Connect with us

Publicat cu

pe

Directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Paul Anghel, recomandă cetăţenilor care cumpără carne de tip fast food să fie atenţi la căteva elemente care indică dacă produsele sunt bune pentru consum.

Într-o postare pe Facebook, Paul Anghel face următoarele recomandări:

“Pentru a achiziționa produse de tip fast food (hamburger, shaorma, kebab, hot-dog etc.) care să nu le pună viața în pericol, consumatorii trebuie să țină cont de următoarele sfaturi: 

la cumpărarea produselor din carne să acorde atenție deosebită la aspectul produsului. Să nu achiziționeze produsele la care suprafața este mâzguită, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros și culoare modificate, consistență nespecifică sortimentului, cu grăsime acumulată sub membrană, aspect de vechi;

  • să urmărească modul de etichetare și să nu cumpere produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare a datei durabilității minimale/datei limită de consum și a ingredientelor alergene; 
  • să refuze produsele din carne pentru care există îndoieli privind calitatea și modul de informare prin etichetare; 
  • să refuze produsele cu modificări organoleptice, miros nespecific, culoare modificată, gust amar; 
  • să refuze produsele din carne pe care nu este înscrisă data durabilității minimale/data limită de consum sau dacă această este modificată sau depășită; 
  • să nu cumpere produse din carne din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu poate eliberă bon de casă cu care să fie justificată tranzacția comercială și riscă să achiziționeze un produs neconform sau chiar nesigur care le poate afecta sănătatea; 

Trebuie urmărit, în cazul produselor alimentare tip fast food, modul de expunere și comercializare a acestora, pentru a observa unele indicii care pot să conducă la identificarea riscurilor pentru sănătate și anume: 

  • existența și funcționarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele; 
  • integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecție pe timpul transportului, depozitării și comercializării; 
  • etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, termenul de valabilitate; 

De asemenea, înainte de achiziționarea alimentelor, din locuri specializate în acest sens, consumatorii trebuie să se asigure că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecție și bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuși curate sau de unică folosință. 

Trebuie să acorde atenție prețului afișat și să verifice concordanță dintre prețurile afișate la raft și cele marchate pe bonurile de casă.”

Business

Profesorul Virgil Păunescu, strategie pentru creșterea cu 30% a veniturilor angajaților UMF Timișoara

Publicat cu

pe

Profesorul Virgil Păunescu, şeful Institutului de Cercetare OncoGen din Timişoara, propune strategie de creștere a veniturilor cu minim 30% pentru cadrele didactice și pentru personalul auxiliar al Universității de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş” din Timişoara.

“Doresc să vă anunț că unul dintre principalele obiective ale planului meu de management este creșterea bunăstării membrilor universității. Pentru început propun o creștere a veniturilor cu minim 30% pentru cadrele didactice și pentru personalul auxiliar al universității. Toți cei care suntem șefi de discipline sau de departamente știm cât de greu este să atragem și să păstrăm cadre didactice și personal auxiliar de calitate în universitatea noastră, iar acest lucru este legat în primul rând de salarizare. Așa cum am mai spus, am convingerea că vom avea oameni de calitate în universitate atunci cand vom crea condiții de calitate, când vom avea dotări moderne și mai ales când vom avea salarii cât mai apropiate de nivelul celor din vest. Știu că măsura poate părea una populistă, dar judecați și dumneavoastră ce preferați: un rector care va mărește salariile acum, sau unul care așteaptă apropierea următorului mandat pentru a le mări atunci în speranța unei realegeri?

Când am ridicat institutul OncoGen m-am lovit de o legislație ostilă, care punea sub semnul întrebării finalizarea centrului. Dar nu am stat. Am mers la București unde am reușit să conving factorii de decizie că era în interesul țării să modifice legea. În 3 luni de la primele discuții am reușit să modific legislația și am deblocat fondurile necesare nu doar pentru noi, ci la nivel național, pentru toți aplicanții”, a scris Profesorul Virgil Păunescu, pe pagina sa de Facebook. 

Citește mai departe

Business

Mihai Bobonete, dezvăluiri despre Paul Anghel

Publicat cu

pe

Actorul Mihai Bobonete a făcut aseară, pe pagina de Facebook, dezvăluiri despre vechiul său prieten, Paul Anghel, directorul general al ANPC.

“Am mulți prieteni și i-am facut greu, dar i-am păstrat, pe unii mai aproape. iar pe alții îi regăsesc după ani de zile, după câțiva copii în plus, făcuți de mine sau de ei, și de unde filmam figurație specială în clipurile lui Mărgi, acum unul e in conducerea ANPC, iar eu sunt actoraș cu șanse de devenire actor.

Așa l-am descoperit pe Paul Anghel, frățiorul meu drag, care m-a învățat baschet și care imi spunea că doar proștii merg pe linia de tramvai ca să ajungă primii la semafor, eu crezând altceva pe atunci și multe altele.

Am fost la ANPC cu o treaba și am dat de el acolo, am vorbit și am baut o cafea. Am dat de un alt om, un băiat mișto cu șanse să devină și mai mult de atat, iar dacă viitorul sunt oamenii ca el, atunci pot dormi liniștit câțiva ani buni de acum.

M-am bucurat sa te vad iar Paulică și promit să ne vedem mai des și iar pe parchet să mă înveți cum albii pot să sară mai sus!”, a scris Mihai Bobonete, pe pagina sa de Facebook. 

Citește mai departe

Business

Sărăcia crește în Marea Britanie la anumite categorii

Publicat cu

pe

Brexit: Liderul UKIP, Nigel Farage, și-a anunțat demisia

Sărăcia ar afecta 14 milioane de persoane în Marea Britanie (în jur de o cincime din populație) şi a crescut în rândul muncitorilor, copiilor şi anumitor pensionari, arată un studiu publicat vineri şi citat de presa internațională, preluată de Agerpres. 

Această constatare a fundaţiei Joseph Rowntree diferă de cifrele oficiale care arată o rată a şomajului de sub 4%, cea mai mică în 45 de ani, în ciuda încetinirii activităţii economice pe fondul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Raportul arată că mulţi muncitori fără educație sau specializare sunt afectaţi de sărăcie întrucât salariile lor şi numărul de ore lucrate nu sunt suficiente pentru a supravieţui.

Locurile de muncă precare sunt cealaltă parte a monedei unei rate scăzute a şomajului, aşa cum este ilustrat de utilizarea din ce în ce mai mare a contractelor precare precum cele de „zero ore”, care nu garantează un minim orar.

Aproximativ 4 milioane de copii şi 2 milioane de pensionari trăiesc în sărăcie, o creştere de respectiv 400.000 şi 300.000 de persoane în ultimii cinci ani.

Cea mai ridicată rată a sărăciei se înregistrează la persoane care trăiesc în regiunea Londrei, în nordul şi centrul Angliei, precum şi în Ţara Galilor.

Potrivit criteriilor utilizate de studiu, o familie este considerată săracă atunci când venitul său este mai mic faţă de peste 60% din venitul mediu, după ce se ia în considerare preţul bunurilor imobiliare.

Fundaţia Joseph Rowntree solicită guvernului să ia măsuri pentru îmbunătăţirea securităţii şi calităţii locurilor de muncă.

Sindicatele cer creșterea salariul minim la cel puţin 10 lire sterline pe oră.

Guvernul, care va ridica salariul minim la 8,72 lire sterline pe oră din aprilie, spune că lupta împotriva sărăciei rămâne o prioritate.

„Ştim că a avea un loc de muncă este cea mai bună cale de a ieşi din sărăcie (…). Salariile cresc mai mult decât inflaţia, iar sărăcia extremă este mai mică decât în 2010”, a precizat Ministerul Muncii de la Londra.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare