Connect with us

Politică

Ciolacu a cerut desecretizarea cheltuielilor pentru vila din Aviatorilor despre care s-a spus că va fi repartizată lui Klaus Iohannis

Publicat cu

pe

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că i-a solicitat secretarului general Mircea Abrudean în ședința de guvern să demareze procedura de desecretizare a cheltuielilor efectuate de RA-APPS la vila din Aviatorilor nr. 86, despre care s-a scris că va fi repartizată președintelui Klaus Iohannis după terminarea mandatului.

Ciolacu a cerut desecretizarea cheltuielilor pentru vila din Aviatorilor care ar urma să fie repartizată lui Iohannis

„Aşa cum am promis aseară, i-am cerut în această dimineaţă secretarului general al Guvernului să declanşeze procedura de desecretizare a cheltuielilor efectuate de RA-APPS la vila din Aviatorilor numărul 86. Românii au dreptul să ştie ce cheltuieli s-au făcut acolo şi dacă este adevărat că această locuinţă a fost repartizată preşedintelui Klaus Iohannis”, a scris premierul pe pagina sa de Facebook.

Despre clădirea din bulevardul Aviatorilor aflată în administrarea RA-APPS, presa a relatat că ar fi pregătită ca locuință pentru președintele Klaus Iohannis la terminarea mandatului de șef al statului. În prezent, clădirea se află în proces de renovare. Conform Agerpres, renovările au costat, până în prezent, 2.100.000 de lei.

Sursa citată menționează, în baza unui comunicat, că planurile, simulările și imaginile interioare vehiculate în spațiul public cu privire la imobil nu corespund documentației avizate, fiind rezultatul „unor simple speculații”.

RA-APPS susţine că pentru imobil nu a fost înregistrată nicio solicitare privind atribuirea sau închirierea acestuia, stabilirea destinaţiei nefiind în competenţa regiei.

În luna martie a acestui an, președintele Klaus Iohannis a declarat că nu a solicitat o locuință după finalizarea mandatului și nici nu i s-a oferit una.

„Am observat că există, aşa, o preocupare intensă, dar este o preocupare legată de alegeri, este o preocupare electorală a unora, nu este o chestiune de actualitate. Eu nu am solicitat o locuinţă pentru când va fi să fie, nici nu mi s-a oferit. Tema pentru mine este una despre care citesc în gazetă”, a spus Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Politică

PNL propune măsuri pentru consolidarea sistemului de pensii private. Majorarea contribuţiilor pentru Pilonul II devine o necesitate

Publicat cu

pe

Grupul parlamentar al deputaţilor PNL a anunţat, miercuri, că iniţiază un set de măsuri privind sistemul de pensii private din România, precizând că scopul acestora este de a asigura „venituri mai sigure şi sustenabile pentru viitorii pensionari”, transmite Agerpres.

„Este esenţial să acţionăm rapid pentru a consolida mecanismele de economisire şi investiţie din cadrul sistemului privat de pensii, astfel încât toţi angajaţii care vor ieşi la pensie după anul 2035 să beneficieze de venituri decente”, a informat PNL, într-un comunicat transmis Agerpres.

Conform sursei citate, la iniţiativa deputatului PNL Raluca Turcan au fost demarate, în acest sens, consultări cu administratorii de fonduri de pensii private, reprezentanţi ai patronatelor şi sindicatelor, specialişti din sectorul financiar şi parlamentari.

„Obiectivul acestor discuţii este identificarea celor mai eficiente soluţii pentru creşterea contribuţiilor la Pilonul II de pensii, astfel încât economiile acumulate de participanţi să se majoreze într-un ritm mai accelerat. Totodată, analizăm modalităţi prin care angajatorii să poată contribui suplimentar la conturile angajaţilor, sporind astfel siguranţa financiară a acestora pe termen lung”, arată PNL.

Potrivit liberalilor, „majorarea contribuţiilor pentru pensiile private administrate devine o necesitate, în contextul în care sistemul public de pensii (Pilonul I) se confruntă cu presiuni demografice şi economice care îl pot face insuficient pentru a acoperi nevoile viitorilor pensionari”.

PNL îşi propune să elaboreze, în colaborare cu patronate, sindicate şi cu administratorii de pensii private, un „cadru legislativ mai flexibil şi adaptat nevoilor actuale, care să permită diversificarea opţiunilor de economisire şi să crească gradul de implicare a angajatorilor în susţinerea securităţii financiare a angajaţilor lor”.

„Marea provocare pentru sistemul clasic de pensii începe după anul 2030, când se estimează că circa un milion de angajaţi părăsesc piaţa muncii, devenind pensionari. Fără o evoluţie pozitivă la nivelul numărului de angajaţi şi a capitalizării economiei, sustenabilitatea Pilonului I de pensii este pusă la mare încercare. Evoluţia pozitivă trebuie să existe şi la nivelul sistemului de pensii private prin creşterea contribuţiilor, raportat la contribuţiile de asigurări sociale de stat, şi diversificarea acestora pentru a completa pensiile rezultate din pilonul pensiilor din sistemul public”, afirmă Raluca Turcan.

Citește mai departe

Politică

Biroul Electoral Central a respins înregistrarea candidaturii lui Călin Georgescu

Publicat cu

pe

Biroul Electoral Central (BEC) a anunțat, duminică seară, că a fost respinsă înregistrarea candidaturii lui Călin Georgescu.

Potrivit unui comunicat al BEC, s-a respins și înregistrarea candidaturilor altor doi independenți, Maria Marcu și Ion Popa.

În schimb, înregistrarea candidaturii lui Nicușor Dan a fost acceptată.

BEC precizează că textul integral a deciziilor adoptate va fi publicat ulterior.

Mai mulți susținători ai candidatului Călin Georgescu, aflați în fața sediului BEC, au forțat gardurile instalate de jandarmi, după ce au aflat despre această decizie. Forțele de ordine au intervenit și i-au îndepărtat, reinstalând gardurile de protecție.

BEC a analizat, duminică seara, candidaturile depuse de Nicușor Dan, Călin Georgescu și alți doi independenți.

Citește mai departe

Politică

Nicușor Dan, despre contestațiile depuse la BEC: Nu este prima campanie electorală pe care o fac

Publicat cu

pe

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat, duminică, într-o conferință de presă, că nu ia în calcul ipoteza să îi fie respinsă candidatura, după ce la Biroul Electoral Central (BEC) ar fi fost depuse mai multe sesizări în acest sens.

‘Vă dați seama că nu este prima campanie electorală pe care o fac. În momentul în care am depus un dosar de candidatură, ne-am asigurat că toate lucrurile sunt absolut în regulă. Deci, nu iau în calcul ipoteza asta’, a răspuns Nicușor Dan, întrebat ce va face dacă nu i se va valida candidatura, în contextul în care la BEC ar fi fost înregistrate în jur de 300 de sesizări în privința candidaturii sale.

Nicușor Dan a spus că este optimist că România va face alegerea corectă în 4 și în 18 mai.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare