Connect with us

Business

Mihai Daraban, președintele CCIR: Mai ales în vremuri atât de complicate, locurile de muncă trebuie să fie principala preocupare

Publicat cu

pe

Președintele CCIR, Mihai Daraban, a vorbit într-un interviu pentru România1.ro despre posibilitățile de dezvoltare are județului Constanța, oportunitățile de a participa la reconstrucția Ucrainei, precum și prioritățile pentru dezvoltarea Portului Constanța.

Ce posibilități de dezvoltare nu reușește Constanța să exploateze corespunzător? Și din ce motiv?

Tehnologia de vârf în domeniul IT și infrastructura portuară. Cu referire la port, vă pot spune că el are încă foarte multe zone de dezvoltare în interior și probabil această idee pe care am avut-o dintotdeauna, de a fi port de tranzit, nu prea este încă realizabilă în întregime pentru că acele coridoare necesare dezvoltării portului nu sunt finalizate. Mă refer la coridorul 4 european, rutier și feroviar este – vest, la care încă se lucrează, pe de altă parte, la celebra Dunăre, care din păcate nu este navigabilă 365 de zile pe an. Dunărea nu are malurile regularizate și o adâncime minim garantată de 2,5 metri pe tot parcursul ei, pe tot timpul anului. Acestea sunt niște aspecte care fac ca Portul Constanța să nu fie numit chiar port de tranzit.

Cred că putem lua în calcul și niște zone de depozitare pe termen lung, chiar și niște zone productive, mai ales în multe zone industriale, pentru că tot exportăm în neștire cereale neprelucrate, așa că poate nu ar strica să vedem ce înseamnă procesarea în domeniul alimentar. Poate și o prefabricare în domeniul auto, poate și alte zone de interes care ar deservi economia națională. Cred că acestea ar fi niște zone de creștere pentru Constanța, pentru că alte zone, slavă Domnului, în domeniul energiei, al agriculturii intensive, Constanța nu stă chiar rău. Dar este de lucru în această zonă portuară unde, la cei 3916 hectare ai Portului Constanța, cred că se pot face mai multe în acest sens.

Pe de alta parte, vrea să atrag atenția că, spre deosebire alte orașe importante ale României, precum Iași, Timișoara și Brașov, sectorul avansat de tehnologie a informației încă se lasă așteptat. Numărul firmelor care activează în zona de IT, zonă care generează multă valoare adăugată, este deficitar din punctul meu de vedere. Ar trebui programe educaționale în zona universitară, astfel încât, în 4-5 ani, să reușim să avem la Constanța un sector IT&C mult mai puternic dezvoltat. Aceasta este o nișă pe care Constanța nu reușește să o capitalizez cum trebuie. Și dezvoltarea unui asemenea sector ar însemna sute de milioane de euro în plus la PIB-ul județului.

Dacă negocierile dintre America si Rusia vor duce la oprirea războiului, ce oportunități considerați că au firmele si oamenii de afaceri din Constanța, de a participa eventual la reconstrucția Ucrainei?

Putem să fim cel mai puternic hub regional pentru reconstrucția Ucrainei. Acum, România, pe principiul berzei la care îi face Dumnezeu cuib, este într-o poziție atractivă geografic, pentru a se crea din Constanța, de la porturile Dunărene, un cap de pod către Ucraina, un fel de Iordania care a fost cap de pod pentru încercarea de reconstrucție a Irakului. Aici este foarte greu de stabilit cine pe cine ajută sau ce parte ajută și este foarte clar că dacă va fi o reconstrucție, chiar și parțială, Constanța, România și porturile Dunărene vor juca un rol esențial. Vedem ce se va întâmpla.

Noi avem, ca și Constanța, avem această șansă de a fi cap de pod, de a fi o zonă din care să se distribuie într-un marș dacă vreți de 12-14 ore de la Constanța până la Odessa, putem să realizăm tot ce înseamnă aprovizionarea Ucrainei cu materialele necesare reconstrucției. Deci Constanța are, dar cum spuneam la prima întrebare, cred că va trebui sa creăm infrastructură nouă portuară, pentru acest gen de activități. Pentru că, în afară de ceea ce există în port, nu văd unde s-ar putea crea niște platforme noi, sau, din cele existente, în niciun caz nu pot deservi o eventuală reconstrucție masivă a Ucrainei. Pentru că toate capacitățile portuare sunt ocupate, avem foarte multe silozuri în portul Constanța. Deci nu cred că au mai rămas ieșiri la apă necontrolate de operatori portuari care au activitate în curs de desfășurare. De aceea am spus, și la prima întrebare, că este necesară, crearea unei noi infrastructuri, care probabil după ce vor căpăta un contur de platformă și cheiuri aferente, să ajungă să deservească reconstrucția Ucrainei.

Arestările din Portul Constanța transmit un mesaj de forță din partea autorităților. Pe de alta parte, liderii politici locali par hotărați să nu piardă controlul pe port. Care considerați ca ar trebui sa fie prioritățile pentru dezvoltarea Portului Constanta?

Indiferent ce anchete sau investigații s-ar face, două lucruri mi se par importante: activitatea economică să nu fie perturbată în mod dramatic și cei vinovați să plătească, dar nu prin desființarea firmelor.

Este o întrebare destul de dificilă, totdeauna în Constanța liderii politici au considerat portul o miză, întotdeauna conducerea Portului Constanța a fost introdusă în celebrul algoritm politic. Din păcate spun, din nou, că la conducerea portului în ultimii ani 15-20 de ani au venit persoane care nu vorbeau nici măcar limbi străine ca directori ai portului, oameni care proveneau din alte sectoare, care nu aveau nimic de a face cu portul sau cu activitatea portuară. Practic, această funcție de director la administrația Portului Constanța s-a perimat foarte mult în ultimii 20 de ani. Îmi aduc cu plăcere aminte de perioada anilor 90, când directorul portului Constanța era văzut ca un înalt demnitar, dacă vreți, al statului român, și toată lumea îl respecta. De foarte mulți ani, din păcate, funcția aceasta a intrat într-un derizoriu pentru că și oamenii au văzut că aici vin tot felul de oameni care nu de-a face nimic cu portul. Pe de altă parte, m-am uitat și eu la ce s-a întâmplat cu arestările în portul Constanța, nu pot să nu iau, din calitatea mea de președinte al Camerei, să nu iau totuși apărarea oamenilor de afaceri, care nu-și pot dezvolta proiectele, mulți au și proiecte cu fonduri europene, pentru că le lipsesc niște semnături, le lipsesc niște avize ca să-și ducă activitatea la bun sfârșit.

Am înțeles că se lucrează de ani de zile sau de un an cel puțin la această anchetă. Dar nu înseamnă că ceea ce s-a întâmplat în portul Constanța poate să afecteze prioritățile pentru dezvoltarea portului Constanța, pentru că principalii operatori portuari, de bine de rău, stau în picioare, n-am văzut niciun operator portuar semnificativ care să intre în această anchetă, viața merge înainte, portul funcționează ca și până acum, nu înseamnă că au fost căderi de activitate prin această anchetă, dar, repet, e problema cu cine cere pentru ce, pentru că, probabil, funcționarii statului trebuie să se trezească și să nu blocheze, să nu condiționeze niște afaceri.

Din informațiile dumneavoastră, ce investiții importante se mai pregătesc in Constanța?

Există un interes foarte mare din zona asiatică și din zona arabă pentru dezvoltarea de noi infrastructuri în portul Constanța. Spre exemplu, am vorbit cu cei din Coreea de Sud, ei se regăsesc deja pe platforma centralei atomice de la Cernavodă, avem nenumărate cereri de la dânșii pentru a găsi ingineri constructori, ingineri în zona nucleară, care ar putea fi angajați imediat. Pe de altă parte, și noi facem demersuri alături de ministerul de interne, ca specialiștii din Coreea de Sud să aibă prioritate în a obține viza de muncă în România, pentru că nu putem să punem specialiștii coreeni în inginerie atomică sau în infrastructură portuară, nu putem să îi punem pe același palier cu muncitorii necalificați. Cred că la nivel de minister de Interne trebuie să dăm o prioritate absolută inginerilor sau specialiștilor care vin din Coreea de Sud, din Japonia, pentru că și Japonia are investiții în România, vezi metroul din București. Eu am înțeles și știu că anul acesta va fi o venire semnificativă a specialiștilor sud-coreeni, probabil vor veni anul acesta din câte știu 800-1000, față de 300 anul trecut. Ați văzut și dumneavoastră în spațiul public implicarea lor în domeniul apărării, în domeniul 5G, vor veni probabil și în domeniul portuar. Cred că trebuie să îi tratăm cu mai multă deschidere, iar autoritățile să le trateze documentele cu multă celeritate. Cred că acestea vor fi investițiile mult așteptate, pentru că, ce spuneam la prima întrebare, zona energiei este acoperită, merge bine și se văd și acțiunile de la Cernavodă, tot zona de interes major rămâne această suprafață imensă a portului Constanța. Eu am văzut mari porturi care se laudă cu 1000 de hectare și noi avem aproape 4000 de hectare. Va trebui să renunțăm la ideea de a fi Constanța port de tranzit, pentru că nu avem tot ce ne trebuie ca să facem tranzit, dar în portul Constanța, cum vă vorbeam la întrebarea legata de reconstrucția Ucrainei, cred că pot fi create platforme logistice și de producție, de manufactură ușoară și rapidă, astfel încât să dăm portului și mai mare greutate. Putem sa câștigăm multe locuri de muncă pentru Constanta din aceste fabrici noi care ar putea sa fie localizate în port sau în proximitatea portului. Mai ales în vremuri atât de complicate, locurile de muncă trebuie să fie principala preocupare.

Business

Mihai Daraban: România poate deveni o platformă ideală pentru investitorii japonezi

Publicat cu

pe

În cadrul misiunii economice desfășurate în Japonia, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), dl Mihai Daraban, a avut o serie de întâlniri oficiale cu unele dintre cele mai importante instituții economice nipone, în scopul identificării unor noi oportunități de cooperare în contextul Parteneriatului Strategic România-Japonia.

Președintele CCIR, dl Mihai Daraban, s-a întâlnit la sediul din Tokyo cu conducerea Camerei de Comerț și Industrie a Japoniei, în prezența dlui Hitoshi Ito, președintele organizației, și a echipei de management din Divizia Internațională, condusă de domnul Katsuya Igarashi, director general.

„România poate deveni o platformă ideală pentru investitorii japonezi, având în vedere deschiderea consumatorilor români către brandurile japoneze și poziția noastră geografică strategică. Portul Constanța oferă acces direct la piețele din Sud-Estul Europei și reprezintă o poartă de intrare ideală pentru produsele japoneze către întreaga regiune. Relația noastră cu Camera de Comerț și Industrie a Japoniei, consolidată prin acordul de colaborare din 1997, reprezintă o fundație solidă pentru extinderea cooperării economice bilaterale”, a declarat președintele CCIR, dl Mihai Daraban.

În cadrul aceleiași misiuni economice, președintele CCIR, dl Mihai Daraban, a avut o întâlnire oficială cu reprezentanții Japan Institute for Overseas Investment (JIOI), organizație care se ocupă de promovarea și facilitarea investițiilor japoneze în străinătate. Discuțiile s-au concentrat pe poziția strategică a României în regiunea Mării Negre, precum și pe rolul Portului Constanța ca hub pentru reconstrucția Ucrainei. „Avem o colaborare excelentă cu JIOI în ceea ce privește promovarea României ca destinație de investiții pentru companiile nipone. Este foarte bine cunoscută implicarea Japoniei în industria navală, prin investițiile în lucrările de construcție a terminalului de containere din Portul Constanța, dar și în proiectarea și execuția podului de peste Dunăre de la Brăila. În contextul reconstrucției Ucrainei, această experiență anterioară poate fi un catalizator pentru noi investiții japoneze în România”, a subliniat președintele CCIR.

Citește mai departe

Business

Parlamentul European a votat o rezoluție care include propuneri pentru modernizarea rețelelor electrice din UE

Publicat cu

pe

Parlamentul European a votat joi o rezoluție ce include o serie de propuneri pentru modernizarea rețelelor de electricitate din Uniunea Europeană, pentru integrarea energiilor regenerabile și pentru încurajarea investițiilor în infrastructura în vederea creșterii capacității de transmitere transfrontalieră, scrie Agerpres.

Rezoluția, redactată pe baza unui raport elaborat de eurodeputata austriacă Anna Sturgh (Renew Europe) și adoptată cu 418 voturi pentru, 112 voturi contra și 45 de abțineri, subliniază că sunt necesare investiții semnificative pentru a spori capacitatea la nivel național și pentru a moderniza infrastructura energetică.

Eurodeputații cer reguli și proceduri mai clare și mai eficiente pentru a atrage investiții private, suplimentar față de finanțarea publică, și pentru a garanta că tarifele rețelei reflectă costurile reale.

În plus, membrii PE subliniază importanța unei planificări mai europene pentru a conecta frontiere, sectoare și regiuni și afirmă că sursele de energie regenerabilă trebuie să fie integrate mai bine în rețelele de electricitate.

De asemenea, ei insistă că ar trebui să existe mai multe interconectări transfrontaliere.

Asigurarea acceptării de către public și comunicarea eficientă cu cetățenii sunt, potrivit eurodeputaților, esențiale pentru implementarea cu succes a noilor proiecte privind rețelele de electricitate.

„Pana de curent din peninsula Iberică a fost o dovadă dureroasă a vulnerabilității rețelelor noastre de electricitate și a reamintit că tranziția energetică a Europei va eșua dacă nu investim în infrastructură într-un mod strategic, așa cum facem și în energiile regenerabile. Pana nu a arătat eșecul Uniunii Energiei, ci din contră. Grație interconectărilor transfrontaliere, Franța a putut să intervină imediat. Acum, Comisia Europeană trebuie să acționeze în mod decisiv pentru a prioritiza planificarea și coordonarea în privința rețelelor și stocării – altfel vom continua să ne împiedicăm dintr-o criză în alta”, a declarat raportoarea Anna Sturgkh.

”Trimitem un mesaj clar și puternic Comisiei să mențină Instrumentul Conectarea Europei pentru Energie în viitoarea sa propunere privind bugetul multianual”, a adăugat ea.

Citește mai departe

Business

Mihai Daraban: Decidenții politici ar trebui să trateze în mod special investitorii din Republica Coreea

Publicat cu

pe

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a organizat, în data de 19 iunie a.c., Forumul economic Romania-Korea Defense Industry Day, marcând un moment foarte important în continuarea dezvoltării relațiilor economice dintre România și Republica Coreea.

Evenimentul, centrat pe sectorul industriei de apărare, a pus în evidență progresele semnificative realizate în ultimul timp de către cele două state, în ceea ce privește oficializarea mai multor proiecte importante în acest domeniu economic.

Președintele CCIR, dl Mihai Daraban, a remarcat faptul că „în acest moment, relațiile dintre România și Republica Coreea sunt foarte bune. Noi, cei de la CCIR, am fost cei care, în plină pandemie, am reușit să-i aducem în România pe cei mai importanți jucători coreeni din industria de apărare. Ca urmare, anul trecut au fost oficializate foarte multe proiecte în acest domeniu, fiind semnate acorduri cu cel puțin 30 de societăți românești care produc diferite subansamble care, ulterior, vor face parte din produsul finit. Vorbim, astfel, despre producție în România, despre locuri de muncă noi și despre implicarea companiilor românești în proiecte comune de amploare. Sper ca autoritățile române să înțeleagă acest lucru. Republica Coreea de Sud trebuie tratată în mod special, având în vedere dorința de a investi în România. La nivelul CCIR, vom monitoriza buna dezvoltare a contractelor dintre cele două state și vom face în așa fel încât activitatea companiilor coreene în România să nu fie blocată de birocrație. Un lucru e sigur: dacă pierdem și această oportunitate, înseamnă că suntem și noi pierduți”.

Prezent la forum, dl Byungro Choi, vicepreședintele Korea Defense Industry Association (KDIA) a subliniat faptul că „acest eveniment este foarte important pentru schimbul de experiență între companiile din cele două state, care pot identifica, astfel, noi oportunități pentru proiecte economice comune. România este membru NATO și UE și joacă un rol central în securitatea europeană, în timp ce Republica Coreea își consolidează rolul ca partener global în industria de apărare, prin tehnologia și capacitățile de achiziție pe care le deține. Împreună cu CCIR, sunt convins că vom dezvolta un model de cooperare strategică între planul de modernizare al apărării României și tehnologiile industriei de apărare coreene”.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare