Connect with us

Publicat cu

pe

Guvernul pregătește un program din fonduri europene la care să poată să aplice atât școlile, cât și organizațiile neguvernamentale pentru a putea finanța burse, cursuri de formare continuă și acțiuni de mentorat pentru profesori, a anunțat premierul Dacian Cioloș, vineri, la evenimentul „Impactul nostru în educație”, organizat de Fundația Teach for Romania.

Premierul a arătat că își dorește ca experiența în domeniul educației pe care a acumulat-o Teach for Romania să devină un program național.

„E clar că aceste schimbări le infuzați și la nivelul copiilor, dar și la nivelul dascălilor cu care lucrați și al școlilor ca instituții în care vă implicați. Și din acest motiv am dorit și dorim în continuare să vă sprijinim și vrem ca experiența voastră să devină un program național, dar nu definind-o și nu dictând-o de sus în jos, pentru că orice experiență dinamică ce provine din mediul neguvernamental, dacă intră prea repede în rigiditățile administrative ale statului, poate să fie pusă în pericol. (…) Pornind și de la problemele pe care le-ați identificat voi pentru a extinde acest program mai mult, ne gândim în primul rând la finanțare. (…) Ministerul Fondurilor Europene și domnul ministru Cristi Ghinea (…) suntem în curs de a pregăti un program, (…) finanțat din fonduri europene, la care să poată să aplice atât școli, chiar școli din mediul rural, cât și organizații neguvernamentale și care să poată finanța (…) burse, cursuri de formare continuă, acțiuni de mentorat pentru profesori, în așa fel încât experiența pe care o aveți să poată să fie extinsă”, a spus Dacian Cioloș.

Cioloș a precizat că speră să poată vedea primele proiecte finalizate în cadrul acestui program până la terminarea mandatului său.

Prim-ministrul a mai anunțat că este în curs de elaborare un memorandum, prin care să li se dea posibilitate persoanelor formate în cadrul Teach for Romania să fie angajate formal în școli.

„Vorbeam și cu domnul ministru Curaj (…), îl rugam să accelerăm un memorandum care este pregătit împreună cu Ministerul Educației, în așa fel încât școlile, mai ales cele din mediul rural, dar nu numai, școlile care de multe ori au și probleme de a găsi profesori, să poată să facă apel și la cei care au fost formați în cadrul organizației dumneavoastră și ei să poată să fie angajați și să dăm posibilitatea astfel acestor profesori, învățători să poată să aibă acces și la finanțarea pe care o pregătim în paralel. Deci, pe de o parte, să rezolvăm cumva cadrul administrativ, legal, pentru ca cei care au trecut prin experiența organizației dumneavoastră să poată să intre în sistem și să intre în mod formal și în același timp să poată să beneficieze apoi și de susținere financiară, inclusiv de un sprijin pentru a-i încuraja să rămână în școlile care nu sunt neapărat dorite de către ceilalți”, a afirmat Cioloș.

Potrivit acestuia, memorandumul va fi pregătit în următoarele săptămâni. „Sunt convins că în următoarele săptămâni vom avea și acest memorandum, deci și acest cadru administrativ pregătit, să avem și finanțarea, și nu ne rămâne decât să sperăm că entuziasmul pe care îl demonstrați va crește în timp și că veți reuși să contaminați încet, încet sistemul educațional de la noi, în așa fel încât să-și recâștige încrederea vizavi de părinți și vizavi de copii și de tineri”, a adăugat Cioloș.

Teach for Romania caută și pregătește persoane pentru a deveni lideri în educație, din rolurile de profesori și învățători pentru copiii din medii vulnerabile. În toamnă, 60 de profesori și învățători vor fi activi la catedră în peste 30 de școli din 11 județe. Organizația face parte din rețeaua globală Teach for All, care unește, sub aceeași misiune a reducerii inechității educaționale, membri din peste 40 de țări.

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Politică

Ciucă, despre renunţarea de către PNL şi PSD la candidatura lui Cîrstoiu: Am constatat că nu reuşeam să îndeplinim obiectivul

Publicat cu

pe

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, la Băileşti, că decizia PNL şi PSD de a renunţa la susţinerea candidatului comun Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei şi a avea candidaţi separaţi a venit în baza unei analize care arăta că astfel cele două formaţiuni nu reuşeau să îşi îndeplinească obiectivul de a câştiga alegerile în Bucureşti.

Întrebat cum s-a ajuns la ideea unei candidaturi separate la Primăria Capitalei, Nicolae Ciucă a spus că liberalii şi social democraţii au considerat că este bine să ia o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale.

„A fost o analiză pe baza datelor despre modul în care evolua candidatul comun ales de coaliţie şi în momentul în care s-a identificat faptul că nu reuşim să ne îndeplinim obiectivul, am considerat că este bine să luăm o decizie care să asigure maximizarea scorului la alegerile locale. De cealaltă parte, considerăm că este important ca alături de mesajele pe care le-am dat legate de echilibru şi stabilitate, inclusiv în campania electorală, să facem trecerea de la o campanie negativă la una pozitivă, să lăsăm bucureştenilor şansa să aleagă între patru candidaţi, pentru că orice soluţie am fi ales cu un candidat comun, fie din partea PSD, fie din partea PNL, ar fi maximizat şansele primarului în funcţie sau ale candidatului deja înscris, care, aşa cum arată sondajele, au şansele cele mai mari. Această situaţie ducea la o confruntare doar între doi candidaţi”, a spus Ciucă, aflat marţi într-o vizită în judeţul Dolj.

Preşedintele PNL a mai afirmat că în acest moment se poate vorbi despre o resetare a competiţiei politice şi în felul acesta „electoratele, atât cel liberal, cât şi cel social-democrat pot să intre cu o altă speranţă”.

Despre candidatul PNL, Sebastian Burduja, preşedintele PNL a afirmat că acesta este singurul candidat care nu a fost niciodată în funcţia de primar.

„Din perspectiva PNL, venim cu un candidat care este o opţiune nouă, diferă de ceilalţi pentru că nu este în funcţie, nu a fost niciodată în administraţie la nivel local”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă medicul Cîrstoiu va primi o funcţie în Guvern, Ciucă a răspunss că „nici nu s-a pus problema”. „A fost o discuţie cât se poate de decentă pe cifre, era clar că nu există nicio speranţă să putem recupera, motiv pentru care s-a luat această hotărâre”, a afirmat preşedintele PNL.

Citește mai departe

Politică

Ciolacu: Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie; Gabriela Firea, cea mai bună alegere

Publicat cu

pe

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat marţi că decizia ca PSD şi PNL să meargă cu proprii candidaţi la Primăria Capitalei a fost „dificilă”, dar este soluţia corectă şi a afirmat că Gabriela Firea este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care „îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”.

„Decizia ca PSD şi PNL să meargă cu propriii candidaţi la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluţia corectă pentru bucureştenii condamnaţi de patru ani la frig, mizerie, poluare şi trafic blocat care, în loc de soluţii, aveau de ales acum doar între incompetenţă şi circ!”, a afirmat Ciolacu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul social-democraţilor a punctat că Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie, iar acesta nu poate fi decât Gabriela Firea.

„Bucureştiul are nevoie de un om care ştie administraţie şi este capabil să aranjeze încă din prima zi de mandat lucrurile lăsate vraişte de Nicuşor Dan. Iar aceasta nu putea fi decât Gabriela Firea, preşedintele organizaţiei PSD Bucureşti! Este cea mai bună alegere pentru bucureştenii care îşi doresc mai puţin spectacol, dar mai multe soluţii la problemele zilnice cu care se confruntă”, a spus Ciolacu.

În altă ordine de idei, premierul i-a mulţumit lui Cătălin Cîrstoiu pentru efortul depus în această perioadă şi i-a urat succes Gabrielei Firea în competiţia electorală pentru funcţia de primar general.

Citește mai departe

Politică

Burduja: Din respect pentru bucureşteni, trebuie să le prezentăm un model liberal de administraţie

Publicat cu

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat, marţi, că în actuala campanie pentru Primăria Capitalei, trebuie prezentat „un model liberal de administraţie”.

„Toate aceste cancanuri (…) este neplăcut pentru bucureşteni. Din respect pentru ei, trebuie să să mergem înainte şi să le prezentăm un model liberal de administraţie”, a spus ministrul Energiei, adăugând că „întotdeauna” a pus interesul oamenilor „mai presus”.

„Îmi doresc să văd o campanie fără atacuri între niciunul dintre participanţi, să fie o campanie altfel, pentru democraţia adevărată. Aşa trebuie să fie România, după 34 de ani, în care să vorbim realmente pentru bucureşteni pe soluţii, pe programe, pe investiţii, cum ar trebui să arate o capitală europeană. Asta este miza. Poate Bucureştiul să dea exemplul unei altfel de campanii?”, a arătat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

Ministrul Energiei îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis în vizita sa oficială în Coreea de Sud.

Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea – PSD şi Sebastian Burduja – PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.

Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare