Connect with us

Internațional

Ce este și cum se explică „DANA”, fenomenul meteo extrem care a dus la inundațiile devastatoare din Spania

Publicat cu

pe

Cele mai devastatoare inundații din Spania din ultima jumătate de secol sunt puse pe seama fenomenului cunoscut local sub numele de DANA, care este intensificat de încălzirea climatică, potrivit Reuters.

Numele fenomenului, DANA, este un acronim spaniol pentru depresiune izolată de mare altitudine și, spre deosebire de furtunile sau vijeliile obișnuite, se poate forma independent de curenții de aer polari sau subtropicali.

Cum este explicat fenomenul DANA, care a măturat Spania în ultimele zile

Fenomenul este un sistem meteorologic distructiv în care aerul rece și cel cald se întâlnesc și produc nori de ploaie puternici, un model care este din ce în ce mai frecvent, din cauza schimbărilor climatice.

Atunci când aerul rece suflă peste apele calde ale Mediteranei, aerul mai cald se ridică rapid și formează nori denși, încărcați cu apă, care pot rămâne deasupra aceleiași zone timp de mai multe ore, sporindu-le potențialul distructiv.

Meteorologii spun că fenomenul provoacă uneori furtuni cu grindină de mari dimensiuni și tornade, precum cele de săptămâna aceasta.

Estul şi sudul Spaniei sunt deosebit de sensibile la acest fenomen datorită poziţiei sale între Oceanul Atlantic şi Marea Mediterană. Masele de aer cald şi umed şi fronturile reci se întâlnesc într-o regiune în care munţii favorizează formarea norilor de furtună şi a precipitaţiilor, mai arată specialiștii.

Purtătorul de cuvânt al agenției meteorologice naționale Aemet, Ruben del Campo, a declarat că fenomenul DANA din această săptămână a fost una dintre cele mai intense trei astfel de furtuni din ultimul secol.

„Previziunile au fost în concordanţă cu ceea ce s-a întâmplat. Dar într-o zonă situată între Utiel şi Chiva, în provincia Valencia, precipitaţiile au depăşit 300 de litri pe metru pătrat. În acea zonă, sistemele de furtună s-au format şi s-au regenerat continuu”, a explicat acesta.

Majoritatea experților sunt de părere că fenomenul a prins viață pe fondul creșterii temperaturii Mediteranei și condițiilor atmosferice mai calde și mai umede care contribuie la producerea unor episoade extreme mai frecvente.

„Vom vedea mai multe astfel de inundaţii rapide în viitor. Aceste ploi teribil de abundente şi aceste inundaţii devastatoare sunt amprentele schimbărilor climatice”, a declarat Hannah Cloke, profesor de hidrologie la Universitatea din Reading.

Aceasta susţine că nici măcar avertismentele timpurii privind ploile abundente, bazate pe prognoze fiabile, nu pot face mare lucru pentru a preveni decesele, iar oamenii trebuie să înţeleagă pericolul real.

„Nu este suficient să le spui oamenilor că va ploua destul de mult… Am putut vedea că oamenii se puneau în pericol conducând prin apă, iar apa era atât de multă, încât a copleşit aceste locuri”, a subliniat profesorul.

Internațional

Apple integrează ChatGPT în SIRI pentru iPhone, iPad și Mac. Ce funcții se mai introduc

Publicat cu

pe

Apple a lansat, miercuri, actualizări software pentru iPhone, iPad și Mac, incluzând integrarea ChatGPT în asistentul vocal Siri, potrivit CNBC, citat de news.ro.

Apple integrează ChatGPT în Siri

Noua funcție se activează când utilizatorii îi adresează lui Siri întrebări mai complexe pe care software-ul Apple le consideră mai potrivite pentru răspunsurile generate de ChatGPT.

Funcția integrează protecții avansate ale confidențialității, astfel încât OpenAI nu va stoca cererile utilizatorilor, a precizat Apple.

Va fi folosit modelul GPT-4o al OpenAI, iar utilizatorii nu vor fi nevoiți să-și creeze conturi pentru acest beneficiu.

Actualizarea iOS 18.2 este parte a suitei „Apple Intelligence”, care susține campania de marketin a iPhone 16.

Ce noi funcții integrează Apple, alături de ChatGPT

Printre noile funcții se numără aplicația „Playground” pentru generarea imaginilor pe baza textului sau a altor informații și „Image Wand”. Acesta din urmă este un instrument pentru eliminarea obiectelor sau imperfecțiunilor din fotografii.

Integrarea ChatGPT este disponibilă doar pe modelele mai recente de iPhone – iPhone 15, iPhone 15 Pro şi iPhone 16.

Utilizatorii care nu au activat încă ”Apple Intelligence” pot solicita acces printr-o listă de aşteptare în aplicaţia de setări.

Citește mai departe

Internațional

Comisia Europeană solicită TikTok să răspundă în 24h în legătură cu alegerile din România, după declasificarea documentelor privind campania lui Călin Georgescu

Publicat cu

pe

Comisarul european pentru servicii digitale, Henna Virkkunen, a anunțat, vineri după-amiază, că Bruxelles-ul a trimis către TikTok o nouă cerere urgentă de informații. Platforma trebuie să-și sporească resursele pentru a contracara operațiunile de dezinformare.

TikTok trebuie să răspundă în fața Comisiei Europene, în legătură cu alegerile din România

„Suntem îngrijoraţi de indicii din ce în ce mai numeroase privind o operaţiune de influenţă online străină coordonată care vizează alegerile în curs din România, în special pe TikTok”, a scris pe X comisarul Henna Virkkunen.

Aceasta a spus că Bruxelles-ul a luat măsuri privind TikTok în baza legii comunitare referitoare la serviciile digitale (DSA).

Astfel, a trimis o cerere urgentă de informaţii către companie, „în lumina ultimelor informaţii declasificate”, după ce joi a emis deja un ordin de păstrare a datelor care acoperă întreaga perioadă electorală.

Totodată, Comisia Electorală a emis un apel către TikTok referitor la „remedierea urgentă” a politicilor sale de moderare şi amplificare şi la respectarea reglementărilor electorale prevăzute de DSA.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Thomas Regnier, a declarat că oficialii „îngrijoraţi de indicii privind operaţiuni de influenţă online străine coordonate care vizează alegerile din România, în special pe TikTok”, acesta fiind și motivul pentru care Comisia a luat o măsură suplimentară în cadrul DSA.

„Comisia a trimis către TikTok o nouă solicitare de informaţii, de data aceasta solicitând platformei să transmită observaţii cu privire la problemele ridicate în documentele de informaţii care au fost declasificate de autorităţile române, precum şi informaţiile transmise şi acţiunile întreprinse de TikTok ca urmare a acestor aspecte”, a spus Regnier.

Purtătorul de cuvânt a precizat că TikTok are obligaţia de a furniza Comisiei toate aceste informaţii în termen de 24h. Termenul este atât de scurt „tocmai pentru că TikTok trebuie să îşi intensifice resursele pentru a contracara manipulările de informaţii înainte de alegerile din weekend-ul care urmează”.

Purtătorul de cuvânt a mai spus că aceşti paşi au fost făcuţi în urma declasificării documentelor secrete de către autorităţile române.

„În ceea ce priveşte elementele generale despre care ştiam, am luat, aşa cum am spus, măsuri rapide. Adică, deja săptămâna trecută, pe 29 noiembrie, am emis o cerere de informaţii, una iniţială. Am avut o masă rotundă cu platforme online foarte mari şi cu un coordonator naţional al serviciilor digitale din România. Ieri, am emis ordine de reţinere către platformă, deci s-au luat măsuri. Acum, de ce a fost emisă această cerere de informaţii ? Aceasta se referă în mod specific la documentele declasificate, adică acestea au fost declasificate de autorităţile române pe 4 decembrie, serviciile Comisiei, am spus-o ieri, au avut timp să le primească şi să le evalueze şi, pe baza evaluării noastre, am decis să trimitem o altă cerere de informaţii către TikTok, pentru că vrem mai multe informaţii în mod specific despre aceste documente declasificate”, a explicat Thomas Regnier.

Citește mai departe

Internațional

UE pregătește interzicerea fumatului în mai multe spații publice. Ce locuri sunt vizate

Publicat cu

pe

Miniștrii din țările Uniunii Europene recomandă aprobarea unor noi reguli privind interzicerea fumatului și vapatului în mai multe spații deschise.

Inițiativa face parte dintr-un plan al UE de a reduce dramatic numărul fumătorilor de la 25% (cât este în prezent) la mai puțin de 5% până în anul 2040, potrivit AFP.

Unde ar putea fi interzis fumatul

Recomandările s-ar aplica și țigărilor electronice care emit aerosoli cu nicotină și alte substanțe toxice. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, tutunul ucide în fiecare an peste 8 milioane de oameni la nivel global, iar 1,3 milioane dintre aceștia sunt nefumători expuși la fum.

Recomandarea nu va fi obligatorie, însă ea ilustrează direcția în care se îndreaptă politicile anti-fumat în Europa.

Locurile vizate pentru interzicerea fumatului sunt:

  • Terasele cafenelelor și restaurantelor
  • Plajele
  • Piscinele
  • Gradinile zoologice
  • Barurile de pe acoperisuri
  • Locurile de joacă pentru copii
Citește mai departe

Facebook

Articole Populare