Connect with us

Publicat cu

pe

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a declarat luni că a fost chemată la DNA pentru a i se comunica extinderea cercetărilor în dosarul în care este anchetată în legătură cu obținerea unor sponsorizări în campania electorală din 2012.

Ea a anunțat totodată, la ieșirea de la DNA, că a făcut în urmă cu două săptămâni o plângere către Consiliul Superior al Magistraturii referitoare la modul în care au fost audiați martorii din dosarul ei, menționând că nu a primit niciun răspuns.

„Este o extindere pentru aceleași fapte. Din câte am văzut în procesul verbal, este de săptămâna trecută. Dar, fiind campanie electorală, ultima săptămână de campanie trebuia să mă plimb și eu pe-aici, că asta este situația. Mie acest dosar mi se pare aberant. În secolul XX primarii erau premiați pentru că boierii vremii le făceau donații pentru municipalitate, ca să poată să facă parcuri, muzee, pinacoteci. În secolul XXI, un primar este chemat la DNA în săptămâna alegerilor pentru faptul că a îndrăznit să văruiască niște fațade în orașul său”, a afirmat edilul Craiovei.

Ea a precizat că deocamdată nu s-a dispus nicio măsură preventivă în cazul său și că este vorba doar despre încă o încadrare în același dosar.

„Este încă o încadrare, spălare de bani, în rest, nu este nimic absolut nimic modificat, dar este de campanie electorală”, a susținut Lia Olguța Vasilescu.

Întrebată dacă îi este afectată imaginea de prezența la DNA, ea a spus că acest lucru se va vedea la vot.

„Dacă ar fi să o iau de la capăt, aș face același lucru. Acei bani s-au procurat prin donații pe care le-au făcut sponsori din municipiul Craiova. Acei bani nu au ajuns niciodată la mine, în buzunarul meu, nu au ajuns niciodată în buzunarul altcuiva”, a menționat edilul.

Ea a adăugat că respectivii oameni de afaceri nu au primit niciun fel de avantaje de la primărie.

„Eu am făcut deja, în urmă cu două săptămâni, o plângere către CSM. Nu am primit până acum niciun răspuns vizavi de cum s-au anchetat martorii în dosarul meu. Eu sper din toată inima, dacă nu are probe CSM, să mă cheme și pe mine să le arat aceste probe. Dacă nu mă cheamă, o să le fac publice, ca să vedeți cum se fac dosare în România și cum se fac dosare în plină campanie electorală. Sunt totalmente nevinovată în acest dosar, mi se pare aberant și cred că niciun judecător normal din această țară nu poate să mă condamne pentru ceea ce este în acest dosar”, a mai spus Olguța Vasilescu.

Întrebată dacă a dat vreo declarație procurorilor, ea a precizat că nu și că probabil va face acest lucru zilele următoare.

Lia Olguța Vasilescu s-a prezentat luni la Direcția Națională Anticorupție, fiind citată de procurori în dosarul în care este anchetată.

Ea a fost acuzată de luare de mită (patru infracțiuni), folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (trei infracțiuni) și spălare de bani.

În același dosar sunt cercetați Radu Cosmin Preda, administratorul public al Craiovei, pentru două infracțiuni de complicitate la luare de mită, și Elena Daniela Popescu, reprezentant al unei asociații non-profit, pentru patru infracțiuni de complicitate la luare de mită.

„În cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulți oameni de afaceri au fost determinați de candidatul Lia Olguța Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări. În scopul obținerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influența pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreședinte al organizației județene a unui partid politic”, au reținut procurorii.

Conform DNA, „donațiile”, estimate la 135.907 euro, s-au concretizat atât în realizarea de materiale electorale, cât și în organizarea unor spectacole în susținerea campaniei inculpatei.

De asemenea, în anul 2014, Lia Olguța Vasilescu ar fi pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri, printr-o asociație non-profit, cu titlu de mită, suma totală de 544.209, 33 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.

Concret, susțin procurorii, Lia Olguța Vasilescu, direct sau prin intermediari, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, a solicitat oamenilor de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova să efectueze sponsorizări către asociația reprezentată de Elena Daniela Popescu, în vederea efectuării unor lucrări de reabilitare a fațadelor unor clădiri din municipiul Craiova.

Anchetatorii afirmă că oamenii de afaceri au acceptat solicitările formulate de Lia Olguța Vasilescu, pentru a nu întâmpina din partea edilului dificultăți în buna desfășurare a contractelor, în efectuarea plăților și în recepționarea lucrărilor.

„De asemenea, edilul a beneficiat în mod direct de avantaje nepatrimoniale constând în acumularea de capital electoral, aspecte invocate deja în spațiul public într-o emisiune televizată din 2 martie 2016”, au mai constatat procurorii.

Politică

Teleorman, județul cu cele mai mici salarii din țară

Publicat cu

pe

Deși deținător de terenuri fertile și cu o populație angrenată preponderent în agricultură, în prezent, Teleormanul ocupă ultimul loc din România în ceea ce privește nivelul salariului mediu, atrage atenția Daniel Constantin, președintele PNL Teleorman, într-o postare pe Facebook:

„Este o problemă care necesită atenție urgentă, pentru că județul nostru are potențial, iar locuitorii merită o viață mai bună.

Avem de lucrat la atragerea investitorilor. Doar 0.1% din valoarea investițiilor străine la nivel național ajunge în Teleorman.

Avem nevoie de măsuri pentru a revitaliza economia locală, pentru a atrage investiții și pentru a crea în județ locuri de muncă bine plătite.

Infrastructura, educația și promovarea antreprenoriatului sunt doar câteva dintre domeniile în care trebuie să ne concentrăm eforturile, atât noi, cât și colegii din coaliție.

Doar dezvoltarea este soluția și doar împreună putem face schimbarea pe care Teleormanul o merită”.

Citește mai departe

Politică

Daniel Constantin, noul președinte al PNL Teleorman, taie în carne vie: „Niciun compromis cu cei care ne perturbă activitatea”

Publicat cu

pe

O revoluție tăcută s-a produs în cadrul PNL Teleorman, iar Daniel Constantin este protagonistul principal. Noul președinte al filialei i-a eliminat fără menajamente pe cei responsabili de sabotarea ședinței BPJ de săptămâna trecută prin lipsa cvorumului.

Fără a ezita, Constantin a reconfigurat rapid BPJ-ul pentru a putea pregăti campania electorală.

“Nu mai putem tolera jocurile de culise care împiedică progresul filialei și al comunității. Este momentul să acționăm ferm și hotărât pentru o conducere eficientă și puternică”, a declarat noul lider in cadrul ședinței BPN de astăzi.

Ședința BPN de astăzi a confirmat schimbările radicale. Noul Birou Politic Județean a fost aprobat, iar lista membrilor nu mai include multe dintre numele din vechiul BPJ. Un răspuns neașteptat pentru cei care nu au fost la înălțimea așteptărilor și pentru cei care au subestimat hotărârea lui Constantin de a reforma filiala locală.

Această mișcare fără echivoc demonstrează că Daniel Constantin nu se joacă când vine vorba de eficiență și rezultate. Este un semnal clar că în PNL Teleorman nu mai este loc pentru lipsa de performanță și pentru interesele personale în detrimentul celor colective.

Într-un peisaj politic adesea dominat de compromisuri și jocuri de putere, această acțiune fermă ar putea reprezintă un pas vital pentru reabilitarea și consolidarea PNL Teleorman, speră membrii filialei.

Potrivit acestora, Constantin arată că este dispus să facă tot ce este necesar pentru a putea derula o campanie electorala fără sincope în lunile care urmează.

Citește mai departe

Politică

România ar putea plăti despăgubiri de miliarde din cauza Guvernului Cioloș, care a inclus Roșia Montană în patrimoniul UNESCO

Publicat cu

pe

Ponta: Ca deputat voi vota împotriva proiectului Roşia Montană, dar ca premier nu am dreptul

România ar putea fi condamnată în dosarul Roșia Montană, în procesul cu Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), și ar urma să să plătească între 1 și 6 miliarde de dolari companiei canadiene Gabriel Resources, care deține licența pentru a exploata aurul din zonă.

Procedura a fost închisă pe 14 septembrie 2023, după cum au anunțat canadienii, iar acum se așteaptă verdictul.

Principalul argument folosit de Gabriel Resources în cadrul procesului a fost includerea Roșia Montană în patrimoniul UNESCO.

Dosarul pentru includerea sitului de la Roșia Montană în patrimoniul UNESCO a fost depus pe 4 ianuarie 2017 de fostul ministru al Culturii Corina Șuteu, în ultima zi de mandat a Guvernului Cioloș. Depunerea a fost făcută cu asumarea ministrului Culturii Corina Şuteu, după informarea şi consultarea prim-ministrului Dacian Cioloş şi cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe.

În iunie 2017, compania canadiană, acționarul majoritar Roșia Montană Gold Corporation, a chemat România în instanță la un Tribunal al Băncii Mondiale, unde a invocat pierderi de miliarde de dolari din cauză că Guvernul de la Bucureşti a decis să nu aprobe exploatarea minei de aur Roşia Montană. Comitetul Patrimoniului Cultural UNESCO a decis, în iulie 2021, înscrierea sitului Roșia Montană în Patrimoniul cultural imaterial al umanității și în Patrimoniul mondial în pericol, ceea ce înseamnă oprirea oricărui proiect de exploatare minieră.

Compania minieră Gabriel Resources a spus că înscrierea acestui sit în patrimoniul UNESCO vine în contradicție cu „obligațiile” pe care România și le-ar fi asumat prin încheierea contractelor de investiții cu firma canadiană și zădărnicește șansele unei rezolvări amiabile a conflictului juridic.

Potrivit unor surse guvernamentale citate de Digi24, subiectul a fost discutat miercuri în ședința de Guvern, Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor așteptându-se ca România să fie obligată sa plătească cel puțin două miliarde de dolari. Sursele citate au declarat pentru Digi24.ro că cei care ar trebui să plătească sunt „Dacian Cioloș și cei care au provocat scandalul Roșia Montană”, existând la nivelul Guvernului o mare nemulțumire legată de efortul financiar pe care România trebuie să îl facă, având în vedere problemele deja existente cu deficitul bugetar excesiv.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare