Politică
Daniel Constantin: Să construim împreună un viitor în care oamenii să-și dorească să rămână aici, acasă, în Teleorman

CMF 11240002
Ce v-a determinat să candidați la aceste alegeri parlamentare?
Am fost ministru al Agriculturii și cunosc foarte bine dramele cu care se confrunta județul Teleorman, dar și potențialul economic uriaș, atât agricol, cat și industrial, al acestei zone. Personal, refuz sa accept că doar în alte județe se poate.
Sunt convins că da, se poate sa avem aici, în Teleorman, o infrastructură modernă, investitori și parcuri industriale, drumuri mai bune, o agricultura performantă și locuri de muncă bine plătite.
Care considerați că sunt cauzele pentru care Teleormanul a rămas atât de mult în urmă, chiar și față de județele de lângă?
Au fost 30 de ani pierduți cu PSD în Teleorman, care au condamnat județul la sărăcie. În Teleorman, PSD a produs doar sărăcie. Este un județ rămas foarte mult în urmă. Strategia politica a PSD a fost să țină acest județ captiv.
PNL a scos din sărăcie localități și județe întregi în restul României. Modelul liberal, axat pe dezvoltare, este unul de succes. Județul Teleorman are șansa unui viitor bun daca oamenii vor vota PNL.
Avem ca exemplu județul Giurgiu, județ vecin cu Teleorman. Acolo, PNL a demonstrat că se poate: oamenii au salarii mai mari, drumuri mai bune, atrag milioane de turiști din București. De ce în Giurgiu s-a putut și în Teleorman nu se poate?
Care este oferta Partidului Național Liberal pentru Teleorman?
Teleormanul este într-o situație dramatică în ceea ce privește dezvoltarea economică și nivelul de trai. Județul înregistrează cele mai mici salarii medii nete din România.
Partidul Național Liberal vine în Teleorman cu o strategie solidă pentru creștere economică și dezvoltarea locurilor de muncă. Avem nevoie de locuri de muncă bine plătite, de sprijinirea antreprenorilor locali și de proiecte de infrastructură care să atragă investitori și să păstreze tinerii în județ. Avem nevoie de parcuri industriale și de proiecte consistente cu finanțare europeană.
Schimbările pe care le propunem nu se vor întâmpla peste noapte, dar cu o strategie bine gândită și dusă la îndeplinire cu profesionalism, putem aduce o îmbunătățire semnificativă și vizibilă a nivelului de trai în Teleorman.
Pentru început, putem cel puțin să fim la nivelul județului vecin, Giurgiu, care, din păcate, ne-a cam lăsat în urmă. Este timpul să lăsăm în urmă promisiunile goale și să construim împreună un viitor în care oamenii să-și dorească să rămână aici, acasă.
Am văzut că un accent special este acordat agriculturii în programul PNL. Ce ar trebui făcut din acest punct de vedere?
Ca fost ministru al Agriculturii, știu că în Teleorman trebuie să facem trei lucruri pentru a dezvolta agricultura.
Primul și cel mai important aspect este să refacem sistemul de irigații. Teleormanul ar putea hrăni tot Bucureștiul! Din păcate, agricultura din Teleorman nu beneficiază de niciun sprijin din partea celor care conduc județul. Și cel mai important sprijin ar putea să fie un sistem modern de irigații. În alte județe, irigațiile au dublat producția. Nimeni de la consiliul județean condus de PSD nu este interesat de refacerea sistemului de irigații din Teleorman.
Al doilea aspect – să sprijinim financiar fermierii, prin credite sau fonduri europene. Să aducem fondurile europene și aici, în Teleorman.
Al treilea – să ii ajutam pe producători să-și vândă la un preț avantajos produsele. Să ne recâștigam piața de desfacere.
Cum poate fi oprit acest exod al tinerilor din Teleorman?
Nu pot să nu leg exodul tinerilor de o altă statistică la fel de relevantă: Teleormanul este al doilea în topul județelor care pierd oameni. Între 2012 și 2023, Teleormanul a avut a doua cea mai mare prăbușire a populației rezidente (-15,9%), după Caraș-Severin (-16,9%).
Rămânem tot mai puțini și mai bătrâni, în timp ce tinerii își caută viitorul în altă parte. Toate acestea nu sunt doar statistici, le-am putut vedea cu ochii mei mergând pe străzile și ulițele județului în ultimele luni. Iar teleormănenii îmi dau dreptate, pentru că am avut zeci de discuții care de aici pornesc. Doar bătrânii știu ce este în sufletul lor când povestesc de nepoți pe care îi văd de câteva ori pe an, dacă îi văd și atunci.
Exodul tinerilor poate fi atenuat cu soluții naționale, dar nimic nu poate compensa lipsa de viziune la nivel local.
Soluțiile PNL nu sunt magice, nu aduc schimbări peste noapte, dar pot reda speranța că se pot face lucruri bune și în Teleorman: dezvoltarea infrastructurii și construcția de parcuri industrial pentru a atrage investitori, sprijinirea antreprenorilor locali, atragerea proiectelor cu finanțare europeană, locuri de muncă bine plătite. Toate se regăsesc în oferta Partidului Național Liberal pentru Teleorman.
Eu sunt convins că da, se poate să avem un viitor mai bun și aici, în Teleorman! Dar totul începe cu votul pe care oamenii îl vor da la aceste alegeri.
Politică
Ce prevede acordul politic între PSD-PNL-USR-UDMR

Liderii celor patru partide, plus minorități naționale, care vor forma Guvernul condus de Ilie Bolojan au semnat luni acordul politic, care prevede structura guvernului, termenii în care va avea loc rocada guvernamentală, precum și principalele direcții de guvernare.
Semnarea acordului politicc a fost anunțată de liderii partidelor care formează guvernul: Ilie Bolojan, Sorin Grindeanu, Dominic Fritz, Kelemen Hunor și Varujan Pambuccian.
Ce prevede acordul politic al coaliției de guvernare
Acordul politic are cinci articole și începe cu structura Guvernului: prim-ministru, 16 ministere, dintre care 6 ministere PSD, 4 ministere PNL, 4 ministere USR și 2 ministere UDMR; Guvernul are 3 funcții de viceprim-ministru fără portofoliu, câte una pentru PSD și UDMR și un independent, două funcții de viceprim-ministru cu portofoliu, câte una pentru PNL și USR.
La momentul aplicării rotației convenite, un portofoliu de viceprim-ministru fără portofoliu va fi alocat PNL și un viceprim-ministru cu portofoliu va fi alocat PSD.
Formațiunile politice semnatare convin asupra aplicării rotației în privința ocupării funcției de prim-ministru. Pentru perioada iunie 2025 – aprilie 2027 candidatul la funcția de prim-ministru, susținut de Coaliție, va fi desemnat de către PNL. Pentru perioada aprilie 2027 – decembrie 2028 candidatul la funcția de prim-ministru, susținut de Coaliție, va fi desemnat de către PSD, prevede acordul politic PSD-PNL-USR-UDMR-Minorități.
În situația unei remanieri guvernamentale sau în cazurile prevăzute de lege în care un membru al guvernului nu își poate exercita atribuțiile funcției, nominalizarea revine formațiunii politice care a deținut inițial funcția. Prim-ministrul are dreptul să refuze motivat respectiva nominalizare și să solicite o nouă propunere.
În acordul politic al partidelor care formează alianța de guvernare este prevăzut că, pentru implementarea programului de guvernare, coaliția va susține direcții precum:
- Adoptarea urgentă a unui plan credibil de reducere a deficitului bugetar;
- Combaterea risipei bugetare prin restructurarea companiilor de stat, reducerea cheltuielilor administrative și limitarea beneficiilor nejustificate;
- Reforma sistemului fiscal, prin eliminarea excepțiilor și creșterea eficienței colectării;
- Prioritizarea investițiilor în proiectele de infrastructură mare, precum și pentru comunitățile locale pentru asigurarea resurselor necesare în mod realist și eficient;
- Reforma pensiilor speciale;
- Stabilirea de obiective măsurabile și evaluabile pentru fiecare minister și agenție;
- Comasarea instituțiilor redundante și reducerea birocrației;
Politică
Bolojan: Acordul politic între PSD, PNL, USR, UDMR și minorități asigură un Guvern stabil

Premierul desemnat Ilie Bolojan, președintele interimar al PNL, a declarat, luni, că acordul politic pentru formarea coaliției PSD, PNL, USR, UDMR și grupul minorităților asigură un Guvern stabil, concentrat pe reformele structurale fudamentale, respectul pentru cetățeni, consolidarea democrației.
‘Am semnat azi acordul politic între PSD, PNL, USR, UDMR și grupul parlamentar al minorităților naționale pentru formarea unei coaliții care să asigure un Guvern stabil, concentrat pe reformele structurale fudamentale, pe performanță în guvernare, pe dezvoltarea României, respectul față de cetățeni și consolidarea democrației’, a afirmat Ilie Bolojan, la o conferință de presă comună cu liderii PSD, USR, UDMR și minorități, după semnarea acordului politic.
El a spus că acest acord, alături de programul de guvernare, închide procedurile de formare a noului Guvern în așa fel încât luni după-amiază să înceapă audierea miniștrilor în comisiile parlamentare, urmată de votul în Parlament.
‘Mulțumesc partenerilor de coaliție pentru că, indiferent de orientările doctrinare, indiferent de conflictele care au fost în trecut, în fața acestei situații dificile pentru România generată de criza bugetară am avut maturitatea și responsabilitatea să ajungem la un acord politic care să asigure o guvernare stabilă în România’, a arătat Bolojan.
Politică
Consultări la Cotroceni: Președintele Nicușor Dan discută cu reprezentanții PNL

Consultările președintelui Nicușor Dan cu partidele și formațiunile politice parlamentare pentru desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru continuă, joi, la Palatul Cotroceni, cu delegația Partidului Național Liberal (PNL).
Din delegația PNL fac parte președintele interimar al partidului, Ilie Bolojan, și secretarul general Adrian Veștea și prim-vicepreședinții Emil Boc, Cătălin Predoiu, Ciprian Ciucu și Dan Motreanu. Din partea președintelui Nicușor Dan participă consilierul onorific Dragoș Anastasiu și Radu Burnete, care de la 1 iulie va fi consilier prezidențial.
Adrian Veștea a precizat, joi, pe Facebook că mandatul cu care PNL merge la consultări este unul ferm și responsabil: formarea unei coaliții pro-europene, cu un program solid pentru stabilitate economică și echilibru politic.
‘Vom susține desemnarea lui Ilie Bolojan ca prim-ministru – un lider cu rezultate clare în administrație, capabil să construiască un guvern eficient, cu o echipă profesionistă și responsabilă’, a scris Veștea pe pagina de socializare.
De asemenea, el a arătat că PNL sprijină un plan credibil de reducere a deficitului bugetar și un set de măsuri economice realiste, de care România are urgent nevoie.
‘În aceste momente, România are nevoie de claritate, competență și decizii ferme. PNL este pregătit să-și asume acest drum – nu pentru interese politice, ci pentru echilibru, stabilitate și încrederea cetățenilor’, a mai spus liberalul.
Discuțiile de la Palatul Cotroceni, programate să se desfășoare pe parcursul a aproximativ patru ore, au început cu reprezentanții Partidului Social Democrat (PSD). După social-democrați, șeful statului ar fi trebuit să se consulte cu reprezentanții AUR, însă aceștia au anunțat că nu participă.
Președintele Nicușor Dan urmează să discute cu delegațiile Uniunii Salvați România (USR), Partidului Oamenilor Tineri (POT), Uniunii Democrate Maghiară din România (UDMR) și cu Grupul parlamentar al minorităților naționale.
Și reprezentanții Partidului S.O.S. România (SOS) au anunțat că nu participă la discuții.
-
Politică10 luni înainte
Proiectul Ralucăi Turcan devine realitate. Pensiile sub 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate. Zeci de mii de sibieni vor beneficia
-
Politică6 luni înainte
Marcel Ciolacu a prezentat trei facturi pe TikTok, susținând că reprezintă plata zborurilor cu avioanele Nordis. Boarding Pass: „E puţin probabil ca aceste facturi să fi fost emise în anul 2022, când au avut loc zborurile”
-
Business10 luni înainte
HS Timber Group – tehnologie la cel mai înalt nivel în prelucrarea lemnului
-
Politică11 luni înainte
Raluca Turcan: Zi istorică pentru patrimoniul românesc! Dosarele Brâncuşi şi Frontierele Imperiului Roman – Dacia, înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO