Connect with us

Publicat cu

pe

Coronavirusul a afundat lumea în incertitudine, iar veștile constante despre pandemie pot fi necruțătoare. Toate acestea afectează sănătatea mintală a oamenilor, în special a celor care suferă de anxietate și de tulburare obsesiv-compulsivă, relatează BBC. Deci, cum ne putem proteja sănătatea mintală?

Preocuparea pentru știri este de înțeles, dar pentru mulți oameni aceasta poate duce la înrăutățirea problemelor de sănătate mintală existente.

Spațiul online a lăudat inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății de a transmite sfaturi cu privire la protejarea sănătății mintale în timpul pandemiei de coronavirus.

“Acesta este, de fapt, un sfat valoros, și cred că se aplică și pe Twitter.” spune  Scott Bryan care listează câteva recomandări:

  •  Evitați să urmăriți, priviți, ascultați știri care vă pot face să vă simțiți anxios;
  • Căutați informații în principal pentru a lua măsuri practice pentru a vă proteja  și pentru a-i proteja pe alții;
  • Căutați actualizări ale informațiilor la momente specifice.

Așa cum explică directorul executiv al organizației de caritate “Anxiety UK”, Nicky Lidbetter, teama de a nu deține controlul precum și frica de a nu putea tolera incertitudinea sunt caracteristici comune ale multor tulburări de anxietate. Deci, este de înțeles că mulți indivizi cu anxietate preexistentă se confruntă cu provocări în acest moment.

„O mare parte a anxietății este înrădăcinată în preocuparea de necunoscut și în așteptarea pentru ca un eveniment să se întâmple – coronavirus joacă un rol important în acest caz,” este de acord purtătorul de cuvânt al Asociației de Caritate pentru Sănătate Mintală “Mind”, Rosie Weatherley.

Deci, cum ne putem proteja sănătatea mintală?

Limitați-vă timpul petrecut citind sau ascultând știri și aveți grijă ce citiți!

Cititul în mod excesiv al știrilor despre coronavirus l-a adus în pragul atacurilor de panică pe Nick, tată de gemeni din Kent, care era deja diagnosticat cu anxietate.

„Când mă simt neliniștit, gândurile mele pot scăpa de sub control. Ajung să mă gândesc la ce este mai rău.”, spune el. Nick este îngrijorat atât pentru părinții lui cât și pentru alți oameni în vârstă pe care îi cunoaște.

„De obicei, când sufăr de problema asta, găsesc o modalitate de a mă distrage. Acum simt ca nu mai dețin controlul.” spune el.

Perioadele lungi de timp petrecute departe de site-urile de știri și de platformele de socializare au început să îl ajute în gestionarea problemelor de anxietate. El a găsit, de asemenea, sfaturi utile la liniile de asistență gratuite conduse de organizații pentru sănătate mintală, precum “Anxiety UK”:

  1. Limitați timpul pe care îl petreceți citind sau urmărind lucruri care nu va fac să va simți Poate chiar stabiliți o anumită oră la care să urmăriți știrile;
  2. Există o mulțime de știri false. Informați-vă folosind surse de încredere, cum ar fi site-urile guvernamentale și Serviciul Național de Sănătate (NHS); 

Pentru cineva care suferă de tulburare obsesiv- compulsivă situația actuală este cu adevărat alarmantă.

“Tulburărea obsesiv-compulsivă (OCD) este un tip de boală mintală care cauzează gânduri obsesive și comportamente compulsive.” (Serviciul de Sanatate din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord).

“Oamenii care suferă de OCD pot avea diferite tipuri de obsesii iar teama de contaminare este una dintre cele mai importante. Acei indivizi  care au trecut prin tratament au fost învățați de către psihiatrii că mediul înconjurător și lumea nu reprezintă un loc de temut, așa cum considerau ei înainte. Situația de acum poate submina tratamentul primit, făcându-i pe acei oameni să considere că au avut întotdeauna dreptate, spune psihiatrul Andrew Iles.

Experții spun că spălarea mâinilor în mod frecvent ne va ajuta să ne protejăm…

… însă persoanele care suferă de OCD pot sfârși făcând asta prea des.

O caracteristică centrală a OCD-ului este că dacă cineva simte că actul său compulsiv nu a fost făcut în mod corespunzător, acea persoană se va simți obligată să îl refacă. Deci, în cazul spălării mâinilor, o persoană cu OCD va fi motivată să repete acțiunea pentru că se va gândi: „Oh, nu sunt sigur că m-am spălat bine la baza degetului mare, va trebui să reiau asta.” Și apoi aceasta se poate fixa pe: „Oh, nu am cronometrat, poate nu mi-am spălat mâinile timp de 20 secunde.” Acest lucru poate duce apoi la un lanț nesfarsit de spălare a mâinilor, avertizează psihiatrul Andrew Iles.

Ce se întâmplă dacă cineva cu OCD trebuie să se autoizoleze?

Ideea de autoizolare poate provoca îngrijorare pentru că ar putea face ca oamenii să creadă că această situatie este cu adevărat gravă și că au de ce să fie temători. Dar mai poate aduce o oarecare ușurare pentru o persoană anxioasă care găsea dificil ieșitul din casă și  care  obișnuia să evite acest lucru din teama de a nu putea controla ceea ce se întâmpla în mediul înconjurător.

Care este sfatul pentru persoanele cu OCD pe parcusurul pandemiei?

“Cred că unele lucruri pozitive pe care oamenii le pot face astfel încât să nu își agraveze starea de rău este să rămână în contact unii cu ceilalți.În cazul în care persoanele se află inizolare voluntară, asigurați-vă că există  un contact telefonic, asigurați-vă că există un contact prin intermediul unei platforme de mesagerie video, astfel încât acestea să rămână conectate cu rudele și prietenii. Asigurați-va că aceștia găsesc de făcut lucruri care le pot distrage atenția.  Acesta este un alt mesaj cheie. Și al treilea lucru este să vă asigurați că acestea urmează sfatul, însă nu exagerează cu spălarea excesivă, deoarece acest lucru nu ar face altceva decât să înrăutățească situația”, spune Andrew Iles.

Ar putea duce pandemia la cresterea cazurilor de OCD?

Acest lucru s-ar putea întâmpla doar la persoanele care au o predispoziție spre OCD. Desigur, există un risc: în acest focar oamenii  ar putea deveni foarte concentrați pe ceva și ar putea deveni foarte obsedați de spălarea mâinilor iar repetarea și alinarea temporară pe care aceasta o aduce poate stabili un model de simptome obsesiv compulsive. Deci este posibil, dar  este prea mult să spunem că virusul va duce la o creștere foarte mare a numărului de persoane cu OCD în țară, sau în lume, notează Andrew Iles. 

Luați o pauză de la platformele de socializare și de la orice altceva ce ar putea declanșa panică!

Alison, în vârstă de 24 de ani, din Manchester, suferă de anxietate și se simte obligată să rămână informată și să cerceteze subiectul. Dar, în același timp, ea știe că platformele de socializare pot fi un factor declanșator.

„Acum o lună dădeam click pe etichete (hashtag-uri) și vedeam toate aceste teorii ale conspirației care mă nelinisteau, mă făceau să mă simt fără speranță și chiar mă făceau să plâng.” spune aceasta.

Acum aceasta este mult mai atentă la conturile pe care le urmărește și evită să dea click pe etichetele despre coronavirus. De asemenea, ea încearcă din răsputeri să stea cât mai mult timp departe de televizor și de platformele de socializare, orientadu-se către a citi cărți care nu au legătură cu pandemia.

  1. Puneți pe modul silențios etichetele și conturile de pe Twitter care ar putea declanșa panică;
  2. Puneți pe modul silențios grupurile de Whatsapp și ascunți postările de Facebook dacă le considerați copleșitoare.

Spălați-vă pe mâini- dar nu excesiv!

Organizația de caritate OCD Action a cunoscut o creștere a cererilor de sprijin din partea persoanelor ale căror temeri s-au concentrat asupra pandemiei de coronavirus.

Pentru persoanele cu OCD și cu unele forme de anxietate, repetarea faptului că trebuie să se spele pe mâini poate fi dificil de auzit.

Pentru Lily Bailey, autoarea operei “Pentru că suntem răi”, o carte despre a trăi cu OCD, frica de contaminare a fost un aspect al tulburării ei obsesiv- compulsive. Ea spune că sfatul despre spălarea mâinilor poate fi un declanșator uriaș pentru oamenii care și-au revenit.

„Este foarte dificil pentru că acum trebuie să fac unele dintre lucrurile pe care eram învățată să le evit”, spune Bailey. ” Încerc să iau în considerare sfatul dat, însă este foarte greu având în vedere că pentru mine folosirea săpunului și a dezinfectantului devenise o obsesie.”

Bailey subliniază că pentru o mulțime de oameni cu OCD, a fi mai bine înseamnă a fi capabil să părăsească casa – astfel autoizolarea poate reprezenta o altă provocare.

„Dacă suntem forțați să stăm acasă, avem mult timp liber, iar plictiseala poate agrava tulburarea obsesiv-compulsivă”, spune ea. 

Păstrați contactul cu cei apropiați prin intermediul tehnologiei!

Tot mai multe persoane se vor alătura celor care se află deja în autoizolare, așa că acum ar putea fi un moment bun pentru a vă asigura că aveți numerele de telefon corecte și adresele de e-mail ale persoanelor de care vă pasă.

“Stabiliți întâlniri online pentru a va simți mai aproape de persoanele dragi”, spune Weatherley.

Dacă vă autoizolați, realizați un echilibru între a avea o rutină și a vă asigura că  în fiecare zi faceți ceva nou.Ați putea ajunge să simțiți că ați fost destul de productiv în două săptămâni. Ați putea realiza o listă a lucrurilor pe care vreți să le faceți, sau ați putea citi o carte pe care voiați de mult să o lecturați.

Evitați epuizarea!

Cu săptămâni și luni de pandemie de coronavirus în față, este important să aveți timp pentru activități recreative. „Mind” recomandă continuarea activităților în natură și în lumina soarelui ori de câte ori este posibil. Faceți exerciții, mâncați bine și rămâneți hidratați.

Anxiety UK sugerează practicarea tehnicii „Apple” pentru a face față anxietății și îngrijorărilor.

Acknowledge: observați și recunoașteți incertitudinea pe măsură ce vă vine în minte;

Pause: Nu reacționați așa cum o faceți de obicei. Nu reacționați deloc. Luați pauză și respirați;

Pull back: Spuneți-vă că tot ceea ce aveți în minte nu reprezintă altceva decât fraze și propoziții izvorâte din îngrijorare și că nevoia aparentă de certitudini și ajutor nu este necesară. Nu credeți tot ceea ce gândiți. Gândurile nu sunt declarații sau fapte;

Let go: Lăsați gândurile să zboare. Vor trece. Nu trebuie sa răspundeți la ele. Vi le puteți imagina plutind într-o bulă sau într-un nor.

Explore: explorați prezentul, pentru că acum, în acest moment, totul este bine. Observați respirația și senzațiile respirației. Observați pământul de sub dumneavoastra. Uitați-va în jur și observați ceea ce vedeți, auziți, atingeți, mirosiți. Chiar acum. Apoi concentrați-va atenția către altceva – asupra a ceea ce trebuie să faceți, asupra a ceea ce făceati înainte să începeți a va îngrijora, sau găsiți altceva căruia să îi acordați atenție.

 

 

 

 

 

 

 

Lifestyle

SIMAVI a sărbătorit Ziua Internațională a Francofoniei la Bruxelles

Publicat cu

pe

SIMAVI a marcat Ziua Francofoniei la Bruxelles printr-un concert extraordinar, alături de Ambasada României în Regatul Belgiei și Institutul Cultural Român.

Partenerii constanți în realizarea acestor acțiuni sunt Reprezentanța Organizației Internaționale  a Francofoniei pe lângă UE și Grupul Ambasadorilor Francofoni de la Bruxelles, dar anul acesta li s-a alăturat și compania românească de IT Software Imagination & Vision (SIMAVI).

AdvertisementAlexandru Coșbuc-Ionescu, Vicepreședinte SIMAVI: “Suntem onorați să putem promova atât software românesc, cât și artiști români la Comisia Europeană.”

Această declarație vine în contextul în care SIMAVI este compania IT românească care furnizează servicii software principalelor organizații ale CE.

„Colaborarea noastră cu reprezentanții Europei de la Bruxelles din ultimii 15 ani, ca furnizor de proiecte de eLearning pentru specialiștii Directoratelor Generale, este completată astăzi de o nouă dimensiune – aceea de susținători ai valorilor culturale francofone”, a adăugat Vlad Zaharia, Territory Manager EMEA Region la SIMAVI.

Cu această ocazie, gazdele și invitații au marcat 31 de ani de la aderarea României la OIF și au reamintit importanța valorilor francofoniei, țara noastră fiind desemnată în 2007 de către Secretarul General al Francofoniei, “stat-far al francofoniei” în regiunea Europei Centrale și de Est.

În seara zilei de 13 martie 2024 a avut loc excepționalul concert „L’amour en heritage”,  susținut de soprana Irina Baianț, actorul și tenorul Adrian Nour și de Andrei Tudor, în calitate de compozitor, dirijor și pianist, artiști foarte cunoscuți atât în lumea muzicală a României, cât și peste hotare.

La Muzeul de Artă și Istorie din capitala Belgiei, în fața unei săli pline, cei trei artiști celebri au cântat arii muzicale franco-române, abordând stiluri variate, de la melodii franceze celebre la reinterpretări din folclorul românesc.

Repertoriul bogat, interpretat cu măiestrie și sensibilitate de cei trei artiști, a încântat o audiență vastă, formată din  reprezentanți ai corpului diplomatic, reprezentanți ai mediului de afaceri din Belgia, precum și ai comunității românești, programul concertului „L’amour en heritage” fiind special conceput pentru a atrage un public larg.

Citește mai departe

Lifestyle

Ministerul Culturii, condus de Raluca Turcan, a luat decizia ca, de 1 decembrie, intrarea în muzee să fie gratuită

Publicat cu

pe

Ministerul Culturii, condus de Raluca Turcan, a luat decizia ca, de 1 decembrie, intrarea în muzee să fie gratuită. 

De “1 Decembrie Cultural”, accesul în reţeaua muzeelor din subordinea Ministerului Culturii este gratuit pentru toţi vizitatorii.

Iată care sunt teatrele, muzeele, bibliotecile, filarmonicile, teatrele de operă şi operetă care invită publicul să sărbătorească împreună 1 Decembrie Cultural în BUCUREȘTI: 

  • Artexim;
  • Biblioteca Naţională a României;
  • Centrul Naţional al Dansului;
  • Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română”;
  • Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”;
  • Filarmonica „George Enescu”;
  • Institutul Naţional al Patrimoniului;
  • Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare;
  • Muzeul Naţional „George Enescu”;
  • Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi;
  • Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”;
  • Muzeul Naţional al Ţăranului Român;
  • Muzeul Naţional Brătianu;
  • Muzeul Naţional de Artă Contemporană;
  • Muzeul Naţional de Istorie a României;
  • Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”;
  • Muzeul Ororilor Comunismului în România;
  • Opera Naţională Bucureşti;
  • Teatrul Muzical Ambasadorii;
  • Teatrul Naţional Bucureşti „I.L. Caragiale”;
  • Teatrul Naţional de Operă şi Musical „Ion Dacian”.

1 Decembrie Cultural în ȚARĂ va fi organizat la:

  • Centrul Cultural Topliţa;
  • Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi;
  • Muzeul Naţional Bran;
  • Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni;
  • Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu;
  • Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca;
  • Muzeul Naţional Peleş din Sinaia;
  • Opera Naţională Română din Cluj-Napoca;
  • Opera Naţională Română din Timişoara;
  • Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara;
  • Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi;
  • Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa;
  • Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova.

Românii din diaspora au ocazia să sărbătorească Ziua Națională prin instituțiile ce vor organiza evenimente în mai multe orașe la nivel internațional, după cum urmează:

  • Centrul Național de Artă Tinerimea Română – Madrid și Barcelona, Spania;
  • Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” – Washington, New York, Chicago și Seattle – Statele Unite ale Americii;
  • Filarmonica „George Enescu” – Roma, Italia;
  • Muzeul Național „George Enescu” – Haga, Țările de Jos (eveniment organizat în parteneriat);
  • Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” – Rabat, Maroc;
  • Teatrul Muzical Ambasadorii – Bratislava, Slovacia; Chișinău și Ialoveni, Republica Moldova.
Citește mai departe

Lifestyle

Sibiul, din nou în centrul activității culturale

Publicat cu

pe

Tot mai multe evenimente culturale, la care participă mii de oameni, au loc la Sibiu. În weekend, la Sibiu a avut loc Concertul MANIFEST, unul dintre mai ambițioase proiecte ale Asociației Culturale Play.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, afirmă că muzica face punte între minte şi suflet, iar peste 10.000 de copii din Sibiu, alături de părinții lor, sunt beneficiarii anuali direcţi ai proiectelor si programelor de educație culturală şi artistică ale asociatiei.

“Muzica face punte între minte și suflet!

Sute de oameni au pus mâna pe chitară, au atins corzile la unison, în cadrul celui mai ambițios proiect al Asociației Culturale Play – Concertul MANIFEST.

Peste 10.000 de copii din Sibiu, alături de părinții lor, sunt beneficiarii anuali direcţi ai proiectelor si programelor de educație culturală şi artistică ale asociatiei.

Studiul muzicii, orele de repetiții, emoția prezentării unei melodii în fața publicului, bucuria unui rezultat remarcabil obținut alături de colegi și profesori sunt momente pe care mi le amintesc cu drag și care au avut o contribuție esențială în formarea mea ca adolescent.

Asocierea dintre bucuria muzicii și programele educaționale colaborative reprezintă un pilon esențial pentru dezvoltarea noastră culturală și artistică și încurajez de multă vreme astfel de inițiative.

Cu atât mai mult, din postura de ministru al Culturii, mi-am dorit să susțin proiectul „Pune mâna pe chitară”, pentru că acest instrument are puterea de a ne aduce împreună peste barierele de generație.  Cred că șansa  tinerilor de a studia și de a împărtăși pasiunea pentru muzică alături de mentori și profesioniști reputați este o experiență deosebită în această etapă a vieții.

Tinerilor muzicieni le doresc să-și păstreze și dezvolte iubirea pentru muzică, dorința de a deveni mai buni și perseverența de a-și urmări visurile și de a-și împlini potențialul!

Felicit organizatorii, Asociația Culturală Play, pentru munca neobosită și mulțumesc Muzeului Astra, gazda Festivalului Sibiu Guitar Meeting și domnului Ciprian Ștefan pentru sprijinul constant și deplin pe care îl acordă evenimentelor culturale de calitate”, a scris Raluca Turcan pe Facebook.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare