Paul Anghel (ANPC): Aveți grijă la următoarele lucruri când cumpărați carne

Directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Paul Anghel, recomandă cetăţenilor care cumpără carne de tip fast food să fie atenţi la căteva elemente care indică dacă produsele sunt bune pentru consum.

Într-o postare pe Facebook, Paul Anghel face următoarele recomandări:

“Pentru a achiziționa produse de tip fast food (hamburger, shaorma, kebab, hot-dog etc.) care să nu le pună viața în pericol, consumatorii trebuie să țină cont de următoarele sfaturi: 

la cumpărarea produselor din carne să acorde atenție deosebită la aspectul produsului. Să nu achiziționeze produsele la care suprafața este mâzguită, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros și culoare modificate, consistență nespecifică sortimentului, cu grăsime acumulată sub membrană, aspect de vechi;

  • să urmărească modul de etichetare și să nu cumpere produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare a datei durabilității minimale/datei limită de consum și a ingredientelor alergene; 
  • să refuze produsele din carne pentru care există îndoieli privind calitatea și modul de informare prin etichetare; 
  • să refuze produsele cu modificări organoleptice, miros nespecific, culoare modificată, gust amar; 
  • să refuze produsele din carne pe care nu este înscrisă data durabilității minimale/data limită de consum sau dacă această este modificată sau depășită; 
  • să nu cumpere produse din carne din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu poate eliberă bon de casă cu care să fie justificată tranzacția comercială și riscă să achiziționeze un produs neconform sau chiar nesigur care le poate afecta sănătatea; 

Trebuie urmărit, în cazul produselor alimentare tip fast food, modul de expunere și comercializare a acestora, pentru a observa unele indicii care pot să conducă la identificarea riscurilor pentru sănătate și anume: 

  • existența și funcționarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele; 
  • integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecție pe timpul transportului, depozitării și comercializării; 
  • etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, termenul de valabilitate; 

De asemenea, înainte de achiziționarea alimentelor, din locuri specializate în acest sens, consumatorii trebuie să se asigure că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecție și bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuși curate sau de unică folosință. 

Trebuie să acorde atenție prețului afișat și să verifice concordanță dintre prețurile afișate la raft și cele marchate pe bonurile de casă.”

Etichete: paul anghelANPCcarne buna pentru consum

Actualitate

Top Articole

Video