Internațional
Cât de mult s-au scumpit alimentele din întreaga lume, în ultimele 18 luni
Indicele global al prețurilor produselor alimentare a crescut luna trecută și au ajuns la cel mai ridicat nivel din aprilie 2023 până în prezent. Anunțul a fost făcut de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), pe fondul majorării cotațiilor la uleiuri vegetale, potrivit Reuters, citat de Agerpres.
Preţurile mondiale la alimente au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni
FAO publică lunar raportul Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din uleiuri vegetale, cereale, lactate, carne și zahăr.
În luna octombrie, indicele s-a situat la o medie de 127,4 puncte, în creștere de la nivelul de 124,9 puncte înregistrat în luna septembrie și cu 5,5% mai mult decât valoarea înregistrată în perioada similară a anului 2023.
Luna trecută, au crescut toate cotaţiile, cu excepţia cărnii, iar preţul uleiurilor vegetale a urcat cu peste 7%, pe fondul temerilor privind producţia de ulei de palmier, a precizat FAO.
Persistenţa temerilor privind perspectivele producţiei de zahăr din Brazilia în anul agricol 2024/2025 a sprijinit o creştere mai moderată a preţurilor la zahăr în octombrie. În septembrie, cotaţiile la zahăr au urcat cu 10,4%, iar în octombrie au înregistrat un avans de 2,6%.
Prețurile la cereale au urcat cu 0,8% în luna septembrie. Cotațiile la grâu au crescut, în urma temerilor privind condițiile de plantare din emisfera nordică și în urma introducerii unui prag neoficial pentru prețul exporturilor de grâu rusesc.
La produsele lactate s-a înregistrat o creștere a prețurilor de aproape 2%.
La carne s-a înregistrat un declin de 0,3%, în urma declinului prețului cărnii de porc.
Într-un alt raport, FAO a redus estimările privind producția mondiale de cereale în 2024 la 2,851 miliarde de tone, după ce anterior previziona uun nivel de 2,853 miliarde de tone.
Revizuirea indică o scădere de 0,4% a producţiei mondiale de cereale în 2024, comparativ cu 2023, deşi rămâne la al doilea cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, potrivit raportului FAO.
Internațional
Apple integrează ChatGPT în SIRI pentru iPhone, iPad și Mac. Ce funcții se mai introduc
Apple a lansat, miercuri, actualizări software pentru iPhone, iPad și Mac, incluzând integrarea ChatGPT în asistentul vocal Siri, potrivit CNBC, citat de news.ro.
Apple integrează ChatGPT în Siri
Noua funcție se activează când utilizatorii îi adresează lui Siri întrebări mai complexe pe care software-ul Apple le consideră mai potrivite pentru răspunsurile generate de ChatGPT.
Funcția integrează protecții avansate ale confidențialității, astfel încât OpenAI nu va stoca cererile utilizatorilor, a precizat Apple.
Va fi folosit modelul GPT-4o al OpenAI, iar utilizatorii nu vor fi nevoiți să-și creeze conturi pentru acest beneficiu.
Actualizarea iOS 18.2 este parte a suitei „Apple Intelligence”, care susține campania de marketin a iPhone 16.
Ce noi funcții integrează Apple, alături de ChatGPT
Printre noile funcții se numără aplicația „Playground” pentru generarea imaginilor pe baza textului sau a altor informații și „Image Wand”. Acesta din urmă este un instrument pentru eliminarea obiectelor sau imperfecțiunilor din fotografii.
Integrarea ChatGPT este disponibilă doar pe modelele mai recente de iPhone – iPhone 15, iPhone 15 Pro şi iPhone 16.
Utilizatorii care nu au activat încă ”Apple Intelligence” pot solicita acces printr-o listă de aşteptare în aplicaţia de setări.
Internațional
Comisia Europeană solicită TikTok să răspundă în 24h în legătură cu alegerile din România, după declasificarea documentelor privind campania lui Călin Georgescu
Comisarul european pentru servicii digitale, Henna Virkkunen, a anunțat, vineri după-amiază, că Bruxelles-ul a trimis către TikTok o nouă cerere urgentă de informații. Platforma trebuie să-și sporească resursele pentru a contracara operațiunile de dezinformare.
TikTok trebuie să răspundă în fața Comisiei Europene, în legătură cu alegerile din România
„Suntem îngrijoraţi de indicii din ce în ce mai numeroase privind o operaţiune de influenţă online străină coordonată care vizează alegerile în curs din România, în special pe TikTok”, a scris pe X comisarul Henna Virkkunen.
Aceasta a spus că Bruxelles-ul a luat măsuri privind TikTok în baza legii comunitare referitoare la serviciile digitale (DSA).
Astfel, a trimis o cerere urgentă de informaţii către companie, „în lumina ultimelor informaţii declasificate”, după ce joi a emis deja un ordin de păstrare a datelor care acoperă întreaga perioadă electorală.
Totodată, Comisia Electorală a emis un apel către TikTok referitor la „remedierea urgentă” a politicilor sale de moderare şi amplificare şi la respectarea reglementărilor electorale prevăzute de DSA.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Thomas Regnier, a declarat că oficialii „îngrijoraţi de indicii privind operaţiuni de influenţă online străine coordonate care vizează alegerile din România, în special pe TikTok”, acesta fiind și motivul pentru care Comisia a luat o măsură suplimentară în cadrul DSA.
„Comisia a trimis către TikTok o nouă solicitare de informaţii, de data aceasta solicitând platformei să transmită observaţii cu privire la problemele ridicate în documentele de informaţii care au fost declasificate de autorităţile române, precum şi informaţiile transmise şi acţiunile întreprinse de TikTok ca urmare a acestor aspecte”, a spus Regnier.
Purtătorul de cuvânt a precizat că TikTok are obligaţia de a furniza Comisiei toate aceste informaţii în termen de 24h. Termenul este atât de scurt „tocmai pentru că TikTok trebuie să îşi intensifice resursele pentru a contracara manipulările de informaţii înainte de alegerile din weekend-ul care urmează”.
Purtătorul de cuvânt a mai spus că aceşti paşi au fost făcuţi în urma declasificării documentelor secrete de către autorităţile române.
„În ceea ce priveşte elementele generale despre care ştiam, am luat, aşa cum am spus, măsuri rapide. Adică, deja săptămâna trecută, pe 29 noiembrie, am emis o cerere de informaţii, una iniţială. Am avut o masă rotundă cu platforme online foarte mari şi cu un coordonator naţional al serviciilor digitale din România. Ieri, am emis ordine de reţinere către platformă, deci s-au luat măsuri. Acum, de ce a fost emisă această cerere de informaţii ? Aceasta se referă în mod specific la documentele declasificate, adică acestea au fost declasificate de autorităţile române pe 4 decembrie, serviciile Comisiei, am spus-o ieri, au avut timp să le primească şi să le evalueze şi, pe baza evaluării noastre, am decis să trimitem o altă cerere de informaţii către TikTok, pentru că vrem mai multe informaţii în mod specific despre aceste documente declasificate”, a explicat Thomas Regnier.
Internațional
UE pregătește interzicerea fumatului în mai multe spații publice. Ce locuri sunt vizate
Miniștrii din țările Uniunii Europene recomandă aprobarea unor noi reguli privind interzicerea fumatului și vapatului în mai multe spații deschise.
Inițiativa face parte dintr-un plan al UE de a reduce dramatic numărul fumătorilor de la 25% (cât este în prezent) la mai puțin de 5% până în anul 2040, potrivit AFP.
Unde ar putea fi interzis fumatul
Recomandările s-ar aplica și țigărilor electronice care emit aerosoli cu nicotină și alte substanțe toxice. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, tutunul ucide în fiecare an peste 8 milioane de oameni la nivel global, iar 1,3 milioane dintre aceștia sunt nefumători expuși la fum.
Recomandarea nu va fi obligatorie, însă ea ilustrează direcția în care se îndreaptă politicile anti-fumat în Europa.
Locurile vizate pentru interzicerea fumatului sunt:
- Terasele cafenelelor și restaurantelor
- Plajele
- Piscinele
- Gradinile zoologice
- Barurile de pe acoperisuri
- Locurile de joacă pentru copii
-
Business8 luni înainte
Alexandria, al 4-lea cel mai rău oraș în care să trăiești, din toată România
-
Politică11 luni înainte
România ar putea plăti despăgubiri de miliarde din cauza Guvernului Cioloș, care a inclus Roșia Montană în patrimoniul UNESCO
-
Politică3 luni înainte
Proiectul Ralucăi Turcan devine realitate. Pensiile sub 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate. Zeci de mii de sibieni vor beneficia
-
Politică6 luni înainte
Unde sunt parcurile industriale promise de Adrian Gâdea? Nicăieri. Vezi ce s-a ales de promisiunile mincinoase ale conducerii PSD Teleorman