Connect with us

Publicat cu

pe

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni, la bilanţul MAI, că va pleda pentru condiţii salariale şi de muncă decente pentru angajaţii acestui sistem, arătând că înţelege constrângerile cu care se confruntă oamenii care servesc legea.

Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

Cu toţii ne dorim o Românie sigură, o Românie în care relaţia dintre stat şi individ se construieşte pe respect reciproc, în care cetăţenii ştiu că drepturile şi libertăţile le sunt apărate şi legea este aceiaşi pentru toţi. Într-o societate democratică ordinea şi siguranţa se împletesc în chip fericit cu libertatea, iar sursa lor este nu frica, ci respectul faţă de lege, înţelegerea profundă a faptului că pe acest fundament se clădeşte prosperitatea şi progresul unei întregi societăţi. În actualul context dumneavoastră aveţi un rol esenţial şi o misiune aparte.

Sunteţi chemaţi să puneţi în practică aceste principii şi să răspundeţi unor provocări şi unor aşteptări care vin din zone diferite. O Românie sigură înseamnă multe lucruri, de la securitatea frontierelor, la siguranţa fiecărui cetăţean pe stradă, mai ales a celor vulnerabili, de la intervenţie eficientă în situaţii de urgenţă, la descurajarea violenţei, de la siguranţă rutieră la cea în comunitate, de la combaterea criminalităţii organizate, la grija faţă de individ. Toate acestea vă revin în responsabilitate într-o formă sau alta, iar cetăţenii României se bazează pe dumneavoastră.

De aceea vreau cu această ocazie să-mi exprim aprecierea pentru eforturile pe care le faceţi şi pentru munca dumneavoastră. Creşterea gradului de siguranţă publică şi întărirea sentimentului de securitate în rândul cetăţenilor trebuie să fie prioritare pentru anul 2015. Într-un climat de siguranţă şi respect, dar şi de încredere în instituţiile statului va creşte, fără îndoială, şi sentimentul de solidaritate la nivelul societăţii. Doamnelor şi domnilor, la baza activităţii ministerului şi a componentelor sale trebuie aşezată cu fermitate ideea că nimeni nu este mai presus de lege.

Avem, de asemenea, datoria să analizăm cu luciditate ce funcţionează şi ce lipseşte, unde este nevoie de un plus de coordonare şi cum creştem performanţa. Avem mai multe instituţii care se ocupă de ordinea publică: Poliţie, Jandarmerie, Poliţie comunitară. Ele nu pot funcţiona în mod eficient individual, ci trebuie să acţioneze unitar.

Cred că un sistem de ordine publică bine integrat poate răspunde în mod real nevoi de siguranţă la toate nivelurile. Am încredere în capacitatea cadrelor ministerului de a fi la înălţimea cerinţelor şi misiunilor ce le-au fost încredinţate, de a contribui activ la consolidarea principiilor statului de drept şi de a pune în practică în cele mai bune condiţii noua legislaţie penală, demersuri necesare finalizării procesului de aderare a României la spaţiul Schengen.

În acelaşi timp, un accent deosebit se cuvine a fi pus pe dimensiunea de prevenire a încălcării legii, inclusiv în cazul unor fenomene precum contrabanda şi traficul, criminalitatea economică, constituirea de grupuri infracţionale sau migraţia ilegală.

Dezvoltarea unei societăţi este, cred eu, direct legată de măsura în care latura preventivă devine mai eficientă decât cea punitivă atunci când vine vorba de încurajarea corectitudinii şi legalităţii şi descurajarea infracţionalităţii. Îmi doresc o poliţie mult mai axată pe prevenţie, fie că este vorba de Poliţia Rutieră, fie de cea cu atribuţii în zona criminalităţii economico-financiare. Putem avea o Jandarmerie mai puţin centrată pe paza unor obiective şi mai prezentă pentru siguranţa cetăţenilor. Este nevoie, de asemenea, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne de o muncă de informaţii mai consistentă care să privească nu doar reţelele infracţionale, ci şi protecţia propriilor cadre.

Înţeleg constrângerile materiale cu care se confruntă oamenii care servesc legea. Voi pleda întotdeauna pentru condiţii salariale şi de muncă decente şi pe măsura răspunderii. Vă rog însă să fiţi conştienţi că oamenii vă privesc şi aşteaptă să fiţi modele de comportament şi corectitudine în serviciul public.

Îmi doresc ca toţi cei chemaţi să aplice legea să fie în primul rând ei înşişi dincolo de orice suspiciuni liberi în orice condiţionări şi mai presus de orice interese de grup sau particulare, din mediul economic şi din orice domeniu.

Doamnelor şi domnilor, contextul geopolitic din regiune reclamă acţiuni şi măsuri la care dumneavoastră sunteţi parte importantă. Apariţia unui război hibrid, existenţa unor conflicte asimetrice şi îngheţate, tendinţele de modificări ale frontierelor, încălcarea unor reguli de drept internaţional pot fi o sursă de insecuritate şi de export de infracţionalitate către statele europene, în special către România.

Ştiu că aceste lucruri vă determină să fiţi mai prompţi, mai alerţi şi mai responsabili pentru a proteja siguranţa cetăţenilor noştri. Participarea Ministerului Afacerilor Interne ca furnizor de securitate şi garant al valorilor democraţiei, cu forţe profesioniste la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, sub egida Uniunii Europene, OSCE, NATO şi ONU printre care cele din Kosovo şi Afganistan a dus ţării noastre respectul şi aprecierea partenerilor internaţionali prin comportamentul exemplar şi prin performanţele operative.

În considerarea calităţii României de stat european, furnizor de stabilitate în sud-estul Europei anul 2014 a fost marcat, printre altele, şi de adoptarea legii pentru aderarea României la Tratatul privind crearea forţei de jandarmerie europeană. De asemenea, România a preluat preşedinţia Comitetului Interministerial de nivel înalt al forţei de jandarmerie Europeană din anul 2015 şi are ca atare o responsabilitate. Un stat care îşi pune în practică propriile legi şi angajamente derivate din tratatele, convenţiile şi acordurile internaţionale la care este parte va fi respectat de către cetăţenii săi şi de către partenerii străini. Voi veghea permanent ca angajamentele asumate de România prin acquis-ul comunitar să fie respectate întocmai.

O altă direcţie de acţiune prioritară pentru anul 2015 trebuie să o constituie combaterea corupţiei cu impact asupra bunei guvernări, a capacităţii instituţionale a statului şi cu afectarea credibilităţii României pe plan extern.

De asemenea, optimizarea sistemului naţional de management al situaţiilor de urgenţă, ca parte integrantă a sistemului naţional de securitate, constituie o prioritate pentru instituţia dumneavoastră, ca vector principal în acest domeniu. În ceea ce priveşte perspectiva pe termen scurt, Strategia Naţională de Apărare a Ţării, pe care o voi prezenta Parlamentului României, va constitui o bază în conturarea noii Strategii de Ordine Publică care trebuie să fie elaborată şi în consonanţă cu Strategia de Securitate Internă a Uniunii Europene.

Doamnelor şi domnilor, chiar în aceste momente sunt poliţişti, jandarmi, pompieri şi reprezentanţi ai ministerului care participă la acţiuni de protecţie a comunităţilor, a cetăţenilor şi a bunurilor acestora cu dăruire şi devotament. Aceşti oameni pe care, de cele mai multe ori nu-i cunoaştem, veghează zi de zi la siguranţa noastră şi îşi pun viaţa, la figurat şi la propriu, în serviciul public. Este o muncă deloc uşoară şi de mare răspundere.

Cei mai mulţi nu vom şti niciodată care este experienţa unui poliţist care participă la o intervenţie, prin ce trece un pompier sau un om chemat să salveze vieţi în situaţii de urgenţă. Vreau să vă mulţumesc şi să le mulţumesc tuturor cadrelor din Ministerul Afacerilor Interne care sunt exemple de conduită, curaj şi responsabilitate. În încheiere vă felicit pentru rezultatele obţinute în anul 2014 si vă doresc mult succes în ceea ce aveţi de făcut în acest an.

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare