Lifestyle
Consumul multor alimente procesate degradează mintea si corpul uman, arată cercetările recente
Într-un studiu, adulții care au mâncat mai multe alimente procesate au observat o scădere cu 25% mai rapidă a capacității lor de a planifica și executa o sarcină decât persoanele ale căror diete nu conțineau o cantitate atât de mare de alimente procesate.
Consumul de alimente foarte procesate, cum ar fi tăițeii instant, băuturile dulci sau mâncărurile semipreparate, poate fi asociat cu o rată mai rapidă a declinului cognitiv, potrivit NBC News.
Asta arată o nouă cercetare prezentată recent la Conferința Internațională a Asociației Alzheimer din San Diego. Studiul a examinat dietele și cogniția a peste 10.000 de adulți de vârstă mijlocie și în vârstă din Brazilia.
Descoperirile, care nu au fost încă evaluate de toți cercetătorii, au arătat că participanții care au obținut minim 20% din aportul caloric zilnic din alimentele procesate, articole cu puține ingrediente întregi care conțin adesea arome, coloranți sau alți aditivi, au înregistrat o scădere mai rapidă a performanței cognitive pe o perioadă de șase până la 10 ani decât persoanele ce aveau o dietă echilibrată și sănătoasă.
Categoria de alimente în cauză include produse precum pâine albă, biscuiți, prăjituri, gustări prăjite, cremă de brânză, înghețată, bomboane, sifon, hot dog și alte cărnuri procesate. Aceste alimente ultraprocesate reprezintă aproximativ 58% din totalul caloric ce este consumat în SUA, conform unui studiu din 2016. Autorii noului studiu au estimat că, în Brazilia, această pondere este aproape de 25% sau 30%.
„Trecând peste cantitatea de calorii pe care le ingerezi și indiferent de cât de multe alimente sănătoase încerci să consumi, mâncarea ultraprocesată nu sunt benefică pentru memoria ta”, a spus Claudia Suemoto, autoarea studiului și profesor asistent de geriatrie în cadrul Facultății de Medicină a Universității din Sao Paulo.
Suemoto și echipa ei au descoperit că adulții din studiu care au consumat cele mai multe alimente procesate au experimentat o scădere cu 25% mai rapidă a capacității lor de a planifica și executa o acțiune, cunoscută și sub numele de „funcție executivă”.
În mod similar, un studiu publicat săptămâna trecută a constatat că pentru fiecare creștere cu 10% a aportului zilnic de alimente ultraprocesate, oamenii din Marea Britanie aveau un risc mai mare cu 25% de a dezvolta demență.
„Datele sunt incredibil de clare: alimentele care nu fac parte din dieta mediteraneană (alimente bogate în grăsimi și zahăr) ,dar și alimentele procesate, contribuie fără echivoc la dezvoltarea declinului cognitiv și, în cele din urmă, la apariția demenței”, a spus Andrew Budson, profesor de neurologie la Universitatea din Boston, care nu a fost implicat în cercetare.
Numeroasele riscuri pentru sănătate asociate cu alimentele procesate
Suemoto a subliniat că studiul ei nu a încercat să examineze motivele care stau la baza declinului cognitiv și nu concluzionează că alimentele procesate consumate în exces sunt în mod categoric o cauză directă. Mai degrabă, cercetătoarea a descoperit o corelație între cele două.
„O creștere a disponibilității și a consumului alimente de tip fast-food, procesate și ultraprocesate se datorează unui număr de factori socioeconomici, inclusiv accesul scăzut la alimente sănătoase, timp mai mic pentru prepararea alimentelor, dar și imposibilitatea de a-și permite opțiunile alimentare sănătoase din punct de vedere financiar”, a menționat Percy Griffin, director științific al Asociației Alzheimer.
Un statut socioeconomic mai scăzut poate însemna adesea un acces mai redus la opțiuni potrivite ce aduc bunăstarea organismului uman, mai puțin timp pentru exerciții fizice și mai multă expunere la poluarea mediului, toate acestea influențând sănătatea fizică și funcțiile cognitive.
Totuși, multe alte cercetări au evidențiat consecințele pe care alimentele procesate le au asupra sănătății, menționând inclusiv un risc crescut de cancer, diabet și boli de inimă.
„Este îngrijorător, dar nu surprinzător să vedem date noi care sugerează că aceste alimente pot accelera semnificativ declinul cognitiv”, a spus Griffin.
Budson, care a fost coautor al cărții „Șapte pași pentru a-ți gestiona memoria”, a spus că același mecanism care crește riscul de boală se află într-o legătură direct proporțională cu șansa apariție a demenței.
„Când alimentele sunt foarte procesate, nutrienții sunt livrați în sângele nostru imediat în loc să fie descompuși încet și eliberați treptat pe măsură ce stomacul și intestinele noastre le digeră”, a spus el.
De exemplu, a adăugat Budson, o cantitate mare de grăsime care curge prin fluxul sanguin poate înfunda arterele, ceea ce poate crește, la rândul său, riscul de accidente vasculare cerebrale, afectând funcția cognitivă a unei persoane.
„Există multe studii care arată că cea mai mare problemă care poate apărea din cauza consumului de alimente procesate este, în esență, de natură cognitivă, fie că ne referim la accidente vasculare cerebrale minore sau majore”, a spus el.
Când faceți cumpărături, verificați lista de ingrediente
Alimentele procesate necesită puțină pregătire și sunt ușor de consumat în exces, deoarece nu au tendința de a te sătura ca alimentele sănătoase precum fructele, legumele, fasolea, cartofii, ouăle, fructele de mare sau carnea.
„Știu că uneori este mai ușor să deschizi un pachet și să-l arunci în cuptorul cu microunde, dar, pe termen lung, acest obicei te va costa câțiva ani de viață”, a spus Suemoto.
Dacă obișnuiți să cumpărați alimente ambalate, Suemoto a recomandat să verificați ingredientele; o listă mai lungă semnalează, de obicei, prezența mai multor aditivi nocivi”, a spus ea.
Acest lucru se poate aplica și în cazul alimentelor ce par a fi sănătoase
„Un burger vegetal congelat este foarte procesat. Mai bine ai încerca să îți pregătești o mâncare din legumele proaspete ce intră în compoziția acelui burger”, a spus Budson.
El a adăugat că niciodată nu este prea târziu să începi o dietă sănătoasă. Totuși, „cu cât mai repede, cu atât mai bine”, a spus Suemoto.
„Îmi este din ce în ce mai clar faptul că, pentru a te bucura de o bătrânețe liniștită și fără probleme majore de sănătate, trebuie să începi să investești într-un stil de viață sănătos începând cu vârsta de 35,40,45 sau chiar 50 de ani”, a spus ea. „Nu așteptați până la 60 de ani pentru a lua măsuri în acest sens. Începeți încă de acum să vă gândiți la sănătatea inimii și creierului vostru!”
Lifestyle
Sala Studio a Teatrului de Stat Constanţa s-a redeschis după renovare
Sala Studio a Teatrului de Stat Constanța a fost redeschisă după un amplu proces de renovare. Modernizarea s-a realizat cu ajutorul unui sprijin financiar în valoare de 200.000 de euro.
„Prin sprijinul extrem de important oferit de BCR, precum şi al celorlalţi parteneri, am reuşit să transformăm un spaţiu improvizat într-un punct de referinţă în centrul oraşului. Este o sală care va oferi comunităţii constănţene oportunitatea unor spectacole de teatru de nivel internaţional, dar şi altor evenimente culturale. Acest demers va avea, sperăm noi, şi un rol de model de bune practici, care va impulsiona, mai departe, implicarea mediului de afaceri în dezvoltarea durabilă a culturii constănţene. În egală măsură, ne dorim ca această seară să fie încă o cărămidă la construcţia proiectului „Constanţa – Capitală culturală europeană”, a declarat Erwin Şimşensohn, director general al Teatrului de Stat Constanţa, potrivit news.ro.
Sala Studio a Teatrului de Stat Constanța a fost renovată
Renovarea Salii Studio a Teatrului de Stat Constanța s-a realizat și cu ajutorul Biroului de Arhitectură SAS, sub coordonarea arhitectului Mihai Stebingăr. Proiectarea lucrărilor au fost realizate pro bono pentru transformarea spațiului într-unul modern, primitor și adaptat nevoilor comunității artistice.
„Ceea ce vedem acum este un demers iniţiat şi realizat impecabil de domnul director Erwin Şimşensohn, împreună cu echipa sa. Un demers asumat cu pasiune, energie şi devotament şi care a determinat ca noi, împreună, iniţial BCR, Studioul de Arhitectură SAS, TSC şi UNITER, iar ulterior şi PPC Energie şi Reţele Electrice Dobrogea, să oferim astăzi, prin finalizarea Sălii Studio a teatrului constănţean, un spaţiu teatral modern, deschis tuturor categoriilor de public, o platformă de promovare a tinerei generaţii, un spaţiu de întâlnire şi de schimburi de idei creative. O platformă culturală locală, regională şi naţională aşteptată cu nerăbdare de creatori şi public”, au afirmat Dragoş Buhagiar, preşedinte UNITER, şi Aura Corbeanu, vicepreşedinte executiv.
Noua Sală Studio BCR este concepută ca un spaţiu multifuncţional, care va putea găzdui spectacole de teatru clasic şi experimental, ateliere şi evenimente culturale care să aducă publicul constănţean faţă în faţă cu artişti locali şi internaţionali, mai arată sursa citată.
Lifestyle
Muzeul Național Brukenthal are, de vineri, o bancnotă euro: „Este un produs de suvenir şi un cadou foarte inedit”
Muzeul Național Brukenthal a lansat, vineri, un nou suvenir. Este vorba despre o bancnotă euro, tipărită în 11.000 de exempplare, cu aprobarea Băncii Naționale a Franței și securizată la standardele impuse de Banca Central Europeană, potrivit unui comunicat de presă citat de Agerpres.
„În anul 2023 a apărut bancnotă 0 Euro Sibiu. Noi eram deja în discuţii cu compania Euro Suvenir România pentru editarea unei bancnote Brukenthal. Astăzi 0 Euro Sibiu se găseşte de cumpărat în magazinul Palatului Brukenthal din Piaţa Mare. Bancnota noastră va avea ca design portalul Palatului Brukenthal şi statuia Baronului. Este un produs de suvenir şi un cadou foarte inedit. De asemenea, sunt colecţionari care doresc să aibă această bancnotă cu valoare de 0 Euro. Pe lângă vinul Brukenthal, vinul SCAF, cafeaua Baronului, ciocolata Brukenthal, parfumul Sophia şi Brukenthal şi alte produse de brand, am dorit din acest an să avem şi această bancnotă. Este un produs suvenir care se găseşte acum la magazinul Palatului Brukenthal. Mulţumesc domnului Marian Lisman, acţionar Euro Suvenir România pentru colaborarea excepţională în realizarea acestei bancnote”, a declarat managerul Muzeului Naţional Brukenthal, Alexandru Constantin Chituţă, potrivit sursei citate anterior.
Bancnota euro, suvenir inedit
Proiectul bancnotele de 0 EUR a apărut în Franţa în anul 2015 şi s-a extins ulterior în toate ţările europene. A fost conceput cu scopul de a promova elemente de interes naţional într-o formă unitară la nivelul Uniunii.
„Astăzi, bancnotele sunt în toată Uniunea Europeană şi se găsesc la toate magazinele, la toate obiectivele turistice mari. De exemplu, la turnul Eiffel, la ultimul etaj, găsim această bancnotă, la Schonbrunn, oriunde mergem găsim această bancnotă. De asemenea, şi oraşele din diferite ţări şi-au creat o identitate proprie în jurul acestor bancnote. Ce le face atât de speciale ? Sunt tipărite cu aprobarea băncii Franţei la standardele de securitate impuse de Banca Centrală Europeană şi prezintă 14 caracteristici de securitate, similare bancnotelor reale. Şi cel mai important sunt tiraje limitate şi nici o bancnotă nu este identică cu cealaltă. Spre exemplu, la Sibiu am reuşit tipărirea în 2023 a 11.000 de bancnote, iar anul acesta acelaşi tiraj pentru Bancnota Muzeului Brukenthal. Tirajele sunt stabilite în funcţie de apetitul turistic al oraşelor, de obicei”, a declarat Marian Lisman, acţionar Euro Suvenir România.
Bancnota Euro Brukenthal se poate achiziţiona,de vineri, de la magazinul Palatului Brukenthal din Sibiu, la preţul de 30 lei. Se poate şi comanda prin email la [email protected].
Lifestyle
Guvernul investește în modernizarea infrastructurii sportive. Constanța și Pitești vor avea stadioane noi, iar în Covasna se va investi într-un patinoar artificial
Premierul Marcel Ciolacu a participat luni, la Palatul Victoria, la ceremonia de semnare a contractelor de finanțare pentru realizarea stadioanelor „Gheorghe Hagi” și „Nicolae Dobrin”, dar și a unui patinoar artificial.
Guvernul investește în modernizarea infrastructurii sportive
Obiectivele de infrastructură sportivă se ridică la valoarea totală de peste un miliard de lei. Acestea sunt finanțate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Națională de Investiții (CNI).
„Aceste investiţii subliniază angajamentul ferm al Guvernului pe care îl conduc de a sprijini dezvoltarea infrastructurii sportive şi a sportului de masă. Noile baze sportive vor reprezenta locul din care se va putea construi din nou excelenţa sportivă în România. La nivelul Guvernului vom continua să investim în sport şi în infrastructura sportivă, dar vom veni şi cu programe pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos pentru toţi tinerii din România”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, potrivit unui comunicat oficial citat de news.ro.
„Cele trei obiective de investiţii vizează dezvoltarea, modernizarea şi alinierea infrastructurii sportive la standarde europene, cu impact major asupra locuitorilor, sportivilor şi suporterilor cluburilor din Constanţa, Piteşti şi Sfântu Gheorghe, dar nu numai! Sportul înseamnă sănătate, disciplină şi echilibru, iar noi încurajăm practicarea sportului şi performanţa! Astfel, Ministerul Dezvoltării, prin Compania Naţională de Investiţii, sprijină infrastructura sportivă în toate regiunile României şi în toate ramurile sportive”, a declarat ministrul Dezvoltării, Adrian-Ioan Veştea.
Constanța și Pitești vor avea stadioane noi, iar în Covasna se va investi într-un patinoar artificial
Prima investiție vizează construirea stadionului „Gheorghe Hagi” în Constanța, care va avea o capacitate de 18.000 de locuri, pe o suprafață de 64.000 mp. Acesta va cuprinde un teren de antrenament pentru fotbal și atltetism (pistă cu 6 culoare) cu o tribună de aproximativ 1.000 de locuri, o clădire de vestiare pentru antrenament și amenajări exterioare. Valoarea totală a contractului se ridică la peste 490 de milioane de lei, iar durata de proiectare și execuție este de 28 de luni.
Al doilea stadion care va fi construit, „Nicolae Dobrin”, este în municipiul Pitești din județul Argeș și va avea o capacitate de 15.200 de locuri și o suprafață de peste 71.000 mp. Pe lângă noul stadion de fotbal se va realiza și Centrul de copii și juniori FC Argeș și vor fi construite spații de antrenament pentru sporturi conexe cum ar fi box, lupte, judo, karate, dar și spații de birouri, de parcare, comerciale și de expunere și zone de alimentație publică. Valoarea acestui contract se ridică la aproximativ 372 de milioane de lei, iar durata de proiectare și execuție este de 43 de luni.
Cele două stadioane vor fi realizate pentru asigurarea cerințelor de clasificare UEFA 4.
Al treilea obiectiv de investiții este un patinoar artificial care va fi construit în municipiul Sfântu Gheorghe din județul Covasna. Acesta va avea o suprafață de peste 12.000 mp și o capacitate de peste 2.100 de locuri în tribune. Patinoarul va fi dotat cu un centru medical și de metodologie sportivă, iar aici se vor putea găzdui competiții naționale și internaționale la standardele cele mai moderne, promovând atât sportul de performanță, cât și cel de masă. Valoarea contractului este de aproximativ 245 de milioane de lei și are o durată de proiectare și execuție de 40 de luni.
La ceremonia de semnare a contractelor de finanţare pentru cele trei obiective de investiţii sportive au participat, alături de premierul Marcel Ciolacu şi ministrul Dezvoltării Adrian Veştea, vicepremierul Marian Neacşu, şeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, preşedintele Companiei Naţionale de Investiţii, Manuela Pătraşcoiu, consilierul onorific al premierului Gheorghe Popescu, Gheorghe Hagi, Kelemen Hunor, membru al Parlamentului României, primarul municipiului Piteşti Cristian Gentea, primarul municipiului Constanţa, Virgil Chiţac, primarul oraşului Sfântul Gheorghe, Árpád-András Antal, reprezentanţii firmelor de construcţii care au semnat contractele de realizare a investiţiilor.
-
Business8 luni înainte
Alexandria, al 4-lea cel mai rău oraș în care să trăiești, din toată România
-
Politică11 luni înainte
România ar putea plăti despăgubiri de miliarde din cauza Guvernului Cioloș, care a inclus Roșia Montană în patrimoniul UNESCO
-
Politică3 luni înainte
Proiectul Ralucăi Turcan devine realitate. Pensiile sub 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate. Zeci de mii de sibieni vor beneficia
-
Politică6 luni înainte
Unde sunt parcurile industriale promise de Adrian Gâdea? Nicăieri. Vezi ce s-a ales de promisiunile mincinoase ale conducerii PSD Teleorman