Connect with us

Publicat cu

pe

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, 21 aprilie, că restricțiile impuse societății ar putea fi treptat ridicate după 15 mai. Președintele a mai menționat și că acest scenariu va fi valabil, doar dacă numărul de decese ar înregistra o scădere semnificativă. Declarația președintelui vine în urma unei noi ședințe de evaluare a modalităților de  gestionare a epidemiei. La ședință au participat premierul Ludovic Orban și mai mulți miniștri, conform Digi24. Iohannis a criticat și informațiile apărute în spațiul public din partea Insitutului Matei Bals, despre carnatinarea persoanelor de peste 65 de ani.

Declarația integrală a președintelui poate fi parcursă mai jos:

„Vreau să vă mulțumesc pentru că ați respectat măsurile impuse de autorități.

Sunt foarte bucuros să constat că am reușit cu toții să facem ce ne-am propus, fiecare să stea acasă și să sărbătorim învierea așa cum am putut mai bine în această perioadă.

Vreau să mulțumesc și bisericilor, preoților care au avut o contribuție semnificativă. Mulțumiri se cuvin și autorităților care au fost prezente, care au știut să intervină când a fost cazul și au ajutat oamenii unde a fost nevoie.

Mulțumiri speciale medicilor și personalului medical care a fost la serviciu și s-au implicat foarte bine.

Totuși în acest context general foarte bun au fost câteva chestiuni cu un iz clar negativ și vreau să condamn acele manifestări violente care au fost puține dar foarte vizibile. Au fost oameni care nu au înțeles de ce trebuie să resepecte normele și trebuie să laud iar poliția și jandarmeria care au intervenit ferm. Nu putem să tolerăm astfel de manifestări violente în condițiile în care această pandemie creează probleme pentru noi toți.

Este foarte clar, acolo unde nu se respectă trebuie intervenit prompt, ferm, clar.

Este timpul să ne gândim la ceea ce se numește un plan de relaxare atunci când condițiile sunt îndeplinite. În vigoare e un decret care se termnină pe 15 mai. După 15 mai dacă numărul de persoane infectate scade, dacă numărul de decese scade, dacă noi respectăm măsurile și lucrurile merg înspre bine este clar că putem să intrăm într-o fază de relaxare.

Această relaxare va fi făcută în pași. Nu va exista o relaxare dintr-o dată, pentru că virusul nu va dispărea. Va trebui să continuăm să trăim cu anumite restricții.

Aceste chestiuni se hotărăsc în baza deciziilor științifice și medicale. Aceste chestiuni vor fi discutate în detaliu cu specialiștii. Cu cei care sunt implicați în gestionarea epidemiei. Vor fi aduse la cunoștiința publicului.

Pe partea economică, unde se lucrează pe un pachet de relansare, ministrul economiei va face declarații.

A apărut o documentația care venea să explice ce trebuie făcut. Așa nu se poate. Nu poate fiecare instituție să vină cu un plan propriu.

A apărut o idee care a dus la foarte multă neliniște. Cineva propunea o măsură aberantă. Cum că persoanele peste 65 de ani să fie carantinate, ba chiar să fie duse în anumite zone de carantină. Așa ceva nu se poate. Este inacceptabil. Noi trăim într-o societate liberă, nu venim cu astfel de măsuri totalitare.

Persoanelor în vârstă le spun clar. Stați liniștiți. Nu vă impune nimeni lucruri inumane.

Astfel de planuri nu fac decât să inducă panica și panica este ultimul lucru de care avem nevoie.

Dorim să repornim economia României și e nevoie de un plan.

Relaxare înseamnă că autoritățile se vor implica mai puțin în viața fiecăruia și responasabilitatea revine dumneavoastră.”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare