Connect with us

Lifestyle

Consumul multor alimente procesate degradează mintea si corpul uman, arată cercetările recente

Publicat cu

pe

Într-un studiu, adulții care au mâncat mai multe alimente procesate au observat o scădere cu 25% mai rapidă a capacității lor de a planifica și executa o sarcină decât persoanele ale căror diete nu conțineau o cantitate atât de mare de alimente procesate.

Consumul de alimente foarte procesate, cum ar fi tăițeii instant, băuturile dulci sau mâncărurile semipreparate, poate fi asociat cu o rată mai rapidă a declinului cognitiv, potrivit NBC News.

Asta arată o nouă cercetare prezentată recent la Conferința Internațională a Asociației Alzheimer din San Diego. Studiul a examinat dietele și cogniția a peste 10.000 de adulți de vârstă mijlocie și în vârstă din Brazilia.

Descoperirile, care nu au fost încă evaluate de toți cercetătorii, au arătat că participanții care au obținut minim 20% din aportul caloric zilnic din alimentele procesate, articole cu puține ingrediente întregi care conțin adesea arome, coloranți sau alți aditivi, au înregistrat o scădere mai rapidă a performanței cognitive pe o perioadă de șase până la 10 ani decât persoanele ce aveau o dietă echilibrată și sănătoasă.

Categoria de alimente în cauză include produse precum pâine albă, biscuiți, prăjituri, gustări prăjite, cremă de brânză, înghețată, bomboane, sifon, hot dog și alte cărnuri procesate. Aceste alimente ultraprocesate reprezintă aproximativ 58% din totalul caloric ce este consumat în SUA, conform unui studiu din 2016. Autorii noului studiu au estimat că, în Brazilia, această pondere este aproape de 25% sau 30%.

„Trecând peste cantitatea de calorii pe care le ingerezi și indiferent de cât de multe alimente sănătoase încerci să consumi, mâncarea ultraprocesată nu sunt benefică pentru memoria ta”, a spus Claudia Suemoto, autoarea studiului și profesor asistent de geriatrie în cadrul Facultății de Medicină a Universității din Sao Paulo.

Suemoto și echipa ei au descoperit că adulții din studiu care au consumat cele mai multe alimente procesate au experimentat o scădere cu 25% mai rapidă a capacității lor de a planifica și executa o acțiune, cunoscută și sub numele de „funcție executivă”.

În mod similar, un studiu publicat săptămâna trecută a constatat că pentru fiecare creștere cu 10% a aportului zilnic de alimente ultraprocesate, oamenii din Marea Britanie aveau un risc mai mare cu 25% de a dezvolta demență.

„Datele sunt incredibil de clare: alimentele care nu fac parte din dieta mediteraneană (alimente bogate în grăsimi și zahăr) ,dar și alimentele procesate, contribuie fără echivoc la dezvoltarea declinului cognitiv și, în cele din urmă, la apariția demenței”, a spus Andrew Budson, profesor de neurologie la Universitatea din Boston, care nu a fost implicat în cercetare.

Numeroasele riscuri pentru sănătate asociate cu alimentele procesate

Suemoto a subliniat că studiul ei nu a încercat să examineze motivele care stau la baza declinului cognitiv și nu concluzionează că alimentele procesate consumate în exces sunt în mod categoric o cauză directă. Mai degrabă, cercetătoarea a descoperit o corelație între cele două.

„O creștere a disponibilității și a consumului alimente de tip fast-food, procesate și ultraprocesate se datorează unui număr de factori socioeconomici, inclusiv accesul scăzut la alimente sănătoase, timp mai mic pentru prepararea alimentelor, dar și imposibilitatea de a-și permite opțiunile alimentare sănătoase din punct de vedere financiar”,  a menționat Percy Griffin, director științific al Asociației Alzheimer.

Un statut socioeconomic mai scăzut poate însemna adesea un acces mai redus la opțiuni potrivite ce aduc bunăstarea organismului uman, mai puțin timp pentru exerciții fizice și mai multă expunere la poluarea mediului, toate acestea influențând sănătatea fizică și funcțiile cognitive.

Totuși, multe alte cercetări au evidențiat consecințele pe care alimentele procesate le au asupra sănătății, menționând inclusiv un risc crescut de cancer, diabet și boli de inimă.

„Este îngrijorător, dar nu surprinzător să vedem date noi care sugerează că aceste alimente pot accelera semnificativ declinul cognitiv”, a spus Griffin.

Budson, care a fost coautor al cărții „Șapte pași pentru a-ți gestiona memoria”, a spus că același mecanism care crește riscul de boală se află într-o legătură direct proporțională cu șansa apariție a demenței.

„Când alimentele sunt foarte procesate, nutrienții sunt livrați în sângele nostru imediat în loc să fie descompuși încet și eliberați treptat pe măsură ce stomacul și intestinele noastre le digeră”, a spus el.

De exemplu, a adăugat Budson, o cantitate mare de grăsime care curge prin fluxul sanguin poate înfunda arterele, ceea ce poate crește, la rândul său, riscul de accidente vasculare cerebrale, afectând funcția cognitivă a unei persoane.

„Există multe studii care arată că cea mai mare problemă care poate apărea din cauza consumului de alimente procesate este, în esență, de natură cognitivă, fie că ne referim la accidente vasculare cerebrale minore sau majore”, a spus el.

Când faceți cumpărături, verificați lista de ingrediente

Alimentele procesate necesită puțină pregătire și sunt ușor de consumat în exces, deoarece nu au tendința de a te sătura ca alimentele sănătoase precum fructele, legumele, fasolea, cartofii, ouăle, fructele de mare sau carnea.

„Știu că uneori este mai ușor să deschizi un pachet și să-l arunci în cuptorul cu microunde, dar, pe termen lung, acest obicei te va costa câțiva ani de viață”, a spus Suemoto.

Dacă obișnuiți să cumpărați alimente ambalate, Suemoto a recomandat să verificați ingredientele; o listă mai lungă semnalează, de obicei, prezența mai multor aditivi nocivi”, a spus ea.

Acest lucru se poate aplica și în cazul alimentelor ce par a fi sănătoase

„Un burger vegetal congelat este foarte procesat. Mai bine ai încerca să îți pregătești o mâncare din legumele proaspete ce intră în compoziția acelui burger”, a spus Budson.

El a adăugat că niciodată nu este prea târziu să începi o dietă sănătoasă. Totuși, „cu cât mai repede, cu atât mai bine”, a spus Suemoto.

„Îmi este din ce în ce mai clar faptul că, pentru a te bucura de  o bătrânețe liniștită și fără probleme majore de sănătate, trebuie să începi să investești într-un stil de viață sănătos începând cu vârsta de 35,40,45 sau chiar 50 de ani”, a spus ea. „Nu așteptați până la 60 de ani pentru a lua măsuri în acest sens. Începeți încă de acum să vă gândiți la sănătatea inimii și creierului vostru!”

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Lifestyle

Primăria Alba Iulia suspendă taxa de promovare turistică

Publicat cu

pe

Consiliul Local Alba Iulia a decis, prin vot, suspendarea taxei de promovare turistică plătită de turiștii care se cazează în municipiu. Solicitarea suspendării taxei a fost făcută de hotelieri, care au invocat lipsa turiștilor.

Primăria Alba Iulia suspendă taxa de promovare turistică

În scrisoarea adresată municipalităţii, operatorii din turism au argumentat că unităţile administrativ-teritoriale care au renunţat la această taxă au înregistrat creşteri ale cifrelor turiştilor, iar acolo unde taxa există este considerabil mai mică.

„Având în vedere numărul scăzut de turişti din oraş, considerăm că taxa de promovare turistică este nejustificată şi face un contraserviciu turismului din oraş. Turismul în Alba Iulia şi în judeţul Alba a scăzut, iar datele vorbesc de la sine. Judeţul Alba este codaş la turism în regiunea Centru: doar 22% dintre locurile de cazare, ocupate în iunie 2024. Pe lângă aceste date statistice, scăderea turismului este remarcată cu uşurinţă de către noi, toţi cei care activăm în această industrie: hoteluri, restaurante sau ghizi turistici. O cauză a acestei diminuări a numărului de turişti este tocmai taxa turistică. Chiar dacă aparent este o valoare mică, ea creează frustrare pentru turişti, fiind colectată şi evidenţiată diferit pe facturi sau pe contracte (are o cotă de TVA diferită)”, transmiteau hotelierii din Alba Iulia reprezentanţilor administraţiei locale într-o scrisoare din luna august a acestui an, potrivit news.ro.

Conform unei hotărâri a Consiliului Local Alba Iulia adoptată în anul 2020, taxa de promovare turistică era de 5,20 lei/persoană/noapte şi trebuia plătită de turiştii în vârstă de peste 12 ani.

Hotelierii au argumentat că această taxă există în oraşele turistice cu tradiţie, unde sunt prea mulţi turişti, dar chiar şi în aceste destinaţii turistice cuantumul taxei de promovare este şi cu 80% mic decât la Alba Iulia, fiind, de exemplu, de 1 leu/persoană/noapte la Braşov şi 1% din costul cazării fără TVA la Cluj-Napoca sau Deva.

Ei au mai argumentat că acolo unde autorităţile au renunţat la taxa de promovare turistică, gradul de ocupare a spaţiilor de cazare a crescut.

Citește mai departe

Internațional

Casa din filmul „Home Alone” a fost vândută de Crăciun

Publicat cu

pe

Casa din filmul „Home Alone” a fost cumpărată la șapte luni după ce a fost scoasă la vânzare, potrivit USA Today, citat de news.ro.

Casa din filmul „Home Alone” și-a găsit cumpărător de Crăciun

Casa cu 5 dormitoare și 6 băi este situată în Winnetka, Illinois, a fost scoasă la vânzare la 5,25 milioane de dolari la sfârșitul lunii mai, conform listei Zillow.

Exteriorul casei a fost folosit ca locuință a familiei McCallister atât în filmul de Crăciun din 1990, „Home Alone”, cât și în continuarea acestuia din anul 1992, „Home Alone 2: Lost in New York”.

Celebra casă din „Home Alone” s-a bucurat de atenție la scurt timp după ce a fost listată. Totodată, agenții Coldwell Banker Realty au primit primele oferte la mai puțin de o săptămână după ce a fost listată.

Macaulay Culkin, actorul care l-a interpretat pe Kevin McCallister în cele două filme, a declarat că s-a gândit să cumpere casa atunci când a fost scoasă la vânzare.

„M-am gândit o clipă să o cumpăr – doar pentru amuzament”, a declarat el pentru Entertainment Weekly la începutul acestei luni.

Casa a fost construită în 1921 şi are peste 9.000 de metri pătraţi. De asemenea, are patru şeminee, două spălătorii, două jacuzzi, bar, un spaţiu de recreere, o sală de gimnastică, o sală de cinema privată şi un teren de sport acoperit.

Citește mai departe

Lifestyle

David Popovici este nominalizat pentru titlul de cel mai bun înotător european al anului. Constantin Popovici și Cătălin Preda sunt nominalizați la high diving

Publicat cu

pe

Federația Europeană de Natație (LEN) a anunțat nominalizările pentru premiile acordate celor mai buni sportivi din 2024.

David Popovici este nominalizat pentru „Cel mai bun înotător european al anului”, iar Constantin Popovici și Cătălin Preda.

David Popovici, nominalizat drept „Cel mai bun înotător european al anului”

Nominalizarea lui David Popovici drept „Cel mai bun înotător european al anului” vine după ce în acest an a câștigat, la Jocurile Olimpice de la Paris, medalia de aur la înot – 200 m liber și bronzul la înot – 100 m liber.

Alte nominalizări sunt:

Daniel Wiffen (Irlanda)
O medalie de aur la Jocurile Olimpice de la Paris, 1x bronz la Jocurile Olimpice de la Paris; 2x aur la Mondiale acvatice; record olimpic şi record european la 800 m liber.

Kristof Milak (Ungaria)

1x aur Jocurile Olimpice de la Paris, 1x argint Jocurile Olimpice de la Paris; 2x aur European Aquatics.

Leon Marchand (Franţa)

4x aur la Jocurile Olimpice de la Paris, 1x bronz la Jocurile Olimpice de la Paris; 4x recorduri olimpice; 2x recorduri europene.

Thomas Ceccon (Italia)

1x aur la Jocurile Olimpice de la Paris, 1x bronz la Jocurile Olimpice de la Paris.

La feminin, nominalizatele sunt Anastasia Gorbenko (Israel), Anastasiya Kirpichnikova (Franţa), Isabel Gose (Germania), Sarah Sjöström (Suedia) şi Tes Schouten (Ţările de Jos).

La high dving, la masculin, nominalizaţii sunt:

Aiden Heslop (Marea Britanie)

1x aur la Mondiale acvatice, 1x bronz la Cupa Mondială.

Carlos Gimeno (Spania)

Locul 7 la Mondiale, locul 5 la Cupa Mondială.

Cătălin-Petru Preda (România)

1x bronz mondial.

Constantin Popovici (România)

Locul 8 mondial; 1x aur la Cupa Mondială.

Gary Hunt (Franţa)

1x argint mondial.

Fanii pot vota pe site-ul https://www.len.eu/ până la 31 decembrie.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare