Connect with us

Lifestyle

De ce somnul se înrăutățește pe măsură ce îmbătrânim?

Publicat cu

pe

Cercetările au descoperit că valoarea somnului devine într-adevăr mai precară pe măsură ce îmbătrânești, dar nu este o soartă cu care trebuie să trăiești toată viața, spun experții.

Oamenii, îmbătrânind, au găsit tot mai greu șansa de a avea un somn odihnitor. Ce se întâmplă de fapt?

Dr. Abhinav Singh, director medical al Indiana Sleep Center și profesor de somn la Marian University College of Osteopathic Medicine, îi place să răspundă la această întrebare printr-o analogie. Gândește-te la capacitatea ta de a dormi ca și cum ar fi o mașină, a spus el. Pe măsură ce îmbătrânește și parcurge mai multe mile, începe să se destrame, are nevoie de mai multe reparații, iar cursa sa devine mai puțin lină. Același lucru se întâmplă și cu somnul.

Cercetătorii au descoperit că valoarea somnului devine mai ruginită odată cu înaintarea în vârstă. Adulților mai în vârstă le ia mai mult timp pentru a adormi, se trezesc mai des pe parcursul nopții și dorm de mai multe ori în timpul zilei, comparativ cu adulții mai tineri. De asemenea, ei petrec mai puțin timp în etapa de somn profund, cea reparatoare, care ajută la creșterea și repararea oaselor și mușchilor, întărește sistemul imunitar și ajută creierul să reorganizeze și să consolideze amintirile, a transmis dr. Singh. Nivelurile tale de melatonina, care joaca un rol important in ciclurile somn-veghe, se strică odată cu vârsta, a relatat pentru NYT.

Nu este, astfel, surprinzător că, experții în domeniu au chestionat peste 9.000 de persoane pornind de la vârsta de 65 de ani, într-un studiu de referință publicat în 1995, descoperind că 57% dintre aceștia au raportat cel puțin o plângere de somn pe parcursul a trei ani. Acestea includ probleme în a adormi sau în a rămâne treaz, trezirea prea devreme, senzația de neliniște și somnul în timpul zilei. Într-un alt studiu, publicat în 2014 , oamenii de știință au descoperit că puțin mai mult de jumătate din cei 6.050 de adulți în vârstă chestionați, au avut unul sau două simptome de insomnie în ultima lună, prezintă aceeași sursă.

Cercetările sugerează că femeile au mai multe șanse decât bărbații să raporteze o calitate mai slabă a somnului. Somnul începe să le evite mai devreme în viață, de obicei, începând cu tranziția la menopauză, care începe între 45 și 55 de ani, potrivit Institutului Național pentru Îmbătrânire.

Ce anume cauzează aceste schimbări?

Adevărul este că nimeni nu știe sigur. „Abia începem să înțelegem de ce se întâmplă toate acestea”, a zis Luis de Lecea, profesor de psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea Stanford.

O explicație ar putea avea de-a face cu procesul de îmbătrânire al creierului. Într-un studiu publicat în februarie, dr. de Lecea și echipa sa au descoperit că un anumit grup de neuroni responsabili de starea de veghe a devenit excesiv de stimulat la șoarecii în vârstă, perturbându-le ciclurile de somn. Schimbarea „probabil se întâmplă și oamenilor”, explică acesta, deoarece partea creierului care reglează somnul la șoareci, numită hipotalamus, este similară cu cea a oamenilor. Cercetătorii au mai descoperit că nucleul suprachiasmatic, o altă regiune a creierului care reglează ritmurile circadiene ale corpului, se deteriorează la șoareci odată cu vârsta. Situația respectivă duce la tulburări de somn, inclusiv la probleme de a adormi la ore regulate.

Anumite schimbări ale stilului de viață pot duce la perturbarea somnului și mai târziu în viață, a spus Adam Spira, profesor și cercetător în domeniul somnului la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. Pe măsură ce oamenii se pensionează, zilele lor devin mai puțin structurate, având mai puține rutine. Ei se pot trezi mai târziu sau pot avea un pui de somn în timpul zilei, ceea ce poate îngreuna somnul din timpul nopții, formând un cerc vicios, conform sursei menționate mai sus.

Cercetătorii au descoperit legături între depresie, singurătate, durerea din cauza pierderii unei persoane dragi și somnul de proastă calitate la adulții în vârstă. Într-un alt studiu din 2014 , dr. Spira a concluzionat că adulții în vârstă care se zbat cu anumite activități sau treburi casnice, cum ar fi curățenia, cumpărăturile, întâlnirile cu prietenii sau plimbarea, au avut mai multe șanse să raporteze simptome de insomnie decât adulții în vârstă care au putut duce la final aceste activități.

Pentru femei, bufeurile, transpirațiile nocturne și ratele mai mari de depresie, anxietate și stres (simptome comune ale tranziției la menopauză) sunt corelate cu somnul slab. Dar cercetătorii încă nu sunt siguri de ce aceste simptome de perimenopauză ar putea fi mai severe și mai frecvente la unele femei și cum să le rezolve cel mai bine.

Desigur, anumite afecțiuni medicale care sunt mai răspândite la adulții în vârstă pot să facă ravagii în somn, a spus dr. Singh. Creșterea în greutate, de exemplu, poate ridica riscul de a dezvolta o afecțiune precum apneea în somn, care te poate face să sforăi sau să simți că te sufoci în timp ce dormi. Și medicamentele, cum ar fi diureticele pentru tensiunea arterială, pot afecta și ele somnul, pentru că pot duce la mai multe călătorii la baie.

Ciclul vieții va include nopțile nedormite din cauza vârstei înaintate?

Vestea bună este că aceleași obiceiuri care îmbunătățesc somnul pentru oameni, în general, vor funcționa și pentru adulții în vârstă, conform dr. Spira. Mersul la culcare și trezirea la aceeași oră în fiecare zi, evitarea somnului și a cofeinei de după-amiază, urmarea unei diete sănătoase și sportul regulat, sunt toate activitățile care vă vor ajuta să dormiți, sugerează cercetările. De fapt, un mic studiu publicat în 2022 a constatat că cel puțin 40 de minute de antrenament aerobic sau de rezistență, de patru ori pe săptămână, i-a ajutat pe adulții mai în vârstă să adoarmă mai repede și să doarmă pentru mai mult timp.

Menținerea orelor de masă consistente în fiecare zi poate fi un factor ce echilibrează rutina, care, la rândul său, ajută la reglarea somnului, a sugerat dr. Singh. Și petrecerea timpului afară, în lumina soarelui, susținând menținerea producției de melatonină, reglează ritmul circadian al organismului. Adulții în vârstă care iau medicamente ar trebui să verifice cu medicii lor dacă medicamentele cauzează probleme cu somnul și dacă ar putea exista opțiuni alternative sau o doză diferită, subliniază New York Times.

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Lifestyle

Primăria Alba Iulia suspendă taxa de promovare turistică

Publicat cu

pe

Consiliul Local Alba Iulia a decis, prin vot, suspendarea taxei de promovare turistică plătită de turiștii care se cazează în municipiu. Solicitarea suspendării taxei a fost făcută de hotelieri, care au invocat lipsa turiștilor.

Primăria Alba Iulia suspendă taxa de promovare turistică

În scrisoarea adresată municipalităţii, operatorii din turism au argumentat că unităţile administrativ-teritoriale care au renunţat la această taxă au înregistrat creşteri ale cifrelor turiştilor, iar acolo unde taxa există este considerabil mai mică.

„Având în vedere numărul scăzut de turişti din oraş, considerăm că taxa de promovare turistică este nejustificată şi face un contraserviciu turismului din oraş. Turismul în Alba Iulia şi în judeţul Alba a scăzut, iar datele vorbesc de la sine. Judeţul Alba este codaş la turism în regiunea Centru: doar 22% dintre locurile de cazare, ocupate în iunie 2024. Pe lângă aceste date statistice, scăderea turismului este remarcată cu uşurinţă de către noi, toţi cei care activăm în această industrie: hoteluri, restaurante sau ghizi turistici. O cauză a acestei diminuări a numărului de turişti este tocmai taxa turistică. Chiar dacă aparent este o valoare mică, ea creează frustrare pentru turişti, fiind colectată şi evidenţiată diferit pe facturi sau pe contracte (are o cotă de TVA diferită)”, transmiteau hotelierii din Alba Iulia reprezentanţilor administraţiei locale într-o scrisoare din luna august a acestui an, potrivit news.ro.

Conform unei hotărâri a Consiliului Local Alba Iulia adoptată în anul 2020, taxa de promovare turistică era de 5,20 lei/persoană/noapte şi trebuia plătită de turiştii în vârstă de peste 12 ani.

Hotelierii au argumentat că această taxă există în oraşele turistice cu tradiţie, unde sunt prea mulţi turişti, dar chiar şi în aceste destinaţii turistice cuantumul taxei de promovare este şi cu 80% mic decât la Alba Iulia, fiind, de exemplu, de 1 leu/persoană/noapte la Braşov şi 1% din costul cazării fără TVA la Cluj-Napoca sau Deva.

Ei au mai argumentat că acolo unde autorităţile au renunţat la taxa de promovare turistică, gradul de ocupare a spaţiilor de cazare a crescut.

Citește mai departe

Internațional

Casa din filmul „Home Alone” a fost vândută de Crăciun

Publicat cu

pe

Casa din filmul „Home Alone” a fost cumpărată la șapte luni după ce a fost scoasă la vânzare, potrivit USA Today, citat de news.ro.

Casa din filmul „Home Alone” și-a găsit cumpărător de Crăciun

Casa cu 5 dormitoare și 6 băi este situată în Winnetka, Illinois, a fost scoasă la vânzare la 5,25 milioane de dolari la sfârșitul lunii mai, conform listei Zillow.

Exteriorul casei a fost folosit ca locuință a familiei McCallister atât în filmul de Crăciun din 1990, „Home Alone”, cât și în continuarea acestuia din anul 1992, „Home Alone 2: Lost in New York”.

Celebra casă din „Home Alone” s-a bucurat de atenție la scurt timp după ce a fost listată. Totodată, agenții Coldwell Banker Realty au primit primele oferte la mai puțin de o săptămână după ce a fost listată.

Macaulay Culkin, actorul care l-a interpretat pe Kevin McCallister în cele două filme, a declarat că s-a gândit să cumpere casa atunci când a fost scoasă la vânzare.

„M-am gândit o clipă să o cumpăr – doar pentru amuzament”, a declarat el pentru Entertainment Weekly la începutul acestei luni.

Casa a fost construită în 1921 şi are peste 9.000 de metri pătraţi. De asemenea, are patru şeminee, două spălătorii, două jacuzzi, bar, un spaţiu de recreere, o sală de gimnastică, o sală de cinema privată şi un teren de sport acoperit.

Citește mai departe

Lifestyle

David Popovici este nominalizat pentru titlul de cel mai bun înotător european al anului. Constantin Popovici și Cătălin Preda sunt nominalizați la high diving

Publicat cu

pe

Federația Europeană de Natație (LEN) a anunțat nominalizările pentru premiile acordate celor mai buni sportivi din 2024.

David Popovici este nominalizat pentru „Cel mai bun înotător european al anului”, iar Constantin Popovici și Cătălin Preda.

David Popovici, nominalizat drept „Cel mai bun înotător european al anului”

Nominalizarea lui David Popovici drept „Cel mai bun înotător european al anului” vine după ce în acest an a câștigat, la Jocurile Olimpice de la Paris, medalia de aur la înot – 200 m liber și bronzul la înot – 100 m liber.

Alte nominalizări sunt:

Daniel Wiffen (Irlanda)
O medalie de aur la Jocurile Olimpice de la Paris, 1x bronz la Jocurile Olimpice de la Paris; 2x aur la Mondiale acvatice; record olimpic şi record european la 800 m liber.

Kristof Milak (Ungaria)

1x aur Jocurile Olimpice de la Paris, 1x argint Jocurile Olimpice de la Paris; 2x aur European Aquatics.

Leon Marchand (Franţa)

4x aur la Jocurile Olimpice de la Paris, 1x bronz la Jocurile Olimpice de la Paris; 4x recorduri olimpice; 2x recorduri europene.

Thomas Ceccon (Italia)

1x aur la Jocurile Olimpice de la Paris, 1x bronz la Jocurile Olimpice de la Paris.

La feminin, nominalizatele sunt Anastasia Gorbenko (Israel), Anastasiya Kirpichnikova (Franţa), Isabel Gose (Germania), Sarah Sjöström (Suedia) şi Tes Schouten (Ţările de Jos).

La high dving, la masculin, nominalizaţii sunt:

Aiden Heslop (Marea Britanie)

1x aur la Mondiale acvatice, 1x bronz la Cupa Mondială.

Carlos Gimeno (Spania)

Locul 7 la Mondiale, locul 5 la Cupa Mondială.

Cătălin-Petru Preda (România)

1x bronz mondial.

Constantin Popovici (România)

Locul 8 mondial; 1x aur la Cupa Mondială.

Gary Hunt (Franţa)

1x argint mondial.

Fanii pot vota pe site-ul https://www.len.eu/ până la 31 decembrie.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare