Connect with us

Publicat cu

pe

autor: Gabriela Nicolaescu

Un scurt reaserch pe internet ne arată că plasticului îi trebuie între 10 și 1000 de ani pentru a se descompune, dar nici atunci, însă, nu va dispărea complet, căci particulele rămase vor continua să existe în sol. De la jucării chinezești și până la fructe ambalate inutil, plasticul este prezent la orice pas în viața de zi cu zi. Dar de ce să contribuim la numărul de ambalaje aruncate zilnic, când putem face doar cateva schimbări simple.

Paiele de plastic sunt deja sezonul trecut!

Dacă e să o luăm pe calea dură, putem cosidera că paiele sunt doar un moft în a sorbi o băutură fără a ridica paharul de fiecare dată de pe masă. Totuși, dacă printre simplele noastre plăceri este savuratul unui cocktail sau smoothie cu paiul, de ce să nu folosim o alternativă mai sustenabilă decât clasicul plastic, care de cele mai multe ori ajunge împreună cu deșeurile generale la groapa de gunoi și nu în unitățile de reciclat. Printre materialele alternative pentru paie amintim hârtia (din care totuși, sunt realizate paie nerefolosibile), aluminiul sau sticla. Acestea vin „la pachet” și cu o periuță specială pentru a fi curățate eficient și nu costă o avere.

PET-urile sunt și mai demodate decât paiele

Rămânem la capitolul băuturi și vorbim și despre lucrul care îmi ocupa tot biroul în trecut: PET-urile de apă de 0,5L. Am avut o perioadă, de care nu sunt mândră, în care foloseam o nouă sticlă de apă în fiecare zi când mergeam la școală. Am trecut mai apoi la bidoanele de 5-10L, din care îmi turnam apa într-o sticlă mică, de sticlă, pe care o luam cu mine. Se putea și mai bine, totuși. În prezent, beau apă de la robinet, filtrată cu o cană specială. Gustul și mirosul apei “de la chiuvetă” chiar nu se simt deloc, iar în plus, nu se mai complică nimeni cu transportul sticlelor clasice de apă. Pentru “on the go” am ales o sticlă refolosibilă din metal, în detrimentul celei de sticlă, care cântărește mult mai mult. Există și o soluție pentru iubitorii de apă minerală, și anume aparatele de tipul SodaStream, cu care puteți să vă carbonizați apa acasă.

Periatul pe dinți, motiv de zâmbet și pentru planetă

Dacă ar fi să ignorăm statisticele conform cărora România se plasează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește igiena dentară, putem duce accentul de la a cumpăra o periuță de dinți (cel puțin, pentru început), la a cumpăra o periuță de dinți din bambus, care este biodegradabilă la finalul folosirii. Faptul că este fabricată din alte materiale decât plastic nu face periuța de dinți să fie mai puțin eficientă pentru o periere ca la carte. Iar dacă vrem să ducem totul la alt nivel, periuța poate fi acompaniată de o pastă de dinți hand-made, având la bază bicarbonatul de sodiu. Internetul este plin de rețete super simple! Spor la search-uit!

Două roșii și o pungă

Detest să merg la cumpărături, să îmi trebuiască două roși, două banane și trei mere și să am nevoie de câte o pungă de plastic pentru fiecare. Să nu mai vorbim de fructele și legumele deja ambalate în plasele de plastic, care de cele mai multe ori nu pot fi reciclate, încât se pot agăța în mașinăriile de reciclare. Nu e capăt de țară fără plase și plasuțe de plastic! Multe lanțuri de supermarketuri au introdus deja opțiunea de a putea cumpăra săculeți textili, reutilizabili. Iar dacă, totuși, nu vă surâde ideea de a-i cumpăra, îi puteți confecționa foarte simplu acasă. Aveți nevoie doar de o bucată de material, un șnur și ac și ață. Voilà!

5 bani, 10 bani

Dar dacă am vorbit de înlocuirea pungilor micuțe de plastic din magazine, de ce să nu înlocuim și sacoșele mai mari? O trăistuță de pânză împachetată și avută mereu în geanta noastră ne poate salva în cazul unei sesiuni spontane de cumpărături. Regula “Doriți pungă?” “Nu, mulțumesc, am!” se va aplica și în cazul shopping-ului de articole vestimentare, unde, s-ar putea să nu fim întrebați, ci ar trebui să specificăm încă de când vedem casierul că ne împachetează hainele. Poate nu ni se pare o avere să cumpăram o pungă de fiecare dată, iar din comoditate preferăm sa plătim 50 de bani în plus, dar “efortul” de a ne aduce propria sacoșă de acasă este mai mult decât apreciat de către mediul înconjurător.

Pique-nique fără plastique

Da, știu, din nou este mult mai conforabil să folosin tacâmurile de plastic puse la dispoziție în cazul take-away-urilor când mâncăm în oraș. La fel și în cazul picnicurilor cu prietenii, unde mai simplu este să bem din pahare de plastic și să mâncăm din farfurii de unică folosință, ca mai apoi să le aruncăm și să scăpăm de grijă, decât să le “cărăm” înapoi murdare. O cale de mijloc, să-i spunem așa, ar fi tacâmurile de unică folosință din bambus. Compostabile, față de cele din plastic, care nu pot fi nici măcar reciclate. Cea mai sustenabilă metodă însă este tot folosirea tacâmurilor normale, a canilor și farfuriilor tradiționale sau din metal. Pentru a evita problema furculiței de plastic când mănânc în oraș, eu port mereu cu mine un mic toc cu tacâmuri. Nimic sofisticat, nimic îngreunător pentru geanta mea.

Dar nu mai bine, deloc?

Iar, pentru final, sfatul meu ar fi eliminatul plasticului pe cât cu putință. Bineînțeles, este imposibil să îl eliminăm întru totul, nu am această prețenție de la nimeni, nici măcar de la mine, însă este bine dacă, atunci când avem ocazia, să îl ocolim. Fructe și legume neambalate inutil, produse în recipiente din carton, sticlă și aluminiu în detrimentul celor din plastic, un burete de tip lufa și nu cei clasici pentru baie și bucătărie, produse la vrac, fără ambalaj, când este posibil și multe alte foarte simple alegeri care, deși par nesemnificative, au un impact considerabil asupra planetei. Și nu în ultimul rând, să nu uităm de regula celor 3 R: REDUCE, REUTILIZEAZĂ, iar mai apoi, ca variantă finală, RECICLEAZĂ!

Citește mai departe
Apasă pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lifestyle

SIMAVI a sărbătorit Ziua Internațională a Francofoniei la Bruxelles

Publicat cu

pe

SIMAVI a marcat Ziua Francofoniei la Bruxelles printr-un concert extraordinar, alături de Ambasada României în Regatul Belgiei și Institutul Cultural Român.

Partenerii constanți în realizarea acestor acțiuni sunt Reprezentanța Organizației Internaționale  a Francofoniei pe lângă UE și Grupul Ambasadorilor Francofoni de la Bruxelles, dar anul acesta li s-a alăturat și compania românească de IT Software Imagination & Vision (SIMAVI).

AdvertisementAlexandru Coșbuc-Ionescu, Vicepreședinte SIMAVI: “Suntem onorați să putem promova atât software românesc, cât și artiști români la Comisia Europeană.”

Această declarație vine în contextul în care SIMAVI este compania IT românească care furnizează servicii software principalelor organizații ale CE.

„Colaborarea noastră cu reprezentanții Europei de la Bruxelles din ultimii 15 ani, ca furnizor de proiecte de eLearning pentru specialiștii Directoratelor Generale, este completată astăzi de o nouă dimensiune – aceea de susținători ai valorilor culturale francofone”, a adăugat Vlad Zaharia, Territory Manager EMEA Region la SIMAVI.

Cu această ocazie, gazdele și invitații au marcat 31 de ani de la aderarea României la OIF și au reamintit importanța valorilor francofoniei, țara noastră fiind desemnată în 2007 de către Secretarul General al Francofoniei, “stat-far al francofoniei” în regiunea Europei Centrale și de Est.

În seara zilei de 13 martie 2024 a avut loc excepționalul concert „L’amour en heritage”,  susținut de soprana Irina Baianț, actorul și tenorul Adrian Nour și de Andrei Tudor, în calitate de compozitor, dirijor și pianist, artiști foarte cunoscuți atât în lumea muzicală a României, cât și peste hotare.

La Muzeul de Artă și Istorie din capitala Belgiei, în fața unei săli pline, cei trei artiști celebri au cântat arii muzicale franco-române, abordând stiluri variate, de la melodii franceze celebre la reinterpretări din folclorul românesc.

Repertoriul bogat, interpretat cu măiestrie și sensibilitate de cei trei artiști, a încântat o audiență vastă, formată din  reprezentanți ai corpului diplomatic, reprezentanți ai mediului de afaceri din Belgia, precum și ai comunității românești, programul concertului „L’amour en heritage” fiind special conceput pentru a atrage un public larg.

Citește mai departe

Lifestyle

Ministerul Culturii, condus de Raluca Turcan, a luat decizia ca, de 1 decembrie, intrarea în muzee să fie gratuită

Publicat cu

pe

Ministerul Culturii, condus de Raluca Turcan, a luat decizia ca, de 1 decembrie, intrarea în muzee să fie gratuită. 

De “1 Decembrie Cultural”, accesul în reţeaua muzeelor din subordinea Ministerului Culturii este gratuit pentru toţi vizitatorii.

Iată care sunt teatrele, muzeele, bibliotecile, filarmonicile, teatrele de operă şi operetă care invită publicul să sărbătorească împreună 1 Decembrie Cultural în BUCUREȘTI: 

  • Artexim;
  • Biblioteca Naţională a României;
  • Centrul Naţional al Dansului;
  • Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română”;
  • Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”;
  • Filarmonica „George Enescu”;
  • Institutul Naţional al Patrimoniului;
  • Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare;
  • Muzeul Naţional „George Enescu”;
  • Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi;
  • Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”;
  • Muzeul Naţional al Ţăranului Român;
  • Muzeul Naţional Brătianu;
  • Muzeul Naţional de Artă Contemporană;
  • Muzeul Naţional de Istorie a României;
  • Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”;
  • Muzeul Ororilor Comunismului în România;
  • Opera Naţională Bucureşti;
  • Teatrul Muzical Ambasadorii;
  • Teatrul Naţional Bucureşti „I.L. Caragiale”;
  • Teatrul Naţional de Operă şi Musical „Ion Dacian”.

1 Decembrie Cultural în ȚARĂ va fi organizat la:

  • Centrul Cultural Topliţa;
  • Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi;
  • Muzeul Naţional Bran;
  • Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni;
  • Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu;
  • Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca;
  • Muzeul Naţional Peleş din Sinaia;
  • Opera Naţională Română din Cluj-Napoca;
  • Opera Naţională Română din Timişoara;
  • Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara;
  • Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi;
  • Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa;
  • Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova.

Românii din diaspora au ocazia să sărbătorească Ziua Națională prin instituțiile ce vor organiza evenimente în mai multe orașe la nivel internațional, după cum urmează:

  • Centrul Național de Artă Tinerimea Română – Madrid și Barcelona, Spania;
  • Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” – Washington, New York, Chicago și Seattle – Statele Unite ale Americii;
  • Filarmonica „George Enescu” – Roma, Italia;
  • Muzeul Național „George Enescu” – Haga, Țările de Jos (eveniment organizat în parteneriat);
  • Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” – Rabat, Maroc;
  • Teatrul Muzical Ambasadorii – Bratislava, Slovacia; Chișinău și Ialoveni, Republica Moldova.
Citește mai departe

Lifestyle

Sibiul, din nou în centrul activității culturale

Publicat cu

pe

Tot mai multe evenimente culturale, la care participă mii de oameni, au loc la Sibiu. În weekend, la Sibiu a avut loc Concertul MANIFEST, unul dintre mai ambițioase proiecte ale Asociației Culturale Play.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, afirmă că muzica face punte între minte şi suflet, iar peste 10.000 de copii din Sibiu, alături de părinții lor, sunt beneficiarii anuali direcţi ai proiectelor si programelor de educație culturală şi artistică ale asociatiei.

“Muzica face punte între minte și suflet!

Sute de oameni au pus mâna pe chitară, au atins corzile la unison, în cadrul celui mai ambițios proiect al Asociației Culturale Play – Concertul MANIFEST.

Peste 10.000 de copii din Sibiu, alături de părinții lor, sunt beneficiarii anuali direcţi ai proiectelor si programelor de educație culturală şi artistică ale asociatiei.

Studiul muzicii, orele de repetiții, emoția prezentării unei melodii în fața publicului, bucuria unui rezultat remarcabil obținut alături de colegi și profesori sunt momente pe care mi le amintesc cu drag și care au avut o contribuție esențială în formarea mea ca adolescent.

Asocierea dintre bucuria muzicii și programele educaționale colaborative reprezintă un pilon esențial pentru dezvoltarea noastră culturală și artistică și încurajez de multă vreme astfel de inițiative.

Cu atât mai mult, din postura de ministru al Culturii, mi-am dorit să susțin proiectul „Pune mâna pe chitară”, pentru că acest instrument are puterea de a ne aduce împreună peste barierele de generație.  Cred că șansa  tinerilor de a studia și de a împărtăși pasiunea pentru muzică alături de mentori și profesioniști reputați este o experiență deosebită în această etapă a vieții.

Tinerilor muzicieni le doresc să-și păstreze și dezvolte iubirea pentru muzică, dorința de a deveni mai buni și perseverența de a-și urmări visurile și de a-și împlini potențialul!

Felicit organizatorii, Asociația Culturală Play, pentru munca neobosită și mulțumesc Muzeului Astra, gazda Festivalului Sibiu Guitar Meeting și domnului Ciprian Ștefan pentru sprijinul constant și deplin pe care îl acordă evenimentelor culturale de calitate”, a scris Raluca Turcan pe Facebook.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare