Connect with us

Publicat cu

pe

Grecia are o absorbție a fondurilor europene de 90%, dar ar putea avea pierderi în investiții de 2 miliarde euro, întrucât acum totul este suspendat, a declarat, marți, comisarul european pentru politici regionale, Corina Crețu.

Grecia, la ora actuală, are o absorbție de 90% fonduri europene pentru perioada 2007 — 2013, dar sunt foarte îngrijorată pentru cei 10% absorbție care, dacă nu se vor face, vor însemna pierderi în investiții de 2 miliarde euro. La această oră totul este suspendat pentru că se așteaptă negocierea unui nou program (de asistență — n. r.). Această negociere a unui noi program presupune un proces foarte complicat”, a spus Crețu, potrivit Agerpres.

Ea a precizat că, în cazul în care se va ajunge la o înțelegere între Guvernul elen, Eurogrup și Comisia Europeană, CE este gata să facă tot ce îi stă în putință pentru a ajuta Grecia.

Dacă se va ajunge la un acord, țineți cont că acest program va trebui să treacă prin toate parlamentele naționale, ceea ce îngreunează, dar pe de altă parte este și dreptul țărilor net contributoare, să-și spună cuvântul în legătură cu situația din Grecia„, a precizat comisarul european.

De asemenea, Corina Crețu a amintit că a avut o vizită oficială în Grecia, la cererea președintelui Comisiei Europene.

Mingea este în curtea autorităților elene la această oră. Așteptăm cu mare interes care va fi planul lor de acțiune și cum vor vedea să mergem mai departe. Eu am avut o primă vizită oficială în Grecia acum mai mult de o lună, la cererea președintelui Juncker (Jean-Claude Juncker, președintele CE — n. r.), pentru a exploata care sunt posibilitățile de folosire a fondurilor europene. Sigur că noi, ca și politică regională, nu putem rezolva această problemă pe termen scurt a lichidității în Grecia, dar, pe de altă parte, avem un program de peste 20 de miliarde euro în perioada 2014 — 2020„, a explicat oficialul european.

Politică

Preşedintele Iohannis – primit de omologul sud-coreean; dialog despre domenii strategice

Publicat cu

pe

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, marţi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial, relatează Agerpres.

Şeful statului român efectuează de luni până miercuri o vizită oficială în Republica Coreea.

Administraţia Prezidenţială de la Bucureşti anunţase că aceste consultări politice dintre Iohannis şi omologul său vizează teme privind consolidarea Parteneriatului Strategic, cooperarea politico-diplomatică şi în domeniul apărării, principalele provocări din plan regional şi global, precum şi impulsionarea ariilor sectoriale, cu accent pe intensificarea comerţului şi a investiţiilor în domeniul energiei verzi şi nucleare, al noilor tehnologii, IT&C, al mediului şi gestionării schimbărilor climatice, în cel al infrastructurii, al sănătăţii, al educaţiei sau alte noi domenii.

Cu prilejul vizitei, este adoptată la cel mai înalt nivel „Declaraţia Comună privind consolidarea Parteneriatului Strategic România – Republica Coreea”, un document care va stabili direcţiile principale de cooperare vizate de ambele părţi pentru următorii 10 ani.

Pe agenda celor doi lideri a fost inclusă şi semnarea a mai multe memorandumuri în domenii precum apărare, energie, intervenţie în situaţii de urgenţă.

De altfel, din delegaţia oficială care îl însoţeşte pe preşedintele României la Seul fac parte şi membri ai Guvernului României – ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Ulterior, preşedintele României va avea o întrevedere cu prim-ministrul Han Duck-soo, prilej pentru a puncta principalele obiective ale relaţiei economice bilaterale şi pentru a evalua rezultatele celui de-al X-lea Comitet Mixt pentru Cooperare Industrială (Seul, 25 martie 2024).

De asemenea, Iohannis va avea întâlniri cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti şi ai mediului de afaceri şi va vizita expoziţia de artă tradiţională românească „Insight Romania”.

Şeful statului român şi-a început vizita oficială luni, când alături de soţia sa, Carmen Iohannis, a depus o coroană de flori la Cimitirul Naţional din Seul, un loc dedicat celor care şi-au dat viaţa pentru ţară. Ulterior, a vizitat Zona Demilitarizată (DMZ), context în care a discutat cu generalul Paul LaCamera de la Comandamentul ONU privind „provocările de securitate”, după cum a scris şeful statului pe platforma X.

Miercuri, Klaus Iohannis va vizita complexul de producţie Doosan Enerbility din Changwon, Busan.

Citește mai departe

Politică

Coaliţia PSD-PNL a decis să meargă cu candidaţi separaţi la Primăria Capitalei: Gabriela Firea şi Sebastian Burduja

Publicat cu

pe

Coaliţia PSD – PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian Burduja (PNL), pentru a maximiza electoratele celor două partide, relatează Agerpres.

Decizia a fost luată după o şedinţă a coaliţiei de guvernare începută luni, în jurul orei 10,00, care a durat mai bine de 13 ore şi care a avut ca temă o analiză privind continuarea susţinerii candidaturii doctorului Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei.

Şedinţa a fost convocată în urma informaţiilor apărute în presă cu privire la starea de incompatibilitate în care s-ar afla Cătălin Cîrstoiu, care din postura de manager al Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti a acordat consultaţii la o clinică privată.

În cadrul reuniunii, lui Cîrstoiu i s-ar fi cerut să se retragă din cursa electorală, însă acesta a spus că decizia aparţine coaliţiei.

Potrivit surselor citate, în şedinţa de luni a coaliţiei de guvernare s-a stabilit că în campania electorală cei doi candidaţi – Gabriela Firea şi Sebastian Burduja – nu se vor ataca reciproc, ci vor avea o campanie constructivă, bazată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Politică

Teleorman, județul cu cele mai mici salarii din țară

Publicat cu

pe

Deși deținător de terenuri fertile și cu o populație angrenată preponderent în agricultură, în prezent, Teleormanul ocupă ultimul loc din România în ceea ce privește nivelul salariului mediu, atrage atenția Daniel Constantin, președintele PNL Teleorman, într-o postare pe Facebook:

„Este o problemă care necesită atenție urgentă, pentru că județul nostru are potențial, iar locuitorii merită o viață mai bună.

Avem de lucrat la atragerea investitorilor. Doar 0.1% din valoarea investițiilor străine la nivel național ajunge în Teleorman.

Avem nevoie de măsuri pentru a revitaliza economia locală, pentru a atrage investiții și pentru a crea în județ locuri de muncă bine plătite.

Infrastructura, educația și promovarea antreprenoriatului sunt doar câteva dintre domeniile în care trebuie să ne concentrăm eforturile, atât noi, cât și colegii din coaliție.

Doar dezvoltarea este soluția și doar împreună putem face schimbarea pe care Teleormanul o merită”.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare