Business
Investițiile estice transformă Europa de Est în noua Chină

În condițiile în care firmele își mută producția mai aproape de piață, Europa Centrală și de Est (CEE) sunt locurile potrivite. Astfel, Europa de Est este transformată în noua Chină, potrivit The Economist.
Uniunea Europeană a încercat din răsputeri în ultima vreme să restricționeze importurile din China. Însă, vara aceasta, China a facilitat importul unui produs european: carnea de pasăre polonă. Gestul a fost nesemnificativ din punct de vedere economic. Dar acesta face parte dintr-un efort mai amplu al Chinei de a cultiva și de a investi în Europa Centrală și de Est.
China nu este singura. Țările beneficiază de pe urma transferului producției de către întreprinderi mai aproape de piața europeană (care au granițe apropiate) sau în locuri considerate de încredere din punct de vedere politic (care fac parte din aceeași alianță geopolitică), precum și exportul de modă veche, peste mări și oceane, pentru costuri mai mici.
Statistici despre transformarea Europei de Est
Într-un raport recent, privind competitivitatea europeană, Mario Draghi, fostul șef al Băncii Centrale Europene, a susținut că Europa trebuie să construiască lanțuri de aprovizionare mai rezistente și să investească în producția internă de bunuri-cheie, cum ar fi semiconductorii. Globalizarea de la începutul anilor 2000 a alimentat o creștere impresionantă în statele membre, mai noi, ale UE. În prezent, aceștia sunt pregătiți să beneficieze din nou de o evoluție.
Să luăm exemplul Poloniei, care nu a avut o recesiune din 1991, cu excepția pandemiei. Nivelul său real de consum pe persoană a ajuns la nivelul celui din Spania. Investițiile străine directe nete s-au dublat, de la 10 miliarde de dolari pe an la mijlocul anilor 2010, la aproximativ 20 de miliarde de dolari în prezent.
Un studiu realizat de Kearney, o companie de consultanță, plasează Polonia în primele 25 de destinații pentru următorii ani, după Mexic și Taiwan. Există trei motive pentru a ne aștepta la mai multe investiții în regiune. Primul este tranziția globală către neutralitatea climatică. De la vehicule electrice și baterii, până la pompe de căldură și mori de vânt, trebuie construite capacități noi de producție. Modernizarea fabricilor vechi din Germania sau Franța au un cost la fel de ridicat precum ar avea construirea unei noi fabrici în Polonia sau Ungaria.
Țările bogate pot oferi mai multe subvenții, dar au terenuri și forță de muncă mai ieftine, reglementări mai permisive și impozite mai mici.
China își dublează sectorul de producție
Al doilea motiv este supracapacitatea chineză. Pe măsură ce creșterea încetinește, China își dublează sectorul de producție supradimensionat, în special în domenii noi, cum ar fi vehiculele electrice. Uniunea Europeană este singura piață încă destul de deschisă importurilor chineze, ceea ce sporește presiunea asupra producătorilor europeni de a concura. Acest lucru îi împinge spre regiunile cu costuri mai mici de pe piața unică. Într-un deceniu, „cea mai mare parte a producției de automobile din Europa ar putea fi în țări și alte locuri mai ieftine, precum Portugalia și Spania”, spune Zoltan Torok de la Raiffeisen Bank, din Ungaria.
În sfârșit, tensiunile dintre America și China, cu Europa între ele, pot perturba lanțurile de aprovizionare. Acesta este motivul pentru care firmele au început să aducă producția mai aproape de piețe (care au granițele apropiate), potrivit The Economist.
Producătorii chinezi vor încerca să producă în Europa, folosind Ungaria drept cap de pod. Cele mai mari anunțuri ale chinezilor în ultimii trei ani au fost în Ungaria și Serbia, potrivit fDi Intelligence, o companie de consultanță. Ungaria a primit prima fabrică europeană a BYD, un producător chinez de vehicule electrice. Și firmele din Occident o fac. Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, s-a deplasat în Serbia pe 19 iulie pentru a semna un acord de exploatare a litiului pentru vehicule electrice. Intel, un producător de cipuri, a ales Polonia pentru o fabrică de 4,6 miliarde de dolari, deși a întrerupt investițiile europene pe fondul problemelor financiare.
Riscurile la care este supusă Europa de Est
Dar toată expansiunea are și riscuri. Investitorii străini nu sunt tocmai populari. O mare parte din economia regiunii este deja deținută de străini. Valoarea adăugată în producția de vehicule se află aproape în întregime în mâini străine. Două dintre primele patru bănci din Polonia sunt filiale ale unei bănci olandeze și ale Santander, o bancă spaniolă.
Partidele populiste, precum „Lege și Justiție”, din Polonia, susțin că modelul duce la o creștere mai scăzută a salariilor și la creșterea inegalității. Țările cheltuiesc mult mai puțin pentru cercetare și dezvoltare decât cele din Europa de Vest și nu au piețe de capital solide. Încercarea Poloniei de a construi un autobuz propriu abia a început, chiar și după ce și-a unit forțele cu Geely, un producător chinez, pentru o mare parte din tehnologie. Cel mai mare producător de autobuze din țară, Solaris, a fost recent achiziționat de o firmă spaniolă, conform The Economist.
Țările din Europa Centrală și de Est trebuie să concureze cu țări precum Germania și Franța, care își pot permite subvenții mai mari, și cu țări cu energie mult mai ieftină, precum țările nordice și Spania. Costurile forței de muncă sunt încă mai mici în aceste țări, dar diferența se reduce: salariile lor vor ajunge de la 44% din media occidentală în prezent, la 59% până în 2035, potrivit Tomas Dvorak și Mateusz Urban de la Oxford Economics, o companie de consultanță.
Pentru a concura, guvernele oferă străinilor terenuri ieftine, ceea ce nemulțumește firmele locale; energie subvenționată, pe care o plătesc alți consumatori; și reglementări mai ușoare, ceea ce înfurie grupurile de mediu. „Asamblarea bateriilor cu o mulțime de introduceri importate este, la nivel local, o activitate cu valoare adăugată scăzută care, pe deasupra, necesită multă energie și apă”, spune Gergely Tardos de la OTP Bank, din Budapesta. „Există dezbateri cu privire la faptul dacă este bună sau nu pentru țară”.
Investitorii străini au nevoie și de siguranța că pot găsi lucrători. Aceasta este o provocare pentru țările cu o populație unde vârsta de muncă este în declin. Milioane de cetățeni ai acestora s-au mutat în țări cu economii mai bogate, din Occident.
„Importul de muncitori este acum ceva obișnuit”, spune dl Torok. Firmele apelează la agenții private și la guverne pentru ajutor. „Mergem până în India, chiar și în Laos pentru a-i găsi”, spune Jakub Fekiac de la Edgar Baker, o agenție din Slovacia. Firmele străine de servicii nu apar prea mult în cifre, dar analiștii spun că acestea angajează la fel de mulți oameni ca cele industriale. Numărul studenților străini din universitățile maghiare s-a dublat în ultimul deceniu, fiind atrași de vizele europene. Importul de lucrători ar putea să nu dea rezultate bune în țările în care votanții se opun imigrației, prezintă The Economist.
Boom-ul investițiilor în aceste țări le va consolida poziția în cadrul Uniunii Europene, împreună cu perspectivele lor economice. De asemenea, le va face mai prietenoase față de China și de alte țări autoritare care doresc să se apropie de Europa. Ungaria se opune deja tarifelor vamale impuse pentru produsele chinezești.
Unii analiști se tem că exporturile de carne de pui ale țărilor se vor dovedi un comerț slab pentru un cal troian chinezesc.
Business
Burduja: România își consolidează perspectivele de hub energetic pe harta Europei prin participarea la Coridorul Verde

România își consolidează perspectivele de hub energetic pe harta Europei pentru o energie mai sigură, mai ieftină și mai curată, prin participarea la proiectul Coridorul Verde, a scris, luni, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pe pagina sa de Facebook.
‘Astăzi (luni, n.r.), la reuniunea ministerială de la Budapesta, împreună cu omologii din Ungaria, Azerbaidjan, Georgia și Bulgaria am discutat despre Coridorul Verde, cel mai mare proiect energetic verde din Uniunea Europeană. Acesta va conecta energia din surse regenerabile produsă în cele cinci țări, iar România joacă un rol central. Coridorul Verde va include cel mai lung cablu submarin în curent continuu din lume, de peste 1100 km. Prin participarea la acest proiect, România își consolidează perspectivele de hub energetic pe harta Europei pentru o energie mai sigură, mai ieftină și mai curată – în această ordine de priorități’, a notat Burduja.
Potrivit ministrului, proiectul este evaluat la peste 10 miliarde euro și a fost lansat la București în 2022, în prezența președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
‘Tot astăzi, am semnat împreună cu Szijjarto Peter, ministrul afacerilor externe și comerțului de la Budapesta, Acordul între Guvernul României și Guvernul Ungariei privind măsuri de solidaritate pentru asigurarea securității aprovizionării cu gaze naturale. Într-un moment foarte complicat pentru Europa, dar mai ales pentru regiunea în care ne aflăm, consolidăm cooperarea în domeniul energiei cu țările vecine’, a adăugat Burduja.
În opinia sa, singura soluție este ‘să strângem rândurile, pentru a fi mai bine pentru toți’. Ministrul Energiei a subliniat că România și Ungaria își asumă responsabilitatea de a reacționa rapid în situații de criză, pentru a proteja consumatorii din cele două țări, fără a afecta piața internă.
‘Am prezentat și stadiul proiectului Neptun Deep și am reiterat că România joacă un rol activ pentru reducerea dependenței europene față de gazul rusesc. I-am spus și ministrului maghiar: nu ne deranjează deloc să înlocuim dependența Ungariei față de Rusia cu o dependență față de România. Suntem un partener corect, cu valori europene. Măi mult, strict din ceea ce nu vom avea nevoie pentru consumul intern, vom putea exporta la un preț bun, în interesul românilor – pentru dezvoltare, locuri de muncă și creștere economică’, a mai scris Burduja.
În continuare, rămâne de maximă urgență ca statele central-europene să își dezvolte interconectările către granița de est a UE, ca Europa să continue să își diversifice sursele de energie și să își mărească producția, a punctat ministrul.
‘Sunt pași mari pe care continuăm să îi facem și nu ne vom opri, indiferent de manipulări și de încercările de destabilizare ale celor care nu vor nici o Românie, nici o Europă pe picioarele lor, fără dependențe energetice toxice’, a adăugat Sebastian Burduja.
Business
Discuții pe tema acordului comercial UE-Mercosur purtate de CCIR cu reprezentanții guvernului Republicii Panama

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), dl Mihai Daraban, împreună cu secretarul general al organizației, dl Ovidiu Silaghi, au avut o întâlnire oficială cu reprezentanți ai guvernului Republicii Panama, eveniment organizat la sediul Ministerului de Externe panamez. Conducerea CCIR a fost însoțită de ambasadorul României în Republica Columbia, E.S. dl Manuel Pleșa.
Discuțiile dintre oficialii români și cei ai guvernului panamez, la care au participat reprezentanții companiilor care fac parte din delegația misiunii economice în Panama, s-au concentrat pe aspecte privind cooperarea bilaterală în diferite domenii cu potențial economic semnificativ, dar și pe analiza efectului acordului comercial Uniunea Europeană (UE) – Mercosur (ale cărui negocieri au fost finalizate la sfârșitul anului trecut) asupra economiilor celor două state.
În acest sens, s-au purtat discuții punctuale cu reprezentanții ministerului afacerilor externe, cu cei ai ministerului industriei și comerțului panamez, ai secretariatului național pentru energie, precum și cu cei ai ministerului turismului din Panama.
„Încheierea acordului comercial UE-Mercosur marchează o etapă istorică în consolidarea legăturilor dintre aceste două regiuni, reprezentante ale unor piețe care însumează peste 700 de milioane de consumatori și care poate genera creștere economică și un număr însemnat de noi locuri de muncă. În același timp, cunoaștem faptul că există controverse legate de impactul acordului asupra industriei alimentare, mai mulți agricultori din state UE fiind îngrijorați de o eventuală concurență neloială. Tocmai de aceea, ca principală organizație de promovare a intereselor oamenilor de afaceri din România, CCIR își propune ca prin astfel de discuții să clarifice cât mai mult posibil orice fel de problemă care ar putea apărea în relațiile economice dintre mediile de business implicate”, a declarat președintele CCIR, dl Mihai Daraban.
Business
Oportunități de afaceri în America Centrală pentru companiile românești din domeniul energiei regenerabile

În cadrul misiunii economice desfășurată în America Centrală, conducerea Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR) și reprezentanții companiilor care fac parte din delegația țării noastre, au avut o întâlnire cu secretarul general al Administrației Maritime a Republicii Panama, dl Volney Guinard Estripeaut.
Urmare acestor discuții, industria energiei regenerabile, în principal energia eoliană în sistem offshore, a fost identificată ca principal domeniu în care comunitățile de afaceri din cele două state pot coopera, avându-se în vedere experiența la nivel european a antreprenorilor români.
Președintele CCIR, dl Mihai Daraban, a subliniat faptul că „există un interes comun al celor două state de a coopera în domeniul energiei eoliene în sistem offshore, această industrie reprezentând o componentă majoră în strategia de dezvoltare a Administraţiei Maritime a Republicii Panama, cu accent pe realizarea unor instalații adecvate profilului geografic al acestei țări. Din delegația României, prezentă la această misiune economică, fac parte companii care performează la nivel european în industrie și care sunt în discuții avansate cu partenerii panamezi în ceea ce privește colaborarea în proiecte de interes comun. De altfel, rolul CCIR este acela de a facilita astfel de contacte între comunitățile de business și de a acorda tot suportul necesar pentru ca mediul de afaceri românesc să reintre pe piețe comerciale importante”.
Secretarul general al Administrației Maritime a Republicii Panama, dl Volney Guinard Estripeaut, a apreciat implicarea CCIR în ceea ce privește organizarea unor astfel de evenimente destinate mediilor de afaceri din cele două state, subliniind faptul că este nevoie de experiența companiilor românești care activează în domeniul energiei regenerabile. „Trebuie să ținem cont de faptul că Planul Național de Energie al Republici Panama 2015-2050 stabilește ca, până în 2030, aproximativ 15% din energie să provină din surse regenerabile, iar până în 2050 acest procent să urce până la 50%”, a declarat oficialul panamez.
-
Business12 luni înainte
Alexandria, al 4-lea cel mai rău oraș în care să trăiești, din toată România
-
Politică6 luni înainte
Proiectul Ralucăi Turcan devine realitate. Pensiile sub 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate. Zeci de mii de sibieni vor beneficia
-
Politică9 luni înainte
Unde sunt parcurile industriale promise de Adrian Gâdea? Nicăieri. Vezi ce s-a ales de promisiunile mincinoase ale conducerii PSD Teleorman
-
Politică9 luni înainte
Daniel Constantin, președintele PNL Teleorman, cere demiterea imediată a inspectorului general adjunct bătăuș din Turnu Măgurele