Connect with us

Internațional

Franța a cheltuit peste 500.000 de dolari pentru cina de stat cu Regele Carol

Publicat cu

pe

A fost organizată o cină somptuoasă cu homari pentru a-l întâmpina la Paris, pe regele Marii Britanii Carol al III-lea, în septembrie anul trecut, unde Franța a cheltuit peste 5000.000 de dolari, potrivit rapoartelor publicate luni de auditorul public al Franței, informează CNN.

Petrecerea fastuoasă de la Palatul Versailles, care a văzut aproximativ 180 de oaspeți sărbătorind cu homar albastru, prăjituri de crab și pui marinat cu șampanie, a ajutat anul trecut să formeze o gaură de 9 milioane de dolari în bugetul Palatului Elysée.

Cel care este responsabil de controlul finanțelor prezidențiale, inclusiv a cheltuielilor cu personalul, securitatea și îndatoririle diplomatice, a declarat că toate cheltuielile Palatului Elysée au depășit 136 de milioane de dolari, în 2023 – în creștere cu 14% față de anul precedent.

Cheltuielile excesive au făcut parte dintr-un deficit bugetar al guvernului francez mult mai mare în 2023, ceea ce tocmai i-a adus țării o reputație din partea Uniunii Europene.

Cina de stat cu Regele Carol a inclus cheltuieli de peste 180.000 de dolari pentru catering și 42.000 46.000 de dolari pentru băuturi, pe lângă alte costuri legate de mobilier, flori și decorațiuni pentru masă.

Franța: Cina de stat cu Regele Carol

Regele Carol și soția sa, regina Camilla, au participat la banchet ca parte a unei vizite de stat de trei zile în Franța, care a fost amânată de la începutul anului 2023 din cauza protestelor ample împotriva reformelor pensiilor lui Macron. În timpul călătoriei, regele Charles a lăudat „relația indispensabilă” dintre Regatul Unit și vecinul său într-un discurs istoric în camera senatului francez.

Mick Jagger, Hugh Grant și fostul antrenor de fotbal francez Arsene Wenger s-au numărat printre figurile celebre la cina de stat, care a avut loc în sclipitoarea Sală a Oglinzilor din Versailles, de 73 de metri, unde, potrivit site-ului web al palatului, monarhia Franței a organizat cândva baluri, nunți și a distrat demnitarii străini.

Biroul de audit joacă acum rolul unui partid sărac și avertizează că „va trebui să depună eforturi semnificative începând cu 2024 pentru a restabili și susține echilibrul financiar al președinției”. Acesta a menționat că o altă cină de stat, organizată anul trecut pentru prim-ministrul indian Narendra Modi, la Luvru, s-a ridicat la suma de 447.000 de dolari.

Ce părere are UE despre cheltuielile Franței?

Uniunea Europeană a transmis Franței un avertisment oficial luna trecută cu privire la deficitul său bugetar, care a fost de 5,5% din produsul intern brut (BIP), în anul precedent – unul dintre cele mai mari procente. Datoria națională a Franței a crescut, de asemenea, la aproape 111% din PIB.

Palatul Élysée nu a transmis niciun răspuns pentru CNN.

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Internațional

Apple integrează ChatGPT în SIRI pentru iPhone, iPad și Mac. Ce funcții se mai introduc

Publicat cu

pe

Apple a lansat, miercuri, actualizări software pentru iPhone, iPad și Mac, incluzând integrarea ChatGPT în asistentul vocal Siri, potrivit CNBC, citat de news.ro.

Apple integrează ChatGPT în Siri

Noua funcție se activează când utilizatorii îi adresează lui Siri întrebări mai complexe pe care software-ul Apple le consideră mai potrivite pentru răspunsurile generate de ChatGPT.

Funcția integrează protecții avansate ale confidențialității, astfel încât OpenAI nu va stoca cererile utilizatorilor, a precizat Apple.

Va fi folosit modelul GPT-4o al OpenAI, iar utilizatorii nu vor fi nevoiți să-și creeze conturi pentru acest beneficiu.

Actualizarea iOS 18.2 este parte a suitei „Apple Intelligence”, care susține campania de marketin a iPhone 16.

Ce noi funcții integrează Apple, alături de ChatGPT

Printre noile funcții se numără aplicația „Playground” pentru generarea imaginilor pe baza textului sau a altor informații și „Image Wand”. Acesta din urmă este un instrument pentru eliminarea obiectelor sau imperfecțiunilor din fotografii.

Integrarea ChatGPT este disponibilă doar pe modelele mai recente de iPhone – iPhone 15, iPhone 15 Pro şi iPhone 16.

Utilizatorii care nu au activat încă ”Apple Intelligence” pot solicita acces printr-o listă de aşteptare în aplicaţia de setări.

Citește mai departe

Internațional

Comisia Europeană solicită TikTok să răspundă în 24h în legătură cu alegerile din România, după declasificarea documentelor privind campania lui Călin Georgescu

Publicat cu

pe

Comisarul european pentru servicii digitale, Henna Virkkunen, a anunțat, vineri după-amiază, că Bruxelles-ul a trimis către TikTok o nouă cerere urgentă de informații. Platforma trebuie să-și sporească resursele pentru a contracara operațiunile de dezinformare.

TikTok trebuie să răspundă în fața Comisiei Europene, în legătură cu alegerile din România

„Suntem îngrijoraţi de indicii din ce în ce mai numeroase privind o operaţiune de influenţă online străină coordonată care vizează alegerile în curs din România, în special pe TikTok”, a scris pe X comisarul Henna Virkkunen.

Aceasta a spus că Bruxelles-ul a luat măsuri privind TikTok în baza legii comunitare referitoare la serviciile digitale (DSA).

Astfel, a trimis o cerere urgentă de informaţii către companie, „în lumina ultimelor informaţii declasificate”, după ce joi a emis deja un ordin de păstrare a datelor care acoperă întreaga perioadă electorală.

Totodată, Comisia Electorală a emis un apel către TikTok referitor la „remedierea urgentă” a politicilor sale de moderare şi amplificare şi la respectarea reglementărilor electorale prevăzute de DSA.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Thomas Regnier, a declarat că oficialii „îngrijoraţi de indicii privind operaţiuni de influenţă online străine coordonate care vizează alegerile din România, în special pe TikTok”, acesta fiind și motivul pentru care Comisia a luat o măsură suplimentară în cadrul DSA.

„Comisia a trimis către TikTok o nouă solicitare de informaţii, de data aceasta solicitând platformei să transmită observaţii cu privire la problemele ridicate în documentele de informaţii care au fost declasificate de autorităţile române, precum şi informaţiile transmise şi acţiunile întreprinse de TikTok ca urmare a acestor aspecte”, a spus Regnier.

Purtătorul de cuvânt a precizat că TikTok are obligaţia de a furniza Comisiei toate aceste informaţii în termen de 24h. Termenul este atât de scurt „tocmai pentru că TikTok trebuie să îşi intensifice resursele pentru a contracara manipulările de informaţii înainte de alegerile din weekend-ul care urmează”.

Purtătorul de cuvânt a mai spus că aceşti paşi au fost făcuţi în urma declasificării documentelor secrete de către autorităţile române.

„În ceea ce priveşte elementele generale despre care ştiam, am luat, aşa cum am spus, măsuri rapide. Adică, deja săptămâna trecută, pe 29 noiembrie, am emis o cerere de informaţii, una iniţială. Am avut o masă rotundă cu platforme online foarte mari şi cu un coordonator naţional al serviciilor digitale din România. Ieri, am emis ordine de reţinere către platformă, deci s-au luat măsuri. Acum, de ce a fost emisă această cerere de informaţii ? Aceasta se referă în mod specific la documentele declasificate, adică acestea au fost declasificate de autorităţile române pe 4 decembrie, serviciile Comisiei, am spus-o ieri, au avut timp să le primească şi să le evalueze şi, pe baza evaluării noastre, am decis să trimitem o altă cerere de informaţii către TikTok, pentru că vrem mai multe informaţii în mod specific despre aceste documente declasificate”, a explicat Thomas Regnier.

Citește mai departe

Internațional

UE pregătește interzicerea fumatului în mai multe spații publice. Ce locuri sunt vizate

Publicat cu

pe

Miniștrii din țările Uniunii Europene recomandă aprobarea unor noi reguli privind interzicerea fumatului și vapatului în mai multe spații deschise.

Inițiativa face parte dintr-un plan al UE de a reduce dramatic numărul fumătorilor de la 25% (cât este în prezent) la mai puțin de 5% până în anul 2040, potrivit AFP.

Unde ar putea fi interzis fumatul

Recomandările s-ar aplica și țigărilor electronice care emit aerosoli cu nicotină și alte substanțe toxice. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, tutunul ucide în fiecare an peste 8 milioane de oameni la nivel global, iar 1,3 milioane dintre aceștia sunt nefumători expuși la fum.

Recomandarea nu va fi obligatorie, însă ea ilustrează direcția în care se îndreaptă politicile anti-fumat în Europa.

Locurile vizate pentru interzicerea fumatului sunt:

  • Terasele cafenelelor și restaurantelor
  • Plajele
  • Piscinele
  • Gradinile zoologice
  • Barurile de pe acoperisuri
  • Locurile de joacă pentru copii
Citește mai departe

Facebook

Articole Populare