Connect with us

Publicat cu

pe

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, la TVR, că demisia lui Victor Ponta este singura posibilitate acum de a ieşi repede din această situaţie și a subliniat că speră să nu se ajungă până la suspendarea premierului.

Principalele declarații Klaus Iohannis:

Klaus Iohannis: Este într-adevăr o situaţie nemaiîntâlnită şi care are o greutate politică deosebită. Faptul că primul ministru în funcţie este acuzat de fapte penale, deocamdată este învinuit, ne pune într-o situaţie pe noi, ca şi ţară, o situaţie care trebuie gestionată repede şi bine fiindcă, după părerea mea, este inadmisibil ca o persoană învinuită de fapte penale să fie prim-ministru, cum este evident şi clar pentru toată lumea că România în acest moment nu-şi permite o criză politică. Din aceste considerente, am solicitat primului ministru, şi într-o convorbire tête-à-tête pe care am avut-o şi public, demisia. După părere mea, este singura posibilitate acum de a ieşi repede din această situaţie. Evident, prezumţia de nevinovăţie funcţionează, prezumţia de nevinovăţia funcţionează pentru orice persoană, însă în politică lucrurile nu sunt chiar aşa de simple şi un politician cu o funcţie foarte înaltă în stat care este acuzat de fapte penale oriunde în lume îşi dă demisia tocmai pentru a nu periclita în nici un fel imaginea ţării pe care în definitiv o reprezintă.

Realizator: Şi Victor Ponta v-a acceptat argumentele? V-a spus măcar că se va gândi la această solicitare?

Klaus Iohannis: Mi-a spus că se va gândi, se va sfătui probabil cu colegi din partid şi va lua, în consecinţă, o decizie. Eu cred şi sper ca decizia să fie demisia.

Realizator: Cred că o informaţie de ultimă oră ne spune că premierul a declarat deja că nu va demisiona.

Klaus Iohannis: Asta rămâne de văzut. Aceste declaraţii la cald, sau la fierbinte, putem să spunem, în această situaţie, trebuie luate cu o anumită rezervă. Eu sunt convins că este nevoie de o zi sau două în care lucrurile se decantează, se clarifică şi sper în cursul săptămânii viitoare să avem un deznodământ al acestei etape din criza politică. Nu trebuie să ne facem iluzii, orice s-ar întâmpla, situaţia este delicată, este complicată.

Realizator: Dacă premierul totuşi nu demisionează sau amână, să zicem, această decizie, suntem, spuneaţi, într-o situaţie de criză politică. Ce înseamnă acest lucru şi cum intenţionaţi să vă adresaţi acestei situaţii? Veţi avea poate discuţii cu partidele sau la ce să ne aşteptăm în zilele următoare?

Klaus Iohannis: Cu siguranţă, luni, când oricum am invitat liderii partidelor la consultări, iniţial pe tema strategiei de apărare pe care intenţionez să o prezint în parlament, vom aborda şi această chestiune. Eu am înţeles din comuniacrea făcută de DNA că se solicită sau s-a solicitat deja permisiunea pentru începerea urmăririi penale, în Camera Deputaţilor va fi această solicitare, în cazul în care această solicitare este acceptată se intră în fază de urmărire penală, care permite anumite acţiuni şi din partea preşedintelui, iar, sigur, ulterior, vom vedea iarăşi cum evoluează situaţia.

Klaus Iohannis: Eu am înţeles, din comunicarea făcută de DNA, că se solicită sau s-a solicitat deja permisiunea pentru începerea urmăririi penale în Camera Deputaţilor. Va fi această solicitare. În cazul în care această solicitare este acceptată, se intră în fază de urmărire penală, care permite anumite acţiuni şi din partea preşedintelui, iar sigur ulterior vom vedea iarăşi cum evoluează situaţia.

Realizator: Exact, dacă deputaţii încuviinţează cererea de urmărire penală, legea vă permite să îl suspendaţi pe premier – o veţi face?

Klaus Iohannis: Eu sper să nu ajungem până acolo. Cum v-am spus… prima opţiune pe care o văd ca şi cea mai bună pentru această situaţie este o demisie a guvernului, care sigur ne pune într-o situaţie inedită de a avea alt guvern, dar criza nu ar fi una profundă. În situaţia, sigur, în care Camera Deputaţilor încuviinţează urmărirea penală, voi lua atunci o decizie, în funcţie evident şi de reacţiile primului ministru.

Realizator: Aveţi un mesaj pentru parlamentari în această situaţie? – pentru că în cazurile precedente, solicitările precedente ale DNA nu au fost foarte bine primite în parlament.

Klaus Iohannis: Da, solicitarea mea este întotdeauna extrem de simplă: atunci când se cere unei camere încuviinţarea urmăririi penale, părerea mea este că trebuie dată această încuviinţare. Parlamentul nu poate să judece o speţă de această natură, nu poate să decidă parlamentul dacă respectivul este vinovat sau nevinovat. Acest lucru poate să-l facă judecătorul.

Realizator: În afară de Victor Ponta, după apariţia acestei situaţii, aţi mai discutat cu cineva astăzi, poate cu partenerii externi sau cu politicieni de la noi?

Klaus Iohannis: Nu, nu am discutat decât cu primul ministru această chestiune şi cred că abia luni voi avea ocazia şi nici nu caut mai repede ocazia să discut cu ceilalţi lideri politici.

Realizator: Veţi discuta inclusiv cu partidul domnului Ponta, cu liderii PSD?

Klaus Iohannis: Am invitat la consultări liderii partidelor politice şi da, sigur, voi discuta cu toată lumea şi această chestiune.

Realizator: Ce efecte credeţi că va avea această situaţie, aţi spus, o situaţie imposibilă pentru România. Ce înseamnă asta, să zicem în plan extern – o dată; şi doi: cum va fi afectată relaţia instituţională a preşedinţiei cu guvernul, dacă premierul Ponta amână să ia o decizie?

Klaus Iohannis: Situaţia va genera o problemă majoră de imagine pentru România. Din păcate, astfel de situaţii, invariabil, au repercusiuni asupra imaginii României. Se va crea, într-o oarecare măsură, temerea unei instabilităţi politice, pe care eu cred că putem să o evităm, şi se creează sigur un mare semn de întrebare: cum este posibil ca primul ministru să fie o persoană acuzată de, acuzat de fapte penale. Una pese alta, indiferent cum vom gestiona criza – şi eu cred că o vom gestiona bine – avem şi vom avea daune de imagine pentru România. Este foarte regretabil că s-a ajuns în această situaţie.

Realizator: Dumneavoastră cum veţi mai putea lucra cu un premier care este acuzat de corupţie la nivel…?

Klaus Iohannis: Sper să nu fiu în această situaţie.

Realizator: Dacă nu aveţi soluţii pentru continuarea…

Klaus Iohannis: Întotdeauna se găsesc soluţii politice…

Realizator: De exemplu?

Klaus Iohannis: …şi eu cred că le găsim. V-am spus, demisia este soluţia optimală. În varianta cealaltă, sigur putem să discutăm, atunci când va fi cazul, despre suspendare.

Realizator: Atunci, haideţi să mergem pe acest scenariu, că premierul va înţelege până la urmă consecinţele şi va demisiona. Care este pasul următor, ce soluţie vedeţi pentru România?

Klaus Iohannis: Pasul următor sunt consultări cu partidele politice, cu partidele parlamentare şi nominalizarea unei persoane pentru poziţia de prim-ministru.

Realizator: Şi formarea unei alte majorităţi sau veţi…

Klaus Iohannis: Formarea unui guvern.

Realizator: …merge tot pe actuala majoritate?

Klaus Iohannis: Asta este o chestiune care trebuie evaluată de persoana care va fi nominalizată, pe ce majoritate se va baza şi cu siguranţă, din discuţiile cu partidele politice, o să putem să ne dăm seama ce majorităţi se conturează sau se păstrează.

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare