Connect with us

Publicat cu

pe

Pandemia de coronavirus a adus lumea într-o situație complet nouă. Dacă în trecut oamenii treceau peste momentele grele împreună, în timpul COVID-19 cetățenii se ajută unii pe alții păstrând o distanță considerabilă între ei. În această perioadă separarea totală de indivizi reprezintă o dovadă de responsabilitate. Dar izolarea la domiciliu nu trebuie să fie înfricoșătoare, aceasta poate fi distractivă și productivă– o șansă de a face acele lucruri pentru care exista puțin timp în trecut și un prilej de a dezvolta noi abilităti.

Așadar, ce poti face pentru a supravietui perioadei de izolare?

  1. Sport

O perioadă foarte lungă de sedentarism poate aduce efecte negative asupra masei musculare. De aceea, este important ca sportul să ocupe un loc fruntaș în programul zilnic al fiecăruia. Pentru ca acest lucru să fie posibil în perioada de pandemie, tot mai multe aplicații cu interfețe intuitive, între care Workout Trainer și Nike Training Club, oferă programe de antrenament. Fie că sunt concepute pentru începători sau pentru avansați, programele ajută la menținerea unui stil de viață activ, la îmbunătățirea atenției și concentrării și la reducerea stărilor de anxietate. Printre exercițiile fizice oferite de aplicații se numără flotările, fandările, genuflexiunile, V-ups-urile. Programele sunt însoțite de exemple foto și video pentru a asigura utilizatorii că execută corect antrenamentul. Mai mult, unele aplicații oferă persoanelor posibilitatea de a crea și distribui orare de antrenament. Așadar, sportul poate deveni o activitate socială pentru toți cei care doresc să împărtășească propriile programe de antrenament.

2. Găzduiește un necuvântător pe durata pandemiei

 

 Teama de răspândire a noului coronavirus a făcut ca adăposturile din întreaga lume să își anuleze evenimentele de adopție. Totodată, înregistrarea mai multor îmbolnăviri în rândul angajaților a dus la un volum mai mare de muncă pentru ceilalți responsabili care nu au contactat virusul. Pe fondul acestei probleme, experți precum Collen Paige, fondatorul „National Puppy Day” a îndemnat populația să găzduiască temporar sau permanent un animal de companie.

„Din păcate, unele adăposturi nu vor fi în măsură să-și redeschidă ușile din cauza veniturilor pierdute. Personalul va fi forțat să eutanasieze mai multe animale dacă acestea nu-și vor găsi un adăpost permanent sau temporar.” a declarat Collen, pentru CNN.

Așadar, pe lângă faptul că salvezi o viață, câștigi un prieten care să-ți fie alături în perioada de izolare.

3. Tururi virtuale în muzee

 

Situația actuală împiedică deplasările în unele dintre cele mai interesante locuri. Însă pandemia nu ar trebui să blocheze accesul indivizilor la cultură. Pornind de la această premiză, Comisia Europeană a întocmit o lista a muzeelor europene care pun la dispoziția tuturor persoanelor tururi virtuale. Prin urmare, British Museum “își deschide porțile” și își etalează virtual exponatele din Africa, America, Asia, Europa și Oceania. Dacă dorești să descoperi obiecte cu o valoare inestimabilă, te poți „plimba” printre sutele de creații, accesând acest link. La un click distanță se află muzeul Luvru din Paris. Prin accesarea acestui link, te poți bucura de trei rute virtuale, între care cea a antichităților egiptene.

Alte muzee europene care oferă tururi online sunt: Muzeul d’Orsay, Paris, Muzeul Van Gogh, Amsterdam, Muzeul Pergamon, Berlin, Muzeul Prado, Madrid, Muzeul Regina Sofia, Madrid, Muzeul Hermitage, Sankt Petersburg, Muzeul Metropolitan, New York.

Și România s-a alăturat demersului mondial de stopare a răspândirii coronavirusului prin realizarea unor tururi virtuale inedite. Astfel, muzee precum:  Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Complexul Naţional Muzeal „ASTRA” Sibiupot fi accesate în perioada de izolare. De asemenea, pe acestsite există o secțiune special pregătită pentru vizionarea de filme documentare.

4. Învață o limbă străină

Timpul petrecut în izolare poate reprezenta o șansă de a învață o nouă limba fără a investi resurse financiare. Aplicații precum Duolingo, Memrise sau Linguist îți stau la dispoziție pentru ca tu să poți aprofunda cunoștințele de engleză, suedeză, germană, italiană, rusă, chineză și multe alte limbi străine.

5. Menține în permanență legatura cu persoanele apropiate

 

Teama răspândirii virusului împiedică reuniunile din cadrul grupurilor mari de persoane, însă acest fapt nu înseamnă că nu trebuie să socializezi. Din fericire, noile tehnologii asigură o bună comunicare între persoane, chiar dacă acestea se află la mii de kilometri distanță. Fie că vorbim de apeluri telefonice, sau de platforme precum Meet și Zoom care oferă posibilitatea de a discuta și interacționa video în timp real, persoanele de pe întreg globul pot rămâne conectate.

6. Participă la concerte direct de pe canapeaua ta din sufragerie…

 

Chris Martin, Coldplay, Instagram LIVE

O mare parte dintre artișți au fost nevoiți să își amâne sau chiar să își anuleze cântările. Dar acest lucru nu îi împiedica să aducă la tine acasă starea de bine pe care ți-o oferă un concert de-al lor. Prin urmare, formații și artiști britanici, precum Coldplay, Yungblud și The Queens au decis să facă live-streaming pentru a combate plictiseala din timpul izolării.

7. … sau descoperă unele dintre cele mai bune spectacole de operă

Opera de Stat din Viena difuzează cele mai populare spectacole din program.

Poate că acum este momentul ideal pentru a descoperi beneficiile participării la un spectacol de operă. Un studiu al doctorului Luciano Bernardi de la Universitatea din Pavia, Italia, atestă faptul că muzica clasică încetinește bătăile inimii și micșorează presiunea arterială.

Siegfried, Opera de Stat din Viena

8. Citește o carte

Fie că foloseșți calculatorul pentru a lucra de acasă sau pentru a-ti ocupa timpul cu distracții în timpul izolării, după ce petreci un număr respectabil de ore în fața monitorului, o să simți nevoia de a lua o pauză. În momentele în care dorești să te deconectezi de la situația actuală, cărțile pot veni în ajutorul tău. Acum este momentul de a citi acele cărți pentru care nu ai avut niciodată timp.

9.Găteste noi mâncăruri, dar fii atent la alimentație

 

MasterClass curs de initiere

Timpul liber generat de izolare poate fi folosit și în bucătărie. Dacă până acum nu aveai suficiente ore la dispoziție pentru a prepara diverse mâncăruri și preferai să te îndrepți către restaurante, momentul prielnic pentru a deveni propriul tău bucătar a sosit. Astfel, poți începe prin a testa diverse rețete de unul singur, sau primind ajutor din partea unor profesioniști. Prin intermediul MasterClass, bucătari precum Gordon Ramsay te pot iniția în tainele gătitului.

10. Descarcă un joc pe calculator

  

Sea of Thieves

Pe parcursul perioadei de izolare ai nevoie atât de acțiune, cât și de socializare.

Jocurile video online pot deveni soluția ideală pentru momentele în care dorești să pătrunzi într-o altă lume alături de prieteni. Nu trebuie să înregistrezi performanțe spectaculoase la ele, contează doar să iei parte la acțiune în timp ce ești într-un grup. Mergând pe principiul acesta, The Guardian a realizat un top 25 al jocurilor video care te pot ajuta sa ieși din plictiseală.

Deci timpul petrecut în izolare poate fi folosit în scopuri diverse.

Acest ghid a fost intocmit pe baza materialelor furnizate de surse precum CNN, BBC, The Guardian.

Lifestyle

SIMAVI a sărbătorit Ziua Internațională a Francofoniei la Bruxelles

Publicat cu

pe

SIMAVI a marcat Ziua Francofoniei la Bruxelles printr-un concert extraordinar, alături de Ambasada României în Regatul Belgiei și Institutul Cultural Român.

Partenerii constanți în realizarea acestor acțiuni sunt Reprezentanța Organizației Internaționale  a Francofoniei pe lângă UE și Grupul Ambasadorilor Francofoni de la Bruxelles, dar anul acesta li s-a alăturat și compania românească de IT Software Imagination & Vision (SIMAVI).

AdvertisementAlexandru Coșbuc-Ionescu, Vicepreședinte SIMAVI: “Suntem onorați să putem promova atât software românesc, cât și artiști români la Comisia Europeană.”

Această declarație vine în contextul în care SIMAVI este compania IT românească care furnizează servicii software principalelor organizații ale CE.

„Colaborarea noastră cu reprezentanții Europei de la Bruxelles din ultimii 15 ani, ca furnizor de proiecte de eLearning pentru specialiștii Directoratelor Generale, este completată astăzi de o nouă dimensiune – aceea de susținători ai valorilor culturale francofone”, a adăugat Vlad Zaharia, Territory Manager EMEA Region la SIMAVI.

Cu această ocazie, gazdele și invitații au marcat 31 de ani de la aderarea României la OIF și au reamintit importanța valorilor francofoniei, țara noastră fiind desemnată în 2007 de către Secretarul General al Francofoniei, “stat-far al francofoniei” în regiunea Europei Centrale și de Est.

În seara zilei de 13 martie 2024 a avut loc excepționalul concert „L’amour en heritage”,  susținut de soprana Irina Baianț, actorul și tenorul Adrian Nour și de Andrei Tudor, în calitate de compozitor, dirijor și pianist, artiști foarte cunoscuți atât în lumea muzicală a României, cât și peste hotare.

La Muzeul de Artă și Istorie din capitala Belgiei, în fața unei săli pline, cei trei artiști celebri au cântat arii muzicale franco-române, abordând stiluri variate, de la melodii franceze celebre la reinterpretări din folclorul românesc.

Repertoriul bogat, interpretat cu măiestrie și sensibilitate de cei trei artiști, a încântat o audiență vastă, formată din  reprezentanți ai corpului diplomatic, reprezentanți ai mediului de afaceri din Belgia, precum și ai comunității românești, programul concertului „L’amour en heritage” fiind special conceput pentru a atrage un public larg.

Citește mai departe

Lifestyle

Ministerul Culturii, condus de Raluca Turcan, a luat decizia ca, de 1 decembrie, intrarea în muzee să fie gratuită

Publicat cu

pe

Ministerul Culturii, condus de Raluca Turcan, a luat decizia ca, de 1 decembrie, intrarea în muzee să fie gratuită. 

De “1 Decembrie Cultural”, accesul în reţeaua muzeelor din subordinea Ministerului Culturii este gratuit pentru toţi vizitatorii.

Iată care sunt teatrele, muzeele, bibliotecile, filarmonicile, teatrele de operă şi operetă care invită publicul să sărbătorească împreună 1 Decembrie Cultural în BUCUREȘTI: 

  • Artexim;
  • Biblioteca Naţională a României;
  • Centrul Naţional al Dansului;
  • Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română”;
  • Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”;
  • Filarmonica „George Enescu”;
  • Institutul Naţional al Patrimoniului;
  • Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare;
  • Muzeul Naţional „George Enescu”;
  • Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi;
  • Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”;
  • Muzeul Naţional al Ţăranului Român;
  • Muzeul Naţional Brătianu;
  • Muzeul Naţional de Artă Contemporană;
  • Muzeul Naţional de Istorie a României;
  • Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”;
  • Muzeul Ororilor Comunismului în România;
  • Opera Naţională Bucureşti;
  • Teatrul Muzical Ambasadorii;
  • Teatrul Naţional Bucureşti „I.L. Caragiale”;
  • Teatrul Naţional de Operă şi Musical „Ion Dacian”.

