Connect with us

Publicat cu

pe

Visăm ceea ce ne preocupă și, în timpul pandemiei, lucrurile au devenit mai dificile

Faci o prezentare – fără pantaloni. Avionul pentru călătoria de afaceri decolează în timp ce alergi spre poartă. Și ce caută primul tău șeful aici?

Nu îți face griji, a fost doar un vis. Și nu ești singur. O mulțime de oameni spun că munca le-a invadat somnul, mai ales în timpul pandemiei, deoarece granițele au fost anulate și epuizarea este în creștere. Vestea bună: visele ne pot ajuta să rezolvăm probleme sau să descoperim anumite aspecte despre cariera noastră și despre noi înșine, scrie Wall Street Journal.

„Visele sunt gânduri într-o stare cerebrală diferită”, spune Deirdre Barrett, lector în psihologie la Universitatea Harvard și autoare a cărții „Pandemic Dreams”, aparută în 2020 în urma analizei a peste 9.000 de vise.

“Grijile din timpul zilei, orice contează cu adevărat, vă va vizita noaptea”, spune ea.

Pe lângă faptul că avem de-a face cu o grămadă infinită de hârtii care se autogenerează sau că ne dăm seama brusc că am făcut o gafă într-un proiect – vise tipice de muncă, spune dr. Barrett – suntem acum înconjurați de plexiglas, înconjurați de colegi ciudați sau obligați să mergem desculți peste un covor murdar.

Majoritatea viselor pandemice, spune ea, sunt indicative ale anxietății noastre despre orice, de la pierderea locurilor de muncă în primăvara anului 2020 până la revenirea la locul de muncă în această toamnă. Dacă doriți să schimbați canalul, încercați să vă imaginați ceva la care ați dori să visați în timp ce vă așezați pe pernă. Funcționează aproximativ 50% din timp, spune dr. Barrett.

Visele cele mai puțin preferate ale lui Andrew G. Rosen sunt cele plictisitoare. Fără dezastru, fără acțiune. El doar stă la o masă de conferință.

„Și nu se întâmplă nimic”, spune Floral Park, NY, profesionist în marketing. „Te-ai trezit și ai acest tip de oboseală de la locul de muncă în care simți că lucrezi de 24 de ore consecutive.”

Din nou, nici visul său pandemic prin excelență nu a fost prea distractiv. Există o grămadă de ițe imposibil de descurcat. Microfonul nu funcționează. Chipul lipsit de idei pâlpâie pe ecran în timp ce colegii vin cu cerințe contradictorii. Este apelul Zoom din iad.

Măcar coșmarurile de muncă anterioare l-au învățat ceva. Unul recurent, cu un vechi șef în rolul principal, l-a convins că este timpul să părăsească acel loc de muncă. Visul legat de videoconferință, care a venit în jurul aniversării de un an de la începerea lucrului de acasă, l-a adus în mare parte la realizarea: „Aceasta este noua mea viață”.

Multe dintre visele noastre se referă la cele mai profunde insecurități și temeri ale noastre și la modul în care credem că nu reușim în carieră.

Lauren Weeks, o chelneriță în vârstă de 28 de ani, la un restaurant din Denver, vrea să știi că nu a uitat sosul tău. Își amintește întotdeauna, chiar dacă este la 4 dimineața cu ochii închiși.

„Ketchup la 43!” țipă în somn, potrivit iubitului ei.

„Am acele vise de parcă toată lumea mă urăște și sunt o chelneritță atât de groaznică”, spune ea. Visele au început în noaptea primei zile de muncă, cu ani în urmă. A învățat să râdă de ele.

„Cred că tocmai am devenit mai sigură de mine”, spune ea.

Procesăm evenimente emoționale în timp ce dormim, scăpând o parte din neplăcerile zilei în timp ce suntem inconștienți, spune Christopher Barnes, profesor de management la Universitatea din Washington.

Dar unele sentimentele negative ar putea persista a doua zi dimineață. Un studiu realizat de Dr. Barnes și colegii săi a constatat că atunci când muncitorii au experimentat anumite tipuri de factori de stres în timpul zilei de muncă, impedimente precum birocrația sau amenințări la adresa securității lor la locul de muncă, au avut vise urâte. A doua zi dimineață, s-au simțit supărați și necăjiți, indiferent de cât de mult sau de bine au dormit.

„Visele sunt un fel de mecanism de legătură”, spune dr. Barnes.

Ele pot fi, de asemenea, o oportunitate de a gândi creativ și de a rezolva probleme. Ebony Andersen se chinuia să pună la cale designul unui magazin de canabis pe care îl deschide în Los Angeles. Apoi a avut un vis.

„Am simțit vibrația a ceea ce trebuia să fie, muzica, mirosurile”, spune ea. Pe baza viziunii sale, ea și echipa ei au creat parfumuri personalizate cu elemente de iarbă și piele și au schimbat planurile pentru o podea din beton cu un model din lemn.

În alte vise, Ebony Andersen spune că se află într-un centru de comandă al navei spațiale, lansând blocuri tridimensionale de culoare pastel care continuă să vină la ea cu cerințe de muncă. Un antreprenor iese dintr-unul care detaliază problemele legate de un proiect de construcție. Unul dintre partenerii ei de afaceri apare des.

Prezența lui, în lumea ei de vis, aduce uneori o tensiune ciudată, care amintește de un triunghi amoros. Căsătorită din fericire, doamna Andersen spune că nu există nimic romantic între ei în viața reală.

„Cum adică, de ce ești în visele mele? Ieși. A fost doar ciudat.”

În cele din urmă, i-a spus partenerului de afaceri despre vise. „Acum putem râde de asta”, spune ea.

La începutul pandemiei, Godard Abel, director executiv al site-ului G2 pentru recenzii de software pentru afaceri, s-a trezit aproape în fiecare noapte, acoperit de sudoare.

Visul său recurent a fost ca versiunea pentru adulți a acelui coșmar clasic de testare-anxietate: se uita la calendarul său și ar fi șocat să descopere că era complet nepregătit pentru o prezentare. Care și a început acum 30 de minute.

A luat visul ca un semn că trebuie să aibă mai multă grijă de sine. A început să urmeze o rutină de seară de trei ore, recomandată de yoghinul și misticul indian Sadhguru. Include meditație și un duș rece și îi interzice să mănânce, să bea și să petreacă timp în fața ecranelor înainte de culcare.

Când adoarme somnul său este diferit, mai profund și fără coșmaruri. Se trezește fără să-și amintească nimic.

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lifestyle

SIMAVI a sărbătorit Ziua Internațională a Francofoniei la Bruxelles

Publicat cu

pe

SIMAVI a marcat Ziua Francofoniei la Bruxelles printr-un concert extraordinar, alături de Ambasada României în Regatul Belgiei și Institutul Cultural Român.

Partenerii constanți în realizarea acestor acțiuni sunt Reprezentanța Organizației Internaționale  a Francofoniei pe lângă UE și Grupul Ambasadorilor Francofoni de la Bruxelles, dar anul acesta li s-a alăturat și compania românească de IT Software Imagination & Vision (SIMAVI).

AdvertisementAlexandru Coșbuc-Ionescu, Vicepreședinte SIMAVI: “Suntem onorați să putem promova atât software românesc, cât și artiști români la Comisia Europeană.”

Această declarație vine în contextul în care SIMAVI este compania IT românească care furnizează servicii software principalelor organizații ale CE.

„Colaborarea noastră cu reprezentanții Europei de la Bruxelles din ultimii 15 ani, ca furnizor de proiecte de eLearning pentru specialiștii Directoratelor Generale, este completată astăzi de o nouă dimensiune – aceea de susținători ai valorilor culturale francofone”, a adăugat Vlad Zaharia, Territory Manager EMEA Region la SIMAVI.

Cu această ocazie, gazdele și invitații au marcat 31 de ani de la aderarea României la OIF și au reamintit importanța valorilor francofoniei, țara noastră fiind desemnată în 2007 de către Secretarul General al Francofoniei, “stat-far al francofoniei” în regiunea Europei Centrale și de Est.

În seara zilei de 13 martie 2024 a avut loc excepționalul concert „L’amour en heritage”,  susținut de soprana Irina Baianț, actorul și tenorul Adrian Nour și de Andrei Tudor, în calitate de compozitor, dirijor și pianist, artiști foarte cunoscuți atât în lumea muzicală a României, cât și peste hotare.

La Muzeul de Artă și Istorie din capitala Belgiei, în fața unei săli pline, cei trei artiști celebri au cântat arii muzicale franco-române, abordând stiluri variate, de la melodii franceze celebre la reinterpretări din folclorul românesc.

Repertoriul bogat, interpretat cu măiestrie și sensibilitate de cei trei artiști, a încântat o audiență vastă, formată din  reprezentanți ai corpului diplomatic, reprezentanți ai mediului de afaceri din Belgia, precum și ai comunității românești, programul concertului „L’amour en heritage” fiind special conceput pentru a atrage un public larg.

Citește mai departe

Lifestyle

Ministerul Culturii, condus de Raluca Turcan, a luat decizia ca, de 1 decembrie, intrarea în muzee să fie gratuită

Publicat cu

pe

Ministerul Culturii, condus de Raluca Turcan, a luat decizia ca, de 1 decembrie, intrarea în muzee să fie gratuită. 

De “1 Decembrie Cultural”, accesul în reţeaua muzeelor din subordinea Ministerului Culturii este gratuit pentru toţi vizitatorii.

Iată care sunt teatrele, muzeele, bibliotecile, filarmonicile, teatrele de operă şi operetă care invită publicul să sărbătorească împreună 1 Decembrie Cultural în BUCUREȘTI: 

  • Artexim;
  • Biblioteca Naţională a României;
  • Centrul Naţional al Dansului;
  • Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română”;
  • Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”;
  • Filarmonica „George Enescu”;
  • Institutul Naţional al Patrimoniului;
  • Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare;
  • Muzeul Naţional „George Enescu”;
  • Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi;
  • Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”;
  • Muzeul Naţional al Ţăranului Român;
  • Muzeul Naţional Brătianu;
  • Muzeul Naţional de Artă Contemporană;
  • Muzeul Naţional de Istorie a României;
  • Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”;
  • Muzeul Ororilor Comunismului în România;
  • Opera Naţională Bucureşti;
  • Teatrul Muzical Ambasadorii;
  • Teatrul Naţional Bucureşti „I.L. Caragiale”;
  • Teatrul Naţional de Operă şi Musical „Ion Dacian”.

1 Decembrie Cultural în ȚARĂ va fi organizat la:

  • Centrul Cultural Topliţa;
  • Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi;
  • Muzeul Naţional Bran;
  • Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni;
  • Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu;
  • Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca;
  • Muzeul Naţional Peleş din Sinaia;
  • Opera Naţională Română din Cluj-Napoca;
  • Opera Naţională Română din Timişoara;
  • Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara;
  • Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi;
  • Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa;
  • Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova.

Românii din diaspora au ocazia să sărbătorească Ziua Națională prin instituțiile ce vor organiza evenimente în mai multe orașe la nivel internațional, după cum urmează:

  • Centrul Național de Artă Tinerimea Română – Madrid și Barcelona, Spania;
  • Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” – Washington, New York, Chicago și Seattle – Statele Unite ale Americii;
  • Filarmonica „George Enescu” – Roma, Italia;
  • Muzeul Național „George Enescu” – Haga, Țările de Jos (eveniment organizat în parteneriat);
  • Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” – Rabat, Maroc;
  • Teatrul Muzical Ambasadorii – Bratislava, Slovacia; Chișinău și Ialoveni, Republica Moldova.
Citește mai departe

Lifestyle

Sibiul, din nou în centrul activității culturale

Publicat cu

pe

Tot mai multe evenimente culturale, la care participă mii de oameni, au loc la Sibiu. În weekend, la Sibiu a avut loc Concertul MANIFEST, unul dintre mai ambițioase proiecte ale Asociației Culturale Play.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, afirmă că muzica face punte între minte şi suflet, iar peste 10.000 de copii din Sibiu, alături de părinții lor, sunt beneficiarii anuali direcţi ai proiectelor si programelor de educație culturală şi artistică ale asociatiei.

“Muzica face punte între minte și suflet!

Sute de oameni au pus mâna pe chitară, au atins corzile la unison, în cadrul celui mai ambițios proiect al Asociației Culturale Play – Concertul MANIFEST.

Peste 10.000 de copii din Sibiu, alături de părinții lor, sunt beneficiarii anuali direcţi ai proiectelor si programelor de educație culturală şi artistică ale asociatiei.

Studiul muzicii, orele de repetiții, emoția prezentării unei melodii în fața publicului, bucuria unui rezultat remarcabil obținut alături de colegi și profesori sunt momente pe care mi le amintesc cu drag și care au avut o contribuție esențială în formarea mea ca adolescent.

Asocierea dintre bucuria muzicii și programele educaționale colaborative reprezintă un pilon esențial pentru dezvoltarea noastră culturală și artistică și încurajez de multă vreme astfel de inițiative.

Cu atât mai mult, din postura de ministru al Culturii, mi-am dorit să susțin proiectul „Pune mâna pe chitară”, pentru că acest instrument are puterea de a ne aduce împreună peste barierele de generație.  Cred că șansa  tinerilor de a studia și de a împărtăși pasiunea pentru muzică alături de mentori și profesioniști reputați este o experiență deosebită în această etapă a vieții.

Tinerilor muzicieni le doresc să-și păstreze și dezvolte iubirea pentru muzică, dorința de a deveni mai buni și perseverența de a-și urmări visurile și de a-și împlini potențialul!

Felicit organizatorii, Asociația Culturală Play, pentru munca neobosită și mulțumesc Muzeului Astra, gazda Festivalului Sibiu Guitar Meeting și domnului Ciprian Ștefan pentru sprijinul constant și deplin pe care îl acordă evenimentelor culturale de calitate”, a scris Raluca Turcan pe Facebook.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare