Connect with us

Publicat cu

pe

La poalele muntelui Penteleu se aștern încă din secolul al 17-lea unele dintre cele mai frumoase sate montane. Comuna Gura Teghii, cea mai întinsă comună din județul Buzău, cuprinde toate aceste sate intr-un joc al istoriei și tradiției, fiind o oază de liniște pentru orice om dornic să-i treacă pragul. Acest loc bine ascuns  în Curbura Carpaților oferă vizitatorilor săi peisaje montane care  taie respirația, frânturi de tradiție păstrate de sute de ani dar și liniștea atât de mult dorită.

Încă din 1856 a fost descoperit potențialul turistic al zonei. Astăzi, de la rafting, festivaluri și drumeții și până la ateliere de creație și mâncare, Gură Teghii este locul perfect pentru orice vacanță.

În perioada comunismului, Gura Teghii era una dintre destinațiile de vânătoare preferate de Nicolae Ceaușescu, acesta optand chiar pentru construirea unei cabane de vânătoare unde își invita prietenii. De-a lungul timpului multe persoane care au călcat meleagurile acestea au fost atât de impresionate încât au scris cărți și melodii care să surprindă frumusețea zonei. Chiar și astăzi se practică partidele de vânătoare la Gură Teghii la care participă oameni din toate colțurile lumii. Zona este într-o continuă dezvoltare turistică însă cabanele de vânătoare sunt printre preferatele turiștilor fiind situate în cele mai frumoase păduri.

Tradițiile și obiceiurile sunt transmise de zeci de ani din generație în generație pentru a se păstra farmecul zonei. Turismul nu insa este doar ceva actual la Gura Teghii. In 1856, boieri din zonă au ridicat primul han care era destinat turiștilor dornici de încercarea celei mai sulfuroase ape din acea perioada. Oamenii veneau pentru vindecarea bolilor, hanul fiind pomenit și în literatură. În acea perioadă, turiștii veneau la Gura Teghii și pentru îmbăierea cu zer. Bătrânii spun că zerul catifelează pielea și reduce stresul, localnicii profitând de aceste beneficii. Și astăzi întâlnim câteva persoane care practică îmbăierea cu zer la Gura Teghii, satul Varlaam fiind chiar supranumit “capitala terapiei cu zer”.

Cabanele și pensiunile sunt cele mai căutate pentru grupurile mari dar exista posibilități și pentru grupuri restrânse. Majoritatea oferă săli mari pentru evenimente dar și multe camere intr-un decor de poveste. Pensiunile sunt in plină dezvoltare și cea mai căutată in acest moment este Ferma de sub Penteleu. Inițiatorii și-au propus sa reproducă vacanțele petrecute la bunici ferma fiind “populată cu o mulțime de animale, de la capre, oi, vaci, iepuri până la gâște, rațe și găini”. Aici se desfășoară multe activități și ateliere creative pentru copii dar și Adulți.

Râurile gemene Bâsca Mică și Bâsca Mare se îmbină și dau naștere râului Buzău, cel mai căutat de pasionații de rafting. În ultimii ani, raftingul a ajuns o activitate obișnuită la Gură Teghii, desfășurându-se aici Rafting Euro Cup 2019. O tură pe răul Buzău este dedicată oricărei persoane iubitoare de aventură. Timp de 3 anotimpuri se practica raftingul pe raul Buzău. Turele organizate de un club de rafting din apropiere pun la dispoziție echipamente, bărci profesionale și chid, cu posibilitatea de a oferi și cazare pentru grupuri. In fiecare zi zeci de persoane pot face ture de rafting intr-un mediu plăcut și antrenant. Organizatorii sunt profesioniști și sunt atestați de Federația Internațională de rafting, aceștia participând și la concursuri.

O drumeție prin pădure sau o tură cu atv-urile prin munții Buzăului sunt binevenite în orice perioda a anului. De la Gura Teghii se poate ajunge foarte repede la lacul Siriu sau lacul Vulturilor cu mașină sau atv-ul. Activitățile outdoor sunt preferate de persoanele care ajung la Gură Teghii. Lacul Siriu situat la doar 20 de km de Gura Teghii are unul dintre cele mai spectaculoase baraje hidroenergetice fiind  al doilea cel mai mare baraj de anrocamente din România.

Un alt eveniment important este Vadoo Chill Fest, un festival de muzica jazz, blues, funk, alternative și electro. De 4 ani, organizatorii festivalului aduc unii dintre cei mai căutați artiști la Gura Teghii și pun la cale unul dintre cele mai pitorești evenimente. Festivalul a fost pus la cale după ce organizatorii au foat impresionați de frumusetea zonei. “Să ajungi in satul Vadu Oii din comuna Gura Teghii nu e greu, însă e mai puțin ușor sa te întorci. Asta pentru ca vei fi vrăjit, ca noi toți, de natura, oameni buni și povesti din alte vremuri.”

Dacă ajungi aici în ultima duminică din mai, vei fi surprins de sutele de oameni care se aduna la Gura Teghii de jumătate de secol pentru a participa la festivalul “Pe urme de baladă”. Acest festival este cea mai veche manifestare de acest gen din Buzău și  suprinde obiceiuri muntenești care datează de sute de ani. Localnicii și turiștii se adună la poalele muntelui Penteleu pentru a afla legenda haiducului Gheorghelaș și a faptelor de vitejie ale acestuia. Cel mai important moment al festivalului este punerea in șcena a unui pasaj din legenda. În timp ce grupuri de copii cântă balada lui Gheorghelaș, haiduci pe cai străbat dealurile din jur dând  viață personajelor din baladă.

O altă legendă spusă de oamenii zonei este despre Carol I care a dorit să-și construiască reședința de vară la Gura Teghii, însă în timpul unei vizite a căzut de pe cal și considerând că este un semn rău a decis construirea Castelului Peleș la Sinaia.

La doar 180 de km de București, comuna Gura Teghii este pregătită să-și dezvăluie frumusețile oricărei persoană dornică de aventură. Este considerată destinația perfectă de vacanță în orice perioadă a anului. În perioada iernii, turiștii  urcă la Comandau unde se pot bucura de pârtie, trasee cu sania trasă de cai sau urcări cu snowmobilul. Peisajele de iarnă de la Gura Teghii sunt asemănătoare stratiunilor turistice cunoscute însă mult mai accesibile. Pensiunile din zonă au dezvoltat activități pentru fiecare anotimp și pentru diferite categorii de vârstă. Astfel, tot aici vei găși ateliere de realizare a porturilor populare sau a diferitelor activități păstrate de sute de ani.

Pentru restaurante cu gust și primitoare trebuie doar să conduci câteva minute până la Nehoiu, cel mai apropiat oraș. Însă mâncărurile din zonă pe care le găsești la cabane și pensiuni sunt toate gătite cu ingrediente naturale, luate direct din grădinile oamenilor.

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lifestyle

SIMAVI a sărbătorit Ziua Internațională a Francofoniei la Bruxelles

Publicat cu

pe

SIMAVI a marcat Ziua Francofoniei la Bruxelles printr-un concert extraordinar, alături de Ambasada României în Regatul Belgiei și Institutul Cultural Român.

Partenerii constanți în realizarea acestor acțiuni sunt Reprezentanța Organizației Internaționale  a Francofoniei pe lângă UE și Grupul Ambasadorilor Francofoni de la Bruxelles, dar anul acesta li s-a alăturat și compania românească de IT Software Imagination & Vision (SIMAVI).

AdvertisementAlexandru Coșbuc-Ionescu, Vicepreședinte SIMAVI: “Suntem onorați să putem promova atât software românesc, cât și artiști români la Comisia Europeană.”

Această declarație vine în contextul în care SIMAVI este compania IT românească care furnizează servicii software principalelor organizații ale CE.

„Colaborarea noastră cu reprezentanții Europei de la Bruxelles din ultimii 15 ani, ca furnizor de proiecte de eLearning pentru specialiștii Directoratelor Generale, este completată astăzi de o nouă dimensiune – aceea de susținători ai valorilor culturale francofone”, a adăugat Vlad Zaharia, Territory Manager EMEA Region la SIMAVI.

Cu această ocazie, gazdele și invitații au marcat 31 de ani de la aderarea României la OIF și au reamintit importanța valorilor francofoniei, țara noastră fiind desemnată în 2007 de către Secretarul General al Francofoniei, “stat-far al francofoniei” în regiunea Europei Centrale și de Est.

În seara zilei de 13 martie 2024 a avut loc excepționalul concert „L’amour en heritage”,  susținut de soprana Irina Baianț, actorul și tenorul Adrian Nour și de Andrei Tudor, în calitate de compozitor, dirijor și pianist, artiști foarte cunoscuți atât în lumea muzicală a României, cât și peste hotare.

La Muzeul de Artă și Istorie din capitala Belgiei, în fața unei săli pline, cei trei artiști celebri au cântat arii muzicale franco-române, abordând stiluri variate, de la melodii franceze celebre la reinterpretări din folclorul românesc.

Repertoriul bogat, interpretat cu măiestrie și sensibilitate de cei trei artiști, a încântat o audiență vastă, formată din  reprezentanți ai corpului diplomatic, reprezentanți ai mediului de afaceri din Belgia, precum și ai comunității românești, programul concertului „L’amour en heritage” fiind special conceput pentru a atrage un public larg.

Citește mai departe

Lifestyle

Ministerul Culturii, condus de Raluca Turcan, a luat decizia ca, de 1 decembrie, intrarea în muzee să fie gratuită

Publicat cu

pe

Ministerul Culturii, condus de Raluca Turcan, a luat decizia ca, de 1 decembrie, intrarea în muzee să fie gratuită. 

De “1 Decembrie Cultural”, accesul în reţeaua muzeelor din subordinea Ministerului Culturii este gratuit pentru toţi vizitatorii.

Iată care sunt teatrele, muzeele, bibliotecile, filarmonicile, teatrele de operă şi operetă care invită publicul să sărbătorească împreună 1 Decembrie Cultural în BUCUREȘTI: 

  • Artexim;
  • Biblioteca Naţională a României;
  • Centrul Naţional al Dansului;
  • Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română”;
  • Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”;
  • Filarmonica „George Enescu”;
  • Institutul Naţional al Patrimoniului;
  • Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare;
  • Muzeul Naţional „George Enescu”;
  • Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi;
  • Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”;
  • Muzeul Naţional al Ţăranului Român;
  • Muzeul Naţional Brătianu;
  • Muzeul Naţional de Artă Contemporană;
  • Muzeul Naţional de Istorie a României;
  • Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”;
  • Muzeul Ororilor Comunismului în România;
  • Opera Naţională Bucureşti;
  • Teatrul Muzical Ambasadorii;
  • Teatrul Naţional Bucureşti „I.L. Caragiale”;
  • Teatrul Naţional de Operă şi Musical „Ion Dacian”.

1 Decembrie Cultural în ȚARĂ va fi organizat la:

  • Centrul Cultural Topliţa;
  • Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi;
  • Muzeul Naţional Bran;
  • Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni;
  • Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu;
  • Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca;
  • Muzeul Naţional Peleş din Sinaia;
  • Opera Naţională Română din Cluj-Napoca;
  • Opera Naţională Română din Timişoara;
  • Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara;
  • Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi;
  • Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa;
  • Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova.

Românii din diaspora au ocazia să sărbătorească Ziua Națională prin instituțiile ce vor organiza evenimente în mai multe orașe la nivel internațional, după cum urmează:

  • Centrul Național de Artă Tinerimea Română – Madrid și Barcelona, Spania;
  • Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” – Washington, New York, Chicago și Seattle – Statele Unite ale Americii;
  • Filarmonica „George Enescu” – Roma, Italia;
  • Muzeul Național „George Enescu” – Haga, Țările de Jos (eveniment organizat în parteneriat);
  • Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” – Rabat, Maroc;
  • Teatrul Muzical Ambasadorii – Bratislava, Slovacia; Chișinău și Ialoveni, Republica Moldova.
Citește mai departe

Lifestyle

Sibiul, din nou în centrul activității culturale

Publicat cu

pe

Tot mai multe evenimente culturale, la care participă mii de oameni, au loc la Sibiu. În weekend, la Sibiu a avut loc Concertul MANIFEST, unul dintre mai ambițioase proiecte ale Asociației Culturale Play.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, afirmă că muzica face punte între minte şi suflet, iar peste 10.000 de copii din Sibiu, alături de părinții lor, sunt beneficiarii anuali direcţi ai proiectelor si programelor de educație culturală şi artistică ale asociatiei.

“Muzica face punte între minte și suflet!

Sute de oameni au pus mâna pe chitară, au atins corzile la unison, în cadrul celui mai ambițios proiect al Asociației Culturale Play – Concertul MANIFEST.

Peste 10.000 de copii din Sibiu, alături de părinții lor, sunt beneficiarii anuali direcţi ai proiectelor si programelor de educație culturală şi artistică ale asociatiei.

Studiul muzicii, orele de repetiții, emoția prezentării unei melodii în fața publicului, bucuria unui rezultat remarcabil obținut alături de colegi și profesori sunt momente pe care mi le amintesc cu drag și care au avut o contribuție esențială în formarea mea ca adolescent.

Asocierea dintre bucuria muzicii și programele educaționale colaborative reprezintă un pilon esențial pentru dezvoltarea noastră culturală și artistică și încurajez de multă vreme astfel de inițiative.

Cu atât mai mult, din postura de ministru al Culturii, mi-am dorit să susțin proiectul „Pune mâna pe chitară”, pentru că acest instrument are puterea de a ne aduce împreună peste barierele de generație.  Cred că șansa  tinerilor de a studia și de a împărtăși pasiunea pentru muzică alături de mentori și profesioniști reputați este o experiență deosebită în această etapă a vieții.

Tinerilor muzicieni le doresc să-și păstreze și dezvolte iubirea pentru muzică, dorința de a deveni mai buni și perseverența de a-și urmări visurile și de a-și împlini potențialul!

Felicit organizatorii, Asociația Culturală Play, pentru munca neobosită și mulțumesc Muzeului Astra, gazda Festivalului Sibiu Guitar Meeting și domnului Ciprian Ștefan pentru sprijinul constant și deplin pe care îl acordă evenimentelor culturale de calitate”, a scris Raluca Turcan pe Facebook.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare