Business

Industria mobilei se confruntă cu dificultăți majore din cauza politicii Romsilva

Publicat cu

pe

Mobila românească ar putea deveni în curând de domeniul trecutului. Apreciată în toate colțurile lumii, mobila Made in Romania se lovește de dificultăți tot mai mari, nu doar din cauza importurilor ieftine din state precum Polonia sau China, ci mai ales din cauza politicii Romsilva, de a scoate pe piață cantități reduse de lemn, deși România are păduri suficiente pentru ca acest sector economic important să poată rămâne unul competitiv.

Potrivit unor surse din asociațiile de profil, 85% din lemnul prelucrat astăzi în România este din surse externe – Polonia, Belarus, Germania, etc. Este cu atât mai ciudat și mai de neînțeles cum de industria românească este tot împinsă spre importuri, cu cât în România este mult mai mult lemn disponibil decât în țările unde noi importăm.

“Efectiv simțim o deznădejde cumplită. Generații la rând am lucrat în prelucrarea lemnului. Vedem cum suntem ușor-ușor împinși spre dispariție. În ultimul an de zile am pierdut 3 meșteri din fabrica. Lemnul în pădure e cumpărat de tot felul de firme cu recomandare politică venită de la baronul local. Nu te atingi de lemn dacă nu ești în combinația lor. Nu avem lemn, nu lucram, iar oamenii se reorientează foarte rapid. Își găsesc loc de munca în afară în mai puțin de o săptămână”, ne-a declarat patronul unei mici fabrici de mobilă dintr-un județ al Moldovei.

Lemnul de foc, tot mai puțin și tot mai scump. Și gospodăriile se confruntă cu dificultăți majore

Nu doar industria mobilei se confruntă cu aceste dificultăți, ci și multe gospodării încă dependente de lemnul de foc. Necesarul de lemn de foc în România este mult mai mare decât volumele aprobate de Romsilva, ceea ce face ca prețul acestui combustibil vital pentru trecerea iernilor să fie la un preț ridicat. Ne putem imagina lesne că lipsa lemnului de foc și prețul ridicat al cantităților disponibile pe de altă parte, nu fac altceva decât să împingă locuitorii săraci din satele și comunele țării spre tăieri ilegale.

Presa abundă de astfel de cazuri de tăieri ilegale. Câte or fi în realitate, însă? Nici presa și nici Romsilva nu vor reuși să oprească tăierile ilegale dacă sătenii ajung în pragul disperării.

În plină criză energetică puterea de cumpărare se erodează, în vreme ce prețurile continuă să crească. Potrivit asociațiilor de profil, în perioada 2010-2017, prețul pe metru cub crescuse cu 250%, până la 600 RON în anumite zone.

La un moment dat, fostul director general al Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) – Romsilva, Teodor Ţigan, declarase că până în noiembrie anul trecut, Romsilva vânduse peste 1,463 milioane de metri cubi (mc) de lemn de foc pentru populaţie, la un pret mediu de aproape 200 RON.

Iar creșterile au continuat și în primele luni din 2022, până spre 500 RON pe metru cub.

Necesarul de lemn de foc pentru încălzire, la nivel national, este însă mult mai mare, de cel puțin 3 milioane de metri cubi, ceea ce ar confirma faptul că la actualele cantități, prețurile nu vor putea decât crește, lucru care va impinge, grație politicii Romsilva, și mai mulți români spre o situație dramatică în iarna acestui an.

Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version