Connect with us

Politică

Monica Coman: Sunt profesoară și vreau ca elevii mei să aibă un viitor mai bun, aici, Teleorman

Publicat cu

pe

CMF 11240002

Ce v-a determinat să candidați la aceste alegeri parlamentare? 

Sunt cadru didactic și candidez pentru că vreau ca elevii mei să aibă un viitor mai bun, aici, Teleorman. Nu mai vreau ca ei sa fie nevoiți să plece și să își facă un viitor la București sau în străinătate.

Care considerați că sunt cauzele pentru care Teleormanul a rămas atât de mult în urmă, chiar și față de județele de lângă?

Teleorman a pierdut 30 de ani de dezvoltare din cauza PSD, care a condamnat județul la sărăcie. Județul a rămas mult în urmă din cauza lor, strategia politica a PSD a fost să țină acest județ captiv și sărac. Teleorman are un potențial agricol și industrial fantastic, e nevoie doar de oameni care să își dorească să pună umărul pentru dezvoltarea lui.

Doar PNL a demonstrat că știe ce înseamnă dezvoltarea, a scos din sărăcie localități și județe întregi în restul României. În plus, în timpul guvernării PNL au fost alocate cele mai multe fonduri pentru educație.  Modelul liberal, axat pe dezvoltare, este unul de succes. Județul Teleorman are șansa unui viitor bun daca oamenii vor vota PNL.

E suficient să ne uităm la județul vecin, Giurgiu, ca să ne convingem că adevărul este unul singur: doar PNL are rezultate concrete în ce înseamnă dezvoltarea localităților, atragerea de fonduri europene, crearea de locuri de muncă.

Care este oferta Partidului Național Liberal pentru Teleorman? 

Partidul Național Liberal este singurul care a înțeles că în Teleorman doar dezvoltarea este soluția pentru a avea un viitor mai bun.

Autostrada București–Alexandria, construirea parcurilor industriale, valorificarea potențialului agricol, atragerea de fonduri europene toate acestea reprezintă o soluție pe termen lung pentru dezvoltarea economică a Teleormanului, pentru locuri de muncă mai bine plătite.

Teleormanul are potențialul de a deveni un pol important pentru economie, dar este nevoie de infrastructură pentru a valorifica acest potențial. Cu sprijinul vostru, vom continua să transformăm Teleormanul într-un județ accesibil, conectat și atractiv pentru investiții, astfel încât locuitorii să se bucure de un trai mai bun, fără să fie nevoiți să plece departe de casă.

Am văzut că un accent special este acordat agriculturii în programul PNL. Ce ar trebui făcut din acest punct de vedere? 

Județul nostru are un potențial agricol fantastic și printre cele mai fertile terenuri agricole din România.

Primul și cel mai important aspect este să refacem sistemul de irigații. Cel mai important sprijin pe care îl putem acorda fermierilor este un sistem modern de irigații. În alte județe, irigațiile au dublat producția.

De asemenea, ne-am propus să sprijinim financiar fermierii, prin credite sau fonduri europene și să îi ajutam pe producători să-și vândă la un preț avantajos produsele.

Cum poate fi oprit acest exod al tinerilor din Teleorman? 

Soluția este una singură: dezvoltarea economică a județului, dezvoltarea infrastructurii, atragerea de fonduri europene. Asta îmi doresc pentru elevii mei și pentru toți tinerii din Teleorman.

PNL poate asigura locuri de muncă mai bine plătite pentru tinerii teleormăneni, iar aceștia vor avea astfel șansa de a-și construi un viitor frumos, aici, în Teleorman.

Eu sunt convinsă că da, se poate să avem un viitor mai bun și aici, în Teleorman! Dar totul începe cu votul pe care oamenii îl vor da la aceste alegeri.

 

Politică

Ce prevede acordul politic între PSD-PNL-USR-UDMR

Publicat cu

pe

Liderii celor patru partide, plus minorități naționale, care vor forma Guvernul condus de Ilie Bolojan au semnat luni acordul politic, care prevede structura guvernului, termenii în care va avea loc rocada guvernamentală, precum și principalele direcții de guvernare.

Semnarea acordului politicc a fost anunțată de liderii partidelor care formează guvernul: Ilie Bolojan, Sorin Grindeanu, Dominic Fritz, Kelemen Hunor și Varujan Pambuccian.

Ce prevede acordul politic al coaliției de guvernare

Acordul politic are cinci articole și începe cu structura Guvernului: prim-ministru, 16 ministere, dintre care 6 ministere PSD, 4 ministere PNL, 4 ministere USR și 2 ministere UDMR; Guvernul are 3 funcții de viceprim-ministru fără portofoliu, câte una pentru PSD și UDMR și un independent, două funcții de viceprim-ministru cu portofoliu, câte una pentru PNL și USR.

La momentul aplicării rotației convenite, un portofoliu de viceprim-ministru fără portofoliu va fi alocat PNL și un viceprim-ministru cu portofoliu va fi alocat PSD.

Formațiunile politice semnatare convin asupra aplicării rotației în privința ocupării funcției de prim-ministru. Pentru perioada iunie 2025 – aprilie 2027 candidatul la funcția de prim-ministru, susținut de Coaliție, va fi desemnat de către PNL. Pentru perioada aprilie 2027 – decembrie 2028 candidatul la funcția de prim-ministru, susținut de Coaliție, va fi desemnat de către PSD, prevede acordul politic PSD-PNL-USR-UDMR-Minorități.

În situația unei remanieri guvernamentale sau în cazurile prevăzute de lege în care un membru al guvernului nu își poate exercita atribuțiile funcției, nominalizarea revine formațiunii politice care a deținut inițial funcția. Prim-ministrul are dreptul să refuze motivat respectiva nominalizare și să solicite o nouă propunere.

În acordul politic al partidelor care formează alianța de guvernare este prevăzut că, pentru implementarea programului de guvernare, coaliția va susține direcții precum:

  • Adoptarea urgentă a unui plan credibil de reducere a deficitului bugetar;
  • Combaterea risipei bugetare prin restructurarea companiilor de stat, reducerea cheltuielilor administrative și limitarea beneficiilor nejustificate;
  • Reforma sistemului fiscal, prin eliminarea excepțiilor și creșterea eficienței colectării;
  • Prioritizarea investițiilor în proiectele de infrastructură mare, precum și pentru comunitățile locale pentru asigurarea resurselor necesare în mod realist și eficient;
  • Reforma pensiilor speciale;
  • Stabilirea de obiective măsurabile și evaluabile pentru fiecare minister și agenție;
  • Comasarea instituțiilor redundante și reducerea birocrației;
Citește mai departe

Politică

Bolojan: Acordul politic între PSD, PNL, USR, UDMR și minorități asigură un Guvern stabil

Publicat cu

pe

Premierul desemnat Ilie Bolojan, președintele interimar al PNL, a declarat, luni, că acordul politic pentru formarea coaliției PSD, PNL, USR, UDMR și grupul minorităților asigură un Guvern stabil, concentrat pe reformele structurale fudamentale, respectul pentru cetățeni, consolidarea democrației.

‘Am semnat azi acordul politic între PSD, PNL, USR, UDMR și grupul parlamentar al minorităților naționale pentru formarea unei coaliții care să asigure un Guvern stabil, concentrat pe reformele structurale fudamentale, pe performanță în guvernare, pe dezvoltarea României, respectul față de cetățeni și consolidarea democrației’, a afirmat Ilie Bolojan, la o conferință de presă comună cu liderii PSD, USR, UDMR și minorități, după semnarea acordului politic.

El a spus că acest acord, alături de programul de guvernare, închide procedurile de formare a noului Guvern în așa fel încât luni după-amiază să înceapă audierea miniștrilor în comisiile parlamentare, urmată de votul în Parlament.

‘Mulțumesc partenerilor de coaliție pentru că, indiferent de orientările doctrinare, indiferent de conflictele care au fost în trecut, în fața acestei situații dificile pentru România generată de criza bugetară am avut maturitatea și responsabilitatea să ajungem la un acord politic care să asigure o guvernare stabilă în România’, a arătat Bolojan.

Citește mai departe

Politică

Consultări la Cotroceni: Președintele Nicușor Dan discută cu reprezentanții PNL

Publicat cu

pe

Consultările președintelui Nicușor Dan cu partidele și formațiunile politice parlamentare pentru desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru continuă, joi, la Palatul Cotroceni, cu delegația Partidului Național Liberal (PNL).

Din delegația PNL fac parte președintele interimar al partidului, Ilie Bolojan, și secretarul general Adrian Veștea și prim-vicepreședinții Emil Boc, Cătălin Predoiu, Ciprian Ciucu și Dan Motreanu. Din partea președintelui Nicușor Dan participă consilierul onorific Dragoș Anastasiu și Radu Burnete, care de la 1 iulie va fi consilier prezidențial.

Adrian Veștea a precizat, joi, pe Facebook că mandatul cu care PNL merge la consultări este unul ferm și responsabil: formarea unei coaliții pro-europene, cu un program solid pentru stabilitate economică și echilibru politic.

‘Vom susține desemnarea lui Ilie Bolojan ca prim-ministru – un lider cu rezultate clare în administrație, capabil să construiască un guvern eficient, cu o echipă profesionistă și responsabilă’, a scris Veștea pe pagina de socializare.

De asemenea, el a arătat că PNL sprijină un plan credibil de reducere a deficitului bugetar și un set de măsuri economice realiste, de care România are urgent nevoie.

‘În aceste momente, România are nevoie de claritate, competență și decizii ferme. PNL este pregătit să-și asume acest drum – nu pentru interese politice, ci pentru echilibru, stabilitate și încrederea cetățenilor’, a mai spus liberalul.

Discuțiile de la Palatul Cotroceni, programate să se desfășoare pe parcursul a aproximativ patru ore, au început cu reprezentanții Partidului Social Democrat (PSD). După social-democrați, șeful statului ar fi trebuit să se consulte cu reprezentanții AUR, însă aceștia au anunțat că nu participă.

Președintele Nicușor Dan urmează să discute cu delegațiile Uniunii Salvați România (USR), Partidului Oamenilor Tineri (POT), Uniunii Democrate Maghiară din România (UDMR) și cu Grupul parlamentar al minorităților naționale.

Și reprezentanții Partidului S.O.S. România (SOS) au anunțat că nu participă la discuții.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare