Connect with us

Publicat cu

pe

Premierul Marcel Ciolacu a participat luni, la Palatul Victoria, la ceremonia de semnare a contractelor de finanțare pentru realizarea stadioanelor „Gheorghe Hagi” și „Nicolae Dobrin”, dar și a unui patinoar artificial.

Guvernul investește în modernizarea infrastructurii sportive

Obiectivele de infrastructură sportivă se ridică la valoarea totală de peste un miliard de lei. Acestea sunt finanțate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Națională de Investiții (CNI).

„Aceste investiţii subliniază angajamentul ferm al Guvernului pe care îl conduc de a sprijini dezvoltarea infrastructurii sportive şi a sportului de masă. Noile baze sportive vor reprezenta locul din care se va putea construi din nou excelenţa sportivă în România. La nivelul Guvernului vom continua să investim în sport şi în infrastructura sportivă, dar vom veni şi cu programe pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos pentru toţi tinerii din România”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, potrivit unui comunicat oficial citat de news.ro.

„Cele trei obiective de investiţii vizează dezvoltarea, modernizarea şi alinierea infrastructurii sportive la standarde europene, cu impact major asupra locuitorilor, sportivilor şi suporterilor cluburilor din Constanţa, Piteşti şi Sfântu Gheorghe, dar nu numai! Sportul înseamnă sănătate, disciplină şi echilibru, iar noi încurajăm practicarea sportului şi performanţa! Astfel, Ministerul Dezvoltării, prin Compania Naţională de Investiţii, sprijină infrastructura sportivă în toate regiunile României şi în toate ramurile sportive”, a declarat ministrul Dezvoltării, Adrian-Ioan Veştea.

Constanța și Pitești vor avea stadioane noi, iar în Covasna se va investi într-un patinoar artificial

Prima investiție vizează construirea stadionului „Gheorghe Hagi” în Constanța, care va avea o capacitate de 18.000 de locuri, pe o suprafață de 64.000 mp. Acesta va cuprinde un teren de antrenament pentru fotbal și atltetism (pistă cu 6 culoare) cu o tribună de aproximativ 1.000 de locuri, o clădire de vestiare pentru antrenament și amenajări exterioare. Valoarea totală a contractului se ridică la peste 490 de milioane de lei, iar durata de proiectare și execuție este de 28 de luni.

Al doilea stadion care va fi construit, „Nicolae Dobrin”, este în municipiul Pitești din județul Argeș și va avea o capacitate de 15.200 de locuri și o suprafață de peste 71.000 mp. Pe lângă noul stadion de fotbal se va realiza și Centrul de copii și juniori FC Argeș și vor fi construite spații de antrenament pentru sporturi conexe cum ar fi box, lupte, judo, karate, dar și spații de birouri, de parcare, comerciale și de expunere și zone de alimentație publică. Valoarea acestui contract se ridică la aproximativ 372 de milioane de lei, iar durata de proiectare și execuție este de 43 de luni.

Cele două stadioane vor fi realizate pentru asigurarea cerințelor de clasificare UEFA 4.

Al treilea obiectiv de investiții este un patinoar artificial care va fi construit în municipiul Sfântu Gheorghe din județul Covasna. Acesta va avea o suprafață de peste 12.000 mp și o capacitate de peste 2.100 de locuri în tribune. Patinoarul va fi dotat cu un centru medical și de metodologie sportivă, iar aici se vor putea găzdui competiții naționale și internaționale la standardele cele mai moderne, promovând atât sportul de performanță, cât și cel de masă. Valoarea contractului este de aproximativ 245 de milioane de lei și are o durată de proiectare și execuție de 40 de luni.

La ceremonia de semnare a contractelor de finanţare pentru cele trei obiective de investiţii sportive au participat, alături de premierul Marcel Ciolacu şi ministrul Dezvoltării Adrian Veştea, vicepremierul Marian Neacşu, şeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, preşedintele Companiei Naţionale de Investiţii, Manuela Pătraşcoiu, consilierul onorific al premierului Gheorghe Popescu, Gheorghe Hagi, Kelemen Hunor, membru al Parlamentului României, primarul municipiului Piteşti Cristian Gentea, primarul municipiului Constanţa, Virgil Chiţac, primarul oraşului Sfântul Gheorghe, Árpád-András Antal, reprezentanţii firmelor de construcţii care au semnat contractele de realizare a investiţiilor.

Lifestyle

Au fost finalizate pregătirile pentru noua sesiune a programului „Casa Verde Fotovoltaice”. Ministrul Mediului: „Start la înscrieri din 27 septembrie!”

Publicat cu

pe

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a anunțat, vineri, că a finalizat pregătirile pentru noua sesiune a programului „Casa Verde Fotovoltaice”.

Au fost finalizate pregătirile pentru noua sesiune a programului „Casa Verde Fotovoltaice”

Mircea Fechet a anunțat că pe data de 27 septembrie încep înscrierile pentru persoanele fizice și că în acest an sunt alocate 2 miliarde de lei, iar finanțarea se majorează de la 20.000 de lei la 30.000 de lei pentru fiecare proiect aprobat.

„Casa Verde Fotovoltaice 2024 – START la înscrieri din 27 septembrie! Astăzi am finalizat pregătirile pentru noua sesiune a programului „Casa Verde Fotovoltaice”. În acest an, alocăm o sumă record de două miliarde de lei şi majorăm finanţarea de la 20.000 lei la 30.000 lei pentru fiecare proiect aprobat”, a anunțat ministrul pe Facebook.

Astfel, persoanele fizice care vor să își monteze panouri fotovoltaice cu bani de la stat se vor putea înscrie pe site-ul AFM începând cu 27 septembrie.

„Anul acesta înscrierile dintr-o regiune se vor face în câte o zi, pentru că am observat de anul trecut că banii s-au consumat în câteva minute. Estimăm undeva în jur de 67.000 de noi beneficiari, ceea ce înseamnă că vom ajunge la un număr total de aproximativ 200.000 de familii care au avut acces la programul «Casa Verde Fotovoltaice»”, a mai adăugat Mircea Fechet.

Citește mai departe

Lifestyle

Primul tren electric chinezesc urmează să-și înceapă călătoria pe șinele din România

Publicat cu

pe

Primul tren electric chinezesc din România urmează să fie pus în funcțiune pe șinele din țară. Trenul de mare viteză va circula pe rutele București-Brașov-Constanța, iar procesul de certificare și autorizare este aproape finalizat, potrivit antena3.ro.

Primul tren electric chinezesc, pe șinele din România

Anunțul cu privire la trenul electric chinezesc a fost făcut de directorul general Astra Vagoane Călători la Conferința „România, din nou pe șine – Investiții și decizii rapide și eficiente pentru transportul feroviar”.

„Trenul se află în România, din ce știu, el parcurge acel proces de certificare și autorizare, proces care știu că a fost parcurs în procent de aproximativ 80-90%. Urmează apoi acea verificare a normelor naționale, acea compatibilitate cu normele naționale și compatibilitate cu rețeaua. Apoi entitatea va aplica pentru obținerea autorizației de tip care va atesta un nou tip de vehicul și implicit, autorizația pentru punere pe piață”, a spus Marian Mihail Călin, directorul general al Astra Vagoane Călători S.A.

Trenul poate circula cu o viteză maximă de 160 km/h și se ridică la standardele cele mai înalte atunci când vine vorba despre siguranța și confortul pasagerilor, arată sursa citată anterior.

Astra Vagoane a contribuit la modernizarea transportului public din marile orașe, printre care București, Arad și Cluj-Napoca.

Citește mai departe

Lifestyle

Oasis fascinează o nouă generație. Tinerii fani redescoperă magia Britpop-ului

Publicat cu

pe

Anna Doble de la BBC avea 17 ani când a văzut trupa Oasis cântând la Knebworth. După aproape trei decenii, ea vorbește cu un nou grup de tineri, fani înrăiți, care sunt atrași de o trupă ce a atins apogeul înainte ca ei să se nască. Astfel, fanii tineri ai trupei Oasis reînvie spiritul anilor ’90.

Jasmine Griffin-Jones, care are drept premiu o listă de seturi ale lui Liam Gallagher, încă nu poate crede că este adevărat. „Am fost în stare de șoc pentru o vreme”, transmite despre vestea reunirii trupei Oasis.

Are 19 ani și locuiește în Widnes, Cheshire, 48 de km unde frații Gallagher – Noel și Liam – au crescut la periferia orașului Manchester, prezintă BBC.

Mama ei este o fană a trupei Stone Roses din Manchester, ceea ce ar putea fi un indiciu al pasiunii ei pentru Oasis. Dar îi plac și Taylor Swift, Charli XCX și rivalii din Britpop, Blur.

La o jumătate de lume distanță, în Sankt Petersburg, Rusia, Iulia Markovskaia, în vârstă de 23 de ani, se află în dormitorul ei, înconjurată de postere cu Oasis și de propriile desene ale trupei. Ea se simte ca și cum ar putea „exploda” în timp ce încearcă frenetic să afle cum să ajungă la unul dintre concertele din Marea Britanie în 2025.

„Voi plânge atât de tare dacă vor cânta împreună Acquiesce”, spune ea despre melodia preferată de fani, cântată de ambii frați Gallagher.

Fanii tineri ai trupei Oasis

Această nouă scenă Oasis pare să includă mai puțini tipi cu perciuni și tricouri de fotbal largi din nailon. În schimb, fanii tineri din secolul XXI se adună mai politicos pe TikTok, Instagram și X, unde hashtag-ul care îi aduce împreună este #oasistwt.

Acesta conține un flux aproape constant de speculații pozitive și aprecieri binevoitoare ale sprâncenelor frumoase ale lui Liam. De asemenea, degetele ascuțite ale Spice Girls, Blur și Jarvis Cocker, liderul Pulp, apar în mod regulat și există un sentiment predominant că acești fani ar dori foarte mult să fie transportați înapoi în timp, în verile fierbinți și tulburi cu tamburine, de la sfârșitul anilor 1990.

Anna Doble de la BBC a fost acolo. Era la coada hiperactivă de adolescenți cu pălării de pescar care așteptau să intre la concertul Oasis de la Knebworth. A fost ea cea care a ascultat Shakermaker pe postul dedicat Supernova Radio, în timp ce bătăile de tobe din deschidere se auzeau în difuzoare. Atunci a sperat că tricoul Blur, sub un top Adidas cu fermoar, nu a fost o mișcare complet stupidă printre cei 125.000 de fani ai lui Liam și Noel.

Avea 16 ani în 1995, vârsta perfectă pentru Britpop. A păstrat biletele pe perete, cutia de pantofi plină cu casete Longpigs și Cast și tunsoarea Elastica care o făcea în sfârșit să pară „destul de bătrână pentru a sta lângă masa de biliard din pub”, menționează pentru BBC.

Exemplarul ei de Definitely Maybe a fost cumpărat de la taraba de 3 lire sterline, din piața orașului său natal din Knaresborough, North Yorkshire. „O versiune ciudată, ilicită, achiziționată pe bani puțini, cu o listă de piese care nu era tocmai corectă”.

Mai târziu și-a dat seama că dăduse peste o ediție a albumului exclusiv pentru țările din Golf, în care single-ul Cigarettes & Alcohol era redat simplu „Cigarettes”. L-a ascultat oricum, spălându-i sentimentul de furie controlată cu pahare de cidru.

L-a urmărit pe Gazza lovind mingea peste capul lui Colin Hendry la Euro 96 în timp ce învăța acordurile Radiohead la chitară.

Iar în 1997, a votat pentru prima dată la alegerile generale – alegeri care, la fel ca în acest an, au adus la putere un guvern laburist.

La acea vreme, mulți erau optimiști cu privire la viitor.

„Se simte un pic ca o întoarcere în anii ’90 cu guvernul laburist, mania Oasis și recenta finală de fotbal”, spune Jasmine despre momentul reunirii Oasis. Părinții ei, la fel ca Anna Doble, au trăit acea epocă în mod direct.

Muzica reunește oamenii

„Muzica a adus întotdeauna oamenii împreună și de asta avem nevoie acum”, spune Emma Arenstarr, din Swanage, Dorset, pentru BBC.

Tânăra de 19 ani spune că a simțit o „euforie absolută” când concertele de a readuce la viață trupa Oasis – primele după 15 ani – au devenit o certitudine. Ea speră să aibă „în sfârșit șansa” de a-și vedea formația preferată live.

La fel ca Charlotte, ea speră că relația dintre frații Gallagher este „în sfârșit reparată” și că „muzica le va aminti de ceea ce iubesc cel mai mult”.

„Tot ce pot spune este că, dacă frații Gallagher se pot reuni, după tot ce s-a întâmplat, există mai mult decât o speranță pentru țară”, adaugă Beatrice Steele, de 24 de ani, din Guildford, Surrey. Ea spune că entuziasmul din jurul reuniunii „dovedește că muzica lor este încă relevantă pentru experiența tinerilor”.

„Nu cred că trebuie să existe un conflict între nostalgie și muzica nouă”, spune Andy Walker, cântăreț și chitarist în actuala trupă Britpop-punk Attendant.

Trupa Cool Britannia nu este atât de cool

El descrie albumul lor de debut drept „o telenovelă Britrock plasată într-o societate în colaps” și crede că există asemănări între starea de spirit a națiunii din ultimii ani – frustrare urmată de creativitate și speranță – și felul în care erau lucrurile la sfârșitul anilor 1990.

Străzile principale sunt pline de moda rave a anilor ’90 și de blugi prespălați, iar ochelarii de soare ai lui Liam, asemănători lui Lennon, nu s-au demodat niciodată. „Marea diferență este că optimismul Cool Britannia din anii ’90 a fost înlocuit de nihilismul post-Brexit al secolului XXI”, transmite Andy.

„Britpop în sine a fost revizionismul anilor ’60”, adaugă el. „Oasis au fost inspirați de The Beatles, Blur de The Kinks”. „Au luat acea inspirație și au făcut-o nouă”, citează BBC.

„Acum suntem în același punct (după) un alt ciclu de 30 de ani. Trupele care au crescut cu Britpop transformă acea influență în ceva diferit. Treaba noastră este să o amestecăm cu punk și post-hardcore”.

Așadar, unde își petrec timpul fanii trupei Oasis zilele acestea?

„Se pare că îi întâlnesc întotdeauna în magazinele de discuri”, spune Emma. „Deși majoritatea prietenilor mei i-am cunoscut online. Unii sunt de vârsta mea, iar alții sunt mai în vârstă. Întotdeauna este minunat să întâlnești oameni care împărtășesc aceeași dragoste”.

„Cred că fanii Oasis sunt doar la pândă. Mulți dintre ei așteaptă ca cineva să le dea „privirea”. Cumpăr un CD într-un magazin și ne uităm unul la celălalt, ne înțelegem și începem să vorbim ca și cum ne-am cunoaște de ani de zile. E frumos așa”.

Această nouă fană este unită de multe dintre aceleași lucruri care îi atrăgeau pe fanii Oasis în anii ’90 – sentimentul că cei mai răi băieți din școală te-au invitat să distrugeți sala comună și simpla plăcere de a cânta melodii care combină atât puterea brută, cât și melodia tandră.

Slide Away este „atât de frumos”, spune Yulia. „Este atât de multă emoție în acest cântec și felul în care Liam cântă atât de pasional îmi face pielea de găină de fiecare dată”.

Jasmine spune că a ascultat prima dată piesa Definitely Maybe acum cinci ani, la vârsta de 14 ani. Ea crede că, în ciuda faptului că frații nu sunt străini de controverse – Liam a folosit insulte homofobe pe Twitter, în timp ce Noel a fost criticat pentru că s-a plâns de faptul că Jay-Z, un artist hip-hop, a fost cap de afiș la Glastonbury – fanii trupei au trecut peste reputația de băieți răi.

„Acum, în fandom, în special pe Twitter și la concertele solo ale lui Liam solo, există un număr mare de femei și fete, probabil o împărțire egală cu bărbații”.

Frumusețea mai tânără a lui Liam este o sursă obișnuită de discuție în rândul acestui grup de fani, dar sentimentul de a fi într-un „club” cu alți fani este cel care strălucește.

La 15 ani, Scarlett Allen, din Kent, nu numai că a ratat anii Britpop cu o viață, dar abia se născuse când Oasis se despărțea. Faptul că își făcea temele acasă în timpul pandemiei Covid-19 i-a permis să se scufunde în cântecele lor. Îi mai iubește pe Stone Roses, Kasabian și Fontaines DC, dar la Oasis se întoarce mereu.

„Este rar să găsești fani Oasis în viața reală, mai ales unii de aceeași vârstă cu mine”, explică ea. „Sunt câteva persoane la școală care sunt mari fani și merg la concerte cu ei, cât de mult posibil”.

Ea l-a văzut pe Liam interpretând integral piesa Definitely Maybe, la O2 din Londra, în iunie. „La astfel de evenimente, găsești un număr foarte mare de oameni la fel ca tine”.

Concertele reuniunii Oasis ar putea fi Knebworth-ul lui Scarlett. Acum o așteaptă luni întregi de emoție și anticipare. „Este complet ireal și nu mi-am imaginat că va fi la această scală”.

Citește mai departe
Social8 ore înainte

Părinţii cărora le-au murit copiii vor beneficia de zece şedinţe de consiliere psihologică gratuite

Camera Deputaților: 19 noiembrie devine legal Ziua bărbatului, iar 8 martie - Ziua femeii
Politică9 ore înainte

PSD a anunțat că va vota modificările legii pensionarilor militari: „PSD solicită PNL să înceteze să mai folosească această categorie de pensionari în scop electoral!”

Social14 ore înainte

Google Maps permite rezervarea locurilor de parcare. Cum funcționează

Socialo zi înainte

Salariul minim brut ar putea ajunge la 4.100 de lei de la 1 ianuarie 2025

Politicăo zi înainte

Cătălin Predoiu: „Decizia privind intrarea României în Schengen cu frontierele terestre trebuie luată în 2024”

Politică2 zile înainte

Cosette Chichirău depune în Parlament proiectul prin care CCR să fie scoasă din procedura de validare a candiaturilor la președinție

Social2 zile înainte

MApN anunță un exercițiu de mobilizare în județele Buzău și Ialomița: „Cetăţenii din rezerva armatei cu domiciliul în judeţele Buzău şi Ialomiţa vor fi convocaţi la unităţile militare”

Internațional3 zile înainte

S-a împlinit un an de la atacul Hamas din 7 octombrie 2023. Comisia Europeană cere încetarea imediată a focului în Fâșia Gaza

alegeri-2014-sectie-vot-stampila-Copy-1024x683-680x454
Politică3 zile înainte

Cine sunt candidații respinși de BEC la alegerile prezidențiale. Cine va apărea pe buletinele de vot

Internațional5 zile înainte

Washingtonul nu e de acord ca aliații din NATO să ajute la interceptarea rachetelor și dronelor rusești deasupra Ucrainei: „Asta ar însemna să ne implicăm într-un război într-un mod diferit”

Facebook

Articole Populare