Politică
Bolojan: PNL propune reforma statului şi a lumii politice. Reducerea numărului de parlamentari la 300, eliminarea sinecurilor și a inechităților din serviciul public
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan a anunţat, joi, că PNL propune reforma statului şi a lumii politice, menţionând că intenţionează, în primele şase luni de mandat al Legislativului, reducerea numărului de parlamentari la 300, a subvenţiei partidelor, a cheltuielilor cu demnitarii şi a numărului de ministere, precum și eliminarea sinecurilor și a inechităților din serviciul public.
De asemenea, liderul liberal a declarat că PNL își asumă continuarea marilor proiecte de infrastructură, susținerea cotei unice pentru a avea o atracție pentru companii.
Un program important este și cel pentru creșterea producției agricole românești.
“Avem nevoie de procesare, ambalare și depozitare, altfel produsele fermierilor nu pot ajunge pe rafturi.
Trebuie să susținem diversificarea, o mare parte din importuri sunt generate pentru că unele produse nu le cultivăm în România. Nu poți să vinzi un produs dacă nu este certificat. Din această zonă, poate să fie o creștere economică bună. Doar dacă avem un program pentru susținerea exporturilor, pentru asta ajutoarele de stat trebuie prioritizate”, a mai declarat Bolojan.
De asemenea, liderul PNL cere un audit de eficiență în instituții și companiile de stat.
Ilie Bolojan a anunțat că PNL își asumă pachetul de reformă a clasei politice și propune reducerea numărului de parlamentari la 300, iar numărul secretarilor de stat să fie redus cu 50%.
De asemenea, PNL vrea creșterea eficiența administrației locale și propune reorganizarea administrativă. ”Vrem primării mai eficiente”, a spus acesta.
PNL își asumă reducerea numărului de parlamentari la 300. Bolojan: ”Eliminăm sinecurile și inechitățile din serviciul public”
“Reforma clasei politice asumate de PNL înseamnă câteva lucruri: reducerea numărului de parlamentari la 300, reducerea subvențiilor pentru partidele politice între anii electorali, limitarea cheltuielilor de campanie și în costuri per vot și stabilirea unui plafon în acest sens, reducerea cheltuielilor administrative pentru demnitari, iar în interiorul PNL ne asumăm ca toate promovările să se bazeze pe rezultate și pe profesionalism.
După ce lumea politică va face aceste lucruri și va arăta că a înțeles de ce românii au votat într-un anume fel, este nevoie să se facă și reforma statului.
În sensul acesta sunt 3 pachete de reformă: reforma administrației centrale, prin reducerea numărului de ministere și agenții, comasarea unor servicii deconcentrate”, a declarat Bolojan.
A doua direcție importantă este debirocratizarea și simplificarea.
“Prin comasarea autorităților, anularea sau simplificarea reglementărilor, digitalizarea. Dacă nu interconectăm bazele de date, nu o să avem niciodată digitalizare. Transferul de competențe între instituțiile statului. Poți să îți iei orice aviz pentru o fabrică cu acces la un drum național și de la inspectoratul județean de politie si este suficient fără să mai mergi la ambele ministere”, a declarat Bolojan.
A treia direcție este descentralizarea și creșterea eficienței administrației publice.
“Finanțarea proiectelor de la bugetul de stat se va face pe bază de eficiență și co-finananțare.
O direcție importantă pe care o vom susține sunt reguli bune pentru un stat de încredere. Toate reglementările trebuie analizate și adaptate în așa fel încât să genereze comportamente corecte.
Creșterea vârstei de pensionare la magistrați, acces corect la serviciile publice și eliminarea inechităților din serviciul public. Orice inechitate generează nemulțumiri și frustrări. Aceste inechități trebuie corectate și eliminate”, a mai declarat Bolojan.
Politică
Guvernul a adoptat proiectul de lege prin care armata va putea doborî dronele care pătrund în spațiul aerian al țării
Guvernul a aprobat joi proiectul de lege privind controlul utilizării spațiului aerian național.
Astfel, aparatele de zbor fără pilot la bord (drone) vor beneficia de „atenția și rigorile” prevăzute în prezent pentru aparatele de zbor cu pilot la bord din perspectivă civilă, dar și din perspectivă militară, potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.
„Punctez şi două proiecte din domeniul apărării naţionale, proiectul de lege privind controlul utilizării spaţiului aerian naţional, care abordează, dintr-o perspectivă nouă, controlul utilizării spaţiului aerian naţional, plecând de la sfera extinsă a riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii naţionale, a integrităţii spaţiului aerian naţional şi a siguranţei aeronautice, a vieţii şi sănătăţii persoanelor şi a patrimoniului. Actul normativ va extinde şi reglementa măsurile pentru controlul utilizării spaţiului aerian naţional, a sistemelor de aeronave fără pilot la bord şi pentru alte vehicule aeriene”, a spus Constantin, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, după ședința de guvern, potrivit Agerpres.
Armata va putea doborî dronele care ajung în spațiul aerian al României
Mihai Constantin a mai precizat că prin adoptarea actului normativ „se va crea un nou cadru de cooperare şi de coordonare la nivelul autorităţilor şi instituţiilor care au competenţe în gestionarea şi monitorizarea spaţiului aerian naţional, precum şi de asigurare a respectării regulilor de utilizare a acestuia, ceea ce contribuie la creşterea siguranţei şi securităţii aviaţiei”.
Acesta a mai adăugat că, de asemenea, Guvernul a aprobat şi un proiect de lege iniţiat de Ministerul Apărării Naţionale privind desfăşurarea pe timp de pace a misiunilor şi operaţiilor militare pe teritoriul statului român.
„Acesta urmăreşte crearea cadrului juridic care să permită desfăşurarea unor misiuni şi operaţii pe teritoriul statului nostru. Proiectul de lege asigură completarea normelor în vigoare cu privire la pregătirea şi desfăşurarea misiunilor şi operaţiilor pe timp de pace pe teritoriul naţional de către forţele armate. Cele două proiecte de lege vor fi transmise spre dezbatere şi adoptare Parlamentului”, a mai precizat Mihai Constantin.
Cele două proiecte de lege trebuie dezbătute și votate de Parlament, iar apoi promulgate de președinte.
Internațional
România intră oficial în spațiul Schengen terestru de la 1 ianuarie 2025. Consiliul JAI a votat eliminarea controalelor la frontierele interne terestre
România intră în spațiul Schengen terestru de la 1 ianuarie 2025. Ministrii de interne ai Uniunii Europene au adoptat decizia de a elimina controalele la frontierele interne terestre pentru Bulgaria și România începând cu anul viitor.
România, oficial în Schengen de la 1 ianuarie 2025
Comisia Europeană salută hotărârea unanimă a Consiliului de a ridica controalele la frontierele interne terestre cu România și Bulgaria de la 1 ianuarie 2025, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.
„România va fi membru cu drepturi depline în spaţiul Schengen începând cu 1 ianuarie 2025. Este o decizie istorică care a fost luată în urmă cu puţin timp la Consiliul JAI reunit la Bruxelles. Aceasta este o victorie a dreptăţii şi a demnităţii naţionale şi un semnal clar că nu vom accepta vreodată să fim cetăţeni de mâna a doua în Europa! Este, înainte de toate, un triumf al tuturor românilor, indiferent de opţiunea politică sau de situaţia socială. Este o victorie a muncii în echipă pentru binele ţării. Pentru că la acest moment au contribuit lideri de opinie din ţară şi din străinătate, personalităţi publice şi oameni obişnuiţi, alături de miniştri, diplomaţi, europarlamentari şi tehnicieni din zeci de instituţii.
Pentru companiile româneşti care fac afaceri cu parteneri din statele europene, eliminarea controalelor la frontiere va facilita comerţul şi va reduce costurile logistice. Asta înseamnă că mărfurile româneşti vor deveni mai competitive, ceea ce va stimula economia şi va crea noi oportunităţi de afaceri şi locuri de muncă. Iar, pentru români, această decizie aduce beneficii concrete şi imediate. Mai ales pentru cei din diaspora, care călătoresc frecvent în România, în special în perioada sărbătorilor. Nu se va mai sta zeci de ore la frontiere, ci se va circula liber, fără controale suplimentare. Asta înseamnă mai mult timp petrecut cu familiile şi mai puţin stres în călătorii”, a declarat, joi, Marcel Ciolacu.
Politică
Klaus Iohannis a convocat noul Parlament pentru 20 decembrie. Anunțul Administrației Prezidențiale
Preşedintele Klaus Iohannis a convocat noul Parlament vineri, 20 decembrie 2024, la ora 14:00, la Palatul Parlamentului, în urma alegerilor legislative din 1 decembrie.
Iohannis a convocat noul Parlament pentru 20 decembrie 2024
„Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, decretul privind convocarea Parlamentului României, ales la data de 1 decembrie 2024, în ziua de vineri, 20 decembrie 2024, la ora 14:00, la Palatul Parlamentului”, a anunţat Administraţia Prezidenţială.
Lista noului Parlament conține 465 de nume, dintre care 331 sunt deputați, iar 134 senatori. Mandatele au fost împărțite după alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024:
- PSD: 123 de mandate (86 de deputați și 37 de senatori);
- AUR: 92 de mandate (64 de deputați și 28 de senatori);
- PNL: 72 de mandate (50 de deputați și 22 de senatori);
- USR: 59 de mandate (40 de deputați și 19 senatori);
- SOS: 38 de mandate (27 de deputați și 11 senatori);
- UDMR: 32 de mandate (22 de deputați și 10 senatori);
- POT: 32 de mandate (25 de deputați și 7 senatori);
- Minorități: 19 deputați.
-
Business8 luni înainte
Alexandria, al 4-lea cel mai rău oraș în care să trăiești, din toată România
-
Politică11 luni înainte
România ar putea plăti despăgubiri de miliarde din cauza Guvernului Cioloș, care a inclus Roșia Montană în patrimoniul UNESCO
-
Politică3 luni înainte
Proiectul Ralucăi Turcan devine realitate. Pensiile sub 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate. Zeci de mii de sibieni vor beneficia
-
Politică6 luni înainte
Unde sunt parcurile industriale promise de Adrian Gâdea? Nicăieri. Vezi ce s-a ales de promisiunile mincinoase ale conducerii PSD Teleorman