
Alexandru Coșbuc, SIMAVI, despre proiectul european ISOLA: Realitatea virtuală și augmentată vor schimba paradigma de training, iar asta va salva vieți
Alexandru Coșbuc-Ionescu, vicepreședinte și director al Diviziei Comerciale în cadrul companiei Software Imagination & Vision (SIMAVI), a vorbit, într-un interviu pentru Ziare.com, despre dezvoltarea accelerată a eLearning și eTraining, dar și despre aplicațiile de training VR și AR dezvoltate în cadrul proiectului european ISOLA.
Î: Traversăm o perioadă în care, pentru că mulți dintre noi lucrăm de acasă, încercăm să folosim cu succes timpul pe care altădată îl pierdeam în trafic (și nu numai). De pildă, ne înscriem la cursuri profesionale. La SIMAVI, coordonați proiecte europene în care sunt dezvoltate astfel de cursuri. În ce domenii sunt cursurile și ce tehnologii implică?
R: Activitatea de instruire este permanentă și substanțială la nivelul instituțiilor europene: Comisia Europeană, Parlamentul European, Oficiul pentru Publicaţii ale Comisiei Europene, Institutul de Statistică al Uniunii Europene și alte organizații și directorate ale Uniunii Europene folosesc cu succes aplicații de eTraining dezvoltate de SIMAVI. Oriunde există instruire, aceasta poate fi susținută în mod eficient de eTraining.
Mai suntem implicați în alte peste 30 de proiecte paneuropene de cercetare, multe din ele având o componentă puternică de eLearning.
Domeniile diferă foarte mult: de la bună guvernanță pentru administrația publică locală, la proceduri specifice pentru funcționarii de taxe și vămi, și până la instruirea echipajelor navelor maritime de croazieră, cu mii de pasageri. Genul acesta de training profesional a devenit foarte spectaculos!
Î: Așa cum sunt aplicațiile create pentru ISOLA?
R: Pentru ISOLA, și nu numai. Proiectul european ISOLA, în care suntem parteneri, combină tehnologii de ultimă generație cu soluții inovatoare pentru a sprijini ofițerul de securitate al navei și echipajul – mai ales în ceea ce privește planurile de urgență în situații extreme.
O lume întreagă a urmărit pe 13 ianuarie 2012, cum nava italiană de croazieră Costa Concordia se scufunda în apele înșelătoare de lângă Isola de Giglio, în ceea ce părea a fi un dezastru naval inexplicabil – pentru vremurile moderne. Au fost 33 de victime, iar daunele s-au ridicat la 2 miliarde de dolari! Concluzia anchetei s-a legat de modul greșit în care au gestionat situația căpitanul și echipajul.
Eu sunt convins că, în perioade de criză, tehnologia chiar poate face diferența.
Pentru ISOLA, de pildă, SIMAVI dezvoltă o aplicație de realitate augmentată care permite ofițerilor care se deplasează pe navă să aibă acces la cele mai importante informații din zona de comandă și control fără să fie nevoiți să revină la birou.
Pentru pasageri, având în vedere importanța comunicării în situații de urgență, am dezvoltat o aplicație mobilă, astfel încât ei să fie permanent la curent cu starea navei și planurile de siguranță.
Și poate cel mai important în prevenirea acestor catastrofe este planul de training, care acum beneficiază de o aplicație de realitate virtuală.
Întreaga paradigmă de training profesional se va schimba. Iar asta va salva vieți, veți vedea!
Consorțiul ISOLA
Coordonator: AIRBUS Defence and Space, Franța
Parteneri: Software Imagination & Vision (SIMAVI), România; Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara, România, Ethniko Kentro Erevnas Kai Technologikis Anaptyxis (CERTH), Grecia; Acceligence, Cipru; Anonimi Naftiliaki Eteria Kritis (ANEK), Grecia; Aversa, Bulgaria; Institut Po Otbrana (BDI), Bulgaria;Celestyal Ship Management LTD, Cipru; Sheffield Hallam University (Centric), Marea Britanie; Cyberlens (CLS), Olanda; Columbia Shipmanagement (CSM), Cipru; Ministry of Defence (CY MOD), Cipru; Dromon Bureau of Shipping LTD, Cipru; Ecole Navale, Franța; IBM Israel – Science and Technology, Israel; Idemia Identity & Security France, Idemia Identity & Security Germany; OCEANSCAN – Marine Systems & Technology LDA (MST), Portugalia; National Technical University Of Athens (NTUA), Grecia; Prisma Electronics, Greece; Prometech, Olanda; T4I Engineering (T4i), Grecia; Zeus Maritime Services (ZEUS MS LTD), Marea Britanie; Administration of the State Border Guard Service of Ukraine (ASBGS), Ucraina.
Alexandru Coșbuc-Ionescu a condus cu succes proiecte internaționale de eLearning cu zeci de mii de beneficiari, în România și în Emiratele Arabe Unite. Astăzi gestionează proiectele cu componentă educațională digitală pentru Comisia Europeană.
Business
eFactura SVAP, softul performant care poate face în mod automat toate raportările necesare de la 1 ianuarie

Cu doar câteva click-uri, facturarea electronică, obligatorie de la 1 ianuarie 2024 pentru toate tranzacțiile între firme, se poate face în mod automat, fără erori, de către aplicația specializată creată de SIMAVI.
Cu ajutorul soluției eFactura SVAP, facturile sunt emise și încărcate automat în sistemul RO e-factura. După ce sunt înregistrate la ANAF, facturile sunt apoi descărcate automat si înregistrate în contabilitate. În plus, softul dezvoltat de SIMAVI generează documente în sistemul de achiziții, gestiune și financiar contabil.
Pentru a veni în întâmpinarea operatorilor economici care au obligația de a emite facturi electronice, compania Software Imagination & Vision (SIMAVI), cel mai mare integrator de
produse software din România, a lansat pe piață eFactura SVAP, o soluție inovatoare pentru generarea noii raportări SAF-T, pentru eFactura și pentru completarea altor declarații fiscale.
Parte a celui mai eficient sistem ERP din România, SVAP2025, este o soluție informatică 100% românească, adaptată legislației naționale, care permite companiilor să automatizeze întreg procesul laborios și complicat.
Află mai multe despre beneficiile eFactura SVAP din clipul de mai jos:
Despre SIMAVI
Software Imagination & Vision (SIMAVI) este specializată în implementarea de proiecte informatice complexe de digitalizare. Compania furnizează servicii informatice direct către organizații ale Comisiei Europene și către multe instituții și companii din România, Europa și Orientul Mijlociu.
Business
Compania românească care furnizează servicii informatice direct către organizații ale Comisiei Europene a creat roboții-asistenți pentru a înlocui gestionarea manuală a documentelor financiar-contabile

Confruntate cu deficit de forță de muncă, companiile au nevoie de robotizare pentru a automatiza sarcinile manuale și repetitive, mari consumatoare de timp, precum cele caracteristice departamentului financiar.
Compania Software Imagination & Vision (SIMAVI), cel mai mare integrator de produse software din România, a dezvoltat roboții-asistenți- o soluție inovatoare care automatizează activitatea departamentului financiar în proporție de 90%.
Partener al Comisiei Europene în peste 20 de proiecte de furnizare de servicii IT, SIMAVI a îmbinat experiența acumulată de-a lungul timpului în implementarea de proiecte informatice complexe de digitalizare cu tehnologia UiPath pentru a crea un produs revoluționar pentru automatizarea proceselor financiare ale unei companii.
Parte a modului ROBOSVAP, roboții-asistenți funcționează pe orice soluție informatică (ERP) și elimină introducerea manuală a datelor în sistemul de contabilitate.
Roboții-asistenți cresc productivitatea departamentului financiar prin înlocuirea factorului uman în activitățile repetitive și laborioase, precum: extragerea și prelucrarea datelor din facturi, a extraselor bancare, a foilor de pontaj, a formularelor, cererilor, avizelor de deplasare teren, dar și pentru introducerea automată în interfața sistemului ERP a datelor extrase.
Ca inovație absolută, roboții-asistenți dezvoltați de SIMAVI acoperă documentele folosite în cadrul Departamentelor Financiare (facturi, extrase bancare etc) și pot fi extinși la orice alt document și flux operațional: financiar-contabil (stocuri, producție), administrativ / HR (foi de pontaj, calcul salarial, formulare, cereri etc), operațional (avize deplasare teren etc).
Roboții-asistenți creați de SIMAVI beneficiază de actualizări în pas cu legislația din România (bilanț și anexe, declarații fiscale precum D300, D390, D394, D112 sau noua raportare SAF-T).
Una dintre primele companii din România care a adoptat soluția dezvoltată de SIMAVI este Meridian Auto.
Meridian Auto a implementat roboții-asistenți dezvoltați de SIMAVI pentru a înlocui gestionarea manuală a documentelor departamentului financiar, activitate care necesita cel mai mare efort de operare manuală la nivelul companiei, și a obținut o economie de timp de 94%, prin automatizarea operațiunilor cu furnizorii, și de 90%, prin automatizarea extraselor bancare.
Roboții-asistenți gestionează toate extrasele bancare ale companiei, facturile de la furnizori, extrasele bancare, plățile, încasările și alte documente financiare, în 10% din timpul necesar unui angajat.
Mai multe despre funcționalitățile roboților-asistenți dezvoltați de SIMAVI, în testimonialul Meridian Auto.
Dacă ești interesat să afli mai multe despre roboții-asistenți dezvoltați de SIMAVI, completează formularul.
Despre SIMAVI
Compania Software Imagination & Vision (SIMAVI) este specializată în implementarea de proiecte informatice complexe de digitalizare. Portofoliul SIMAVI cuprinde soluții informatice care acoperă întregul spectru de nevoi al oricărei organizații, fie aparținând managementului privat, fie aparținând managementului public.
Business
O stradă bine semnalizată este o stradă mai sigură! Semnalizarea rutieră, crucială în prevenirea accidentelor de circulație

România se află în fruntea clasamentului European la numărul de accidente provocate de șoferi, iar cifrele sunt în continuă creștere.
În fiecare zi, cinci persoane mor în accidente rutiere și alte 76 sunt rănite.
Cele mai multe victime sunt din Municipiul Bucuresti, Iași, Cluj, Bacău și Prahova.
De peste 10 ani, multe state au adoptat modelul semnalizării cu dinamică luminoasă prietenoasă cu mediul, pe baza energiei solare. În doar câțiva ani, țări precum Danemarca, Polonia sau Lituania au înregistrat scăderi semnificative ale accidentelor rutiere.
Romania are la dispoziție soluții pentru reducerea considerabila a accidentelor rutiere. Tehnologii construite în țară de către liderul național în semnalizare rutieră.
Vesta Investment, liderul de piață în securitate pasivă rutieră cu o experiență de 30 de ani pe piața din România, produce anual, în regim propriu, indicatoare și mijloace de semnalizare rutieră cu LED-uri de mare putere, ce sunt dotate cu panouri solare prietenoase cu mediul.
O stradă bine semnalizată este o stradă mai sigură.
Vesta Investment. Previne imprevizibilul!
-
Lifestyle2 ani înainte
Minimalismul, noul stil de viață care cucerește planeta. Discret, este adoptat de tot mai mulți români cu bani
-
Politică2 ani înainte
Florin Cîțu va câștiga detașat confruntarea cu Ludovic Orban. Iată si de ce
-
Lifestyle2 ani înainte
În sfârșit te întorci la birou. Cum te vei îmbrăca?
-
Lifestyle3 ani înainte
Un sfat vital din partea medicilor: pentru o viață sănătoasă, dormiți mai mult de 6 ore pe noapte