Connect with us

Publicat cu

pe

Majoritatea o vor nega, mulți nici măcar nu o vor vedea, însă în România rulează o criză majoră de încredere, care erodează în fiecare zi șansele la o țară cu adevărat europeană.

Oamenii privesc la televizor și încearcă să distingă relevanța subiectelor de pe agenda publică. În experiența lor cotidiană, cu totul si cu totul alte subiecte sunt observabile cu ochiul liber:

  • O corupție în creștere la toate nivelurile interacțiunii de zi cu zi, la același nivel sau poate mai mare comparativ cu anii de dinaintea campaniei anticorupție, oprită în 2015.
  • O infracționalitate în creștere în toate județele României, pe fondul slabei acțiuni a Poliției. Probabil MAI este cel mai afectat minister de acțiunile politice ale PSD.
  • Servicii publice la fel de proaste sau ineficiente sau chiar mai proaste ca în urmă cu 10 ani. De la transport la sănătate, totul durează mai mult și e mai scump. Apropierea de standardele europene e o iluzie frumos ambalată. Poluarea a depășit cotele de alarmă în marile orașe, cetățenii o simt, autoritățile o bagă sub preș în mod complice.
  • O acută imposibilitate de a își împlini aspirațiile, fie ele de natură socială sau economică. Corupția, lipsa de capacitate administrativă sau politizarea excesivă ca principale cauze.

Realitatea României din 2020 arată cam așa:

  • Cel puțin 200.000 de persoane pleacă din țară în fiecare an. 50% nu vor să se mai întoarcă decât în vacanțe.
  • Cel puțin 10.000 de tineri români pleacă la studii în alte state membre ale Uniunii Europene. Și mai puțini vor să se întoarcă.
  • Cel puțin 100 de companii românești de tot felul se relochează în alte țări europene în fiecare an.
  • Tot mai mulți oameni cu bani aleg se mută cu reședința în alte state europene, preponderent Spania, Italia, Germania, Marea Britanie. Aleg să plece nu pentru bani, ci pentru a nu sta sub stresul unui stat represiv, super-birocratizat și ineficient.

De unde vine această criză de încredere? Se reportează din ultimii 15 ani, sau are legătură cu elemente de dată recentă? Ce rol au jucat guvernele din ultimii ani – Cioloș, Dăncilă, Orban?

Care sunt cele mai importante elemente ale încrederii?

Jay Zenger și Joseph Folkman scriau în 5 februarie 2019, în Harvard Business Review, în urma studierii a mii de lideri,  că 3 elemente principale definesc încrederea în aceștia.

Relații pozitive.Încrederea se bazează în parte pe gradul în care un lider este capabil să creeze relații pozitive cu alte persoane sau alte grupuri. În principal, un lider credibil trebuie să fie conectat la preocupările și îngrijorările celorlalți.

O bună judecată/expertiză.Un alt factor în funcție de care depinde încrederea de care se bucură un lider este măsura în care acesta este bine informat pe diverse teme. Liderii trebuie să înțeleagă aspectele tehnice ale unor teme dar și să aibă o experiență în profunzime.

Consistență.Elementul final al încrederii este măsura în care liderii fac ceea ce spun ce vor face. Oamenii apreciază un lider care se comportă ca un model și dă un bun exemplu, își onorează angajamentele și își ține promisiunile. De asemenea, este foarte important ca liderul să se dea peste cap ca să facă acele lucruri necesare așteptate de oameni.

Ce putem constata în acești ani?

Obiective tot mai modeste asumate de liderii politici. La minima rezistență.

Lupta împotriva corupției a fost pusă pe butuci. 5 ani în care PSD-ul a furat tot a vrut în România.

Modernizarea instituțiilor publice oprită pentru a reveni la modelul super politizării, cu efect negativ direct asupra capacității administrative și creșterii corupției.

“Las’ că merge și așa” a devenit sloganul de țară al României.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare