Connect with us

Publicat cu

pe

Senatorul Mircea Geoană a declarat joi, într-un interviu pentru RFI, referitor la criza din Ucraina, că Rusia este o țară “extrem de agresivă”, care “nu se va domoli” până nu va controla orașul Mariupol, care îi va permite să administreze peninsula Crimeea.

Rugat să comenteze știrea potrivit căreia există negocieri pentru furnizarea de armament Ucrainei, Geoană a răspuns: Aș face un pas în spate și m-as uita la contextul mai integrat al situației din Ucraina. Sunt două probleme simultane la care trebuie să găsim răspunsuri. Rusia este extrem de agresivă și sunt convins că această țară nu se va domoli până când nu va lua cel puțin Mariupol. Este zona care îi va permite Rusiei să-și administreze Crimeea. Pe de-o parte avem o problema cu Ucraina care are o armată si structuri de apărare care sunt foarte vulnarabile, iar până acum linia a fost de asistență non-letală, deci de furnizare de antrenament, de echipamente, dar nu din zona care să permită o escaladare a înarmării în Ucraina. A doua problemă, unde Europa are un cuvânt mai important de spus decât America, este problema situației economice și financiare a Ucrainei. Trebuie să înțelegem că o țară care a pierdut anul trecut 70% din valoarea mondei naționale, o țară care are o contracție economică de 7%, căreia i s-a imputat plămânul său economic, zona Donbasului care este baza industrială și de resurse naturale a Ucrainei, atunci cred că România, prin vocea cea mai autorizată, cea a președintelui României, când spune că credem că este cea mai bună idee să incepem să înarmăm Ucraina pentru că este un risc de escaladare real”.

El a adăugat că Europa și SUA susțin că este nevoie de un plan de asistență pentru Ucraina, menționând că FMI, Comisia Europeană și Banca Mondială au deja un pachet de 40 de milioane de euro.

Este una a spune din perspecivă europeană că este riscant și provocator să înarmăm Ucraina, haideță si faem pentru Ucraina un pachet de asistență financiară și economică Irlandei, României, Ungariei, Greciei, să tratăm Ucraina fără ca aceasta să fie un stat UE, ca și cum ar fi parte a familiei noastre pentru că avem instrumente la nivel european. Cred că putem găsi formă inclusiv condiționată de anumite progrese pentru lupta împotiva corupției la Kiev astfel încât să nu lăsăm Ucraina să se prăbușească pentru că în momentul de față nici asistență militară și nici economică nu le oferim, care să le permită să supraviețuiască. Întrebarea este, nu avem cumva un interes și noi ca Ucraina să reziste? Nu cumva din perspectiva României este vital ca Rusia să nu revină la granițele noastre? Cred că aici România, Polonia și tțările care simt că au un rist de securitate mai acut din punct de vedere al geografiei și istoriei față de alte țări din UE, să putem cobalora cu Berlinul, Bruxellesul și Washingtonul încercând să găsim un echilibru între dimensiunea de securitate și dimensiunea economică și financiară”, a completat Geoană.

Întrebat dacă sancțiunile economice adoptate împotriva Rusiei sunt suficiente, el a răspuns: “Cea mai mare presiune este căderea prețului la barilul de petrol care a făcut să se prăbușească rețeta de încasări pentru bugetul Federației Ruse. Reprezintă cea mai mare lovitură pentru economia rusească. Răspunsul meu este că dacă Rusia nu respectă înțelegerile de la Minsk încheiate a doua oară acum câteva sătpămâni, iar Mariupol va fi ținta directă sau indirectă a agresivității federației Ruse, va trebui să mergem la următoarea etapă a aplicătii de sacțiuni. Nu face nimănui plăcere să aplice sancțiuni. Populațiile suferă și nu liderii. Ei au suficient de multe miliarde de euro și de viață îndestulată, dar până la urmă reprezintă un cost, iar dacă nu este un cost militar, financiar, tehnologic, trebuie să fie resimțit pentru că încurajăm practic o lume în care regula numită drept internațional nu mai este respectată. Este legea junglei, legea celui mare care îl înghite pe cel mic, iar acesta este începutul unui haos la nivel internațional pe care Europa, SUA și România nu avem voie să îl lăsăm să se întâmple”.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare