Lifestyle

De ce somnul se înrăutățește pe măsură ce îmbătrânim?

Publicat cu

pe

Cercetările au descoperit că valoarea somnului devine într-adevăr mai precară pe măsură ce îmbătrânești, dar nu este o soartă cu care trebuie să trăiești toată viața, spun experții.

Oamenii, îmbătrânind, au găsit tot mai greu șansa de a avea un somn odihnitor. Ce se întâmplă de fapt?

Dr. Abhinav Singh, director medical al Indiana Sleep Center și profesor de somn la Marian University College of Osteopathic Medicine, îi place să răspundă la această întrebare printr-o analogie. Gândește-te la capacitatea ta de a dormi ca și cum ar fi o mașină, a spus el. Pe măsură ce îmbătrânește și parcurge mai multe mile, începe să se destrame, are nevoie de mai multe reparații, iar cursa sa devine mai puțin lină. Același lucru se întâmplă și cu somnul.

Cercetătorii au descoperit că valoarea somnului devine mai ruginită odată cu înaintarea în vârstă. Adulților mai în vârstă le ia mai mult timp pentru a adormi, se trezesc mai des pe parcursul nopții și dorm de mai multe ori în timpul zilei, comparativ cu adulții mai tineri. De asemenea, ei petrec mai puțin timp în etapa de somn profund, cea reparatoare, care ajută la creșterea și repararea oaselor și mușchilor, întărește sistemul imunitar și ajută creierul să reorganizeze și să consolideze amintirile, a transmis dr. Singh. Nivelurile tale de melatonina, care joaca un rol important in ciclurile somn-veghe, se strică odată cu vârsta, a relatat pentru NYT.

Nu este, astfel, surprinzător că, experții în domeniu au chestionat peste 9.000 de persoane pornind de la vârsta de 65 de ani, într-un studiu de referință publicat în 1995, descoperind că 57% dintre aceștia au raportat cel puțin o plângere de somn pe parcursul a trei ani. Acestea includ probleme în a adormi sau în a rămâne treaz, trezirea prea devreme, senzația de neliniște și somnul în timpul zilei. Într-un alt studiu, publicat în 2014 , oamenii de știință au descoperit că puțin mai mult de jumătate din cei 6.050 de adulți în vârstă chestionați, au avut unul sau două simptome de insomnie în ultima lună, prezintă aceeași sursă.

Cercetările sugerează că femeile au mai multe șanse decât bărbații să raporteze o calitate mai slabă a somnului. Somnul începe să le evite mai devreme în viață, de obicei, începând cu tranziția la menopauză, care începe între 45 și 55 de ani, potrivit Institutului Național pentru Îmbătrânire.

Ce anume cauzează aceste schimbări?

Adevărul este că nimeni nu știe sigur. „Abia începem să înțelegem de ce se întâmplă toate acestea”, a zis Luis de Lecea, profesor de psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea Stanford.

O explicație ar putea avea de-a face cu procesul de îmbătrânire al creierului. Într-un studiu publicat în februarie, dr. de Lecea și echipa sa au descoperit că un anumit grup de neuroni responsabili de starea de veghe a devenit excesiv de stimulat la șoarecii în vârstă, perturbându-le ciclurile de somn. Schimbarea „probabil se întâmplă și oamenilor”, explică acesta, deoarece partea creierului care reglează somnul la șoareci, numită hipotalamus, este similară cu cea a oamenilor. Cercetătorii au mai descoperit că nucleul suprachiasmatic, o altă regiune a creierului care reglează ritmurile circadiene ale corpului, se deteriorează la șoareci odată cu vârsta. Situația respectivă duce la tulburări de somn, inclusiv la probleme de a adormi la ore regulate.

Anumite schimbări ale stilului de viață pot duce la perturbarea somnului și mai târziu în viață, a spus Adam Spira, profesor și cercetător în domeniul somnului la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. Pe măsură ce oamenii se pensionează, zilele lor devin mai puțin structurate, având mai puține rutine. Ei se pot trezi mai târziu sau pot avea un pui de somn în timpul zilei, ceea ce poate îngreuna somnul din timpul nopții, formând un cerc vicios, conform sursei menționate mai sus.

Cercetătorii au descoperit legături între depresie, singurătate, durerea din cauza pierderii unei persoane dragi și somnul de proastă calitate la adulții în vârstă. Într-un alt studiu din 2014 , dr. Spira a concluzionat că adulții în vârstă care se zbat cu anumite activități sau treburi casnice, cum ar fi curățenia, cumpărăturile, întâlnirile cu prietenii sau plimbarea, au avut mai multe șanse să raporteze simptome de insomnie decât adulții în vârstă care au putut duce la final aceste activități.

Pentru femei, bufeurile, transpirațiile nocturne și ratele mai mari de depresie, anxietate și stres (simptome comune ale tranziției la menopauză) sunt corelate cu somnul slab. Dar cercetătorii încă nu sunt siguri de ce aceste simptome de perimenopauză ar putea fi mai severe și mai frecvente la unele femei și cum să le rezolve cel mai bine.

Desigur, anumite afecțiuni medicale care sunt mai răspândite la adulții în vârstă pot să facă ravagii în somn, a spus dr. Singh. Creșterea în greutate, de exemplu, poate ridica riscul de a dezvolta o afecțiune precum apneea în somn, care te poate face să sforăi sau să simți că te sufoci în timp ce dormi. Și medicamentele, cum ar fi diureticele pentru tensiunea arterială, pot afecta și ele somnul, pentru că pot duce la mai multe călătorii la baie.

Ciclul vieții va include nopțile nedormite din cauza vârstei înaintate?

Vestea bună este că aceleași obiceiuri care îmbunătățesc somnul pentru oameni, în general, vor funcționa și pentru adulții în vârstă, conform dr. Spira. Mersul la culcare și trezirea la aceeași oră în fiecare zi, evitarea somnului și a cofeinei de după-amiază, urmarea unei diete sănătoase și sportul regulat, sunt toate activitățile care vă vor ajuta să dormiți, sugerează cercetările. De fapt, un mic studiu publicat în 2022 a constatat că cel puțin 40 de minute de antrenament aerobic sau de rezistență, de patru ori pe săptămână, i-a ajutat pe adulții mai în vârstă să adoarmă mai repede și să doarmă pentru mai mult timp.

Menținerea orelor de masă consistente în fiecare zi poate fi un factor ce echilibrează rutina, care, la rândul său, ajută la reglarea somnului, a sugerat dr. Singh. Și petrecerea timpului afară, în lumina soarelui, susținând menținerea producției de melatonină, reglează ritmul circadian al organismului. Adulții în vârstă care iau medicamente ar trebui să verifice cu medicii lor dacă medicamentele cauzează probleme cu somnul și dacă ar putea exista opțiuni alternative sau o doză diferită, subliniază New York Times.

Apasă pentru a comenta

Articole Populare

Exit mobile version