Connect with us

Publicat cu

pe

Într-un studiu, adulții care au mâncat mai multe alimente procesate au observat o scădere cu 25% mai rapidă a capacității lor de a planifica și executa o sarcină decât persoanele ale căror diete nu conțineau o cantitate atât de mare de alimente procesate.

Consumul de alimente foarte procesate, cum ar fi tăițeii instant, băuturile dulci sau mâncărurile semipreparate, poate fi asociat cu o rată mai rapidă a declinului cognitiv, potrivit NBC News.

Asta arată o nouă cercetare prezentată recent la Conferința Internațională a Asociației Alzheimer din San Diego. Studiul a examinat dietele și cogniția a peste 10.000 de adulți de vârstă mijlocie și în vârstă din Brazilia.

Descoperirile, care nu au fost încă evaluate de toți cercetătorii, au arătat că participanții care au obținut minim 20% din aportul caloric zilnic din alimentele procesate, articole cu puține ingrediente întregi care conțin adesea arome, coloranți sau alți aditivi, au înregistrat o scădere mai rapidă a performanței cognitive pe o perioadă de șase până la 10 ani decât persoanele ce aveau o dietă echilibrată și sănătoasă.

Categoria de alimente în cauză include produse precum pâine albă, biscuiți, prăjituri, gustări prăjite, cremă de brânză, înghețată, bomboane, sifon, hot dog și alte cărnuri procesate. Aceste alimente ultraprocesate reprezintă aproximativ 58% din totalul caloric ce este consumat în SUA, conform unui studiu din 2016. Autorii noului studiu au estimat că, în Brazilia, această pondere este aproape de 25% sau 30%.

„Trecând peste cantitatea de calorii pe care le ingerezi și indiferent de cât de multe alimente sănătoase încerci să consumi, mâncarea ultraprocesată nu sunt benefică pentru memoria ta”, a spus Claudia Suemoto, autoarea studiului și profesor asistent de geriatrie în cadrul Facultății de Medicină a Universității din Sao Paulo.

Suemoto și echipa ei au descoperit că adulții din studiu care au consumat cele mai multe alimente procesate au experimentat o scădere cu 25% mai rapidă a capacității lor de a planifica și executa o acțiune, cunoscută și sub numele de „funcție executivă”.

În mod similar, un studiu publicat săptămâna trecută a constatat că pentru fiecare creștere cu 10% a aportului zilnic de alimente ultraprocesate, oamenii din Marea Britanie aveau un risc mai mare cu 25% de a dezvolta demență.

„Datele sunt incredibil de clare: alimentele care nu fac parte din dieta mediteraneană (alimente bogate în grăsimi și zahăr) ,dar și alimentele procesate, contribuie fără echivoc la dezvoltarea declinului cognitiv și, în cele din urmă, la apariția demenței”, a spus Andrew Budson, profesor de neurologie la Universitatea din Boston, care nu a fost implicat în cercetare.

Numeroasele riscuri pentru sănătate asociate cu alimentele procesate

Suemoto a subliniat că studiul ei nu a încercat să examineze motivele care stau la baza declinului cognitiv și nu concluzionează că alimentele procesate consumate în exces sunt în mod categoric o cauză directă. Mai degrabă, cercetătoarea a descoperit o corelație între cele două.

„O creștere a disponibilității și a consumului alimente de tip fast-food, procesate și ultraprocesate se datorează unui număr de factori socioeconomici, inclusiv accesul scăzut la alimente sănătoase, timp mai mic pentru prepararea alimentelor, dar și imposibilitatea de a-și permite opțiunile alimentare sănătoase din punct de vedere financiar”,  a menționat Percy Griffin, director științific al Asociației Alzheimer.

Un statut socioeconomic mai scăzut poate însemna adesea un acces mai redus la opțiuni potrivite ce aduc bunăstarea organismului uman, mai puțin timp pentru exerciții fizice și mai multă expunere la poluarea mediului, toate acestea influențând sănătatea fizică și funcțiile cognitive.

Totuși, multe alte cercetări au evidențiat consecințele pe care alimentele procesate le au asupra sănătății, menționând inclusiv un risc crescut de cancer, diabet și boli de inimă.

„Este îngrijorător, dar nu surprinzător să vedem date noi care sugerează că aceste alimente pot accelera semnificativ declinul cognitiv”, a spus Griffin.

Budson, care a fost coautor al cărții „Șapte pași pentru a-ți gestiona memoria”, a spus că același mecanism care crește riscul de boală se află într-o legătură direct proporțională cu șansa apariție a demenței.

„Când alimentele sunt foarte procesate, nutrienții sunt livrați în sângele nostru imediat în loc să fie descompuși încet și eliberați treptat pe măsură ce stomacul și intestinele noastre le digeră”, a spus el.

De exemplu, a adăugat Budson, o cantitate mare de grăsime care curge prin fluxul sanguin poate înfunda arterele, ceea ce poate crește, la rândul său, riscul de accidente vasculare cerebrale, afectând funcția cognitivă a unei persoane.

„Există multe studii care arată că cea mai mare problemă care poate apărea din cauza consumului de alimente procesate este, în esență, de natură cognitivă, fie că ne referim la accidente vasculare cerebrale minore sau majore”, a spus el.

Când faceți cumpărături, verificați lista de ingrediente

Alimentele procesate necesită puțină pregătire și sunt ușor de consumat în exces, deoarece nu au tendința de a te sătura ca alimentele sănătoase precum fructele, legumele, fasolea, cartofii, ouăle, fructele de mare sau carnea.

„Știu că uneori este mai ușor să deschizi un pachet și să-l arunci în cuptorul cu microunde, dar, pe termen lung, acest obicei te va costa câțiva ani de viață”, a spus Suemoto.

Dacă obișnuiți să cumpărați alimente ambalate, Suemoto a recomandat să verificați ingredientele; o listă mai lungă semnalează, de obicei, prezența mai multor aditivi nocivi”, a spus ea.

Acest lucru se poate aplica și în cazul alimentelor ce par a fi sănătoase

„Un burger vegetal congelat este foarte procesat. Mai bine ai încerca să îți pregătești o mâncare din legumele proaspete ce intră în compoziția acelui burger”, a spus Budson.

El a adăugat că niciodată nu este prea târziu să începi o dietă sănătoasă. Totuși, „cu cât mai repede, cu atât mai bine”, a spus Suemoto.

„Îmi este din ce în ce mai clar faptul că, pentru a te bucura de  o bătrânețe liniștită și fără probleme majore de sănătate, trebuie să începi să investești într-un stil de viață sănătos începând cu vârsta de 35,40,45 sau chiar 50 de ani”, a spus ea. „Nu așteptați până la 60 de ani pentru a lua măsuri în acest sens. Începeți încă de acum să vă gândiți la sănătatea inimii și creierului vostru!”

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lifestyle

SIMAVI a sărbătorit Ziua Internațională a Francofoniei la Bruxelles

Publicat cu

pe

SIMAVI a marcat Ziua Francofoniei la Bruxelles printr-un concert extraordinar, alături de Ambasada României în Regatul Belgiei și Institutul Cultural Român.

Partenerii constanți în realizarea acestor acțiuni sunt Reprezentanța Organizației Internaționale  a Francofoniei pe lângă UE și Grupul Ambasadorilor Francofoni de la Bruxelles, dar anul acesta li s-a alăturat și compania românească de IT Software Imagination & Vision (SIMAVI).

AdvertisementAlexandru Coșbuc-Ionescu, Vicepreședinte SIMAVI: “Suntem onorați să putem promova atât software românesc, cât și artiști români la Comisia Europeană.”

Această declarație vine în contextul în care SIMAVI este compania IT românească care furnizează servicii software principalelor organizații ale CE.

„Colaborarea noastră cu reprezentanții Europei de la Bruxelles din ultimii 15 ani, ca furnizor de proiecte de eLearning pentru specialiștii Directoratelor Generale, este completată astăzi de o nouă dimensiune – aceea de susținători ai valorilor culturale francofone”, a adăugat Vlad Zaharia, Territory Manager EMEA Region la SIMAVI.

Cu această ocazie, gazdele și invitații au marcat 31 de ani de la aderarea României la OIF și au reamintit importanța valorilor francofoniei, țara noastră fiind desemnată în 2007 de către Secretarul General al Francofoniei, “stat-far al francofoniei” în regiunea Europei Centrale și de Est.

În seara zilei de 13 martie 2024 a avut loc excepționalul concert „L’amour en heritage”,  susținut de soprana Irina Baianț, actorul și tenorul Adrian Nour și de Andrei Tudor, în calitate de compozitor, dirijor și pianist, artiști foarte cunoscuți atât în lumea muzicală a României, cât și peste hotare.

La Muzeul de Artă și Istorie din capitala Belgiei, în fața unei săli pline, cei trei artiști celebri au cântat arii muzicale franco-române, abordând stiluri variate, de la melodii franceze celebre la reinterpretări din folclorul românesc.

Repertoriul bogat, interpretat cu măiestrie și sensibilitate de cei trei artiști, a încântat o audiență vastă, formată din  reprezentanți ai corpului diplomatic, reprezentanți ai mediului de afaceri din Belgia, precum și ai comunității românești, programul concertului „L’amour en heritage” fiind special conceput pentru a atrage un public larg.

Citește mai departe

Lifestyle

Ministerul Culturii, condus de Raluca Turcan, a luat decizia ca, de 1 decembrie, intrarea în muzee să fie gratuită

Publicat cu

pe

Ministerul Culturii, condus de Raluca Turcan, a luat decizia ca, de 1 decembrie, intrarea în muzee să fie gratuită. 

De “1 Decembrie Cultural”, accesul în reţeaua muzeelor din subordinea Ministerului Culturii este gratuit pentru toţi vizitatorii.

Iată care sunt teatrele, muzeele, bibliotecile, filarmonicile, teatrele de operă şi operetă care invită publicul să sărbătorească împreună 1 Decembrie Cultural în BUCUREȘTI: 

  • Artexim;
  • Biblioteca Naţională a României;
  • Centrul Naţional al Dansului;
  • Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română”;
  • Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”;
  • Filarmonica „George Enescu”;
  • Institutul Naţional al Patrimoniului;
  • Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare;
  • Muzeul Naţional „George Enescu”;
  • Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi;
  • Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”;
  • Muzeul Naţional al Ţăranului Român;
  • Muzeul Naţional Brătianu;
  • Muzeul Naţional de Artă Contemporană;
  • Muzeul Naţional de Istorie a României;
  • Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”;
  • Muzeul Ororilor Comunismului în România;
  • Opera Naţională Bucureşti;
  • Teatrul Muzical Ambasadorii;
  • Teatrul Naţional Bucureşti „I.L. Caragiale”;
  • Teatrul Naţional de Operă şi Musical „Ion Dacian”.

1 Decembrie Cultural în ȚARĂ va fi organizat la:

  • Centrul Cultural Topliţa;
  • Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi;
  • Muzeul Naţional Bran;
  • Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni;
  • Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu;
  • Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca;
  • Muzeul Naţional Peleş din Sinaia;
  • Opera Naţională Română din Cluj-Napoca;
  • Opera Naţională Română din Timişoara;
  • Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara;
  • Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi;
  • Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa;
  • Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova.

Românii din diaspora au ocazia să sărbătorească Ziua Națională prin instituțiile ce vor organiza evenimente în mai multe orașe la nivel internațional, după cum urmează:

  • Centrul Național de Artă Tinerimea Română – Madrid și Barcelona, Spania;
  • Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” – Washington, New York, Chicago și Seattle – Statele Unite ale Americii;
  • Filarmonica „George Enescu” – Roma, Italia;
  • Muzeul Național „George Enescu” – Haga, Țările de Jos (eveniment organizat în parteneriat);
  • Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” – Rabat, Maroc;
  • Teatrul Muzical Ambasadorii – Bratislava, Slovacia; Chișinău și Ialoveni, Republica Moldova.
Citește mai departe

Lifestyle

Sibiul, din nou în centrul activității culturale

Publicat cu

pe

Tot mai multe evenimente culturale, la care participă mii de oameni, au loc la Sibiu. În weekend, la Sibiu a avut loc Concertul MANIFEST, unul dintre mai ambițioase proiecte ale Asociației Culturale Play.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, afirmă că muzica face punte între minte şi suflet, iar peste 10.000 de copii din Sibiu, alături de părinții lor, sunt beneficiarii anuali direcţi ai proiectelor si programelor de educație culturală şi artistică ale asociatiei.

“Muzica face punte între minte și suflet!

Sute de oameni au pus mâna pe chitară, au atins corzile la unison, în cadrul celui mai ambițios proiect al Asociației Culturale Play – Concertul MANIFEST.

Peste 10.000 de copii din Sibiu, alături de părinții lor, sunt beneficiarii anuali direcţi ai proiectelor si programelor de educație culturală şi artistică ale asociatiei.

Studiul muzicii, orele de repetiții, emoția prezentării unei melodii în fața publicului, bucuria unui rezultat remarcabil obținut alături de colegi și profesori sunt momente pe care mi le amintesc cu drag și care au avut o contribuție esențială în formarea mea ca adolescent.

Asocierea dintre bucuria muzicii și programele educaționale colaborative reprezintă un pilon esențial pentru dezvoltarea noastră culturală și artistică și încurajez de multă vreme astfel de inițiative.

Cu atât mai mult, din postura de ministru al Culturii, mi-am dorit să susțin proiectul „Pune mâna pe chitară”, pentru că acest instrument are puterea de a ne aduce împreună peste barierele de generație.  Cred că șansa  tinerilor de a studia și de a împărtăși pasiunea pentru muzică alături de mentori și profesioniști reputați este o experiență deosebită în această etapă a vieții.

Tinerilor muzicieni le doresc să-și păstreze și dezvolte iubirea pentru muzică, dorința de a deveni mai buni și perseverența de a-și urmări visurile și de a-și împlini potențialul!

Felicit organizatorii, Asociația Culturală Play, pentru munca neobosită și mulțumesc Muzeului Astra, gazda Festivalului Sibiu Guitar Meeting și domnului Ciprian Ștefan pentru sprijinul constant și deplin pe care îl acordă evenimentelor culturale de calitate”, a scris Raluca Turcan pe Facebook.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare