intre în vigoare cât mai repede, ea este semnată de 18 senatori PNL. E o iniţiativă liberală, sperăm să fie adoptat anul acesta, sperăm totodată să primim în continuare propuneri de îmbunătăţire, chiar şi critici, pentru că e greu să reglementezi relaţia românilor şi României cu românii din diaspora, în contextul în care, pe de o parte, dacă eşti din România o să vezi lucrurile într-un fel, pe de altă parte, dacă vii din diaspora, le vezi într-un fel”, a adăugat senatorul PNL.

Fenechiu a menționat că inițiativa prevede ca în județele unde există un exod mai mare de 10%, respectivele unitățile administrative teritoriale sunt obligate să-și înființeze un departament pentru românii din diaspora, care să asigure comunicarea oportunităților locale, să-i lămurească pe românii din diaspora asupra lucrurilor de interes din comunitatea respectivă. El a mai precizat că acest departament ar urma să fie coordonat sau să conțină cel puțin o persoană care a fost în diaspora o perioadă de minim 2 ani de zile.

El a mai spus că proiectul de lege vizează atât aspecte economice, fiscale, culturale, cât şi aspecte de educaţie.

„Românii vor putea veni în ţară şi beneficiază de o serie de gratuităţi, aspecte medicale, beneficiază de gratuităţi la asistenţa medicală, pe de altă parte statul va face o serie de lucruri pentru comunităţile de români importante, acolo unde sunt comunităţile de români şcoli, pentru ca românii să poată să-şi educe copii în limba română”, a menţionat Daniel Fenechiu.

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a anunțat că proiectul prevede programul Prima Investiție, pentru cei care vor investi în România, referindu-se la investiții care trec de 250.000 de euro, pentru care vor primi sprijin.

„Cetăţenii români stabiliţi în străinătate, care se întorc în ţară, beneficiază de acces prioritar la programe guvernamentale: Prima Fermă, Prima Livadă, Prima Seră. Aceste programe oferă finanţări cuprinse între 10.000 şi 100.000 de euro per proiect, susţinute din granturi guvernamentale, la care se adaugă o contribuţie de 15% proprie”, a spus Rareş Bogdan.

Acesta a precizat că pentru proiectele în valoare între 50.000 și 75.000 de euro, contribuția va fi de 20%.

„Societăţile nou înfiinţate de cetăţeni repatriaţi vor beneficia de scutirea de la plata impozitului pe profit sau pe cifra de afaceri, până la atingerea unui plafon de 500.000 de euro, iar după depăşirea acestui prag, se va aplica un impozit redus, cuprins între 1% şi 3%, fiind modelul IMM-urilor, dar extins. 

Scutirea pentru a o perioadă de doi ani de zile se referă la cei care nu depăşesc 200.000 de euro”, a mai spus Rareş Bogdan.

Prim-vicepreședintele PNL a mai anunțat că Guvernul va aloca un număr de trei bilete, dus-întors, de călătorie gratuite pentru cetățenii români care se repatriază de la distanțe de peste 2.000 de km.

„Se instituie programul Prima Casă din diaspora, prin care cetăţenii români din străinătoate pot accesa credite ipotecare, iar statul român va subvenţiona dobânda pentru orice valoare care depăşeşte DAE şi este de 30 de ani”, a mai spus Rareş Bogdan.

Totodată, cetățenii care revin definitiv în țară, după o perioadă de cel puțin un an de zile de rezidență în străinătate, beneficiază de reducerea bazei de impozitare pentru impozitul pe venit, contribuțiile CAS și CASS, pentru o perioadă de 3 ani.

Rareș Bogdan a mai spus că se vor aloca burse de studiu pentru elevii români din diaspora, care doresc să studieze acasă, în România, după modelul etnicilor români din Republica Moldova şi Ucraina.

Politică

Guvernul a adoptat proiectul de lege prin care armata va putea doborî dronele care pătrund în spațiul aerian al țării

Publicat cu

pe

Guvernul a aprobat joi proiectul de lege privind controlul utilizării spațiului aerian național.

Astfel, aparatele de zbor fără pilot la bord (drone) vor beneficia de „atenția și rigorile” prevăzute în prezent pentru aparatele de zbor cu pilot la bord din perspectivă civilă, dar și din perspectivă militară, potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

„Punctez şi două proiecte din domeniul apărării naţionale, proiectul de lege privind controlul utilizării spaţiului aerian naţional, care abordează, dintr-o perspectivă nouă, controlul utilizării spaţiului aerian naţional, plecând de la sfera extinsă a riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii naţionale, a integrităţii spaţiului aerian naţional şi a siguranţei aeronautice, a vieţii şi sănătăţii persoanelor şi a patrimoniului. Actul normativ va extinde şi reglementa măsurile pentru controlul utilizării spaţiului aerian naţional, a sistemelor de aeronave fără pilot la bord şi pentru alte vehicule aeriene”, a spus Constantin, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, după ședința de guvern, potrivit Agerpres.

Armata va putea doborî dronele care ajung în spațiul aerian al României

Mihai Constantin a mai precizat că prin adoptarea actului normativ „se va crea un nou cadru de cooperare şi de coordonare la nivelul autorităţilor şi instituţiilor care au competenţe în gestionarea şi monitorizarea spaţiului aerian naţional, precum şi de asigurare a respectării regulilor de utilizare a acestuia, ceea ce contribuie la creşterea siguranţei şi securităţii aviaţiei”.

Acesta a mai adăugat că, de asemenea, Guvernul a aprobat şi un proiect de lege iniţiat de Ministerul Apărării Naţionale privind desfăşurarea pe timp de pace a misiunilor şi operaţiilor militare pe teritoriul statului român.

„Acesta urmăreşte crearea cadrului juridic care să permită desfăşurarea unor misiuni şi operaţii pe teritoriul statului nostru. Proiectul de lege asigură completarea normelor în vigoare cu privire la pregătirea şi desfăşurarea misiunilor şi operaţiilor pe timp de pace pe teritoriul naţional de către forţele armate. Cele două proiecte de lege vor fi transmise spre dezbatere şi adoptare Parlamentului”, a mai precizat Mihai Constantin.

Cele două proiecte de lege trebuie dezbătute și votate de Parlament, iar apoi promulgate de președinte.

Citește mai departe

Internațional

România intră oficial în spațiul Schengen terestru de la 1 ianuarie 2025. Consiliul JAI a votat eliminarea controalelor la frontierele interne terestre

Publicat cu

pe

România intră în spațiul Schengen terestru de la 1 ianuarie 2025. Ministrii de interne ai Uniunii Europene au adoptat decizia de a elimina controalele la frontierele interne terestre pentru Bulgaria și România începând cu anul viitor.

România, oficial în Schengen de la 1 ianuarie 2025

Comisia Europeană salută hotărârea unanimă a Consiliului de a ridica controalele la frontierele interne terestre cu România și Bulgaria de la 1 ianuarie 2025, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

„România va fi membru cu drepturi depline în spaţiul Schengen începând cu 1 ianuarie 2025. Este o decizie istorică care a fost luată în urmă cu puţin timp la Consiliul JAI reunit la Bruxelles. Aceasta este o victorie a dreptăţii şi a demnităţii naţionale şi un semnal clar că nu vom accepta vreodată să fim cetăţeni de mâna a doua în Europa! Este, înainte de toate, un triumf al tuturor românilor, indiferent de opţiunea politică sau de situaţia socială. Este o victorie a muncii în echipă pentru binele ţării. Pentru că la acest moment au contribuit lideri de opinie din ţară şi din străinătate, personalităţi publice şi oameni obişnuiţi, alături de miniştri, diplomaţi, europarlamentari şi tehnicieni din zeci de instituţii.

Pentru companiile româneşti care fac afaceri cu parteneri din statele europene, eliminarea controalelor la frontiere va facilita comerţul şi va reduce costurile logistice. Asta înseamnă că mărfurile româneşti vor deveni mai competitive, ceea ce va stimula economia şi va crea noi oportunităţi de afaceri şi locuri de muncă. Iar, pentru români, această decizie aduce beneficii concrete şi imediate. Mai ales pentru cei din diaspora, care călătoresc frecvent în România, în special în perioada sărbătorilor. Nu se va mai sta zeci de ore la frontiere, ci se va circula liber, fără controale suplimentare. Asta înseamnă mai mult timp petrecut cu familiile şi mai puţin stres în călătorii”, a declarat, joi, Marcel Ciolacu.

Citește mai departe

Politică

Klaus Iohannis a convocat noul Parlament pentru 20 decembrie. Anunțul Administrației Prezidențiale

Publicat cu

pe

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat noul Parlament vineri, 20 decembrie 2024, la ora 14:00, la Palatul Parlamentului, în urma alegerilor legislative din 1 decembrie.

Iohannis a convocat noul Parlament pentru 20 decembrie 2024

„Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, decretul privind convocarea Parlamentului României, ales la data de 1 decembrie 2024, în ziua de vineri, 20 decembrie 2024, la ora 14:00, la Palatul Parlamentului”, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Lista noului Parlament conține 465 de nume, dintre care 331 sunt deputați, iar 134 senatori. Mandatele au fost împărțite după alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024:

  • PSD: 123 de mandate (86 de deputați și 37 de senatori);
  • AUR: 92 de mandate (64 de deputați și 28 de senatori);
  • PNL: 72 de mandate (50 de deputați și 22 de senatori);
  • USR: 59 de mandate (40 de deputați și 19 senatori);
  • SOS: 38 de mandate (27 de deputați și 11 senatori);
  • UDMR: 32 de mandate (22 de deputați și 10 senatori);
  • POT: 32 de mandate (25 de deputați și 7 senatori);
  • Minorități: 19 deputați.
Citește mai departe

Facebook

Articole Populare