1 Decembrie Cultural în ȚARĂ va fi organizat la:

  • Centrul Cultural Topliţa;
  • Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi;
  • Muzeul Naţional Bran;
  • Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni;
  • Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu;
  • Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca;
  • Muzeul Naţional Peleş din Sinaia;
  • Opera Naţională Română din Cluj-Napoca;
  • Opera Naţională Română din Timişoara;
  • Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara;
  • Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi;
  • Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa;
  • Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova.

Românii din diaspora au ocazia să sărbătorească Ziua Națională prin instituțiile ce vor organiza evenimente în mai multe orașe la nivel internațional, după cum urmează:

  • Centrul Național de Artă Tinerimea Română – Madrid și Barcelona, Spania;
  • Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” – Washington, New York, Chicago și Seattle – Statele Unite ale Americii;
  • Filarmonica „George Enescu” – Roma, Italia;
  • Muzeul Național „George Enescu” – Haga, Țările de Jos (eveniment organizat în parteneriat);
  • Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” – Rabat, Maroc;
  • Teatrul Muzical Ambasadorii – Bratislava, Slovacia; Chișinău și Ialoveni, Republica Moldova.
Citește mai departe

Lifestyle

Sibiul, din nou în centrul activității culturale

Publicat cu

pe

Tot mai multe evenimente culturale, la care participă mii de oameni, au loc la Sibiu. În weekend, la Sibiu a avut loc Concertul MANIFEST, unul dintre mai ambițioase proiecte ale Asociației Culturale Play.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, afirmă că muzica face punte între minte şi suflet, iar peste 10.000 de copii din Sibiu, alături de părinții lor, sunt beneficiarii anuali direcţi ai proiectelor si programelor de educație culturală şi artistică ale asociatiei.

“Muzica face punte între minte și suflet!

Sute de oameni au pus mâna pe chitară, au atins corzile la unison, în cadrul celui mai ambițios proiect al Asociației Culturale Play – Concertul MANIFEST.

Peste 10.000 de copii din Sibiu, alături de părinții lor, sunt beneficiarii anuali direcţi ai proiectelor si programelor de educație culturală şi artistică ale asociatiei.

Studiul muzicii, orele de repetiții, emoția prezentării unei melodii în fața publicului, bucuria unui rezultat remarcabil obținut alături de colegi și profesori sunt momente pe care mi le amintesc cu drag și care au avut o contribuție esențială în formarea mea ca adolescent.

Asocierea dintre bucuria muzicii și programele educaționale colaborative reprezintă un pilon esențial pentru dezvoltarea noastră culturală și artistică și încurajez de multă vreme astfel de inițiative.

Cu atât mai mult, din postura de ministru al Culturii, mi-am dorit să susțin proiectul „Pune mâna pe chitară”, pentru că acest instrument are puterea de a ne aduce împreună peste barierele de generație.  Cred că șansa  tinerilor de a studia și de a împărtăși pasiunea pentru muzică alături de mentori și profesioniști reputați este o experiență deosebită în această etapă a vieții.

Tinerilor muzicieni le doresc să-și păstreze și dezvolte iubirea pentru muzică, dorința de a deveni mai buni și perseverența de a-și urmări visurile și de a-și împlini potențialul!

Felicit organizatorii, Asociația Culturală Play, pentru munca neobosită și mulțumesc Muzeului Astra, gazda Festivalului Sibiu Guitar Meeting și domnului Ciprian Ștefan pentru sprijinul constant și deplin pe care îl acordă evenimentelor culturale de calitate”, a scris Raluca Turcan pe Facebook.

Citește mai departe

Facebook

Articole Populare