Connect with us

Publicat cu

pe

Cercetările au descoperit că valoarea somnului devine într-adevăr mai precară pe măsură ce îmbătrânești, dar nu este o soartă cu care trebuie să trăiești toată viața, spun experții.

Oamenii, îmbătrânind, au găsit tot mai greu șansa de a avea un somn odihnitor. Ce se întâmplă de fapt?

Dr. Abhinav Singh, director medical al Indiana Sleep Center și profesor de somn la Marian University College of Osteopathic Medicine, îi place să răspundă la această întrebare printr-o analogie. Gândește-te la capacitatea ta de a dormi ca și cum ar fi o mașină, a spus el. Pe măsură ce îmbătrânește și parcurge mai multe mile, începe să se destrame, are nevoie de mai multe reparații, iar cursa sa devine mai puțin lină. Același lucru se întâmplă și cu somnul.

Cercetătorii au descoperit că valoarea somnului devine mai ruginită odată cu înaintarea în vârstă. Adulților mai în vârstă le ia mai mult timp pentru a adormi, se trezesc mai des pe parcursul nopții și dorm de mai multe ori în timpul zilei, comparativ cu adulții mai tineri. De asemenea, ei petrec mai puțin timp în etapa de somn profund, cea reparatoare, care ajută la creșterea și repararea oaselor și mușchilor, întărește sistemul imunitar și ajută creierul să reorganizeze și să consolideze amintirile, a transmis dr. Singh. Nivelurile tale de melatonina, care joaca un rol important in ciclurile somn-veghe, se strică odată cu vârsta, a relatat pentru NYT.

Nu este, astfel, surprinzător că, experții în domeniu au chestionat peste 9.000 de persoane pornind de la vârsta de 65 de ani, într-un studiu de referință publicat în 1995, descoperind că 57% dintre aceștia au raportat cel puțin o plângere de somn pe parcursul a trei ani. Acestea includ probleme în a adormi sau în a rămâne treaz, trezirea prea devreme, senzația de neliniște și somnul în timpul zilei. Într-un alt studiu, publicat în 2014 , oamenii de știință au descoperit că puțin mai mult de jumătate din cei 6.050 de adulți în vârstă chestionați, au avut unul sau două simptome de insomnie în ultima lună, prezintă aceeași sursă.

Cercetările sugerează că femeile au mai multe șanse decât bărbații să raporteze o calitate mai slabă a somnului. Somnul începe să le evite mai devreme în viață, de obicei, începând cu tranziția la menopauză, care începe între 45 și 55 de ani, potrivit Institutului Național pentru Îmbătrânire.

Ce anume cauzează aceste schimbări?

Adevărul este că nimeni nu știe sigur. „Abia începem să înțelegem de ce se întâmplă toate acestea”, a zis Luis de Lecea, profesor de psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea Stanford.

O explicație ar putea avea de-a face cu procesul de îmbătrânire al creierului. Într-un studiu publicat în februarie, dr. de Lecea și echipa sa au descoperit că un anumit grup de neuroni responsabili de starea de veghe a devenit excesiv de stimulat la șoarecii în vârstă, perturbându-le ciclurile de somn. Schimbarea „probabil se întâmplă și oamenilor”, explică acesta, deoarece partea creierului care reglează somnul la șoareci, numită hipotalamus, este similară cu cea a oamenilor. Cercetătorii au mai descoperit că nucleul suprachiasmatic, o altă regiune a creierului care reglează ritmurile circadiene ale corpului, se deteriorează la șoareci odată cu vârsta. Situația respectivă duce la tulburări de somn, inclusiv la probleme de a adormi la ore regulate.

Anumite schimbări ale stilului de viață pot duce la perturbarea somnului și mai târziu în viață, a spus Adam Spira, profesor și cercetător în domeniul somnului la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. Pe măsură ce oamenii se pensionează, zilele lor devin mai puțin structurate, având mai puține rutine. Ei se pot trezi mai târziu sau pot avea un pui de somn în timpul zilei, ceea ce poate îngreuna somnul din timpul nopții, formând un cerc vicios, conform sursei menționate mai sus.

Cercetătorii au descoperit legături între depresie, singurătate, durerea din cauza pierderii unei persoane dragi și somnul de proastă calitate la adulții în vârstă. Într-un alt studiu din 2014 , dr. Spira a concluzionat că adulții în vârstă care se zbat cu anumite activități sau treburi casnice, cum ar fi curățenia, cumpărăturile, întâlnirile cu prietenii sau plimbarea, au avut mai multe șanse să raporteze simptome de insomnie decât adulții în vârstă care au putut duce la final aceste activități.

Pentru femei, bufeurile, transpirațiile nocturne și ratele mai mari de depresie, anxietate și stres (simptome comune ale tranziției la menopauză) sunt corelate cu somnul slab. Dar cercetătorii încă nu sunt siguri de ce aceste simptome de perimenopauză ar putea fi mai severe și mai frecvente la unele femei și cum să le rezolve cel mai bine.

Desigur, anumite afecțiuni medicale care sunt mai răspândite la adulții în vârstă pot să facă ravagii în somn, a spus dr. Singh. Creșterea în greutate, de exemplu, poate ridica riscul de a dezvolta o afecțiune precum apneea în somn, care te poate face să sforăi sau să simți că te sufoci în timp ce dormi. Și medicamentele, cum ar fi diureticele pentru tensiunea arterială, pot afecta și ele somnul, pentru că pot duce la mai multe călătorii la baie.

Ciclul vieții va include nopțile nedormite din cauza vârstei înaintate?

Vestea bună este că aceleași obiceiuri care îmbunătățesc somnul pentru oameni, în general, vor funcționa și pentru adulții în vârstă, conform dr. Spira. Mersul la culcare și trezirea la aceeași oră în fiecare zi, evitarea somnului și a cofeinei de după-amiază, urmarea unei diete sănătoase și sportul regulat, sunt toate activitățile care vă vor ajuta să dormiți, sugerează cercetările. De fapt, un mic studiu publicat în 2022 a constatat că cel puțin 40 de minute de antrenament aerobic sau de rezistență, de patru ori pe săptămână, i-a ajutat pe adulții mai în vârstă să adoarmă mai repede și să doarmă pentru mai mult timp.

Menținerea orelor de masă consistente în fiecare zi poate fi un factor ce echilibrează rutina, care, la rândul său, ajută la reglarea somnului, a sugerat dr. Singh. Și petrecerea timpului afară, în lumina soarelui, susținând menținerea producției de melatonină, reglează ritmul circadian al organismului. Adulții în vârstă care iau medicamente ar trebui să verifice cu medicii lor dacă medicamentele cauzează probleme cu somnul și dacă ar putea exista opțiuni alternative sau o doză diferită, subliniază New York Times.

Lifestyle

SIMAVI a sărbătorit Ziua Internațională a Francofoniei la Bruxelles

Publicat cu

pe

SIMAVI a marcat Ziua Francofoniei la Bruxelles printr-un concert extraordinar, alături de Ambasada României în Regatul Belgiei și Institutul Cultural Român.

Partenerii constanți în realizarea acestor acțiuni sunt Reprezentanța Organizației Internaționale  a Francofoniei pe lângă UE și Grupul Ambasadorilor Francofoni de la Bruxelles, dar anul acesta li s-a alăturat și compania românească de IT Software Imagination & Vision (SIMAVI).

AdvertisementAlexandru Coșbuc-Ionescu, Vicepreședinte SIMAVI: “Suntem onorați să putem promova atât software românesc, cât și artiști români la Comisia Europeană.”

Această declarație vine în contextul în care SIMAVI este compania IT românească care furnizează servicii software principalelor organizații ale CE.

„Colaborarea noastră cu reprezentanții Europei de la Bruxelles din ultimii 15 ani, ca furnizor de proiecte de eLearning pentru specialiștii Directoratelor Generale, este completată astăzi de o nouă dimensiune – aceea de susținători ai valorilor culturale francofone”, a adăugat Vlad Zaharia, Territory Manager EMEA Region la SIMAVI.

Cu această ocazie, gazdele și invitații au marcat 31 de ani de la aderarea României la OIF și au reamintit importanța valorilor francofoniei, țara noastră fiind desemnată în 2007 de către Secretarul General al Francofoniei, “stat-far al francofoniei” în regiunea Europei Centrale și de Est.

În seara zilei de 13 martie 2024 a avut loc excepționalul concert „L’amour en heritage”,  susținut de soprana Irina Baianț, actorul și tenorul Adrian Nour și de Andrei Tudor, în calitate de compozitor, dirijor și pianist, artiști foarte cunoscuți atât în lumea muzicală a României, cât și peste hotare.

La Muzeul de Artă și Istorie din capitala Belgiei, în fața unei săli pline, cei trei artiști celebri au cântat arii muzicale franco-române, abordând stiluri variate, de la melodii franceze celebre la reinterpretări din folclorul românesc.

Repertoriul bogat, interpretat cu măiestrie și sensibilitate de cei trei artiști, a încântat o audiență vastă, formată din  reprezentanți ai corpului diplomatic, reprezentanți ai mediului de afaceri din Belgia, precum și ai comunității românești, programul concertului „L’amour en heritage” fiind special conceput pentru a atrage un public larg.

Citește mai departe

Lifestyle

Ministerul Culturii, condus de Raluca Turcan, a luat decizia ca, de 1 decembrie, intrarea în muzee să fie gratuită

Publicat cu

pe

Ministerul Culturii, condus de Raluca Turcan, a luat decizia ca, de 1 decembrie, intrarea în muzee să fie gratuită. 

De “1 Decembrie Cultural”, accesul în reţeaua muzeelor din subordinea Ministerului Culturii este gratuit pentru toţi vizitatorii.

Iată care sunt teatrele, muzeele, bibliotecile, filarmonicile, teatrele de operă şi operetă care invită publicul să sărbătorească împreună 1 Decembrie Cultural în BUCUREȘTI: 

  • Artexim;
  • Biblioteca Naţională a României;
  • Centrul Naţional al Dansului;
  • Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română”;
  • Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”;
  • Filarmonica „George Enescu”;
  • Institutul Naţional al Patrimoniului;
  • Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare;
  • Muzeul Naţional „George Enescu”;
  • Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi;
  • Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”;
  • Muzeul Naţional al Ţăranului Român;
  • Muzeul Naţional Brătianu;
  • Muzeul Naţional de Artă Contemporană;
  • Muzeul Naţional de Istorie a României;
  • Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”;
  • Muzeul Ororilor Comunismului în România;
  • Opera Naţională Bucureşti;
  • Teatrul Muzical Ambasadorii;
  • Teatrul Naţional Bucureşti „I.L. Caragiale”;
  • Teatrul Naţional de Operă şi Musical „Ion Dacian”.

1 Decembrie Cultural în ȚARĂ va fi organizat la:

  • Centrul Cultural Topliţa;
  • Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi;
  • Muzeul Naţional Bran;
  • Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni;
  • Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu;
  • Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca;
  • Muzeul Naţional Peleş din Sinaia;
  • Opera Naţională Română din Cluj-Napoca;
  • Opera Naţională Română din Timişoara;
  • Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara;
  • Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi;
  • Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa;
  • Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova.

Românii din diaspora au ocazia să sărbătorească Ziua Națională prin instituțiile ce vor organiza evenimente în mai multe orașe la nivel internațional, după cum urmează:

  • Centrul Național de Artă Tinerimea Română – Madrid și Barcelona, Spania;
  • Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” – Washington, New York, Chicago și Seattle – Statele Unite ale Americii;
  • Filarmonica „George Enescu” – Roma, Italia;
  • Muzeul Național „George Enescu” – Haga, Țările de Jos (eveniment organizat în parteneriat);
  • Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” – Rabat, Maroc;
  • Teatrul Muzical Ambasadorii – Bratislava, Slovacia; Chișinău și Ialoveni, Republica Moldova.
Citește mai departe

Lifestyle

Sibiul, din nou în centrul activității culturale

Publicat cu

pe

Tot mai multe evenimente culturale, la care participă mii de oameni, au loc la Sibiu. În weekend, la Sibiu a avut loc Concertul MANIFEST, unul dintre mai ambițioase proiecte ale Asociației Culturale Play.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, afirmă că muzica face punte între minte şi suflet, iar peste 10.000 de copii din Sibiu, alături de părinții lor, sunt beneficiarii anuali direcţi ai proiectelor si programelor de educație culturală şi artistică ale asociatiei.

“Muzica face punte între minte și suflet!

Sute de oameni au pus mâna pe chitară, au atins corzile la unison, în cadrul celui mai ambițios proiect al Asociației Culturale Play – Concertul MANIFEST.

Peste 10.000 de copii din Sibiu, alături de părinții lor, sunt beneficiarii anuali direcţi ai proiectelor si programelor de educație culturală şi artistică ale asociatiei.

Studiul muzicii, orele de repetiții, emoția prezentării unei melodii în fața publicului, bucuria unui rezultat remarcabil obținut alături de colegi și profesori sunt momente pe care mi le amintesc cu drag și care au avut o contribuție esențială în formarea mea ca adolescent.

Asocierea dintre bucuria muzicii și programele educaționale colaborative reprezintă un pilon esențial pentru dezvoltarea noastră culturală și artistică și încurajez de multă vreme astfel de inițiative.

Cu atât mai mult, din postura de ministru al Culturii, mi-am dorit să susțin proiectul „Pune mâna pe chitară”, pentru că acest instrument are puterea de a ne aduce împreună peste barierele de generație.  Cred că șansa  tinerilor de a studia și de a împărtăși pasiunea pentru muzică alături de mentori și profesioniști reputați este o experiență deosebită în această etapă a vieții.

Tinerilor muzicieni le doresc să-și păstreze și dezvolte iubirea pentru muzică, dorința de a deveni mai buni și perseverența de a-și urmări visurile și de a-și împlini potențialul!

Felicit organizatorii, Asociația Culturală Play, pentru munca neobosită și mulțumesc Muzeului Astra, gazda Festivalului Sibiu Guitar Meeting și domnului Ciprian Ștefan pentru sprijinul constant și deplin pe care îl acordă evenimentelor culturale de calitate”, a scris Raluca Turcan pe Facebook.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare