Connect with us

Publicat cu

pe

Nu aștepta pensionarea pentru a începe să cultivi relațiile și activitățile care te vor susține în anii tăi de după muncă. Contribuția pentru pensionare înseamnă mai mult decât a-ți ține banii într-un cont de investiții, transmite New York Times.

Este la fel de important să cultivăm interesele, relațiile și activitățile care ne vor umple zilele cu scop și satisfacție atunci când ne vom retrage de pe piața muncii.

Această linie de gândire este susținută de un studiu realizat de Harvard, de lungă durată, privind dezvoltarea adulților. Din 1938, studiul a urmărit sute de absolvenți ai Universității Harvard și rezidenți din centrul orașului Boston și descendenții acestora pentru a înțelege secretele longevității, sănătății și fericirii în viața ulterioară.

„Care sunt cei mai buni predictori? Ne-am gândit că va fi nivelul lor de colesterol. Ne-am gândit că va fi tensiunea lor arterială”, a declarat prof. Robert Waldinger, directorul studiului, în cadrul unei conferințe la Universitatea Stanford. „S-a dovedit a fi calitatea relațiilor lor”.

Întrucât preocupările și prieteniile se pot dizolva în timp, cum ar fi acțiunile și obligațiile, cel mai bun moment pentru a începe să investești în viitor este la 30, 40 și 50 de ani. De asemenea, este important să existe acest sens al scopului, deoarece influențează longevitatea și prezice un risc redus de boli, inclusiv Alzheimer și AVC, potrivit cercetărilor lui Carol Ryff, profesor de psihologie la Universitatea din Wisconsin-Madison, prezintă sursa menționată mai sus.

În mod ideal, oamenii ar trebui să înceapă să se concentreze pe relații și să dezvolte un simț al scopului care transcende munca la mijlocul vârstei, pentru că întârzierea acestor sarcini poate face dificilă tranziția la pensionare.

Iată o serie de strategii pentru construirea unui portofoliu echilibrat de interese și relații:

 

Prieteniile necesită efort

Există multe motive pentru care oamenii la mijlocul vârstei neglijează prieteniile. Cea mai evidentă este constrângerea pe care o are timpul, având în vedere cerințele de creștere a copiilor și de îngrijire a părinților în vârstă, în timp ce persoana respectivă înaintează în carieră .

Dar Laurie Santos, profesor de psihologie la Universitatea Yale, și alți cercetători, spun că oamenii au și percepții greșite despre relații, iar acest lucru îi poate determina să renunțe la vechile prietenii.

„Credem că prieteniile se întâmplă pur și simplu și că, dacă prietenia este autentică, nu va trebui să muncim pentru ea”, a spus prof. Santos. „Dar cercetările sugerează că prieteniile necesită timp”.

În medie, este nevoie de 200 de ore pe parcursul a patru luni pentru a construi o prietenie strânsă și până la 60 de ore pentru a stabili o prietenie ocazională, a spus Jeffrey Hall, profesor la Universitatea din Kansas și autor al unui studiu din 2019 care a urmărit viața socială a aproape 500 de persoane după ce au început facultatea ori s-au mutat.

Prof. Hall a spus că prieteniile se estompează fără eforturi periodice de reconectare.

Oamenii exagerează riscurile de a ajunge înapoi la prieteni vechi, inclusiv stânjeneala și respingerea, subestimând plăcerile, conform cercetării lui Nicholas Epley, directorul Centrului de Cercetare a Deciziei de la Universitatea din Chicago Booth School of Business.

Alocă-ți timp pentru a investi în relațiile pe care le consideri cele mai importante pentru tine, sfătuiește Laura Carstensen, directorul Centrului pentru longevitate al Universității Stanford. Cercetările ei indică faptul că a avea mai puțin de trei legături strânse poate fi riscant, conform NYT.

Este important să nu treci cu vederea beneficiile pe care le poți avea dacă socializezi cu cei pe care nu îi cunoști.

Studiile efectuate de cercetători, inclusiv prof. Epley, arată că interacțiunile scurte dintre navetiștii care circulă cu trenul, au crescut nivelul de fericire al ambelor părți. Cei care realizează că străinii sunt interesați să se conecteze au mai multe șanse să reaprindă vechile prietenii, a spus prof. Epley.

„Când găsești prieteni, nu fi perfecționist. Nu e vorba de ceea ce spui. Este vorba dacă ești acolo pentru oameni și dacă ești implicat”, a spus prof. Epley.

Încearcă să introduci rutine în prieteniile tale, a spus prof. Hall, care programează lunar apeluri telefonice cu un prieten bun. În plus, mai sugerează, să te concentrezi pe ascultare mai degrabă, decât pe ceea ce dorești să spui.

„Glumește, prinde viața din urmă și poartă conversații semnificative”, a transmis acesta.

 

Hobby-uri, pasiuni și activități

Carierele pot fi foarte consumatoare, mai ales în anii de vârf ai câștigurilor, care deseori coincid cu vârsta mijlocie. Acest lucru face importantă experimentarea atunci când pui bazele pentru ceea ce urmează, a spus Marc Freedman, fondatorul CoGenerate, o organizație nonprofit care aduce persoane din toate generațiile împreună spre a contribui la crearea unui viitor mai bun.

„Fii realist în ceea ce privește necesitatea de a experimenta, înțelegând că poate dura timp și poate implica unele suișuri și coborâșuri înainte de a putea face din acest tip de implicare o parte esențială a vieții tale”, a spus dl Freedman.

Gândește-te la interesele pe care le-ai avut mai devreme în viață, sfătuiește Jaye Smith, antrenor pentru pensionare și co-fondator al Reboot Partners LLC. Aceasta citează din experiența unui client care a părăsit recent o carieră corporativă pentru a preda preșcolarilor, lucru pe care femeia îl făcuse pentru scurt timp după facultate.

O altă strategie pe care o recomandă Jaye Smith este să întocmești o listă cu „lucrurile pe care vrei să te asiguri că le faci în viața ta” și să începi să le faci acum.

Cu cât lista este mai specifică, cu atât ai mai multe șanse să îți îndeplinești obiectivele. De exemplu, ai putea include explorarea parcurilor naționale și învățarea unei limbi străine în loc să călătorești și să urmezi diverse cursuri.

Când obiectivele sunt ambițioase, împarte-le în pași pe care îi poți realiza în timp ce lucrezi. Dacă vrei să scrii o carte, începe cu un jurnal sau un blog.

„De ce să reținem satisfacția și recompensele?” a întrebat Smith, ai cărei parteneri organizează weekend-uri restrânse pentru oamenii care caută inspirație.

Gândește-te la scop, sfătuiește Barbara Bradley Hagerty, care a scris despre propria ei experiență despre cum să faci noi investiții la mijlocul vârstei în „Life Reimagined: The Science, Art, and Opportunity of Midlife”, prezintă NYT.

Ea a zis că a descoperit „un scop mare și un scop mic” după ce și-a părăsit slujba de reporter la National Public Radio în 2014 din cauza unei corzi vocale paralizate. Hagerty definește puținul scop ca „o sursă de bucurie care poate fi ascunsă în colțurile unei vieți aglomerate”.

Pentru Hagerty, calea către un scop mare a fost să-și folosească abilitățile și experiența pentru a ajuta o cauză mai mare decât cariera ei.

„Este un proiect care ar avea sens pentru mine, chiar dacă nimănui nu-i pasă de el”, relatează autoarea cărții menționate anterior, care a scris un articol de revistă ce a ajutat la eliberarea unui bărbat nevinovat condamnat pentru omor. Acum scrie o carte pe acest subiect.

Ceea ce trebuie să faci, de fapt, este să nu îți părăsești pasiunile și relațiile după ce te retragi de pe piața muncii, deoarece ele te vor ghida în viața ce va urma după. Mai departe, tu alegi ce să faci.

Lifestyle

SIMAVI a sărbătorit Ziua Internațională a Francofoniei la Bruxelles

Publicat cu

pe

SIMAVI a marcat Ziua Francofoniei la Bruxelles printr-un concert extraordinar, alături de Ambasada României în Regatul Belgiei și Institutul Cultural Român.

Partenerii constanți în realizarea acestor acțiuni sunt Reprezentanța Organizației Internaționale  a Francofoniei pe lângă UE și Grupul Ambasadorilor Francofoni de la Bruxelles, dar anul acesta li s-a alăturat și compania românească de IT Software Imagination & Vision (SIMAVI).

AdvertisementAlexandru Coșbuc-Ionescu, Vicepreședinte SIMAVI: “Suntem onorați să putem promova atât software românesc, cât și artiști români la Comisia Europeană.”

Această declarație vine în contextul în care SIMAVI este compania IT românească care furnizează servicii software principalelor organizații ale CE.

„Colaborarea noastră cu reprezentanții Europei de la Bruxelles din ultimii 15 ani, ca furnizor de proiecte de eLearning pentru specialiștii Directoratelor Generale, este completată astăzi de o nouă dimensiune – aceea de susținători ai valorilor culturale francofone”, a adăugat Vlad Zaharia, Territory Manager EMEA Region la SIMAVI.

Cu această ocazie, gazdele și invitații au marcat 31 de ani de la aderarea României la OIF și au reamintit importanța valorilor francofoniei, țara noastră fiind desemnată în 2007 de către Secretarul General al Francofoniei, “stat-far al francofoniei” în regiunea Europei Centrale și de Est.

În seara zilei de 13 martie 2024 a avut loc excepționalul concert „L’amour en heritage”,  susținut de soprana Irina Baianț, actorul și tenorul Adrian Nour și de Andrei Tudor, în calitate de compozitor, dirijor și pianist, artiști foarte cunoscuți atât în lumea muzicală a României, cât și peste hotare.

La Muzeul de Artă și Istorie din capitala Belgiei, în fața unei săli pline, cei trei artiști celebri au cântat arii muzicale franco-române, abordând stiluri variate, de la melodii franceze celebre la reinterpretări din folclorul românesc.

Repertoriul bogat, interpretat cu măiestrie și sensibilitate de cei trei artiști, a încântat o audiență vastă, formată din  reprezentanți ai corpului diplomatic, reprezentanți ai mediului de afaceri din Belgia, precum și ai comunității românești, programul concertului „L’amour en heritage” fiind special conceput pentru a atrage un public larg.

Citește mai departe

Lifestyle

Ministerul Culturii, condus de Raluca Turcan, a luat decizia ca, de 1 decembrie, intrarea în muzee să fie gratuită

Publicat cu

pe

Ministerul Culturii, condus de Raluca Turcan, a luat decizia ca, de 1 decembrie, intrarea în muzee să fie gratuită. 

De “1 Decembrie Cultural”, accesul în reţeaua muzeelor din subordinea Ministerului Culturii este gratuit pentru toţi vizitatorii.

Iată care sunt teatrele, muzeele, bibliotecile, filarmonicile, teatrele de operă şi operetă care invită publicul să sărbătorească împreună 1 Decembrie Cultural în BUCUREȘTI: 

  • Artexim;
  • Biblioteca Naţională a României;
  • Centrul Naţional al Dansului;
  • Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română”;
  • Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”;
  • Filarmonica „George Enescu”;
  • Institutul Naţional al Patrimoniului;
  • Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare;
  • Muzeul Naţional „George Enescu”;
  • Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi;
  • Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”;
  • Muzeul Naţional al Ţăranului Român;
  • Muzeul Naţional Brătianu;
  • Muzeul Naţional de Artă Contemporană;
  • Muzeul Naţional de Istorie a României;
  • Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”;
  • Muzeul Ororilor Comunismului în România;
  • Opera Naţională Bucureşti;
  • Teatrul Muzical Ambasadorii;
  • Teatrul Naţional Bucureşti „I.L. Caragiale”;
  • Teatrul Naţional de Operă şi Musical „Ion Dacian”.

1 Decembrie Cultural în ȚARĂ va fi organizat la:

  • Centrul Cultural Topliţa;
  • Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi;
  • Muzeul Naţional Bran;
  • Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni;
  • Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu;
  • Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca;
  • Muzeul Naţional Peleş din Sinaia;
  • Opera Naţională Română din Cluj-Napoca;
  • Opera Naţională Română din Timişoara;
  • Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara;
  • Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi;
  • Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa;
  • Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova.

Românii din diaspora au ocazia să sărbătorească Ziua Națională prin instituțiile ce vor organiza evenimente în mai multe orașe la nivel internațional, după cum urmează:

  • Centrul Național de Artă Tinerimea Română – Madrid și Barcelona, Spania;
  • Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” – Washington, New York, Chicago și Seattle – Statele Unite ale Americii;
  • Filarmonica „George Enescu” – Roma, Italia;
  • Muzeul Național „George Enescu” – Haga, Țările de Jos (eveniment organizat în parteneriat);
  • Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” – Rabat, Maroc;
  • Teatrul Muzical Ambasadorii – Bratislava, Slovacia; Chișinău și Ialoveni, Republica Moldova.
Citește mai departe

Lifestyle

Sibiul, din nou în centrul activității culturale

Publicat cu

pe

Tot mai multe evenimente culturale, la care participă mii de oameni, au loc la Sibiu. În weekend, la Sibiu a avut loc Concertul MANIFEST, unul dintre mai ambițioase proiecte ale Asociației Culturale Play.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, afirmă că muzica face punte între minte şi suflet, iar peste 10.000 de copii din Sibiu, alături de părinții lor, sunt beneficiarii anuali direcţi ai proiectelor si programelor de educație culturală şi artistică ale asociatiei.

“Muzica face punte între minte și suflet!

Sute de oameni au pus mâna pe chitară, au atins corzile la unison, în cadrul celui mai ambițios proiect al Asociației Culturale Play – Concertul MANIFEST.

Peste 10.000 de copii din Sibiu, alături de părinții lor, sunt beneficiarii anuali direcţi ai proiectelor si programelor de educație culturală şi artistică ale asociatiei.

Studiul muzicii, orele de repetiții, emoția prezentării unei melodii în fața publicului, bucuria unui rezultat remarcabil obținut alături de colegi și profesori sunt momente pe care mi le amintesc cu drag și care au avut o contribuție esențială în formarea mea ca adolescent.

Asocierea dintre bucuria muzicii și programele educaționale colaborative reprezintă un pilon esențial pentru dezvoltarea noastră culturală și artistică și încurajez de multă vreme astfel de inițiative.

Cu atât mai mult, din postura de ministru al Culturii, mi-am dorit să susțin proiectul „Pune mâna pe chitară”, pentru că acest instrument are puterea de a ne aduce împreună peste barierele de generație.  Cred că șansa  tinerilor de a studia și de a împărtăși pasiunea pentru muzică alături de mentori și profesioniști reputați este o experiență deosebită în această etapă a vieții.

Tinerilor muzicieni le doresc să-și păstreze și dezvolte iubirea pentru muzică, dorința de a deveni mai buni și perseverența de a-și urmări visurile și de a-și împlini potențialul!

Felicit organizatorii, Asociația Culturală Play, pentru munca neobosită și mulțumesc Muzeului Astra, gazda Festivalului Sibiu Guitar Meeting și domnului Ciprian Ștefan pentru sprijinul constant și deplin pe care îl acordă evenimentelor culturale de calitate”, a scris Raluca Turcan pe Facebook.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare