Connect with us

Publicat cu

pe

După ce PNL a făcut pași pentru debirocratizare, PSD crește din nou birocrația sub ochii lui Nicolae Ciucă: microîntreprinderile românești sunt iarăși obligate să țină condica de prezență sau pontajul, precum și fișa postului pentru angajați, indiferent dacă firmele se înțeleg sau nu cu salariații în acest sens, potrivit Legii 275/2022, scrie Startupcafe.ro.

Noua Lege 275/2022 a fost adoptată de Parlament, promulgată de președintele Iohannis și publicată în Monitorul oficial din data de 3 octombrie 2022. Legea respinge Ordonanța de urgență 37/2021, care scutea de o serie de obligații birocratice microîntreprinderile, definite ca firme cu cel mult 9 angajați.

Reamintim că din mai 2021, OUG 37/2021 a dat acestor firme posibilitatea să nu mai țină pontajul sau condica de prezență și să nu întocmească fișa postului pentru salariați, dacă societățile se înțelegeau cu angajații în acest sens. Totuși, ordonanța de urgență dădea posibilitatea angajatului să oblige microîntreprinderea la care lucra să îi comunice în scris fișa postului cu specificarea atribuțiilor postului.

„Pentru salariații mobili, salariații care desfășoară muncă la domiciliu și salariații microîntreprinderilor, angajatorul ține evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat în condițiile stabilite cu salariații prin acord scris, în funcție de activitatea specifică desfășurată de către aceștia” – mai prevedea OUG 37/2021.

O altă prevedere a OUG din mai 2021 scutea microîntreprinderile de la obligația întocmirii regulamentului intern.

Miercuri, 7 septembrie 2022, Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat, cu 230 de voturi pentru, 11 contra și 39 de abțineri, o lege de respingere a Ordonanței de urgență 37/2021, care prevedea o serie de înlesniri pentru microîntreprinderi, la anumite obligații din Codul Muncii.

Președintele Iohannis a și promulgat legea pe data de 30 septembrie 2022. Pe data de 3 octombrie 2022, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 961 npua Lege 275/2022, care anulează vechea OUG 37/2021, cu toate facilitățile de debirocratizare acordate microîntreprinderilor.

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Business

Un fake-news de proporții a fost demontat! Adevărul despre trenurile cu lemne: ele VENEAU, nu plecau din România!

Publicat cu

pe

Un fals de proporții, care a circulat ani de zile pe Internet, a fost demontat. Imaginile cu trenurile cu lemn care plecau din țară sunt de fapt imagini cu trenuri care intră în țară.

Un fals de proporții, care a circulat ani de zile pe Internet, a fost demontat. Imaginile cu trenurile cu lemn care plecau din țară sunt de fapt imagini cu trenuri care intră în țară.
Imaginile filmate în punctele de frontieră de intrare în țară vorbesc de la sine despre uriașa manipulare care le-a fost întinsă românilor. Datele oficiale arată că o singură companie, HS Timber, a adus în țară, în doar 2 ani de zile, nu mai puțin de 1823 de trenuri a 40 de vagoane fiecare.

Directorul companiei HS Timber, Dan Bănacu, a comentat pentru Agerpres ultimele imagini apărute în presă referitoare la trenurile cu bușteni care intrau în țară prin gări din vestul României: „Suntem mândri că lucrăm cu lemnul, o materie primă regenerabilă, într-o industrie de prelucrare performantă, cu o lungă tradiție în țară. Industria de prelucrare a lemnului trebuie să fie un pol de stabilitate economică și socială în România. Ea hrănește mai mult de 300.000 de persoane la nivel național”.

„Doar în anul 2022, HS TIMBER a adus în România, pentru prelucrare în fabricile românești, 768 de trenuri cu bușteni. În anul 2021, au fost aduse pentru prelucrare nu mai puțin de 1.055 trenuri a cate 40 de vagoane fiecare. Nu numai atât, dar în ultimii ani, volumul total de lemn rotund prelucrat de fabricile HS TIMBER în România a provenit în proporție de 50-70% din import, din țări membre ale Uniunii Europene și nu numai. HS TIMBER România nu exportă buștean, ci produce în cadrul fabricilor din țară doar produse cu valoare adăugată ridicată, precum lambriuri, dușumele, produse îmbinate în dinți, panouri încleiate, grinzi lamelare, panel, panel cu film sau peleţi”, a mai declarat Dan Bănacu, conform Agerpres.ro.

Reamintim că exportul de buștean din România a fost interzis prin legea nr. 57/2020.

 

Citește mai departe

Business

SIMAVI reacționează în problema posibilei întârzieri a salariilor profesorilor: Am livrat noul kit EduSal în 2 zile de la semnarea contractului cu Ministerul Educației, cu 4 zile înainte de termen

Publicat cu

pe

Având în vedere informațiile eronate din ultimele zile, legate de livrarea kitului EDUSAL pentru plata salariilor aferente lunii ianuarie 2023, compania SIMAVI face următoarele precizări:

Contractul pentru ”Servicii de dezvoltare, suport tehnic și mentenanță corectivă la nivelul sistemului EDUSAL” a fost semnat luni, 06.02.2023 și acoperă perioada februarie – aprilie 2023. Pentru primele două cerințe, setarea parametrilor necesari anului fiscal 2023 și majorarea cu 10% conform art. I din capitolul I al OUG nr. 16/2022, contractul stipulează termen de livrare de 5 zile lucrătoare de la data semnării contractului, respectiv 13.02.2023.

“Înțelegând îngrijorarea personalului din învățământ, vă asigurăm că am făcut eforturi pentru a livra kitul Edusal chiar înainte de acest termen, deși modificările aduse noului kit sunt majore, cu impact diferit pe fiecare categorie de personal din învățământul preuniversitar.

Pentru a veni în sprijinul Ministerului Educației și pentru a preveni intarzieri in distribuirea salariilor, deși contractul a fost semnat în ultimul moment, am livrat kitul Edusal în data de 8 februarie, ora 22.30, după eforturi susținute făcute de echipele tehnice SIMAVI. Având în vedere acest lucru, menționăm că acest kit poate avea unele probleme neașteptate. În cazul în care vor apărea, suntem pregatiti sa le corectăm în cel mai scurt timp printr-o soluție rectificativa.

Reamintim că aplicația EDUSAL este un program informatic pentru calculul si plata salariilor aflat în proprietatea Ministerului Educației.

În speranța că precizările noastre vor contribui la corectă informare a salariaților din învățământ cu privire la plata salariilor prin kitul EDUSAL și vor limita răspândirea de informații eronate, neverificate, vă asigurăm de întreaga noastră considerație”, transmite SIMAVI.

Citește mai departe

Business

CCIR: Creştere cu peste 19% a cifrei de afaceri cumulată a companiilor din clasamentul TNF 2022

Publicat cu

pe

Miercuri, 23 noiembrie, CCIR (Camera de Comerț și Industrie a României) va organiza Topul Național al Firmelor 2022 (TNF 2022). Această gală va avea loc începând cu ora 18:00, la Centrul Expozițional Romexpo.

La eveniment sunt așteptați să participe reprezentanți ai celor mai performante companii, personalități ale autorităților publice centrale, precum și președinți ai Camerelor de Comerț Județene.

Cifra de afaceri cumulată a companiilor clasate pe primele zece locuri este de 212,14 miliarde de euro, în creștere cu 19,05% față anul precedent, iar profitul din exploatare al companiilor a însumat 19,56 miliarde euro, însemnând o creștere procentuală de 29,7%.

Ponderea profitului din cifra de afaceri a crescut în 2022 față de 2021, profitul din exploatare reprezentând 9% din cifra totală de afaceri, ceea ce indică o creștere a profitabilității companiilor românești.

Comparativ cu anul anterior, numărul firmelor incluse în primele 10 poziții a crescut de la 12.393 în 2021 la 12.740 companii în 2022, reprezentând o apreciere cu 2,79%.

Mihai Daraban: Performanțele înregistrate de companiile românești în 2021 merită afirmate ca atare și promovate

„În ciuda tuturor dificultăților, 2021 a fost anul revenirii economice cu 5,6% creștere în România și 4,2% în zona Euro, de unde vin cele mai multe comenzi pentru economia românească.

Profitul din exploatare al companiilor prezente în clasamentul TNF 2022 a înregistrat o creștere cu aproape 30%, ceea ce spune foarte multe despre competitivitatea mediului de afaceri românesc. Performanțele înregistrate de companiile românești în 2021, grație unui efort extraordinar făcut de oamenii de afaceri, merită afirmate ca atare și promovate.

Succesul în afaceri vine doar prin enorm de multă muncă și exact acesta este și mesajul pe care Camera de Comerț și Industrie a României vrea sa îl consolideze cu ocazia Topului Naţional al Firmelor 2022, pe care îl organizăm la Romexpo, pe data de 23 noiembrie.

România poate menține creșterea economică și poate evita recesiunea doar printr-un dialog autentic între stat și companii”, declara recent președintele CCIR, Mihai Daraban.

Despre TNF 2022

CCIR premiază cele mai performante companii din România, în cadrul Galei „Topul Național al Firmelor” (TNF), ediția a XXIX-a, eveniment care va avea loc, miercuri 23 noiembrie, la Centrul Expozițional Romexpo.

Reprezentanții mediului de afaceri care doresc să participe la Gala Topului Național al Firmelor 2022 se pot înscrie online, accesând link-ul: https://tnf.ro/inregistrare2022/

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare