Business
Investițiile estice transformă Europa de Est în noua Chină

În condițiile în care firmele își mută producția mai aproape de piață, Europa Centrală și de Est (CEE) sunt locurile potrivite. Astfel, Europa de Est este transformată în noua Chină, potrivit The Economist.
Uniunea Europeană a încercat din răsputeri în ultima vreme să restricționeze importurile din China. Însă, vara aceasta, China a facilitat importul unui produs european: carnea de pasăre polonă. Gestul a fost nesemnificativ din punct de vedere economic. Dar acesta face parte dintr-un efort mai amplu al Chinei de a cultiva și de a investi în Europa Centrală și de Est.
China nu este singura. Țările beneficiază de pe urma transferului producției de către întreprinderi mai aproape de piața europeană (care au granițe apropiate) sau în locuri considerate de încredere din punct de vedere politic (care fac parte din aceeași alianță geopolitică), precum și exportul de modă veche, peste mări și oceane, pentru costuri mai mici.
Statistici despre transformarea Europei de Est
Într-un raport recent, privind competitivitatea europeană, Mario Draghi, fostul șef al Băncii Centrale Europene, a susținut că Europa trebuie să construiască lanțuri de aprovizionare mai rezistente și să investească în producția internă de bunuri-cheie, cum ar fi semiconductorii. Globalizarea de la începutul anilor 2000 a alimentat o creștere impresionantă în statele membre, mai noi, ale UE. În prezent, aceștia sunt pregătiți să beneficieze din nou de o evoluție.
Să luăm exemplul Poloniei, care nu a avut o recesiune din 1991, cu excepția pandemiei. Nivelul său real de consum pe persoană a ajuns la nivelul celui din Spania. Investițiile străine directe nete s-au dublat, de la 10 miliarde de dolari pe an la mijlocul anilor 2010, la aproximativ 20 de miliarde de dolari în prezent.
Un studiu realizat de Kearney, o companie de consultanță, plasează Polonia în primele 25 de destinații pentru următorii ani, după Mexic și Taiwan. Există trei motive pentru a ne aștepta la mai multe investiții în regiune. Primul este tranziția globală către neutralitatea climatică. De la vehicule electrice și baterii, până la pompe de căldură și mori de vânt, trebuie construite capacități noi de producție. Modernizarea fabricilor vechi din Germania sau Franța au un cost la fel de ridicat precum ar avea construirea unei noi fabrici în Polonia sau Ungaria.
Țările bogate pot oferi mai multe subvenții, dar au terenuri și forță de muncă mai ieftine, reglementări mai permisive și impozite mai mici.
China își dublează sectorul de producție
Al doilea motiv este supracapacitatea chineză. Pe măsură ce creșterea încetinește, China își dublează sectorul de producție supradimensionat, în special în domenii noi, cum ar fi vehiculele electrice. Uniunea Europeană este singura piață încă destul de deschisă importurilor chineze, ceea ce sporește presiunea asupra producătorilor europeni de a concura. Acest lucru îi împinge spre regiunile cu costuri mai mici de pe piața unică. Într-un deceniu, „cea mai mare parte a producției de automobile din Europa ar putea fi în țări și alte locuri mai ieftine, precum Portugalia și Spania”, spune Zoltan Torok de la Raiffeisen Bank, din Ungaria.
În sfârșit, tensiunile dintre America și China, cu Europa între ele, pot perturba lanțurile de aprovizionare. Acesta este motivul pentru care firmele au început să aducă producția mai aproape de piețe (care au granițele apropiate), potrivit The Economist.
Producătorii chinezi vor încerca să producă în Europa, folosind Ungaria drept cap de pod. Cele mai mari anunțuri ale chinezilor în ultimii trei ani au fost în Ungaria și Serbia, potrivit fDi Intelligence, o companie de consultanță. Ungaria a primit prima fabrică europeană a BYD, un producător chinez de vehicule electrice. Și firmele din Occident o fac. Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, s-a deplasat în Serbia pe 19 iulie pentru a semna un acord de exploatare a litiului pentru vehicule electrice. Intel, un producător de cipuri, a ales Polonia pentru o fabrică de 4,6 miliarde de dolari, deși a întrerupt investițiile europene pe fondul problemelor financiare.
Riscurile la care este supusă Europa de Est
Dar toată expansiunea are și riscuri. Investitorii străini nu sunt tocmai populari. O mare parte din economia regiunii este deja deținută de străini. Valoarea adăugată în producția de vehicule se află aproape în întregime în mâini străine. Două dintre primele patru bănci din Polonia sunt filiale ale unei bănci olandeze și ale Santander, o bancă spaniolă.
Partidele populiste, precum „Lege și Justiție”, din Polonia, susțin că modelul duce la o creștere mai scăzută a salariilor și la creșterea inegalității. Țările cheltuiesc mult mai puțin pentru cercetare și dezvoltare decât cele din Europa de Vest și nu au piețe de capital solide. Încercarea Poloniei de a construi un autobuz propriu abia a început, chiar și după ce și-a unit forțele cu Geely, un producător chinez, pentru o mare parte din tehnologie. Cel mai mare producător de autobuze din țară, Solaris, a fost recent achiziționat de o firmă spaniolă, conform The Economist.
Țările din Europa Centrală și de Est trebuie să concureze cu țări precum Germania și Franța, care își pot permite subvenții mai mari, și cu țări cu energie mult mai ieftină, precum țările nordice și Spania. Costurile forței de muncă sunt încă mai mici în aceste țări, dar diferența se reduce: salariile lor vor ajunge de la 44% din media occidentală în prezent, la 59% până în 2035, potrivit Tomas Dvorak și Mateusz Urban de la Oxford Economics, o companie de consultanță.
Pentru a concura, guvernele oferă străinilor terenuri ieftine, ceea ce nemulțumește firmele locale; energie subvenționată, pe care o plătesc alți consumatori; și reglementări mai ușoare, ceea ce înfurie grupurile de mediu. „Asamblarea bateriilor cu o mulțime de introduceri importate este, la nivel local, o activitate cu valoare adăugată scăzută care, pe deasupra, necesită multă energie și apă”, spune Gergely Tardos de la OTP Bank, din Budapesta. „Există dezbateri cu privire la faptul dacă este bună sau nu pentru țară”.
Investitorii străini au nevoie și de siguranța că pot găsi lucrători. Aceasta este o provocare pentru țările cu o populație unde vârsta de muncă este în declin. Milioane de cetățeni ai acestora s-au mutat în țări cu economii mai bogate, din Occident.
„Importul de muncitori este acum ceva obișnuit”, spune dl Torok. Firmele apelează la agenții private și la guverne pentru ajutor. „Mergem până în India, chiar și în Laos pentru a-i găsi”, spune Jakub Fekiac de la Edgar Baker, o agenție din Slovacia. Firmele străine de servicii nu apar prea mult în cifre, dar analiștii spun că acestea angajează la fel de mulți oameni ca cele industriale. Numărul studenților străini din universitățile maghiare s-a dublat în ultimul deceniu, fiind atrași de vizele europene. Importul de lucrători ar putea să nu dea rezultate bune în țările în care votanții se opun imigrației, prezintă The Economist.
Boom-ul investițiilor în aceste țări le va consolida poziția în cadrul Uniunii Europene, împreună cu perspectivele lor economice. De asemenea, le va face mai prietenoase față de China și de alte țări autoritare care doresc să se apropie de Europa. Ungaria se opune deja tarifelor vamale impuse pentru produsele chinezești.
Unii analiști se tem că exporturile de carne de pui ale țărilor se vor dovedi un comerț slab pentru un cal troian chinezesc.
Business
Mihai Daraban: România poate deveni o platformă ideală pentru investitorii japonezi

În cadrul misiunii economice desfășurate în Japonia, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), dl Mihai Daraban, a avut o serie de întâlniri oficiale cu unele dintre cele mai importante instituții economice nipone, în scopul identificării unor noi oportunități de cooperare în contextul Parteneriatului Strategic România-Japonia.
Președintele CCIR, dl Mihai Daraban, s-a întâlnit la sediul din Tokyo cu conducerea Camerei de Comerț și Industrie a Japoniei, în prezența dlui Hitoshi Ito, președintele organizației, și a echipei de management din Divizia Internațională, condusă de domnul Katsuya Igarashi, director general.
„România poate deveni o platformă ideală pentru investitorii japonezi, având în vedere deschiderea consumatorilor români către brandurile japoneze și poziția noastră geografică strategică. Portul Constanța oferă acces direct la piețele din Sud-Estul Europei și reprezintă o poartă de intrare ideală pentru produsele japoneze către întreaga regiune. Relația noastră cu Camera de Comerț și Industrie a Japoniei, consolidată prin acordul de colaborare din 1997, reprezintă o fundație solidă pentru extinderea cooperării economice bilaterale”, a declarat președintele CCIR, dl Mihai Daraban.
În cadrul aceleiași misiuni economice, președintele CCIR, dl Mihai Daraban, a avut o întâlnire oficială cu reprezentanții Japan Institute for Overseas Investment (JIOI), organizație care se ocupă de promovarea și facilitarea investițiilor japoneze în străinătate. Discuțiile s-au concentrat pe poziția strategică a României în regiunea Mării Negre, precum și pe rolul Portului Constanța ca hub pentru reconstrucția Ucrainei. „Avem o colaborare excelentă cu JIOI în ceea ce privește promovarea României ca destinație de investiții pentru companiile nipone. Este foarte bine cunoscută implicarea Japoniei în industria navală, prin investițiile în lucrările de construcție a terminalului de containere din Portul Constanța, dar și în proiectarea și execuția podului de peste Dunăre de la Brăila. În contextul reconstrucției Ucrainei, această experiență anterioară poate fi un catalizator pentru noi investiții japoneze în România”, a subliniat președintele CCIR.
Business
Parlamentul European a votat o rezoluție care include propuneri pentru modernizarea rețelelor electrice din UE

Parlamentul European a votat joi o rezoluție ce include o serie de propuneri pentru modernizarea rețelelor de electricitate din Uniunea Europeană, pentru integrarea energiilor regenerabile și pentru încurajarea investițiilor în infrastructura în vederea creșterii capacității de transmitere transfrontalieră, scrie Agerpres.
Rezoluția, redactată pe baza unui raport elaborat de eurodeputata austriacă Anna Sturgh (Renew Europe) și adoptată cu 418 voturi pentru, 112 voturi contra și 45 de abțineri, subliniază că sunt necesare investiții semnificative pentru a spori capacitatea la nivel național și pentru a moderniza infrastructura energetică.
Eurodeputații cer reguli și proceduri mai clare și mai eficiente pentru a atrage investiții private, suplimentar față de finanțarea publică, și pentru a garanta că tarifele rețelei reflectă costurile reale.
În plus, membrii PE subliniază importanța unei planificări mai europene pentru a conecta frontiere, sectoare și regiuni și afirmă că sursele de energie regenerabilă trebuie să fie integrate mai bine în rețelele de electricitate.
De asemenea, ei insistă că ar trebui să existe mai multe interconectări transfrontaliere.
Asigurarea acceptării de către public și comunicarea eficientă cu cetățenii sunt, potrivit eurodeputaților, esențiale pentru implementarea cu succes a noilor proiecte privind rețelele de electricitate.
„Pana de curent din peninsula Iberică a fost o dovadă dureroasă a vulnerabilității rețelelor noastre de electricitate și a reamintit că tranziția energetică a Europei va eșua dacă nu investim în infrastructură într-un mod strategic, așa cum facem și în energiile regenerabile. Pana nu a arătat eșecul Uniunii Energiei, ci din contră. Grație interconectărilor transfrontaliere, Franța a putut să intervină imediat. Acum, Comisia Europeană trebuie să acționeze în mod decisiv pentru a prioritiza planificarea și coordonarea în privința rețelelor și stocării – altfel vom continua să ne împiedicăm dintr-o criză în alta”, a declarat raportoarea Anna Sturgkh.
”Trimitem un mesaj clar și puternic Comisiei să mențină Instrumentul Conectarea Europei pentru Energie în viitoarea sa propunere privind bugetul multianual”, a adăugat ea.
Business
Mihai Daraban: Decidenții politici ar trebui să trateze în mod special investitorii din Republica Coreea

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a organizat, în data de 19 iunie a.c., Forumul economic Romania-Korea Defense Industry Day, marcând un moment foarte important în continuarea dezvoltării relațiilor economice dintre România și Republica Coreea.
Evenimentul, centrat pe sectorul industriei de apărare, a pus în evidență progresele semnificative realizate în ultimul timp de către cele două state, în ceea ce privește oficializarea mai multor proiecte importante în acest domeniu economic.
Președintele CCIR, dl Mihai Daraban, a remarcat faptul că „în acest moment, relațiile dintre România și Republica Coreea sunt foarte bune. Noi, cei de la CCIR, am fost cei care, în plină pandemie, am reușit să-i aducem în România pe cei mai importanți jucători coreeni din industria de apărare. Ca urmare, anul trecut au fost oficializate foarte multe proiecte în acest domeniu, fiind semnate acorduri cu cel puțin 30 de societăți românești care produc diferite subansamble care, ulterior, vor face parte din produsul finit. Vorbim, astfel, despre producție în România, despre locuri de muncă noi și despre implicarea companiilor românești în proiecte comune de amploare. Sper ca autoritățile române să înțeleagă acest lucru. Republica Coreea de Sud trebuie tratată în mod special, având în vedere dorința de a investi în România. La nivelul CCIR, vom monitoriza buna dezvoltare a contractelor dintre cele două state și vom face în așa fel încât activitatea companiilor coreene în România să nu fie blocată de birocrație. Un lucru e sigur: dacă pierdem și această oportunitate, înseamnă că suntem și noi pierduți”.
Prezent la forum, dl Byungro Choi, vicepreședintele Korea Defense Industry Association (KDIA) a subliniat faptul că „acest eveniment este foarte important pentru schimbul de experiență între companiile din cele două state, care pot identifica, astfel, noi oportunități pentru proiecte economice comune. România este membru NATO și UE și joacă un rol central în securitatea europeană, în timp ce Republica Coreea își consolidează rolul ca partener global în industria de apărare, prin tehnologia și capacitățile de achiziție pe care le deține. Împreună cu CCIR, sunt convins că vom dezvolta un model de cooperare strategică între planul de modernizare al apărării României și tehnologiile industriei de apărare coreene”.
-
Politică10 luni înainte
Proiectul Ralucăi Turcan devine realitate. Pensiile sub 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate. Zeci de mii de sibieni vor beneficia
-
Politică6 luni înainte
Marcel Ciolacu a prezentat trei facturi pe TikTok, susținând că reprezintă plata zborurilor cu avioanele Nordis. Boarding Pass: „E puţin probabil ca aceste facturi să fi fost emise în anul 2022, când au avut loc zborurile”
-
Business10 luni înainte
HS Timber Group – tehnologie la cel mai înalt nivel în prelucrarea lemnului
-
Politică11 luni înainte
Raluca Turcan: Zi istorică pentru patrimoniul românesc! Dosarele Brâncuşi şi Frontierele Imperiului Roman – Dacia, înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO